€ 153,99 bij Amazon.nl Marketplace

GL.iNet Flint 2 (GL-MT6000) Review

10 juli 2025, laatste update op 10 juli 2025, 1.260 views Rapporteer

Prima router voor een nette prijs. Al wat je nodig hebt voor een goed ingericht netwerk.

Pluspunten

• Prima harware/specificaties
  • Logische GUI
  • Goede ondersteuning

Minpunten

• Geen

Review GL-MT6000 (Flint 2) AX 6000

Er was eens… nu al weer een jaar geleden, dat ik besloot dat mijn antieke ASUS RT-N66W vervangen moest worden. Deze had al in geen vier jaar meer een update gehad en mijn nieuwe mobiel en tablet haalden maar de helft van mijn maximale download snelheid via de Wifi.

Zoals tegenwoordig gewoon is ga je rondneuzen op het internet. Ik kam een hoop van de bekende merken tegen, maar af en toe ook de routers e.d. van GL•Inet. Een onbekende voor mij dus ik ging wat gerichter zoeken naar de reviews van dit merk. Ook op Tweakers stond een draadje over dit merk en wat ik las was men behoorlijk positief. Goede hardware en prima ondersteuning. Forum link: forumtopic: [Gl.iNet routers] Ervaringen en discussie
Na wat verder zoeken de GL-MT6000 (Flint 2), aangeschaft. Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/61H5zBv4jYQRccd2Qx9ay2eq-CQ=/fit-in/4920x3264/filters:max_bytes(3145728):no_upscale():strip_icc():strip_exif()/f/image/oCo2GEhSO7xm3mxiF34AbM9s.jpg?f=user_large

Specificaties:
Wifi - 802.11a, 802.11b, 802.11g, Wi-Fi 4 (802.11n), Wi-Fi 5 (802.11ac), Wi-Fi 6 (802.11ax)
Type WAN-poort - 1x RJ-45 (alleen WAN), 1x RJ-45 (WAN/LAN)
4x Ethernet 1Gbps, 2x Ethernet 2.5Gbps
Wi-Fi-band 2,4GHz, 5GHz (band 1), 5GHz (band 2)
2,4GHz max 1,148Gbps
1x USB 3.2 (Gen1, 5Gb/s) type-A
Wi-Fi-band 2,4GHz, 5GHz (band 1), 5GHz (band 2)
2,4GHz max 1,148Gbps
Werkgeheugen 1GB
Flashopslag 8GB
Stroomverbruik 20W
HxBxD 53mm - 233mm - 137mm
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/9TVvAh25LqvsCE4vm6YcqmvE6Xo=/fit-in/4920x3264/filters:max_bytes(3145728):no_upscale():strip_icc():strip_exif()/f/image/YbCZu6vtzqc0zpsJu1ESOuTN.jpg?f=user_large
Pruductpagina van de fabrikant: https://www.gl-inet.com/products/gl-mt6000/

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/KHRg77C-wn_AE68DzFUyo6FRKkg=/fit-in/4920x3264/filters:max_bytes(3145728):no_upscale():strip_icc():strip_exif()/f/image/mfrFFV4DFxloTKuNwaGsNpVl.jpg?f=user_large
Het in gebruik nemen was simpel. Steker en netwerkkabel erin, opstarten en inloggen op het IP-adres dat in de handleiding stond. Ik moest meteen een wachtwoord aanmaken, gelukkig maar!

GUI: Deze is gebaseerd op die van OpenWrt. GL•Inet heeft er een aantal dingen aan aangepast, maar die zijn niet echt ingrijpend geweest. Als je wilt kan je zelf een volledig originele versie van OpenWrt installeren op de router. De GUI is overzichtelijk en je zal snel vinden wat je nodig hebt.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/fsnbceyeLjEFvlLb3iUV9_ZUD_E=/fit-in/4920x3264/filters:max_bytes(3145728):no_upscale():strip_icc():strip_exif()/f/image/Eyz0U07e9AihYq3r9qLOVQKb.jpg?f=user_large

Zoals je ziet heb ik AdGuard Home draaien. Deze kost maar een paar procent aan CPU en geheugen, de router heeft er geen enkel probleem mee. Er is een uitgebreide bibliotheek aan plug-ins te vinden voor deze router.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/5GWDbmje6o_36of08xkoznQ0eAQ=/fit-in/4920x3264/filters:max_bytes(3145728):no_upscale():strip_icc():strip_exif()/f/image/EU69pbsD77kUO7ENucHbzsq2.jpg?f=user_large
Leef je eigen uit.

