€ 1.698,- bij Plasmavisie

LG OLED evo G56LS 55" Zwart Review

27 juni 2025, laatste update op 27 juni 2025, 999 views Rapporteer

Prachtige OLED-TV met een hoge helderheid en een zeer zuivere kleurweergave, maar met een teleurstellende Dolby Vision-implementatie.

Pluspunten

• Prachtige beeldkwaliteit, zowel in SDR als HDR10
  • Mooi design
  • Zeer zuivere kleurweergave
  • Veel instelmogelijkheden

Minpunten

• Dolby Vision implementatie zeer teleurstellend
  • Geen keuze tussen HDR10 en Dolby Vision mogelijk
  • Ondermaatse afstandsbediening

Na 12 jaar vond ik het wel eens tijd worden om mijn - overigens nog steeds erg goed werkende -Samsung 55 inch 3D LED TV (UE55F8000) uit 2013 op mijn filmzolder te vervangen door een hedendaagse TV die wél 4K kan weergeven. 3D heb ik nu wel gezien, en hoewel de meerwaarde van 3D in mijn ogen nog steeds een stuk groter is dan die van 4K, ook gezien de ervaringen met de 4K op de Samsung LED-TV in de woonkamer van de afgelopen jaren, komt er een moment dat je daarvan afscheid moet nemen.

Ik heb in de afgelopen weken op het internet eens goed rondgekeken wat er tegenwoordig zoal te koop is. Op de zolderkamer, waar de nieuwe TV moest komen te staan, kan ik redelijk goed verduisteren als dat moet, dus ik durfde de overstap van LED naar OLED nu wél te nemen, zeker na alle enthousiaste verhalen van filmliefhebbers en kenners over OLED-TV’s in de afgelopen jaren. En ook omdat de helderheid van OLED-schermen de laatste jaren grote sprongen gemaakt heeft en steeds meer in de buurt van de beste (Q)LED-TV’s komt.

De TV mocht niet groter te zijn dan 55 inch omdat ik niet meer ruimte heb en omdat ik kan variëren met de kijkafstand. Ik gebruik hem voornamelijk voor het bekijken van films op 4K UHD, Blu-ray en DVD. Uiteindelijk kwam ik uit op twee nieuwe modellen van dit jaar: de LG G5 OLED Evo en de Samsung S95F. Vele reviews over deze modellen gelezen en talloze filmpjes op YouTube bekeken. Maar met name dat laatste moet je gewoon niet doen, dat geeft echt een totaal verkeerde indruk van de beeldkwaliteit van een televisie.

Na wat zoekwerk een winkel bij mij in de buurt gevonden waar ik beide modellen in het echt en werkend kon bekijken. Ik ging eigenlijk voor de Samsung vanwege de geweldige One Connect-box en de modernere OLED-techniek (QD-OLED). Het ontbreken van Dolby Vision-ondersteuning zag ik niet echt als een gemis, maar ik knapte een beetje af op het matte scherm. In een donkere omgeving zal dat waarschijnlijk wat minder opvallen, maar in dit geval zag ik toch wel een aansprekender beeld op de LG dan op de Samsung. Sony viel voor mij af vanwege de uitstekende pootjes aan de zijkanten, en van Panasonic was het nog wachten op de nieuwe modellen. Uiteindelijk is de keuze toch op de LG gevallen en niet op de Samsung. Ik was hier zelf ook verrast over.

Ik was bij de LG G5 met name benieuwd naar de Dolby Vision-ondersteuning bij het afspelen van HDR-inhoud omdat velen (met name ‘beeldpuristen’) daar zo lyrisch over zijn. Maar wat een tegenvaller is dat, zeg! Het beeld oogt in Filmmaker Mode gewoon donker, dof en kleurloos, er komt totaal geen HDR-gevoel op zoals ik dat gewend was. Ik heb met diverse beeldinstellingen gespeeld om een enigszins aanvaardbaar HDR-beeld te krijgen, maar dat lukte niet echt (wie nog tips heeft, ik hoor ze graag!). Bovendien kun je tot mijn verbazing op de TV niet eens kiezen tussen HDR10 en Dolby Vision omdat standaard – indien aanwezig – het Dolby Vision-signaal wordt doorgegeven. Gelukkig kan ik op mijn Panasonic UHD-speler de doorgifte van Dolby Vision blokkeren, zodat in plaats daarvan het HDR10-signaal van de UHD-schijf naar de LG wordt gestuurd.
Ook de HDR10-weergave in Filmmaker Mode op de LG vereist wat aanpassingen qua helderheid, maar minder dan bij Dolby Vision. De weergave van SDR-beelden (o.a. Blu-ray) daarentegen is in de Filmmaker Mode wel redelijk probleemloos met de meeste standaardinstellingen.

