€ 91,99 bij NBB.com

be quiet! Pure Base 501 DX White Review

22 mei 2025, laatste update op 2 juni 2025, 709 views Rapporteer
Testpanel +2

Voor het Tweakers.net testpanel mocht ik deze behuizing testen.
Het is een behuizing met meer dan voldoende mogelijkheden en zeer gebruikersvriendelijk installatie mogelijkheden.

Kortom een mooie kast welke zeker aan te raden is voor eenieder die gemak, stilte en design op prijs stellen.

Uitgebreidere review is hieronder te vinden.

Pluspunten

• Mooi Design
  • Erg stil
  • Zeer modulair
  • Genoeg koelingsmogelijkheden

Minpunten

• Vervangen kapotte Glasplaat niet makkelijk

Eerste indruk

De Be Quiet! Pure Base 501 DX, eerste indruk van de kast is dat deze best groot is. Dit komt waarschijnlijk door het feit dat ik mijn computerbehuizing altijd zo klein mogelijk probeerde te houden. Het liefst heb ik zelfs het formaat laptop en plaatst ik de computer ergens in een lade. Helaas wordt dat steeds moeilijker gemaakt doordat een onderdeel zoals de GPU steeds groter wordt naarmate je meer eisen stelt aan performance. Ik vindt deze behuizing dan ook een mooie kans om voor mij weer iets nieuws te proberen. Het betreft een mooie witte behuizing met een nog strakkere plaat gemaakt van gehard glas en veel geperforeerde onderdelen. Aan de voorkant zitten genoeg aansluiting voor diverse zaken zoals bijvoorbeeld USB of een headset.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/4JwMJEYki7LXZdy8kacLRqRsFbY=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/54363/1Ui4RldNyyhPYc1VTRMFW3atr5eJQolEHa1jWJtFIvFI4enfZo.jpeg?f=620xauto

De migratie

Tijd om hardware over te gaan zetten. Zoals een gemiddelde IT’er beaamd begin ik hieraan zonder mij te verdiepen in een handleiding. Zoals ik eerder aangaf het liefst een zo klein mogelijke behuizing te hebben, geef ik normaal ook het liefst zo min mogelijk geld hieraan uit. Iedere euro wat ik bespaar op de behuizing komt te goede aan andere hardware. En juist doordat ik in het verleden de gewoonte had om de goedkoopste behuizing te vinden denk ik dat hier de meeste voordelen ga ontdekken. Het geklooi met panelen die niet los kunnen, kabels die niet weggewerkt kunnen worden etc… Ik stond er een beetje van te kijken hoeveel panelen en onderdelen er los konden en na het zoveelste onderdeel wat ik los had gemaakt besloot ik toch maar eens door het boekje heen te bladeren, gewoon om te kijken wat ik nog meer kon verwachten. Gelukkig zat bij deze behuizing een fysiek boekje, over het algemeen wordt dit niet vaak meer gedaan en vindt een leverancier het al voldoende om een QR code te plaatsen op een simpel papiertje.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/RlReTFv_F6bxKKySq5FRmsZMyRo=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/54363/1Ui4Rhv8qVaQd9s6U5vd9Vpy8GjkEl36FXSTlIIopszS4aTN1G.jpeg?f=620xauto

Het eerste onderdeel wat overgezet werd was de voeding.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/HvyuRx5hvihU_6PumS-sAZuKy6w=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/54363/1Ui4RizQb86hwKbU1gWMdLjZb7QfJMeR5WmjhxndvZQqTsGrnr.jpeg?f=620xauto

Totaal geen problemen om deze weg te werken, het moederbord volgde snel en de spacers voor het moederbord zaten zelfs al klaar om het moederbord op te bevestigen. De eerste kabels werden al snel verbonden. Het verbinden van alle voedingskabels en bekabeling voor diverse aansluitingen van de behuizing gingen meer dan soepel. Alle kabels zijn mooi weggewerkt achter de plaat waaraan het moederbord bevestigd is en zijn totaal niet zichtbaar aan de kant van het glas. Het ziet er dus heel strak uit. Tot slot bevestig ik de GPU, helaas is het wegwerken van deze voedingskabel iets minder, maar dat ligt vooral aan de GPU zelf.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/2EENVeYR85Sao8a5Zf_P7SpWNV4=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/54363/1Ui4Rlx0grMZxs5a4ENI0pSKdEcinVC5gKw5wvIYWUp1BsurXg.jpeg?f=620xauto

Om ook maar even een vergelijking te maken met een kast van Ikea heb ik meer aansluitingskabels over dan er passen op mijn moederbord. Na het lezen van de functies voor deze aansluitingen kom ik tot een conclusie dat deze behuizing meer mogelijkheden bied dan mijn setup kan aankan. De aansluiting voor USB-C en de aRGB moet ik helaas laten voor wat het is. Het gemak waarop alles geïnstalleerd en aangesloten kan worden in deze kast is op zichzelf al de moeite waard om een review voor te schrijven.

Koeling

Zoals het merk “Be Quiet!” al enigszins doet vermoeden, kan ik vertellen dat het een bijzondere stille behuizing betreft. Er zijn in totaal 3 140MM fans vooraf geïnstalleerd aanwezig. Ik moest even goed luisteren of alles wel opgestart was en gelukkig was dit het geval. De luchtstroom lijkt zo op het oog prima in orde te zijn. Voor de personen waarbij het wellicht nog stiller dient te worden, deze behuizing bied tevens diverse manieren om radiatoren voor waterkoeling weg te werken.

Modbaarheid

Doordat vrijwel ieder onderdeel van de behuizing los kan is het heel erg gemakkelijk om zelf diverse onderdelen te plaatsen of aan te passen. Er kan genoeg ruimte gecreëerd worden in de kast om zelf creatief bezig te zijn.

