Tenways CGO009 Wit Review

YKaliber Testpanel
22 april 2025, laatste update op 24 april 2025, 490 views Testpanel

Tenways CGO009 Wit

Als "uitverkorenen" van het testpanel mocht ik twee weken gebruik maken van de Tenways CGO009. Wat ik er aan heb overgehouden is spierpijn, gekneusde ballen en talloze humoristische opmerkingen van mijn collegae. Hier geldt écht het gevalletje "It's not you, it's me" want nee, de fiets had ik op mijn 16e al afgezworen, bijna 20 jaar later begrijp ik weer heel goed waarom. Tenways wil ik sowieso bedanken voor het uitlenen van deze fiets, maar als auto-fanaat en liefhebber van snelheid, gevalletje a bridge too far. Er waren wel een heleboel verzachtende factoren, want eerlijk is eerlijk, zo'n opgevoerde benenwagen is leuk (het heeft zelfs een Power Boost knop!), maar het moet wel in jouw gebruikersprofiel vallen.

Pluspunten

• Trapondersteuning is naadloos
  • GPS tracking
  • Strak design
  • Max 145 kg toegestaan gewicht
  • Rijkwijdte van 85 km

Minpunten

• Zitting is hard
  • App maar één jaar gratis
  • Houder voor telefoon niet meegeleverd
  • Geen (ring)slot geïntergreerd

3 van 5 sterren (Voldoende)

Ini the beninging

Gefeliciteerd! Jij bent geselecteerd om de Tenways CGO009 te reviewen en deel te nemen aan de kick-off voor dit testpanel.

Leuk bericht zo op de maandagochtend! :o Als fietsfanaat zou je logischerwijs een gat in de lucht springen, maar in mijn geval was het eerder een gevalletje jezelf onder de ogen durven zien. Even een paar zaken van tevoren zodat het voor u als lezer duidelijk is wat voor "gebruiker" zich op heeft geofferd voor dit testpanel.

1. Zittende baan (50+ uur p/w)
2. Woon-werk verkeer met de auto
3. Volle dadbod met 2,5 kinderen thuis (3e op komst :D )
4. Wilt wat aan gezondheid doen
5. Maar werk is druk, stressvol en veeleisend
6. Terwijl het thuis een georganiseerde chaos is met een kleine van 2,5 en 1,5 jaar oud

Als toekomstige papa van een derde eet-drink-slaap-en-poepmachine hoor je mij absoluut niet klagen, qua werk ook niet; werken bij Mercedes-Benz, laat staan in een positie wat heel veel voldoening geeft is een luxepositie. Maar die mail van tweakers op de vroege maandagochtend van 17 maart zette een heleboel zaken in een stroomversnelling.

Zaterdag 5 april heten we je om 13u harte welkom in een fietsenwinkel in Amsterdam

Online zat ik al te kijken naar (lees: mijzelf mentaal voorbereiden) naar middelen die ik kon integreren om mijn dagelijkse leefstijl gezonder te maken. De auto('s) links laten liggen en met de fiets naar werk was een van de opties, Ozempic kon ook, maar dat zou vals spelen zijn. Sportschool? Kan. Maar papa is al weinig thuis. Het werd dus de overweging voor een (elektrische) fiets... fast forward naar zaterdag 5 april.

Eerste indruk

Hadden wij even geluk dat het mooi weer was! Want c'mon, wij hebben allemaal ervaring met fietsen in de regen, fietsen met tegenwind (op de weg heen én terug), fietsen met winterse weersomstandigheden of elk ander moment waarop het weer niet meezat. Eenmaal aangekomen bij een van de Tenways dealers, Just Ride On te Amsterdam, was het lekker druk en hectisch in de stad. Mooi weer, +/- 16 graden in hartje Amsterdam, met de auto zou ik het vermijden als de pest, maar op de een of andere manier voelde een fiets nu heel logisch aan.

We trappen af met een korte uitleg door een productspecialist van Tenways, waarna we in twee groepjes van vijf een speurtocht door de stad gaan doen. Te fiets, natuurlijk!

