QNAP TS-410 Turbo NAS Review

HyperBart
4 februari 2011, laatste update op 6 februari 2011, 18.163 views

QNAP TS-410 Turbo NAS

Inleiding Privé al heel fel fan geweest van QNAP, de degelijkheid en het gemak waarmee de beestjes zijn te installeren. Op het werk hebben we nu omwille van enkele specifieke eisen ook voor enkele klanten een QNAP geleverd. Dit is ondertussen al de 3de of 4de QNAP TS-410 waar ik mee in aanraking kom, de eerste keer met QNAP was privé en een zwaarder model (TS-439 Pro II), de volgende keren allemaal professioneel. Uitpakken In de doos vind je de NAS, de standaard voeding kabel zoals je er ook hebt voor PC-voedingen, een externe adapter, twee CAT5E-kabeltjes, documentatie en een CD-ROM. Installatie Disks in de bays geschroefd met de bijgesloten vijsjes, bays er in de juiste volgorde in (bays zijn voor het gemak genummerd)...

Pluspunten

• Degelijke bouwkwaliteit
  • Mogelijkheid tot uitbreiden met QPKG's
  • Zuinig
  • Hotswappable HDD's in compatibele RAID-array's
  • Zeer ruime features, functies en protocollen
  • Actieve ontwikkeling firmware

Minpunten

• Duur (maar te rechtvaardigen doordat je echt wel kwaliteit hebt, merk je in afwerking en bouw)

Inleiding

Uitpakken

Installatie
Disks in de bays geschroefd met de bijgesloten vijsjes, bays er in de juiste volgorde in (bays zijn voor het gemak genummerd) en vervolgens de NAS aangesloten op het netwerk, via de DHCP-table van de router het IP-adres opgezocht en naar dat adres gesurft. Allereerst wordt gevraagd om de laatste firmware te installeren en vervolgens worden er enkele vragen met betrekking tot locatie, wachtwoord, naam, ingeschakelde services, IP-adres en harde schijf-configuratie gesteld.

Als je deze vragen allemaal beantwoord hebt volgens jouw noden/wensen begint hij met de RAID-array te initialiseren, dit duurt een tijdje. Na het initialiseren en instellen van de NAS reboot deze en kan je aanmelden op het DCHP/gekozen IP. Als je dan bij het volume-management gaat kijken zie je dat het RAID-volume dan aan het synchroniseren is. Dit duurt het langst en is afhankelijk van de grootte van je volume, bij voorkeur kan je dit 's nachts laten gebeuren...

Enterprise vs Consumer / RAID vs non-RAID disks
De QNAP's die ik professioneel gebruikt heb worden allemaal uitgerust met Enterprise RAID-disks... Voor wat het waard is... Ik heb in mijn 439 Pro II (http://tweakers.net/produ...tation-ts-439-pro-ii.html) consumer non-RAID disks gebruikt, en die werken ook perfect. Je moet alleen oppassen met TLER, maar daar hadden mijn Seagates geen last van. QNAP heeft hier (aangezien ze geen hardware RAID-controller maar Linux soft RAID gebruiken) enkele mechanismes voor ingebouwd dat deze fouten opgevangen worden indien ze voorkomen. Als je over TLER en het hele enterprise/consumer-disk-verhaal meer wenst te lezen: http://gathering.tweakers...message/35232940#35232940 .

De NAS'en worden gebruikt als backup-medium voor verschillende soorten backup-software: Backup Exec, BrighStor ARC en VizionCore vRanger.

Benchmarks
Hieronder heb ik een aantal benchmarks geplaatst met CrystalDiskMark. Deze benchmark is gedaan vanop een HP Compaq 6710b met een directe verbinding en de geplaatste disks in RAID5.

Via SAMBA tijdens synchronisatie van RAID
50 MB
1000 MB

Via SAMBA (gewoon, zonder extra load of sync)
50 MB
1000 MB
4000 MB

Instellingen
Van alle NAS-interfaces die ik tot nu toe heb gebruikt (Thecus, iOmega, Synology, QNAP) moet ik eerlijk zijn: die van QNAP is en blijft het meest gelikt en handig, zeker door het gebruik van AJAX kan je makkelijk en snel dingen bekijken en voelt het allemaal heel snappy aan...

