€ 295,- bij FritzShop

AVM FRITZ!Box 5690 Pro (Internationaal model) Review

dirkjesdirk
2 juni 2025, laatste update op 2 juni 2025, 1.316 views Product gekocht

AVM FRITZ!Box 5690 Pro (Internationaal model)

De omschrijving "complete router" doet dit apparaat tekort. Als modem, router, telefooncentrale, smarthomehub met alle soorten van verbindingen kan dit apparaat heel veel functies in zich verenigen, van ouderwetse analoge telefonie, tot Zigbee en WiFi 7.

Pluspunten

• Software
  • Zeer lange support
  • Stabiliteit
  • Alles in 1 product

Minpunten

• Redelijk prijzig
  • Niet de allersnelste
  • (nog) geen mattersupport
  • Geen ophangsysteem

Aankoop.
Ik heb dit apparaat gekocht als vervanging van mijn 7590, aangesloten op een kabelmodem. Ik wil binnenkort overstappen naar glasvezel, heb behoefte aan meer snelheid en wilde graag de Zigbee support, ook omdat mijn Philips Hue Bridge inmiddels aan de max van 50 lampen zit.
Het zeer brede aansluitprogramma is een groot pluspunt.

Algemene indruk
Behoorlijk fors apparaat(!). Let daar even op als je deze overweegt (268 x 170 x 75 mm). Verder een degelijk blok wat je moet neerzetten. Een ophangsysteem ontbreekt. Wil je dat wel, dan krijg je dus zoiets.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/srgOBy-mBN4RB1R-lLLD9-Hn-64=/620x/filters:strip_exif()/m/37169/1Um5yI0AbWjm5QKjxq7OpiDy4aG1g3WiaF4wqT2UgxMSDKeUbF.webp?f=620xauto

De overstap van de 7590 naar de 5690 Pro was een peuleschil vanwege de uitstekend wizard die alle instellingen en apparaten prima overzette. ik moest nadien nog maar een paar apparaten (van de tientallen) apart opnieuw verbinden.

Ook is de 5690 pro een stuk sneller qua interface - erg prettig als je regelmatig in de configuratie zit te knutselen.

Smarthome
Ik beschik zelf sinds kort over de 5690 Pro en ben al een lange gebruiker van AVM. Ook heb ik al lange tijd dect apparaten, maar hoewel de support daarvan super is, is het smarthome dect assortiment van AVM helaas er beperkt. Zo is er maar 1 soort lamp verkrijgbaar. Daarom is de toevoeging van Zigbee zo fijn.

De Fritz kan (nog) niet mijn Hue Bridge vervangen, maar die zit met 50 apparaten ongeveer op z'n max.
De bestaande Hue lampen die zijn gekoppeld aan de Hue bridge kan ik in theorie ook door de Fritzbox laten bedienen, maar er zijn een paar forse beperkingen/opmerkingen die van belang zijn.:
  • Als eerste (en belangrijkste): je moet de connectie van je Hue lamp/sensor met de Hue bridge verbreken en opnieuw aanmelden bij de Fritzbox. Je kunt de lamp daarna niet meer bedienen met je Hue bridge/app. je moet dus kiezen.
  • De Fritzbox heeft op dit moment veel minder instelmogelijkheden dan de Hue bridge/app, dus je verliest belangrijke functionaliteit als je een heel Hue systeem hebt met allerlei specifieke instellingen.
  • Vooralsnog heb ik hier niet voor gekozen en heb daarom nu dus 2 smart systemen naast elkaar. 1 ruimte met alleen FritzDect spul (lampen en stekkerschakelaars). De rest van de woning met Hue lampen.
  • Overigens ging er dit weekend een fritzdect lamp (Fritz!Dect 500) kapot. Die heb ik in de 'fritzdect' ruimte vervangen door een Hue lamp, die ik via de fritzbox op precies dezelfde wijze kan schakelen en koppelen als voorheen de Fritzlamp. Dus het werk allemaal wel uitstekend.
  • De scenario en routines die je kan instellen zijn overigens wel behoorlijk uitgebreid. je kan dus (bijvoorbeeld) wel een bepaalde lamp op een bepaalde kleur laten branden als de buitensensor beneden een bepaalde temperatuur komt of een stekkerdoos aanzetten als de luchtvochtigheid boven een bepaalde waarde komt.
Tot slot: dit weekend heb ik nog een aantal goedkope zigbee apparaten van Ikea gekoppeld. Behalve een Vallhorn beweegmelder ging dit allemaal vlekkeloos. Dit is dus een goedkoop alternatief voor de behoorlijk prijzige FritzDect of Philips Hue apparaten.