Op de fiets! Maar natuurlijk slaps knees De broodjes waren lekker, drankjes waren ook goed verzorgd en ja, wij werden een beetje in watten gelegd. Na de introductie, waarbij er uitleg werd gegeven over de fiets, korte samenvatting van mijn kant (eerste 5 seconde zijn voldoende):

... mochten wij dus op pad met een opgevoerde benenwagen; trapondersteuning in drie verschillende standjes voor de CS:GO CGO 009 plus een turbo-turbo Power Boost knop voor als je extra power nodig hebt of even een hellinkje op moet.

Na de introductie was het tijd om je elektrische ros te bestijgen, die van mijn had de kleur "Ice Blue", ik besloot 'm Nootje te noemen:

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/COF_HDhbTeL7V9iPA4JrrWH8gCc=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/410519/1U6Y6gHYFPUTLmMpgSqYwWPggcn9CCdpInPsg13kpC4FaaD2hm.jpeg?f=620xauto

Design

Kakgeil. Het was te zien dat je geen normale fiets gebruikte, mijns inziens futuristisch genoeg uit om de prijs gedeeltelijk te verklaren. Want boy-oh-boy, je kan een doodsimpele omafiets voor een tiende van de prijs kopen, ga even richting Centraal Station in de schemer en voor minder heb je het zelfs bij de eerste de beste junk straatverkoper (of via marktplaats). Niet minder dan €2199,- ben je kwijt voor deze CS:GO CGO 009, mag je van geluk spreken dat je een Rear Carrier, Mudguards, and Kickstand á €177,- erbij krijgt waarbij je nog mag betalen voor een telefoonhoudertje á €39,-.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/WvY3_h73CinbfXmJTRe8SNZiyvk=/620x/filters:strip_exif()/m/410519/1U6YhcURocCRjw4TkUXftrTfvIWp8OZxrzfD0yCkqX51H2fsTQ.png?f=620xauto

Let wel, fietsverzekering voor diefstal is niet inbegrepen!

Op onderstaande foto hebben wij dus te maken met een kleine €25.000,- aan elektrische fietsen:

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/llQwlAKAY6DXSSRKrxnbdemRoKs=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/410519/1U6Y6gZUaaMqQohmq5x9XwQ0gvgnzkdnxXaMWH2XGee0gm365j.jpeg?f=620xauto

Geen wonder dat er werd geroepen om je fiets goed in de gaten te houden. Met ruim tien man werden er zonder sloten (€2199,- en géén ringslot 8)7 ) door hartje Amsterdam heen gefietst. Als onderdeel van de dag deden wij mee aan een speurtocht, heel leuk, over de opzet van de dag en de route niks aan te merken, maar je moest steeds een oogje in het zeil houden want je had een fiets ter waarde van een kleine minimum maandloon 2025 onder je bips. Het design van de fiets trekt echt de aandacht, zeker in de kleur Ice Blue, prachtige fiets. Maar of in dit geval vorm vòòr functie de overweging is geweest met betrekking tot beveiliging is voor mij onbekend. De simpele omafiets heeft zelfs een ringslot... Ok, je tilt ze beiden met één hand mee, maar de tweede maakt het toch een stapje moeilijker "meenemen".

Dat er aan het einde van de dag een Abus kettingslot mee werd gegeven was daarom ook meer dan logisch. Voor de oplettende lezer betekent dit dat je bovenop de €2199,- nog zelf een slot moet verzinnen voor jouw Tenways CGO 009 :>

Range/actieradius

Mijn intentie met de fiets was dus om het te gebruiken voor woon-werk verkeer. Dit betekent een route vanuit Hoofddorp naar mijn werkadres te Amsterdam, Westpoort. De route was via de app van Tenways zelf te bepalen maar ook via Google Maps. Beiden kwamen ze uit op de snelste route á 17,7 km:

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/jSz9c5Ux9GD1frsNDYyyRhJjcD0=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/410519/1U6Y6gkq2MHZ8HkhpiSRJV1FDO6UcGYZKDTy34CRxSkX35eboz.jpeg?f=620xauto

Een dagje heen en weer betekende in standje 2 tot 3 (met stand 3 als maximale ondersteuning) een acculading van +/- 40%. Theoretisch zou ik er dus ongeveer 60 km mee kunnen fietsen. De opgegeven range is 85 km maar let wel: Actual performance will vary depending on temperature, road conditions, rider's weight, etc.

