€ 1.494,- bij Plasmavisie

Samsung OLED S95F 55" Titanium, Zwart Review

27 juli 2025, laatste update op 27 juli 2025, 535 views Rapporteer
Testpanel +2

Aangezien onze huidige TV last heeft van reflecties is dit een goede opvolger voor de TV die we hebben. De TV was makkelijk in elkaar te zetten met de duidelijke instructie. De TV heeft een One Connect Box waarmee je maar één kabel naar je TV kast hebt waar de rest van je appratuur op kunt aansluiten. De bouwkwaliteit van deze TV is zeer goed en is maar ongeveer 1 cm dik. Helaas valt de afstandsbediening die erbij zit wel een beetje tegen qua design en bevat deze geen numerieke toetsen meer wat wel handig is bij het zappen en invoeren van (pin)codes. Het contrast is uitstekend en zwart is echt zwart. Ook op de helderheid is niks aan te merken. De geluidskwaliteit is redelijk maar misschien ook niet veel te verwachten van zulke dunne speakers.

Pluspunten

• Nauwelijks reflecties
  • Uitstekend beeld
  • Hoge helderheid
  • One Connect Box
  • Bouwkwaliteit

Minpunten

• Simpele afstandsbediening
  • Geluid
  • Homescreen
  • Menus

Aanleiding

Ik zag een maand geleden de mogelijkheid om deze Samsung OLED TV te testen in een testpanel XL oproep. Aangezien onze Samsung TV UE48JU6445 4K al bijna 10 jaar oud is en er inmiddels een lens diffuser heeft losgelaten en deze een witte plek veroorzaakt op de TV dacht ik het wordt wel eens tijd om naar een nieuwe TV te kijken. Dus toen deze mogelijkheid voorbij kwam en ik ook even al na bestaande reviews heb gekeken dacht ik dit is een mooie opvolger voor onze huidige TV om te testen. Onze huidige TV heeft o.a. last van reflecties van de lamp die wij achter de bank hebben staan. Aangezien we deze lamp niet kunnen verplaatsen omdat deze tijdens het TV kijken ook gebruikt wordt leek me dit een ideale TV om even zelf thuis te testen.

Levering en uitpakken

De TV werd netjes in de woonkamer afgeleverd en wat mijn gelijk opviel is dat ik de doos toch wel aardig dun vondt. Maar dat is eigenlijk ook niet zo gek want deze TV is echt heel dun ten opzichte van de vorige TV die we er hadden staan. Bij het openen van de doos is het ook nog mogelijk om een stuk voorgeperforeerd karton los te halen waardoor je de TV makkelijker uit de doos kunt halen. Maar aangezien deze TV ook weer terug gaat heb ik ervoor gekozen om dit niet te doen zodat de doos heel bleef. Maar het op de ouderwetse manier uitschuiven van de TV uit de doos ging ook goed. Toen eenmaal alles uit de doos was was het kwestie van de instructie volgen en zat de TV eigenlijk vrij snel in elkaar. En hebben we deze daarna op het meubel gezet en ingesteld.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/MkzAJm2n32Pe6sqoFn-zh8vPx68=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/43703/1UG253mnzDkBDILgj09cSFpEREEAWNStxvMqKa6wz1I0Pz5xmV.jpeg?f=620xauto

One Connect Box

Aangezien de TV tijdelijk hier in de woonkamer staat hebben we ervoor gekozen om de One Connect Box op de achterkant van de voet te zetten wat ook een mogelijkheid is. Er zitten twee kabels bij om de One Connect Box aan te sluiten een korte voor als je hem op de voet monteert en een lange voor als je hem elders neerzet, bijvoorbeeld in je TV kast. De lange kabel is ongeveer 2,5 meter lang en is in niet alle situaties misschien voldoende. De One Connect Box heeft diverse aansluitingen. Deze zijn:
  • LAN
  • Optisch (voor geluid)
  • Analoog, DVB-C, DVB-S2, DVB-T2
  • CI module
  • 2x USB (5V, 0,5A)
  • 4x HDMI (waarvan één met eARC)
  • USB voor een Externe Harde Schijf (5V, 1A)
  • One Connect Box aansluiting
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/ON162W7hnYG96xmEym6D0-xr0ck=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/43703/1UG2542RoKaAqNwv4rlh4hnCtdL3weT7rZ1eNORrL8LoGGzfXv.jpeg?f=620xauto

