Disclaimer
Deze behuizing heb ik verkregen via deelname aan een Tweakers Testpanel en heb deze niet zelf aangeschaft. Desondanks is er wel zo objectief mogelijk gekeken naar de behuizing. Tijdens het schrijven van deze review is de behuizing aan te schaffen voor minimaal € 115,-. Kijkend naar de concurrentie lijkt dat een marktconforme prijs.
Naast basale taken van een computerbehuizing is het uiterlijk én het innerlijk van een computer de laatste jaren een belangrijk vertoon geworden van een computerbehuizing. De Corsair FRAME 4000D biedt met een net uiterlijk én een glazen zijpaneel invulling aan deze eigenschappen.
Maar hoe zit het dan met de basale taken van deze computerbehuizing? En hoe is het uiterlijk en innerlijk voor elkaar? Zijn er nog andere punten om op te letten bij het aanschaffen van deze behuizing?
Op bovenstaande vragen probeer ik in deze review zo objectief mogelijk onderbouwde antwoorden te geven.
Variaties (basis, RS of RS ARGB)
Van de FRAME 4000D
zijn 3 verschillende variaties te koop en elk uitgevoerd in twee verschillende kleuren. De kleuren zijn volledig zwart of volledig wit. Met behulp van RGB verlichting kan er kleur in de behuizing gebracht worden. Daar zit dan ook direct het verschil in de uitvoeringen. Bij de basisversie wordt geen enkele casefan meegeleverd. Bij de RS en de RS ARGB versies worden wel 3 casefans meegeleverd. Waar de RS-versie 3x RS120 fans meelevert die geen RGB hebben doet de ARGB-versie het met 3x RS120 ARGB die wel in verscheidene kleuren ingesteld kunnen worden. Let hierbij wel op dat je een moederbord hebt die de 5 volts ARGB header heeft. Daarover verderop meer.
Voor deze review bespreken we de ARGB-versie en die fans zijn, subjectief gezien, voldoende (verderop meer). Daarbij is er wel een flink prijsvoordeel in vergelijking met de basis versie. 3 stuks van de RS120 ARGB zit op het moment van typen op circa 45 euro. Het prijsverschil tussen de basisversie van de FRAME 4000D en de ARGB-variant zit op circa 19 (witte kleur) en 25 (zwarte kleur) euro. Daarmee kan er dan tussen de 26 en 20 euro bespaard worden. Toch iets om even bij stil te staan bij de aanschaf.
Verschil met 4000D Airflow
De FRAME 4000D komt niet zomaar uit de lucht vallen, het is de ‘opvolger’ van de succesvolle en door Tweakers als
excellent beoordeelde 4000D Airflow. Opvolger kan wel worden gezegd, omdat de FRAME 4000D werd uitgebracht na de 4000D Airflow. Toch uit reacties blijkt dat niet iedereen de voordelen van de FRAME 4000D ziet ten opzichte van de 4000D Airflow en het dan ook niet als waardige opvolger vinden.
Een paar verschillende kenmerken zijn dat de 4000D Airflow de I/O op de bovenzijde heeft en de kast kleiner is in alle dimensies. Daardoor zijn de inbouwmogelijkheden van de FRAME 4000D wel veruit superieur aan die van de 4000D Airflow.
Met behulp van
de Tweakers ‘Vergelijk producten’ kan dat handig vergeleken worden.
Vergelijkingsmateriaal
Zelf ben ik in het bezit van een bijna antieke
Cooler Master CM Stacker en een, ook al overjarig, model van de
Fractal Design Define Mini. Waar de Stacker er bovenuit torent door zijn gigantische afmetingen en inbouwmogelijkheden doet de Define Mini het heel goed op het gebied van geluidsdemping. Beide behuizingen hebben geen veeleisende hardware erin zitten.
De Stacker wordt gebruikt i.c.m. een AMD Ryzen 5 3600, MSI GeForce GTX 1050 TI GAMING X 4G en een aantal oudere harde schijven.