Van elektrische auto's weet ik al dat je nooit en te nimmer uit moet gaan van de opgegeven actieradius. Een stukje verwachtingspatroon is hier heel belangrijk; ik verwachtte 40 km, ik kreeg 60 km. Ik ben blij en het was meer dan zat voor mijn dagelijks gebruik. Elk dag bijladen op werk is ook geen probleem, dus voor mijn gebruikersprofiel is de opgegeven rijkwijdte meer dan zat.

Gebruiksgemak

Één knop links voor aan en uit. Plus en min voor de trapondersteuning. Extra power nodig? Druk de Power Boost knop in. Kind kan de was doen.

Bij een helling voel je daarnaast de elektromotor naadloos zijn werk doen. Vroeger was het helling op fietsen gewoon ruk, maar ik vond het wonderbaarlijk goed werken. Afhankelijk van de helling kan je middels de drie standen nog de hoeveelheid van ondersteuning kiezen, maar je zit al heel gauw weer op de 25 km/h.

Gebruik van de Tenways-app

Een van de USP's van de CGO 009 is dat je de fiets via de satteliet kan volgen. Ideaal dus als jouw fiets van €2199,- is gestolen is uitgeleend of als je de fiets zakelijk gebruikt waarbij tracking van personeel belangrijk is (bijv.: je bent een restauranthouder met fietsbezorgers).

De app werkt goed op Android en navigeren naar opgegeven adressen gaan direct via fietsroutes. In Google Maps moet je nog de keuze maken of je lopend, te fiets, OV of met auto gaat, maar in de Tenways app pakt-ie gelijk de snelste fietsroute.

Maar van al die slimme goodies kan je dus maar één jaar kosteloos gebruik van maken. Één jaar. Bij een Mercedes-Benz is de Mercedes me app de eerste drie jaar kosteloos waarna je voor de diensten mag betalen. De fiets voelt premium aan, ziet er premium uit, bouwkwaliteit en dergelijke is ook op een hoog niveau, maar die schamele enkele jaar is dan weer jammer. Betaal je, nogmaals €2199,- voor een superdeluxe fiets waarbij één van de USP's de Smart Connect functie is, moet je er al een jaar later voor gaan betalen. Op het moment van schrijven is het onbekend voor mij hoeveel dit per maand of per jaar zou zijn, maar de niet "Smart Series" die ook getest konden worden (CGO800 S) is €300,- goedkoper zonder de slimme goodies. Ook al is het appels met peren vergelijken (Mercedes-Benz auto vs. de Tenways fiets), doe voor die extra GPS-chip en €300,- de abo er dan voor een langere periode bij.

Bouwkwaliteit

Stevig en degelijk. In de periode dat ik gebruik heb mogen maken van de fiets had ik nimmer het gevoel dat de fiets niet stevig in elkaar zat. De grens van de opgegeven maximaal toegestane gewicht a 145 kg zoek ik trouwens wel op (minus 15 kg), maar de fiets voelde ik niet piepen of kraken.

Remt goed, stuurt goed, alleen het gemis van vering en een comfortabele zitting merk ik in mijn situatie echt wel. Gekneusde ballen is dan ook weer een overdrijving, maar na 20 minuten begon ik het bij de zitspier onderaan wel te voelen... terwijl de route woon-werk verkeer +/- 45 minuten is :'( Dat betekende in mijn situatie dus de verkramping en pijn accepteren c.q. negeren. Bij de stoplichten even afstappen betekende al gauw dat het bloed weer begon te stromen bij plekken waar het was afgeknepen. Lance Armstrong moest er al een weg laten halen, geen idee of dit een van de redenen was, maar voor mij reden genoeg om lange ritten uit de weg te gaan.

Motor en bediening

Voor mij was de vergelijking gemaakt met mijn oude (oma)fiets van 20 jaar geleden en deze Tenways CGO009. Je geen zorgen hoeven maken over versnellingen is echt heerlijk. De elektromotor helpt jou gewoon actief bij lichte hellingen en maakt je leven gewoon makkelijker. Het enige wat op een gegeven moment begon te irriteren was de maximale snelheid van 25 km/h. Nu zijn er manieren om de fiets sneller te laten rijden, maar die mogen niet benoemd worden; noch in de forums nog in reviews. Maar als het om tijd gaat, is deze maximale snelheid voor mij een achteruitgang.