Design en vormgeving

De TV is mooi afgewerkt met titanium kleurige rand van ongeveer 1 cm dik. Ik zie volgens mij wel een lichte bolling op de achterkant wat dus betekent dat die in het midden wat dikker kan zijn. Kwalitatief ziet het er gewoon goed en beter dan de vorige TV die we hadden staan. Echter is de afstandsbediening die erbij zit voor een TV van deze bouwkwaliteit wat simpel. Er zitten er geen numerieke toetsen op deze afstandsbediening wat mij toch wel voorkeur heeft bij het switchen van zenders of het invoeren van pincodes voor streamingsdiensten. Ik kwam erachter dat mijn oude infrarood Samsung afstandsbediening ook op deze TV werkt. Dus er is eventueel de mogelijkheid om die te gebruiken voor de apps op de TV zelf. Wel kwam ik erachter dat als je bijvoorbeeld het numerieke gedeelte wil gebruiken via HDMI CEC voor aangesloten apparatuur zoals een TV ontvanger dan geeft hij aan “Niet beschikbaar”. Dus helaas werkt dit niet in alle situaties.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/pjrlo-hr5FNb2mQTh4JLCL_mfPA=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/43703/1UG253jj3rX51wKCKkGftdpglBJTHGMEFX3kKVFgLQxiIrmIP2.jpeg?f=620xauto

Featureset

Deze TV draait op Samsungs eigen Tizen OS. Zelf vind ik de interface een beetje rommelig en is het een beetje zoeken naar de functies die ik nodig had. Ik denk dat dit ook een stukje gewenning is aangezien ik een oudere versie van het OS gewend ben en mijn TV ontvanger op Google TV draait.
Samsung TV Plus
Er zit op deze TV “Samsung TV Plus” welke diverse kanalen hebben zoals: Entertainment, Series, Nieuws, Documentaires, Food & Travel, Sport, etc. Ook kun je de films kijken maar verwacht niet die nieuwste blockbusters natuurlijk. Het is een leuk extraatje maar meer ook niet. Verder is het natuurlijk mogelijk om de diverse apps zoals Netflix, SkyShowtime, etc te installeren. Deze apps werken allemaal goed op deze TV.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/9T22GJVQNiomn8yzk_MDn_mZljw=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/43703/1UG254w17dpZFWN68DevOaYYrbUUi4Xm97TIjN0PRsu8aWKlCj.jpeg?f=620xauto
HDMI CEC
De TV ondersteunt HDMI CEC en kan daarmee ook aangesloten apparatuur aansturen. Echter vanwege het beperkte aantal knoppen op de afstandsbediening zijn natuurlijk niet alle functies van de aangesloten apparatuur beschikbaar. Zoals in mijn geval bij de KPN TV+ ontvanger. Als ik kijk via de KPN TV+ ontvanger en ik druk op de homeknop gaat deze terug naar de homescreen van de Samsung TV. Zelf zou ik liever teruggaan na het homescreen van de KPN TV+ ontvanger. Zou bijvoorbeeld een mooie optie kunnen zijn dat als je de knop twee seconden ingedrukt houdt je terug gaat naar Samsung homescreen en als je hem gewoon aanklikt dat deze terug gaat naar het homescreen van het apparaat wat aangesloten is.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/WFW4vsdJ0Qy4T3JHkBmMCvdTeec=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/43703/1UG2iw1kq8nqT1O0pAoT1cJphC3j3uW3uaeAY7YtALozAu9aDN.jpeg?f=620xauto
Externe apparaten
Externe apparaten die je aansluit worden weergegeven met een pictogram van dat betreffende apparaat als deze dat ondersteunt. Verder kun je de externe apparaten ook hernoemen zodat het voor jezelf duidelijk is welk apparaat aan welke aansluiting zit.
Daily board
Deze TV heeft ook een Daily board dat is een optie als je voorbij de TV loopt dat deze nuttige informatie kan weergeven. Ik had deze functie per ongeluk aangezet maar dit werd al snel irritant aangezien de TV vaak aan ging als je even langs de TV liep. Dus ik heb deze functie weer snel uitgeschakeld.
Multiview
Wat deze TV ook heeft is multiview. Hiermee kun je twee bronnen op de TV naast elkaar weer geven. Bijvoorbeeld een aangesloten apparaat en YouTube tegelijk. Je kunt dan met de afstandbediening switchen tussen het geluid van deze twee bronnen.
SmartThings
Verder heeft deze TV ook SmartThings. Hiermee kun je bijvoorbeeld geluidssensor, lichtsensor en camerasensor (als je een USB camera aansluit) van de TV gebruiken. De geluidssensor kan dan bijvoorbeeld een blaffende hond detecteren. Als de TV uit staat kunnen de sensoren statussen gebruikt worden binnen de SmartThings app. Verder kan de TV functioneren als een SmartThings-hub en heeft ondersteuning voor Matter en Zigbee.
Overige opties
Verdere opties van deze TV zijn onder andere: Spaarstand, bluetooth verbindingen, slaaptimer en Picture in picture.