Hieronder vind je enkele screenshots van de interface (rechtermuisklik voor fullscreen):

Als je graag wat wilt spelen met de interface; QNAP biedt een live demo aan waar je beperkt wat dingen kan aanpassen: http://www.qnap.com/liveDemo.asp

De QNAP TS-410 Turbo NAS biedt heel wat waar voor zijn geld, ik verschoot alleen een beetje van de in mijn ogen tegenvallende prestaties (nu, ik vergelijk misschien wat teveel met mijn 439 Pro II), maar dat kan ook op dit moment ook een misconfiguratie van mijn laptop zijn. Ik merk dat andere sites met real-life benchmarks (verplaatsen van video-bestanden oid betere resultaten halen, zie hiervoor: http://www.whichnas.net/n...ts-410-nas-product-review .
De 410 is inderdaad een iets duurder machientje, maar in mijn ogen krijg je dan ook wat meer kwaliteit terug, dit zie je vooral terug in de bouw. Collega's en ik hebben het even vergeleken met een Thecus 4200 en dan merk je toch zo wel in de degelijkheid (gebruik metaal ipv plastic) dat de QNAP net dat meer "degelijkheid" heeft...

Heb jij ook een QNAP TS-410 Turbo NAS?

QNAP heel mooi spul, krijg alleen voor geen mogelijkheid rechten ingesteld over bepaalde mappen in een AD-omgeving
Heb je 'm uberhaupt netjes in je domain gekregen?
Het grote QNAP topic
Hey bart,

Mooie revieuw. Ik heb wel nog een vraagje, download je er ook mee van usenet? kun je me vertellen hoelang het duurt voordat een 1080p van +/- 8 gb binnnen is en uitgepakt ?

Misschien als je ze hebt foto's van het uitpakken en in elkaar zetten.

Je hebt van mij 4 sterren gekregen :)

Met nog een kleine uitbreiding worden het er 5 van mij.
Probleem is wel dat het een NAS van een klant is, dus dan doe ik dat liever niet. Ik kan je wel wat referentiemateriaal in de toekomst geven over mijn 439 Pro II. Die is op papier 2 keer zo snel...

Qua downloaden moeten ze beiden niet onderdoen denk ik met de huidge downloadsnelheden. Qua parren/unrarren, grof genomen denk ik dat het ongeveer 1,5 tot 1,75 keer zo lang duurt. Ideaal aanspreekpunt hiervoor is het QNAP-topic en volgens mij moet Tweakers "sl1000" je daar wel antwoord op kunnen bieden!

Bij deze ook de foto's toegevoegd van de NAS en het uitpakken en de disks...

Ik denk dat ik in de toekomst ook mijn Sickbeard en Sabnzbd+ ga draaien op mijn QNAP thuis, dus daar kan ik dan wel wat meer over vertellen.

[Reactie gewijzigd door HyperBart op 24 juli 2024 07:44]

Bedankt voor je review, als ik 7 sterren kon geven kreeg je die meteen. Zo ook je review over de 439 pro.

Vraag: De Samsungs HD204UI kunnen er ook in volgens de complist maar is de QNAP in staat om ze aligned (4kb) te partitioneren? (Of is dit een domme vraag omdat er een Linux partitionering gebruikt wordt?).

Ik ben niet zo'n fan van RAID5 (of 6) vanwege de TLER, kan dit ding ook met RAID 10 (of 0+1)werken?
Ik heb iets gelezen (sinds de nieuwe release van de nieuwe firmware) dat RAID 10 inderdaad een mogelijkheid was... Sla me er niet dood om, ik zou eens even moeten kijken op de QNAP-site...
Bedankt voor de review, ik had wel op meer gehoopt. Hoe dit beestje is icm multimedia, backups. Ik begreep dat dit beestje voor een klant was?