Conclusie: Na een jaar bevalt deze router prima. Ik kan zonder problemen mijn maximale snelheden van mijn ISP gebruiken. In dit afgelopen jaar zijn er al vijf updates geweest. Installatie van die nieuwe updates gaat vlekkeloos en ik heb nog nul problemen met deze router, N=1.
Ik zou deze router en het merk aanraden als mij dat werd gevraagd.
Mochten jullie nog vragen of opmerkingen hebben, laat maar horen.

Heb jij ook een GL.iNet Flint 2 (GL-MT6000)?

Wat is je stroom gebruik? Is dit constant 20 watt? Dat lijkt mij vrij fors.

Dank voor je review!
Heb even rond gezocht op het www en kwam deze info tegen: Power consumption Flint 2
Het blijkt dat in idle de Flint 2 ongeveer 8,5 watt gebruikt, max is zo'n 13 Watt.
Wat mij betreft dus redelijk netjes. Jaarlijks verbruik rond de 76,4kWh, dat komt uit op €20,63 met een gemiddelde kWh prijs van 0,27. Stroomprijs per kWh
Net even heb verbruik van mijn oude ASUS opgezocht, die zit rond de 10 watt, Scheelt dus weer een klein beetje op mijn jaarverbruik, €3,00.

[Reactie gewijzigd door apollo13 op 13 juli 2025 13:03]

Dank voor je antwoord! Dat valt mij nog best mee. Zelf zet ik altijd de 2.4 GHz uit. Kan je nog iets meer besparen En gebruik deze frequentie toch niet.
Bedankt voor je review!
Is AdGuard net zo makkelijk te updaten als wanneer het op de Raspberry Pi draait, met the "Update Now" knop? Met de Asuswrt-Merlin firmware moet je het continue handmatig opnieuw installeren.
Dat zou ik eigenlijk niet weten, ik draai momenteel: v0.107.52 en er is net een nieuwe versie uitgekomen zie ik op Tweakers, v0.107.65. Ik kom wel een aantal scripts tegen waarmee het kan.
Handmatige update

Edit:Ik heb net een vraag gedropt bij de support van GL.Inet, zo gauw ik wat hoor zal ik het melden.

[Reactie gewijzigd door apollo13 op 21 augustus 2025 19:42]

Bedankt voor de link. Als je deze instructies volgt (antwoord even uitklappen) https://forum.gl-inet.com/t/how-to-upgrade-adguard-on-the-flint-auto-and-manual/21556/27 Krijg je de knop terug en kun je het gewoon via de AdGuard Dashboard updaten. 👍
Thanks, ga die van jou eens proberen, die lijkt me goed te doen.
Kreeg van GL-iNet binnen 3 uur een reactie, snel mag ik wel zeggen, met een link van hoe het te doen.
GL-iNet hoe AdGuard Home te updaten
Ik ben verkocht, ik heb hem gisteren besteld by Amazon en krijg hem vandaag binnen. Heel erg bedankt voor je tip hier: apollo13 in 'AdGuard Home 0.107.65' 👍
Ge-wel-dig!!!!
De UI is echt zeer gelikt en heel simpel te gebruiken. De meeste "moeite" had ik met mijn USB externe SSD drive, maar ook dat zonder instructies voor elkaar gekregen.
Als je dan toch in expert mode will gaan, dan kun je Luci opstarten, wel minder gelikt, maar wel zeer veel opties om te veranderen.
Ik heb het antenna bereik (5Ghz) nog niet buiten getest, maar in ons huis dekt het elke hoek met volledige sterkte.
AdGuard werkt perfect en is nu (m.b.v. de link hierboven) met 1 klik op de knop te updaten.
Nogmaals bedankt! De reacties zijn echt vaak de beste plekken voor hele goede extra informatie en tips 👍