Contrast en Helderheid

Het contrast van deze TV is heel goed en zwart is echt zwart. Dit in tegenstelling tot onze vorige TV. Kortom het beeld ziet er uitstekend uit. Ook de helderheid van deze TV is niks op aan te merken. Er zit een optie op voor een slimme kalibratie maar na het gebruiken van deze optie leek het bij mij alsof het beeld wat minder scherp was. Dus ik ben maar terug gegaan naar de stand waarin de TV stond. Verder maakt de TV gebruik van AI optimalisatie van het beeld maar dit is uit te zetten mocht je het beeld niet goed/realistisch vinden.

Kijkhoek

De kijkhoek van deze TV is uitstekend vanuit elke hoek is het beeld duidelijk te zien. Dus mocht je met meerdere personen na deze TV kijken en niet allemaal recht voor de TV kunnen zitten dan is dit geen enkel probleem.

Reflectie (Glare Free)

Zoals aangegeven had onze huidige TV teveel last van reflecties van o.a. de lamp. Tijdens de tijd dat ik deze TV getest heb heb ik geen hinderlijke reflecties meer gemerkt in het beeld. Het beeldscherm heeft een matte afwerking wat in theorie tot een iets minder scherp beeld kan leiden maar waar ik zelf weinig van merk. Eigenlijk heeft een matte afwerking altijd al mijn voorkeur gehad net zoals bij de laptops die ik gebruikt heb.

De geluidskwaliteit

De geluidskwaliteit van deze TV is redelijk en slechter en zachter (kan minder hard) dan onze vorige TV. Maar dit komt natuurlijk ook doordat deze TV heel dun is waardoor er eigenlijk geen fatsoenlijke speakers ingezet kunnen worden. Verder hebben we de TV aangesloten op onze Onkyo set (van 10 jaar oud) waarmee deze TV perfect samenwerkt en de geluidkwaliteit uitstekend is.

De ervaring met gaming, films en series

Met alles wat ik In de afgelopen weken met deze TV gedaan heb is de ervaring gewoonweg uitstekend. Ik vind deze TV dan ook een goede opvolger voor de huidige TV die we hebben.

Prijs

De adviesprijs van deze TV is € 2599,-. Maar in de Pricewatch staat deze op dit moment vanaf € 1812,- dus inmiddels is dit een vrij mooie prijs voor een paar maanden na de release als je het nieuwste van het nieuwste wil hebben! En mocht je dat toch te duur vinden dan adviseer ik je wat langer te wachten met de aanschaf. Het vorige model was ruim een jaar na release ruim € 1200,- goedkoper.

Heb jij ook een Samsung OLED S95F 55" Titanium, Zwart?