Yeah, ik mag via het Tweakers testpanel een televisie testen en reviewen. Komt dat even mooi uit, ik was onze 15 jaar oude (
Philips 40PLF8664H) namelijk al een tijdje zat en was me al iets aan het oriënteren op een grotere uitvoering.
Dat lijkt niet zo moeilijk, maar onze woonkamer is nogal licht, heel erg licht, en niet te verduisteren. Dus de lichtopbrengst van de televisie moet goed zijn. Daarnaast gaan alle signalen via een Marantz SR5015 receiver (Amino settopbox, Marantz Blu-Ray speler, IntelNuc met Kodi, en een Chromecast met Google TV), dus ik hoef niet allerlei 'bloatware' die toch maar in de weg zit.
~Unboxing~
De grote doos werd netjes tot in de woonkamer geleverd tijdens een thuiswerkdag. Dilemma, gaan we nu direct uitpakken of wachten we totdat mijn wederhelft thuis is zodat ik niet onhandig alles alleen ga doen. Toch maar even de doos opgemaakt en de eerste onderdelen eruit gehaald.
Deze zijn netjes verpakt en redelijk voor de hand liggend om te monteren. Uiteindelijk zat de voet al snel in elkaar en kon deze aan de TV bevestig worden. De Wederhelft was inmiddels thuis en de TV stond dan ook vrij snel op ons TV meubel, dat net iets minder diep bleek te zijn dan de voet grootte was. Geen probleem, voor een korte periode, maar uiteindelijk zal de nieuwe TV worden opgehangen. Voor nu staat hij stevig op zijn best wel zware voet.
Opeens staat er een grote doos in de woonkamer! |
~Bouwkwaliteit~
De TV is afgewerkt met een patroontje op de achterkant, iets wat je wellicht niet al te vaak zal zien. Het scherm is vrij dun, iets meer dan een centimeter dik en mooi afgewerkt met een titanium kleurige rand. Her en der wat voorzichtig drukkend op de achterkant maakt de behuizing geen krakende geluiden. Alles voelt stevig aan. De bouwkwaliteit is dus dik in orde.
Situatie met eigen Philips TV (links) en Samsung S95F Review (rechts) |
~One Connect Box~
De TV zelf heeft maar een aansluiting, waar alles over heen loopt, komende vanaf een losse One connect box. Deze, donkerpaarse box, is mooi uit het zicht te plaatsen door deze op de achterkant van de voet te monteren (alle schroefjes zijn hiervoor bijgeleverd). Het mooie hiervan is dat je slechts een kabel hoeft weg te werken. Ik heb hem er voor nu even los naast laten liggen. Mocht je deze door een kabelgoot in de muur leggen, de connector is wel vrij groot, dus zorg voor een ruime kabelgoot. Er worden 2 kabels bijgeleverd. Een korte, mocht je de One connect box op de voet monteren, en een langere (1.5 meter) voor als je deze ergens anders wil plaatsen. Na alles aangesloten te hebben op de One connect box (voeding en Receiver via HDMI) kon dan eindelijk de TV aan.
~Anti reflectie~
Onze woonkamer heeft aan de noord en zuidzijde 5 meter hoge ramen en een groot raam aan de westkant, net achter de bank. Het is dus niet donker te krijgen in de woonkamer en we hebben altijd invallend zonlicht. Het eerste wat mijn wederhelft opviel was dat er geen reflecties te zien waren, door de matte glasplaat. Onze oude TV stond nog op de grond, en dat was echt een spiegel vergeleken met de Samsung. Zelfs invallend zonlicht was bijna niet te zien. En dat terwijl de TV nog uitstond!
Reflecties in de oude TV en Samsung, met en zonder beeld. |
Reflecties onder kleine hoek (links) en grote hoek (rechts) |
~Helderheid~
Ik had nog altijd het idee dat OLED niet kon tippen aan helderheid ten opzichte van een LED paneel. Dat mijn 15 jaar oude LCD toch niet zo fel bleek te zijn als ik gedacht had, bleek wel toen de Samsung aanging. Damn, wat een beeld, en wat fel. Deze Samsung OLED loopt rondjes om mijn oude Philips LCD-TV. Dat gaat een flinke dobber zijn als deze review televisie weer terug gestuurd moet worden en we voorlopig weer terug moeten naar onze oude.