Prijs

De prijs van deze behuizing is op het moment van schrijven beschikbaar voor net iets boven de €100,-. Als je ziet wat je hiervoor terug krijgt is het eigenlijk te gek voor woorden.
Veel waarde voor je geld.

Inmiddels staat de behuizing op zijn plaatst en begint de avond te vallen. Het eerste wat mij opvalt is de mooie gloed wat deze behuizing creëert. Het is een lekker subtiele gloed wat heel goed past bij deze behuizing. De geperforeerde onderdelen laten op de juiste plekken het warme licht doorschijnen. Ondanks het feit dat ik geen ARGB aansluiting heb en dus ook niet in staat ben om een andere kleuren of schema’s in te stellen ben ik niet teleurgesteld.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/U9h3rKLDK_QhrEL_kI7UuVaw0pI=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/54363/1Ui5SrXDTIw8tDl4CyNNMF8SavUc55mqz8B2OHaq0JEVtbAWDO.jpeg?f=620xauto

Verder is uiteraard gewoon mogelijk door een druk op de knop het thema van de verlichting te veranderen.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/ARkNboeHg9a8XAWfDsOMWKuUo18=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/54363/1Ui4RkvHLzaeiYTX7FLEXieIsSd7GjeXmYJ42BloOmBNm9a0Py.jpeg?f=620xauto

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/qZnenEnxGe5RvDLwXuYwjuQAPfc=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/54363/1Ui4RkfpjZfmoOjbjVpUG7LO3FmBL8vsArB7bovEJqc9ECIBJf.jpeg?f=620xauto

Wel heb ik in mijn geval pech gehad met betrekking de glasplaat, bij montage is deze gebarsten. Ik heb dit niet mee laten delen in de review, mede omdat ik netjes geholpen ben door de leverancier. Verder ben ik ervan overtuigd ben dat ik gewoon pech heb gehad. Gehard glas zal immers niet snel barsten.
Toch heb ik aan het einde een klein hoofdstuk toegevoegd hierover.

Glasplaat

In mijn geval is de glasplaat gebarsten, het is naar mijn idee gewoon een stom pechgeval.
Hij is namelijk gebarsten op het moment dat ik hem in de kast wilde klikken, voor mijn gevoel heb ik nergens tegenaan gestoten of iets geforceerd.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/kxhgsWY4GCjWgqyKg-Tovr4719c=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/54363/1Ui4Rk7KOX8gimBEViDpyghuDfGSJUAJhxBskKAJgtHI6MEE1A.jpeg?f=620xauto

Van Be Quiet ontvang ik zonder al teveel gedoe al snel een nieuwe glasplaat en hoopte ik een afgebouwd systeem te kunnen laten zien op de foto's in deze review. Helaas is het vervangen van deze plaat niet zo makkelijk. Je zou verwachten dat er een compleet zijpaneel geleverd zou worden, echter is enkel de glasplaat geleverd. Ik zou dus de montage beugels van de oude plaat moeten verwijderen en moeten bevestigen op de nieuwe glasplaat.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/NOrswqec-wJjC9F-c50SKXSwl6k=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/54363/1Ui4RkAbgC1ptlUYiOHQwGJlyCVci7VMwpFov2narkjDIT20nC.jpeg?f=620xauto

Zoals je ziet zal ik dus eerst de glasresten moeten verwijderen en vervolgens uitzoeken hoe ik de nieuwe plaat vastlijm op de beugels.

Update 2-6-25

Inmiddels heb ik de glasresten verwijderd en de beugels voorzien van Acryl lijm.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/3uUGYnrrvO3Ftn5rrKwXmsM5KX4=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/54363/1Um1Dth0BBSyIZtUjjsn49rpbLb2GfoXxM9PL4jZ6kxgnk7znU.jpeg?f=620xauto

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/saMFMcbWqlvVBDg1zNP_vPjbIbY=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/54363/1Um1DtWK5NqhbotDZq4CFmiWGcpArLYMF1geuWwZoJlE8Em11k.jpeg?f=620xauto

De glasplaat heb ik vervolgens erop gelegd met enkele gewichten en deze een nacht laten zitten.
De volgende dag de behuizing rechtop geplaatst en alles lijkt goed vast te zitten.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/76dtB3vt-jwKGs_4qsEG12TZ-1g=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/54363/1Um1Dt4Uqdm1y2icKDMbAQTeTKfjUEkkfsUANopght9MexPAyi.jpeg?f=620xauto

Een mooi resultaat.
Het werk was uiteindelijk niet moeilijk of veel maar wel vervelend omdat er overal kleine glassplinters in de rondte vlogen.

Heb jij ook een be quiet! Pure Base 501 DX White?

Hii Bo,

Misschien is het wel handig om te vermelden hoe de glasplaat brak tijdens het monteren. Stootte je ergens tegen aan, vergat je de rubber ringetjes te gebruiken, of sprong die letterlijk uit elkaar?

Trouwens een beetje opmerkelijk om te zien dat je de glasresten moet verwijderen van de beugels en moet vastlijmen om het nieuwe zijpaneel te monteren.

Leuke review trouwens
Thnx,

Ik heb inmiddels review wat aangevuld.
Hoe het glas nu exact gebarsten is kan ik weinig zinnigs over vertellen.
Het ene moment had ik hem als 1 geheel in mijn handen, het volgende moment was hij volledig gebarsten.
Ik heb hierbij nergens tegenaan gestoten of spanning gecreëerd, hierdoor heb ik het vermoeden dat ik gewoon een slecht exemplaar heb ontvangen.