WiFi / netwerk
Door de testresultaten van tweakers doorvoersnelheid en bereik kan de indruk bestaan dat de snelheid van de 5690 Pro niet zo super is. Het is inderdaad niet de snelste, zo blijkt ook ook uit de review van notebookcheck, maar wat voor mij belangrijker is, is dat het bereik zeer goed is. Juist op punten verder van de Fritzbox vandaan heb je nog een uitstekende dekking.

Verder is het belangrijk dat de Fritzbox een uitstekende mesh ondersteuning in huis heeft. Ik kan een groot gebied van WiFi voorzien door het gebruik van mesh repeaters van Fritz i.c.m. repeaters die een Powerline aansluiting hebben.

NAS
De NAS functie is nu ook bruikbaar. Bij mijn oude 7590 was die vrij traag, terwijl uit een review van C'T blijkt:

De 5690 Pro presteerde goed bij NAS-metingen en leverde waarden tussen 90 en 140 MB/s bij het overzetten van grote bestanden. Dat komt voornamelijk omdat hij een USB 3.2 Gen 1-poort heeft. We konden de maximale NAT-doorvoer met onze testopstelling niet bepalen omdat de optische modules die bij de 5690 Pro werden geleverd geen verbinding wilden maken met onze interne glasvezelverbinding. Ook werkte geen van de gebruikelijke modules uit ons assortiment in de 5690 Pro. We gaan ervan uit dat de NAT-doorvoer gelijk is aan andere apparaten die net als de 5690 Pro een Qualcomm-chipset hebben.

Bij dergelijke doorvoersnelheden overweeg ik mijn server uit te schakelen, ook omdat Fritzbox een prima mogelijkheid biedt om deze nas vanaf buiten te benaderen.

Overige opmerkingen
Als langdurige gebruiker van AVM wil ik verder nog enkele opmerkingen maken. De "Manusje-van-alles, meester van niets" review van tweakers wekt nu (onbedoeld) misschien de indruk dat dit een niet zo aantrekkelijke router is, ook omdat de prijs fors is. Maar het is ook terecht aangeduid als een Zwitsers zakmes. Zie ook hier.
  • De support van AVM is terecht een enorm pluspunt. De routers worden jarenlang ondersteund en voortdurend van nieuwe functionaliteit voorzien. je doet er dus heel lang mee en het is dus ook een duurzame keuze. Dat geldt ook voor de FritzDect apparaten.
  • Er zijn heel veel instellingen die andere routers en bridges misschien afzonderlijk ook wel hebben, maar het unieke is dat dit allemaal in 1 apparaat zit
  • Belangrijk is dat de matter support nu nog niet is opgenomen. Zit al wel in de Smart Gateway

Heb jij ook een AVM FRITZ!Box 5690 Pro (Internationaal model)?

Het is inderdaad wel opmerkelijk dat er geen ophangsysteem is bedacht voor dit apparaat. Bij eerdere modellen is dat namelijk wel het geval. Het glasmodem van Freedom Internet wat in mijn meterkast hangt is een FRITZ!Box 5490 en die heeft gewoon twee schroefgaten aan de achterkant waarmee je hem mooi aan de muur kunt hangen.

Verder een mooi uitgebreide review!

