€ 569,- bij bol Plaza

Apple iPhone 16e, 128GB Zwart Review

30 juli 2025, laatste update op 30 juli 2025, 1.161 views Rapporteer

De overstap van de Samsung Galaxy S23 FE naar de iPhone 16e was uitdagend door haperingen in de Move to iOS-app, maar de setup verliep uiteindelijk soepel. De accuduur is uitstekend: met drie uur schermtijd blijft 75% over, goed voor twee dagen. Prestaties zijn vlekkeloos, en de enkele camera maakt in daglicht scherpere foto’s dan de S23 FE. De luidsprekers leveren krachtig geluid. Minpunten zijn de 60 Hz-verversingssnelheid en het ontbreken van MagSafe. Desondanks is de iPhone 16e een sterke keuze voor wie een compacte, krachtige smartphone zoekt.

Pluspunten

• Formaat
  • Prestaties
  • De enige camera die het heeft is goed
  • Speakers
  • Bouwkwaliteit

Minpunten

• 60Hz scherm
  • Geen MagSafe
  • Apple Intelligence

Recensie: iPhone 16e – van Android naar iOS

Inleiding
Als voormalig gebruiker van de Samsung Galaxy S23 FE was de overstap naar iOS met de iPhone 16e een gedurfde keuze. Ik zocht een compacte, lichte telefoon met een uitstekende accuduur, en de opties bleken beperkt. De iPhone 16e voldeed aan deze eisen, maar de overstap van Android naar iOS bracht enkele uitdagingen met zich mee.
Overstap van Android naar iOS
Het overzetten van gegevens met de Move to iOS-app verliep moeizaam. De app crashte meerdere keren en bleef vaak hangen op "1 minuut resterend" zonder verder te gaan. Na drie pogingen lukte het uiteindelijk om de gegevens over te zetten. Eenmaal klaar verliep de initiële setup soepel, en tot mijn tevredenheid werden alle apps die ik op Android gebruikte, inclusief mijn wachtwoordmanager Proton Pass, automatisch geïnstalleerd. Proton Pass werkt uitstekend op iOS en integreert naadloos met FaceID.
Accuduur
De accuduur van de iPhone 16e is indrukwekkend en een enorme verbetering ten opzichte van de S23 FE. Met drie uur schermtijd heb ik aan het einde van de dag nog 75% batterij over. Voor mijn gebruik is dit een telefoon die gemakkelijk twee dagen meegaat, en met enige moeite zelfs drie dagen, al moet ik dan de laatste uren overschakelen naar de besparingsmodus.
Prestaties
De prestaties van de iPhone 16e zijn uitstekend. De telefoon handelt elke taak moeiteloos, van dagelijkse apps tot intensievere toepassingen. Dit maakt het toestel geschikt voor vrijwel elk gebruiksscenario.
Bouwkwaliteit en formaat
De iPhone 16e is een goed afgewerkte telefoon en voelt zeer solide aan zonder al te zwaar in de hand te liggen. Het formaat is voor mij perfect en alles is makkelijk met een hand te bedienen.
Camera
Ondanks dat er slechts één camera aanwezig is, levert deze in goed daglicht scherpere en betere foto’s dan de S23 FE. Bij nachtfotografie zijn de prestaties vergelijkbaar met die van mijn vorige telefoon, zonder noemenswaardige verbetering of achteruitgang.
Geluidskwaliteit
De luidsprekers van de iPhone 16e zijn opvallend goed voor een compact toestel. Ze leveren krachtig geluid met een uitstekende bas en veel volume.

Nadelen

Het scherm, hoewel van hoge kwaliteit met mooie kleuren en goede responsiviteit, heeft een standaard verversingssnelheid van 60 Hz. Vooral bij snel scrollen, zoals tijdens het gebruik van sociale media, is het verschil met een scherm met hogere verversingssnelheid merkbaar.

Voor mij als nieuwe iPhone-gebruiker is dit geen groot probleem, maar voor wie gewend is aan een iPhone met MagSafe en bijbehorende accessoires, kan het ontbreken van MagSafe een gemis zijn.

Apple Intelligence, hoe je het went of keert het haalt het niveau van de AI van Samsung bij lange na niet.
De iPhone 16e biedt een uitstekende accuduur, sterke prestaties en een goede camera in een compact formaat. Ondanks de stroeve overstap van Android naar iOS en het gemis van een hogere verversingssnelheid en MagSafe, is dit een telefoon die op mij indruk maakt. Voor wie op zoek is naar een kleine, krachtige smartphone is de iPhone 16e een uitstekende keuze als je met de tekortkoming van een enkele camera kunt leven.

Heb jij ook een Apple iPhone 16e, 128GB Zwart?