De Define Mini wordt gebruikt i.c.m. een Intel Pentium G3220, Asus EAH6450 SILENT en een aantal (oudere) harde schijven.
Deze twee behuizingen zullen hoofdzakelijk mijn ijkpunt zijn.
Voor deze review heb ik de hardware vanuit de Stacker overgebouwd naar de FRAME 4000D.
De behuizing wordt geleverd in een stevige kartonnen doos met genoeg piepschuim om alles te beschermen. Uiteraard kwam alles in uitstekende staat uit de doos en het geharde glas in feilloze staat.
De handleiding kan ingezien worden via een QR-code (helemaal van deze tijd)
die doorverwijst naar een website van Corsair.
De geleverde doos en accessoires.
In de doos zit ook een kartonnen doosje met accessoires (accessory box). Alles in een bijpassende zwarte kleur. Qua accessoires wordt het volgende meegeleverd:
- 28x zelf tappende ventilator schroeven
- 8x lange ventilator schroeven
- 18x moederbord / harde schijf schroeven
- 16x SSD schroeven
- 1x moederbord afstandhouder (reserve, want er zijn al vooraf voldoende ingebouwd voor een ATX-moederbord)
- 2x afstandhouders voor verticale montage
- 12x zip ties
- Front I/O adapter
- Ventilatorhouder voor zijkant
- Reverse connector magnetic hole cover
- Zwarte inzet voor zijpaneel
- Stabiliteitshouder voor GPU (mini GPU anti-sag mount)
- GPU anti-sag rubber riser
- ARGB verlengkabel van circa 60 cm
- Veiligheids- en garantieboekje
Accessoires doos.
Het vergelijkingsmateriaal wat ik heb is al flink gedateerd, maar daar zet ik het toch tegenover.
Afwerking
De afwerking is prima voor elkaar. Tijdens het inbouwen van de hardware ben ik geen enkele scherpe rand tegengekomen. Alles klikte en paste perfect in elkaar.
Aan de voorkant, zijkant en onderkant vinden we stoffilters die zeer welkom zijn. Een nadeeltje is het gebrek aan een stoffilter aan de bovenkant. Nu kan ik de opmerkingen al aan zien komen dat er geen stoffilter benodigd is bij een plek waar je outtake ventilatoren wilt plaatsen. Ja, eens, daarvoor is het overbodig. Tegenargument is dat een computer niet altijd aanstaat of dat daar niet altijd outtake ventilatoren geplaatst worden. Daardoor kan er heel makkelijk stof of ander fijn materiaal door de geperforeerde bovenkant vallen. Toch een nadeeltje.
Stoffilters zijkant en voorkant.
Robuustheid
Over de robuustheid kan gezegd worden dat het geheel stevig aanvoelt.
Een paar zaken zijn daarin iets minder zoals het magnetische afdekplaatje (Reverse connector magnetic hole cover). Die bedekt niet voldoende voor ‘ouderwetse’ moederborden die geen
reverse connectors hebben en valt ook heel makkelijk naar beneden.
Tevens voelt de montageplaat voor de HDD en/of SSD’s niet heel solide als die vastgemaakt wordt en is het ontwerp daarvan niet zo doordacht als de rest van de kast. Krijg er een idee bij dat het erbij moest zitten om toch nog wat toe te komen aan de goedkope mensen die niet een toereikend aantal M.2-sloten heeft op een moederbord. Daarnaast zit er geen stukje rubber of plastic tussen waardoor het bewegen van de harde schijven wordt doorgegeven naar de gehele behuizing. Het bewegen van de harde schijf is zelfs licht merkbaar als de behuizing op een bureau staat.
Montageplaat voor HDD en/of SSD's.
Door de uitermate handige manier van duimschroeven die aan de panelen vast blijven zitten is dat al een kleine verademing. Daarbij zit er ook een extra veiligheidssysteem die de panelen alsnog vasthoudt, maar wel makkelijk eruit te klikken is.