[Reactie gewijzigd door FrankHe op 10 juni 2025 11:33]

Bedankt voor je reactie Frank. Ik snap dit ook niet, maar gezien het model (kan alleen staand), is het qua bekabeling ook wel lastig om de box op te hangen. Wat dat betreft was de oude 7590 toch handiger.
Bij sommige apparaten wordt wel eens een kunststof wandbeugel meegeleverd die je op de wand bevestigd en die vervolgens een goede vijf tot tien centimeter ruimte creëert tussen de achterkant van het apparaat en de wand. Dat had hier een mooie oplossing geweest. Jammer, ik vind het wel een gemiste kans van AVM.
Hier zijn gewoon ophangbeugels voor te verkrijgen kijk maar eens op Amazon
Het probleem met Zwitserse zakmessen is dat ze heel veel kunnen maar in alles wel erg matig zijn. Moet je schroeven, een schroevendraaier werkt zoveel fijner, vlees snijden, dat lemmetje van het zakmes is waardeloos vergeleken met een koksmes, de toothpick is niks vergeleken met een GUM raggertje. En knippen met dat schaartje, succes bij het inpakken van een kadootje. En uit uw testen blijkt hetzelfde.

Dect

Ondersteuning voor anologe telefonie? Het lijkt me sterk, analoge telefonie bestaat allang niet meer. Het zal wel DECT ondersteuning zijn. De digitale draadloze telefoon standaard die we 15 jaar geleden allemaal in huis hadden met ons Gigaset basisstation met antwoordapparaat ingebouwd en extra handheld setjes voor in de keuken, op de slaapkamer en de werkkamer. Sinds 10 jaar geleden deed iedereen de vaste telefoonlijn de deur uit, we hadden allemaal een Smartphone en gingen daarmee elkaar bellen, later meer app-en dan bellen.

Zigbee

Ondersteuning voor Zigbee? Alleen niet zo goed als de Hue bridge die meer mogelijkheden heeft. Heeft u meer dan 50 apparaten, dan is het een kwestie van een tweede bridge aansluiten. Zit vaak gratis bij de starters kit, drie lampen, dimmer en bridge voor de prijs van drie lampen samen.

Wifi

Wifi is matig. Slechte doorvoer blijkt uit alle testen. Wel een goed bereik zegt u maar dat is kwestie van zendvermogen, kan je bij de meeste access points gewoon instellen, vaak zelf volautomatisch zodat ie terugschakelt als hij minder vermogen nodig heeft en het vermogen opvoert als dat nodig is.

Mesh

Mesh, dat was iets van vroeger. De Wifi repeaters hadden moeite met schakelen en matige doorvoer. Mesh loste een deel van het probleem op namelijk het schakelen werd automatisch, je ging vanzelf over naar het beste access point, Nadeel was dat Mesh devices onderling via Wifi communiceerde en zo best veel bandbreedte opsnoepte. Tegenwoordig werken we met bedraadde access point direct op het netwerk. Eigenlijk doet u dat ook, want u gebruikt een Devolo om het access point aan te sluiten op de router. Alleen zijn devolo's rampzalig, ze geven maar een lage doorvoer, ondanks dat hun software zegt dat de stroomnet zeer geschikt is voor hoge doorvoer. De achterliggende reden is ook duidelijk, veel te veel interferentie op het stroomnet.

Alternatief

Voor een klein beetje meer geldt koopt u van Unify accespoints, een Cloud Gateway Ultra en wat Flex Mini Switches. Kunt u gewoon het hele huis bedraden met UTP via de bestaande buizen voor coax en telefoondraad, die inmiddels overbodig zijn. Bedraden wat je kan is het devies, alleen Wifi als het niet anders kan.

Dan heeft u overal supersnel Wifi met een zo sterk signaal als u zelfs wilt, uitgebreide routerings mogelijkheden inclusief firewall en deep pakket inspecties. Plus een geweldig beheerpakket om uw netwerk met te beheren en te monitoren. en de support is prima, vele jaren lang.

Dan de Ziggo box in bridge mode zetten, via de 2,5Mbps port naar de 2,5 Mbps port van de Gateway en het gaat als een tierelier.

Overstappen op glas? Ziggo box eruit, KPN modem erin en in instellen in het equivalent van een bridge. En alles werkt weer meteen. Enige uitzondering is alleen dat ethernet kabel in de meterkast die van de Mediabox komt in het KPN moet moet daar waar Ziggo Next box gewoon over het netwerk kan.