Na al dat geknutsel met de beeldinstellingen blijft er echter een fantastische beeldweergave over: helder, kleurrijk, contrastrijk, met diepte zwartwaarden, maar met genoeg detaillering, niet alleen in de donkere gebieden, maar ook in de hooglichten. De kleuren zijn werkelijk prachtig en zeer natuurlijk en zuiver. Ook de scherpte is standaard erg goed. Wel heb ik bij alle beeldinstellingen TruMotion op ‘vloeiend’ staan omdat ik gek werd van dat ‘ge-judder’ en ‘ge-stutter’ bij langzame camerabewegingen van links naar rechts en van boven naar beneden. Maar dat blijkt een bekend probleem te zijn van OLED-schermen.

Over de geluidskwaliteit van de TV kan ik geen oordeel vellen, omdat ik het geluid vanaf de Blu-ray speler altijd via de AV-receiver over mijn 5.1-installatie laat lopen.

De afstandsbediening is echt zeer teleurstellend. Klein, gebruiksonvriendelijk, goedkoop aanvoelend en niet eens verlicht. Er zit zelfs geen knop op om snel van invoerbron te wisselen en numerieke toetsen ontbreken geheel. Ik had begrepen dat je bij de Engelse versie van de LG G5 twee afstandsbedieningen meegeleverd krijgt, een compacte en een uitgebreide. In Nederland krijgen we helaas alleen de compacte. Jammer.

Conclusie: De LG G5 is een moderne, strak vormgegeven OLED TV met een fantastisch helder, contrastrijk en kleurrijk beeld (na het nodige geknutsel met de beeldinstellingen, dat wel). Een echte aanrader!

Heb jij ook een LG OLED evo G56LS 55" Zwart?

Ik zou dr meer niet intrappen. Ik heb ook een LG OLED, 2K voor betaald, maar nu, 5 jaar verder, vast op webos 4, smart zooi die ik langzaam aan niet meer kan gebruiken, dat moet of verboden, of anders worden opgelost,.
Hang er gewoon een Shield of een Vero aan? Het is net als met media systemen in (wat oudere) autos, beter Carplay gebruiken.
Mooi uitgebreide review!

Wbt je Dolby Vision ervaringen:

Enige wat zo in mijn hoofd popt is de eco modus, maar neem aan dat je die uit hebt staan.

Dat je geen keuze hebt tussen Dolby Vision en de hdr10 fallback vind ik niet abnormaal. Ik zou het eerder in het afspeel device (Nvidia Shield, apple tv, PlayStation, app op je tv) verwachten als instelling.

Normaal gesproken bevatten ze dezelfde informatie, maar de Dolby Vision bevat meer (of de tegenhanger van Samsung: hdr10+) Is met audio ook een beetje: bv. DTS kun je niet de DTS "base" stream kiezen als je audioset de uncompressed master track aan kan.

Wat wel zo is (iig op mijn LG CX serie oled) dat bepaalde instellingen zijn dichtgetimmerd voor Dolby Vision: framerate smoothing bv kan niet. Maar dat scheen nu wel te kunnen met jouw model? Waarom? Geen idee, misschien is dit wel een Dolby ding? Hoe dan ook, met je eens dat de standaard Dolby Vision ervaring toch wel tenminste die van de hdr10 zou moeten zijn.

Voor tips over afstelling van je tv (en Dolby Vision ervaringen) kun je wellicht bij AVS Forum terecht 😊 daar haal ik mijn a/v info altijd vandaan, super community.

Ik ben overigens zelf ook aan het overwegen om Dolby Vision uit te zetten op mijn Apple tv, en de fallback te gebruiken, alleen al vanwege framerate smoothing. De Apple tv kan dit ook, maar ben er niet erg van onder de indruk.

Veel kijkplezier! Laat maar weten als je toch nog wat nieuws hebt ontdekt.

[Reactie gewijzigd door jkommeren op 23 juli 2025 17:53]