~Instellen~
Eerst maar even alles instellen. De Samsung vraagt direct om een Samsung Account. Omdat ik de TV niet alleen als 'scherm' wil reviewen, heb ik toch maar een oud account gebruikt om verder te kunnen. Dit gaf wel wat verbindingsproblemen (net als reviewer @Appesteijn) maar na mijn Pi-Hole iets te hebben aangepast kwam ik redelijk vlot door alle meldingen en firmware updates heen.
Het OS ziet er prima uit en het is vrij eenvoudig te doorgronden. Er komen flink wat standaard apps mee, waaronder de bekende streamingsdiensten en Samsung Plus TV, een flink aantal gratis zenders.
Home scherm, zonder met met 'taakbalk' |
~Afstandbediening~
Mijn receiver wordt direct herkend als een Chromecast en de afstandsbediening van de Samsung is ook bijna direct te gebruiken. Andere ingangen van de receiver kunnen worden herkend door de afstandsbediening in te stellen. Zo kan op de Samsung de Blu-Rayspeler worden bediend. Nou ja, bediend, de Samsung afstandsbediening is vrij summier en voor de Settopbox en Blu-Ray speler mis is toch behoorlijk wat knoppen om deze goed te gebruiken. Vervelend is ook dat de zender +/- knop direct schakelt naar Samsung TV, ook als je een extern apparaat gebruikt. Ik heb nog niet kunnen vinden hoe dit uit te schakelen. Wisselen van ingang is met de Samsung afstandsbediening niet heel snel te doen. Dat kost een paar navigatie klikken. Net als om het instellingen menu te komen.
~Kijkwijzer~
In voorbereiding op deze review, ben ik eens na gaan denken hoe ik deze televisie wilde gaan testen. Ik heb geen meetapparatuur en heb alleen een oude LCD als referentie. Direct kwam er een aflevering van Game of Thrones door mijn hoofd spoken. S08E03 - "The long night". Deze aflevering speelt zich veelal in het donker af en ik heb hiervan destijds weinig kunnen zien op mijn oude Philips met een helderheid van het niveau knijpkat. Prima kandidaat om terug te kijken dus. Daarnaast een paar goede recente (animatie) films (in 4K), en mijn kijkagenda is alweer vol.
Bij het kijken van 'The Long Night' moest ik bij mijn oude TV de helderheid om maximaal zetten om ook maar iets te kunnen zien. Bij deze Samsung heb ik hem zelfs omlaag gezet omdat anders het beeld te fel zou zijn. In de stand 'Filmmaker' (De donkerste preset in de instellingen) kon ik nu eindelijk alles goed zien. Nu weet ik eindelijk wat ik destijds gemist heb!
Bij de presets kan je ook kiezen voor een 'AI' geoptimaliseerd beeld. Dat werkt goed, het beeld wordt helderder en de kleuren vaak intenser. Maar dit is niet in alle gevallen fijn om naar te kijken, omdat het beeld te aanwezig kan worden. Bij een animatie overdag merkte ik dat ik deze functie aanzette, maar bij bovenbeschreven Game of Thones aflevering heb ik het direct uitgezet.
~Privacy~
De televisie komt met een hoop voorgeïnstalleerde apps. Dat is tegenwoordig vrij gebruikelijk, maar als je deze wil gebruiken, dien je een hoop informatie over je installatie en gebruik weg te geven aan een aanzienlijk aantal partijen buiten Samsung. De privacy instellingen zijn ook nadrukkelijk aanwezig in de 'taakbalk' en er is zelfs een heel privacy centrum waar je wordt voorgelicht wat en hoe je data gebruikt wordt voor persoonlijke reclame. Zelf staat me dat erg tegen, daarom heb ik deze functies dan ook niet getest.
~Geluid~
Het geluid is prima voor een 'platte TV' maar haalt het uiteraard niet bij een soundbar, laat staan een multi-kanaals receiver.
~Prijs~
Als laatste puntje: De prijs. Voor mij lastig te beoordelen, aangezien alle recente TV's 100x beter zijn dan mijn oude Philips. De advies prijs van 2599 euro is een boel geld voor een televisie. Voor dat geld krijg je wel het beste beeld wat ik tot nu toe gezien heb, op een mooi afgewerkt paneel zonder reflecties. Er komt echter ook een boel 'Smart' bij, en dat heeft niet iedereens voorkeur.