€ 73,99 bij bol

Chieftec BE-10B-300 Review

7 juni 2025, laatste update op 11 juni 2025, 91 views Rapporteer

Fijn compact, en vriendelijk geprijst mATX kastje inclusief voeding en casefan. Goed geschikt als goedkope serverbehuizing. Te luidruchtig voor het bureau.

Pluspunten

• Relatief klein volume
  • Voeding inclusief
  • Ondersteund mATX
  • Case fan (80mm) meegeleverd

Minpunten

• Niet stil

Ik had een compacte mATX computer case nodig om een server op te zetten die ik in de meterkast kwijt kon. Uiteindelijk viel de keuze op deze kast, welke klein genoeg was, en al met een voeding kwam tegen een erg schappelijke prijs. Er zit zelfs een 80mm casefan in.

De installatie van een moederbord is makkelijk, er is voldoende ruimte om een mATX bordje zonder wringen te plaatsen. Er is ook voldoende ruimte om de kabelboom van de voeding achter de voeding weg te werken. Mijn inziens zitten er wat veel stekkers op aangezien er maar plek is voor 3 drives (5.25" slim cd, 3.5" en 2.5" harddisk), dus het overschot (Er zijn 4 sata, 2 molex, 1 fdd, en een pci-e stekker) had w.m.b. achterwege gelaten kunnen worden. Vooral de pci-e stekker lijkt mij zinloos gezien er maar halfheight uitbreidingskaarten in kunnen.

Installatie:
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/v2-oNiT2zMY-N9CDHLwptT0HDfw=/fit-in/4920x3264/filters:max_bytes(3145728):no_upscale():strip_icc():strip_exif()/f/image/vq10B3hic8scXW02nUiCZ8Pz.jpg?f=user_large

Ruimte voor 2.5" inch disk:
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/_JKnAaUovbdMDil57NKXiT3PfZY=/fit-in/4920x3264/filters:max_bytes(3145728):no_upscale():strip_icc():strip_exif()/f/image/vz7lu7JOz86xqjjyvvRU98I7.jpg?f=user_large
Deze plek is niet makkelijk toegankelijk, en zal wat priegelen vergen.

De plek voor de 3.5" disk:
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/oOif_47wbjWrSUbhYBVw-MblSpc=/fit-in/4920x3264/filters:max_bytes(3145728):no_upscale():strip_icc():strip_exif()/f/image/tx9T1AzJJzpdagLLLGEKqgqn.jpg?f=user_large
Deze is makkelijk toegankelijk, en de kabels zijn lang genoeg om de harddisk aan te sluiten. De kast heeft ook 4 halfheight uitbreidingsloten, waarvan ik er 1 gebruikt heb voor een 2.5gb nic. Die sloten zijn gestencild, dus mocht de nic verwijderd worden dan is er geen afdekplaatje meer voor dat slot.

De kast (voeding-, en casefan) zijn helaas niet erg stil. Daarmee is deze behuizing niet geschikt voor op een bureau, maar in de meterkast heb ik er geen last van.

Heb jij ook een Chieftec BE-10B-300?

De geplaatste afbeeldingen passen nu niet goed in de review. Ze zijn maar voor een deel zichtbaar.
Als het goed is moet je de onderste optie uit het tweakers foto-album "GoT-code" plakken in de reviews.
Dat ziet er zo uit.

Groet, K.D.

N.B. reacties hebben weer andere foto linkjes dan de reviews....
Dank je wel voor de feedback, ik heb de afbeeldingen aangepast.
Past nu wel en ziet er goed uit, +1 voor de review. (y)
Deze kast lijkt mij ook wel wat. Zit alleen even met jouw opmerking over het geluid. Komt dat van de voeding of van de case fan? Die laatste is simpel te modden met een weerstandje of zo. Mooiste zou natuurlijk zijn, eentje die zich automatisch aanpast met de gemeten temperatuur. Voor de voeding zou dat ook kunnen, maar daar zal een "garantie zegeltje" op zitten. Is dit een standaardmaat voeding, is hij wellicht te vervangen door een andere die stiller is? Op zich heb ik geen extreem zware hardware, zal zeker niet boven 200W uitkomen. Een zacht suizend geluid vind ik geen probleem, maar het geluid van bijvoorbeeld een kruimelzuiger wel.
Het is helaas de voeding die het meeste geluid maakt, en die is niet te regelen. Qua geluid is het inderdaad een continue suizend geluid. Ik kan ook niet zeggen dat hij echt luid is, maar ik vind hem luid genoeg om hem niet naast mij te willen hebben. De specificaties zeggen dat het een TFX voeding is, dus daar zou je eventueel een alternatief voor kunnen vinden.
Inmiddels heb ik hem toch maar gekocht. Je hoort hem inderdaad wel een beetje. Maar heb wel het idee dat het geluid minder is geworden nu ik de case fan op 5V in plaats van op 12V laat draaien. Ik vind het best acceptabel zo. Misschien komt het ook omdat ik niet zo'n hele zware configuratie heb. Voor de mensen die een dvd-brander willen plaatsen. Ik heb dit kabeltje erbij gekocht. https://www.allekabels.nl/delock/6335/1427996/delock-kabel-power-sata-15-pin-male-power-slim-sata-6-pin-female-10-cm.html Nodig voor de stroomvoorziening. Verder een standaard sata data kabeltje nodig. Een metalen beugeltje om de dvd-brander vast te klikken zat er wel bij.

[Reactie gewijzigd door cjdijk op 21 juli 2025 15:38]