Ik zit zelf te twijfelen tussen een 410 en 419P.
Hoe bedoel je dat je meer had gehoopt? Meer van de review of meer van de NAS zelf? Het een vind ik al wat erger als het ander ;)
Poehoe, je moet nogal je best doen om een review te schrijven hier ;) En dan is het nog altijd maar 1 of 2 sterren, de lat ligt hier hoog ;)
Een van de redenen waarom ik ze niet meer schrijf, ze worden toch niet gewaardeerd. En ik heb gemerkt dat er niet inhoudelijk naar de review of naar de kwaliteit van de review wordt gekeken, men geeft sterren als men het product leuk vindt.
Ik waardeer goede gebruikersreviews altijd heel erg, want hier baseer ik ook mijn keuze deels op.
Dus ik zou zeker zeggen..
/care naar die sterren en blijven schrijven!

Thanks =)
ik doe het ook niet meer, mensen kraken je af en geven je 1 ster. Triest hoe ze vanuit de hoogte op andere neer kijken.
Nou, Ik heb er wel degelijk wat aan zo'n mooie review. Maar ik heb vaak problemen met inloggen als je een ster wil geven. Misschien hebben meer mensen daar last van. En krijg je daarom minder stemmen.
Maar goed. Ik ben heel blij met deze review. Ik ben aan het twijfelen tussen een Synology DS411j en deze QNAP TS-410. OP dit moment dezelfde prijs.
Dus nogmaals bedankt voor deze review.

Roywall.e
Anoniem: 356920 4 februari 2011 18:29
Knappe review, en een topproduct deze Qnap, denk wel dat hij bij jou nog een stuk sneller kan, heb je nog een klusje aan.
Ja, volgens mij is dit ook niet representatief en MOET dit ding sneller kunnen, ik had snelheden rond de 60 MB read verwacht...
30mb/sec is idd zeer traag, ik heb zelf een thecus 4200ECO (die een fractie duurder is) en die haald meer dan het dubbel van deze snelheden
Anoniem: 398013 28 februari 2011 20:58
Ik heb je vraagje, als ik het goed begrijp moet je bij raid (bv raid5) schijven met gelijke grote gebruiken, als je verschillende grote gebruikt dan wordt de kleinste schijf grote voor alle schijven gebruikt. Voorbeeld 100 gb 150 gb en bv 250 gb. Dan krijg je in een raid 5 3x 100gb. Nog een kleine aanvulling er is mij ook verteld dat als ik bv. de schijven ga vervangen voor b.v 500Gb dan blijft de raid5 op 3x100Gb staan en moet de riad worden aangepast zodat 3x 500 Gb wordt.
Ik hoop dat dit een beetje klopt, mij vraag is; zijn er NAS schijven die Raid5 bieden waar je verschillende grote schijven in kan hangen die dan ook nog worden gebruikt.
BV 100Gb, 150Gb, 250Gb zodat je 500Gb onstaat inplaats van 300Gb.
Waarbij je dan ook nog makkelijk kan uitbreinden. Of kan Dit met alle NAS spelers
Neen, want dan gaat het principe van RAID 5 net een beetje verloren. RAID 5 is het principe waarbij er altijd een pariteitsbit wordt geschreven naar om beurten een van de schijven in de array. Hoe ga je dat dan oplossen als je meer data hebt dan 300GB?

De eerste disk is al vol, dus hij kan daar zijn pariteit of data niet meer opslaan, hij zou het nog wel op de 150GB disk kunnen doen, gecombineerd met de 250, maar wat als je dan weer een stapje verder gaat en die van 150 zit vol... Dan zit je met een hel wat betreft het berekenen van pariteit en als een van de grotere disks er uit valt heb je altijd data-verlies...

In jouw geval kan je wel opteren voor alle disks in JBOD te zetten, wat doet hij dan, hij neemt alle disks en maakt er zogezegd een grote "disk" (= volume) van... Dan heb je wel geen garantie, maar hey, RAID5 is geen backup dus je hebt zowieso je data nog ergens veilig staan... Na een tijd kan je dan wel kiezen om alles om te vormen naar een RAID 5 array (zonder dataverlies dacht ik...)
Nette review hoor Bart, van mij krijg je 5/5. :)
De afbeeldingen zijn niet klikbaar :/
zeer nuttige review voor mij, bedankt!
en ik heb je 5 sterren gegeven ;)