Ik heb al een tijd geen Asus moederbord gehad dus wist niet precies wat ik moest verwachten. Het voelt super solide aan met een hoop metaal, degelijke backplate en heatsinks voor de M2 slots.
Er zijn al genoeg andere reviews die de goede dingen aanstippen (inclusief de Best Buy guide) dus die zal ik overslaan. Ik ben erg tevreden met het bord tot nu toe, hieronder slechts mijn beklag over de drivers en het toolless installeren van M2 drives...
Bijzonderheden:
- De M2 drives zijn "toolless" te monteren (met een draaibaar klipje), maar om daarbij te komen, moet je eerst de heatsink los schroeven met een schroevendraaier. Maak dan die heatsinks ook gereedschapsloos met een duimschroef ofzo...
- Eén van de moederbord schroeven moet door de heatsink heen van de primaire (snelste) M2 drive. Hiervoor is netjes een uitsparing maar het maakt het wat onhandig als je geen magnetische schroevendraaier hebt.
Driver problemen:
De Asus website (althans zoals ik hem aantrof eind juli 2025) is niet heel gebruikersvriendelijk met de drivers. Ik had die vóór de installatie netjes allemaal gedownload en op een USB stick gezet maar een aantal van die drivers werkte helemaal niet nadat je op "AsusSetup.exe" klikte. Dit resulteerde uiteindelijk in een stuk of 5 "unknown bladibla devices" in Apparaatbeheer, erg irritant!
Na wat googlen heb de volgende 2 oplossingen gevonden:
- B650 chipset drivers van AMD downloaden, die werken namelijk wel (waarom stelt Windows 11 dit niet zelf voor eigenlijk, lijkt me geen rocket science?). Hierna had ik alleen nog een unknown netwerk adapter over.
- De wireless drivers die standaard zichtbaar zijn op de Asus website werkten niet bij mij, als je echter op "show all" klikt op de Asus driver pagina dan worden meer Wireless drivers zichtbaar. Ik heb de "Wi-Fi Driver V6001.15.153.1 for Windows 10/11 64-bit." gedownload in plaats van de MTK/Mediatek drivers en die werkten gelukkig wel.
Hopelijk hebben anderen hier ook wat aan.
Ik had bij de google oplossingen ook nog de tip gevonden voor het oplossen van de wifi problemen om de Asus Armoury Crate applicatie te installeren. Dit hielp echter niet, het heeft alleen extra tijd gekost en ik weet nog steeds niet wat ik aan die app (en alle updates die de app geïnstalleerd heeft) heb. Ik heb geen RGB apparatuur geïnstalleerd maar wellicht dat het voor de ventilator instellingen nog handig is wellicht.