€ 504,- bij HardwareWebwinkel.nl

Shuttle XPC nano NA10H7 Review

1 mei 2025, laatste update op 1 mei 2025, 235 views Rapporteer

Pluspunten

• Goed uitziende behuizing
  • Veel poorten
  • Lekker vlot

Minpunten

• Wordt snel warm
  • Maar één M2 2280
  • Uitgeklede BIOS

Zojuist ontvangen, mooie doos, alles stevig verpakt.

Openen gaat via vier standaard schroeven aan de onderkant. Er zit een kleine fan op de onderplaat, dus even op de dunne kabels letten bij het openen. De interne layout is zeer standaard, twee SODIMM slots, één M2 2280, en één voor een Wifi kaartje (niet inbegrepen). Ik zie op zich genoeg ruimte voor een tweede M2 2280, maar helaas is er maar één.

Ik heb er twee 48Gb SODIMMs ingestopt (Crucial CT2K48G56C46S5), en die werken meteen op hun spec snelheid van 5600MT/s.*

De BIOS is een beetje teleurstellend. Vrijwel niets is in te stellen. Secure Boot aan/uit, TPM aan/uit, Boot Device selectie, en dat is het wel. Maar als alles werkt heb je meer ook niet nodig.

Ik heb een bestaande Windows 11 Pro installatie erin gestopt, en na een paar driver updates en bijbehorende reboots draait hij stabiel.

De AMD Ryzen 7 8845HS geeft een degelijke score in Geekbench: 2578 en 13433. (https://browser.geekbench.com/v6/cpu/11767936) Ik heb ook toevallig een laptop met een 8845HS, en die geeft 2554 en 11291. Ik vermoed dat de koeling iets beter is in de Shuttle dan in de Laptop.
Een 7840HS (Minisforum UM780 XTX) van een jaar geleden zet echter een score neer van 2669 en 13850. Blijkbaar is er weinig vooruitgang geboekt.

Qua koeling is de Shuttle minder indrukwekkend. Simpelweg een reboot is genoeg om in HWINFO max temperaturen te tonen van 87 graden. De Geekbench run duwt dat naar 99 graden. Hij idled net onder de 50 graden.
De Laptop toont na een reboot al meteen max 99 graden, en daar komt hij ook vrij snel bij een beetje werk. Maar hij idled rond 45 graden. De Minisforum reboot max is 75 graden, geekbench max is 85, en idle rond de 50 graden.

De onderplaat heeft een extra fan, die op de geheugenmodules gericht lijkt te zijn. Je zou hopen dat dit ook de SSD wat extra koelt, maar de NAND temperatuur schommelt tussen de 60 en 75, en de ASIC staat vast op 80 graden.

Geluidsniveau is voor mij moeilijk te beoordelen, mijn kamer is niet echt stil. Maar ik hoor hem niet over de andere computers heen... ;-)

Simpel, stevig, ziet er goed uit, lekker snel, lekker veel poorten, maar hij wordt snel warm. Betere koeling zou er vijf sterren van maken.

Heb jij ook een Shuttle XPC nano NA10H7?