Normaliter was de dagelijkse rit in de auto +/- 20 minuten; met de CGO 009 op z'n best 42 minuten. Ik doe er dus ruim twee keer zo lang over om van en naar werk te gaan, met minder comfort en zonder een (panoramadak)dak boven mijn hoofd. Als autoliefhebber ben ik gewoon verwend, maar die opgegeven 25 km/h wat als wettelijk maximum is ingesteld was voor mij de dooddoener.

Algemene bevindingen

Maar even een paar stappen terug, de twee weken dat het mooi weer was en dat ik gebruik mocht maken van de Tenways CGO 009 waren leuk, maar niet voor herhaling vatbaar. Het is dat het prachtig weer was, anders zou ik de fiets geeneens hebben genomen. Een van de pluspunten was dat ik in de periode gebieden heb gezien die je normaal gesproken niet met de auto kon bewonderen, door parken en bossen, langs dijken en weilanden. Het was in de ochtend best fris om naar werk te fietsen en mijn zitspier moet nog steeds herstellen, maar het totale plaatje klopt voor mijn gebruikersprofiel gewoon niet. Het gemis van vering, comfortabele zitting, te lage maximale snelheid plus de prijs (onbegrijpelijk dat er géén slot op zit maar wel een "gratis" kickstand (lees: basis uitrusting i.m.o.)) maken het voor mij geen logische keuze voor woon-werk verkeer. De meerprijs á €300,- voor de smart functies waarbij er na een jaar voor betaald moet worden vind ik niet geoorloofd. Plak een Airtag op een omafiets en je kan bij wijze van spreken hetzelfde. Doe een slimme horloge om je pols en betaal €39 voor een accessoire om je telefoon voor de navi aan het stuurwiel te doen en je hebt bijna hetzelfde, minus de elektrische trapondersteuning.

Nogmaals: "It's not you, it's me". Deze fietsbarbaar tweakert had 20 jaar geleden al het fietsen an sich z.s.m. omgewisseld voor gemotoriseerde voertuigen. Als ik in de binnenstad zou wonen van Amsterdam, zou ik het misschien nog overwegen voor de korte afstanden, maar hé, gelukkig zit er een goed slot bij meegelev-... |:(

Gelukkig kan de fiets met €200,- korting worden gekocht voor een ieder die zich wél geroepen voelt om deze fiets aan te schaffen.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/Vz3TfdOWXTV8fmkuHFLGAnqZA2o=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/410519/1U6Y6gp4wZCaUYHldNJD2dBpyIfIEBkoZN5G1BxdEHXAfnaQUc.jpeg?f=620xauto

Ben je zelf lichtgewicht en boeit vering of het gemis van een slot jou niet maar wil je gewoon een kakgeile fiets die je maar één jaar gratis middels GPS kan volgen met een max. á 25 km/h, nou, leef je uit. De trapondersteuning is zalig en met het design ga je echt de blits maken. Je koopt hoe dan ook een stuk kwaliteit, maar het moet dan wel in jouw gebruiksprofiel passen.
Edit 23.04.2025
Bij nader inzien het aantal sterren van 2 naar 3 aangepast. Het persoonlijke gebruikersprofiel heb ik iets minder mee laten wegen in de beoordeling. Tenways kan er weinig aan doen aan het feit dat ze met een doorgewinterde auto-fanaat te maken hebben. De hele ervaring heeft mij wel laten realiseren welke eigenschappen ik wél bij een (elektrische) fiets zou zoeken. Echter, de pluspunten afgewogen tegenover de minpunten (minus persoonlijke zaken) houd ik het alsnog op 3 sterren. Zat er een langere (of onbeperkte) periode voor de Smart Connect bij, een houder voor de smartphone en het meest logische, een slot, dan zou het hoger gescoord hebben.

Heb jij ook een Tenways CGO009 Wit?

Bij een goed afgestelde fiets loop je zeker niet op zo'n kort afstandje pijntjes op. Het kan ook te maken hebben met het feit dat je nooit op een fiets zit. Je moet er even aan wennen.
Hier geef ik je helemaal gelijk in. Maar de desbetreffende zadel is gewoon te hard voor mijn gebruik (lees: gewicht). Bij ons op de zaak hebben wij ook Batavus leenfietsen voor halen en die zitten gewoon een stuk lekkerder.