Extra beveiliging om panelen op hun plaats te houden.
ARGB aansluiting
Bij het aansluiten van alle componenten zoals de meegeleverde ventilatoren kwam ik toch van een koude kermis thuis. Mijn (ietwat verouderde) moederbord heeft geen +5volt ARGB header. Dat is wel benodigd voor het aansturen van de RGB-verlichting op de ventilatoren. Eerlijkheidshalve kende ik deze aansluiting niet en had er nog nooit mee gewerkt.
Na wat zoekwerk zijn er wel omwegen zoals het aanschaffen van een (prijzige) [url=”https://tweakers.net/pricewatch/1753846/corsair-icue-commander-core-xt.html”]Corsair iCUE Commander CORE XT[/url]. Gezien de behuizing (nog) niet in mijn bezit is dat (nog) niet aangeschaft. Daarom heb ik de RGB-verlichting (nog) niet kunnen testen.
Kabelmanagementsysteem
Dit is toch wel een heel sterk punt van deze behuizing; de vele mogelijkheden voor het wegwerken van de kabels aan de achterzijde van het moederbord. Er zijn veel klittenbandjes beschikbaar om de kabels in vast te zetten. Als dat nog niet afdoende is zijn er uiteraard ook nog de meegeleverde zip-ties om orde in de achterliggende chaos te krijgen. Zo kan er een hele
cleane look worden gemaakt.
Kabelmanagementsysteem.
Ook behuizingen hebben een heuse featureset met extra’s die het net wat interessanter kan maken dan een andere behuizing.
InfiniRail™ ventilatormontagesysteem voor eenvoudigere montage met verschillende ventilatorformaten
Als het niet genoeg is om een heleboel 120mm ventilatoren kwijt te kunnen kan er met behulp van het InfiniRail™ ventilatormontagesysteem makkelijk ook nog tot 200mm ventilatoren ingebouwd worden. Hieronder staan alle maximale mogelijkheden per ventilator afmeting.
Zijde | 120 mm | 140 mm | 200 mm |
Voorkant | 3x | 2x | 2x |
Bovenkant | 3x | 2x | 0x |
Zijkant | 3x | 2x | 0x |
PSU shroud | 2x | 0x | 0x |
Achterkant | 1x | 1x | 0x |
Maximaal mogelijke aantal te plaatsen ventilatoren
InfiniRail™ ventilatormontagesysteem
Dubbele radiatorondersteuning van 360 mm
Het alleen hebben van warmteverplaatsing door middel van lucht is in zo’n behuizing niet voldoende. Daarvoor moet er water aan te pas komen. Ook dat is heel goed mogelijk door de ruimte die er is om twee stuks aan 360 mm radiatoren te plaatsen. Zo kan een loop prachtig tentoongesteld worden met alle brute koelingscapaciteit.
GPU anti-doorzakstabilisatiearm
Voor de flinke grafische knapen is er een hele handige anti-doorzakarm beschikbaar die voor hele grote GPU’s de nodige stabilisatie kan bieden. Het is een heel makkelijk verstelbare arm die je op veel gewenste hoogtes kan zetten. Er zit een uitsparing in de kabelafdekking waarbinnen de stabilisatiearm op elke gewenste hoogte kan worden vastgeschroefd.
GPU anti-doorzakstabilisatiearm.
Nog mooier is dat de GPU ook verticaal geplaatst kan worden zodat die nog beter zichtbaar is door het venster. Hiervoor moet nog wel een PCIe riser card worden aangeschaft. De installatie is mede door de uitgebreide handleiding heel gemakkelijk gemaakt.
Upgradebaarheid
Er wordt gesteld vanuit Corsair dat er veel upgradebaarheid mogelijk is voor deze kast, maar die heb ik nog niet kunnen vinden. Ja er kunnen reserve onderdelen besteld worden, maar over andere front I/O poorten vind ik alleen maar
deze tekst op de site van Corsair:
There will be optional front I/O ports available for direct purchase that will bring new features to the table. Stay tuned for more information as these become available.
Helaas beschik ik niet over meetapparatuur om koeling op bepaalde hotspots te meten of hoeveel geluidsdruk er wordt gemaakt door onder andere de ventilatoren. Desalniettemin kan ik er wel een subjectief oordeel over geven en de temperatuur van het systeem uitmeten met de aanwezige sensoren.
Koeling
Hier heb ik het vergelijk gemaakt met mijn andere, veel te ruime, CM Stacker. Die behuizing heeft maar 2x 120 mm intake aan de voorkant en 1x 120 mm outtake aan de achterkant. In het zijpaneel zit er nog wel een enorm gat (met stoffilter) waar er ook nog veel lucht doorheen kan. Daarom zal het lastig worden om die behuizing te verslaan. Bij de FRAME 4000D heb ik de ventilatoren laten zitten zoals ze geleverd werden; 3x 120 mm intake aan de voorzijde en geen outtake ventilatoren.
Bijna alle hardware heb ik kunnen overbouwen. Alleen één 3,5” harde schijven kon niet overgezet worden omdat de FRAME 4000D daar geen ruimte voor heeft. Daar heeft de FRAME 4000D een klein voordeeltje mee in deze temperatuurtest.
Na het doorlopen van een idle periode en een stresstest kwamen de volgende resultaten eruit:
Temperatuurtest
De cpu, gpu en moederbord worden goed gekoeld. Heel gunstig voor de kern van de computer. De vele openingen laten veel lucht door de behuizing gaan.
Wat niet verwonderlijk is in deze vergelijk is dat de HDD welke achter het moederbord is geplaats het vele graden warmer krijgt dan de HDD die aan de voorzijde is gepositioneerd.
Geluid
Door het ontbreken van meetapparatuur kan ik het alleen op mijn gehoor afgaan in vergelijk met mijn CM Stacker. De CM Stacker heeft de ventilatoren aan een frontpanel fanheader zitten waarbij alles op minimale toeren draait. De ventilators van de FRAME 4000D zitten via een daisychain geschakeld aan het moederbord. Daar doet de PWM zijn werk.
Daarbij kan ik alleen opmerken dat de meegeleverde ventilatoren niet heel luid zijn, maar ook zeker niet stil. Toch jammer voor ventilatoren die los ongeveer 45 euro kosten. En daarbij ook te bedenken dat zo’n behuizing doorgaans op een bureau wordt gezet net naast de persoon die er gebruik van maakt. Een lapmiddel kan natuurlijk zijn om een hoofdtelefoon op te zetten.
Deze behuizing koop je voor de vele inbouwmogelijkheden voor koeling waarbij het uiterlijk en het innerlijk gezien mag worden. Het zijpaneel met gehard glas laat veel van de binnenkant zien. Het open design laat een grote hoeveelheid lucht toe om alles goed gekoeld te houden. Inbouwen van apparatuur is gemakkelijk door de degelijke afwerking, solide bouwkwaliteit en goed doordachte mogelijkheden.
Daarbij is deze versie met ARGB een goede start om het interieur te verlichten met de drie meegeleverde RGB-ventilatoren. Let er wel even op dat je moederbord een ARGB header heeft.
Als er gezocht wordt naar een compacte behuizing is de FRAME 4000D niet wat je zoekt. Alle kanten op is het een forse behuizing. Ondanks de ruime afmetingen is maar beperkt ruimte voor maximaal twee 3,5” HDD’s. Daarbij is er niks gedaan om resonantie tegen te gaan van harde schijven.
Een ander nadeel voor de stilte liefhebbers; er zit weinig tot geen geluidsdemping in deze kast. Al het geluid komt gemakkelijk door de grote openingen en daarop zal de hardware goed moeten worden uitgezocht als dat een vereiste is.
Changelog
30-06-2025: Review online. Aanvulling met meer foto’s en RGB zit in de pijplijn.