Philips 40B1U5600/00 Zwart Review
17 februari 2025, laatste update op 17 februari 2025, 929 views
Rapporteer
Testpanel
De Philips 40UB1U5600 is uitermate geschikt voor iemand die het liefst maar één monitor gebruikt, maar wel veel werkruimte wil. Deze monitor is groot, en zoekt daarbij de grenzen op van wat praktisch in één scherm kan zonder kromming. Het biedt handige extra's zoals ingebouwde speakers, PiP/PbP-modi en een ingebouwde KVM-switch. Voor laatsgenoemde zijn de aansluitmogelijkheden wellicht wat beperkt, meer dan twee apparaten aansturen wil je eigenlijk niet.
Pluspunten
- Groot!
- Degelijk gebouwd
- Relatief hoge helderheid
- 120 Hz
Ik schrijf deze review als onderdeel van het Tweaker testpanel. Ik heb de monitor kostenloos mogen gebruiken en krijg hiervoor een vergoeding.
Ontvangst en eerste indruk
Het eerste wat bij deze monitor opvalt is zijn formaat. Met een beelddiagonaal van 40" is het geen kleintje, en dat is het eerste wat je ziet als je de monitor ontvangt. Dat maakt hem ook zwaar, en dat merk je ook al vóórdat je de verpakking opent. De monitor is stevig verpakt en de verpakking bevat alles wat je nodig hebt om hem te installeren. De standaard bestaat uit twee delen die toolless in elkaar kunnen met een met de hand aan te draaien schroefje aan de onderkant van de baseplate. De monitor zelf aan de standaard bevestigen gaat helaas met gewone schroefjes, je krijgt er wel een kleine schroevendraaier bij.Meegeleverd
Daarnaast levert Philips ook zowel een HDMI- als een DisplayPort-kabel. Verder kwam ik een quick start-guide tegen en levert Philips een voedingskabel mee. De monitor heeft zijn voeding ingebouwd, dus het betreft een "gewone" C13/C14-kabel. Het aansluiten was niet veel werk, maar veel groter en/of zwaarder moet het niet worden voordat ik er iemand bij zou vragen om te helpen met verplaatsen.Design
Als je hem hebt uitgepakt en opgesteld valt de strakke, zakelijke, vorm op. Daar heb ik persoonlijk niets op aan te merken, ik vind het mooi. De bezels zijn met een halve vingernagel niet de kleinste, maar wel ruim voldoende klein om niet te storen. De monitor is met één hand makkelijk te verstellen in hoogte, en kan draaien op zijn standaard. Het scherm kan ook naar je toe en van je af gekanteld worden. Er is een vrij minimale horizontale kanteling mogelijk, maar deze monitor is - op z'n zachtst gezegd - niet bedoeld om in portrait-oriëntatie te gebruiken.Bouwkwaliteit
De monitor is stevig en zwaar, de standaard is dat gelukkig ook waardoor hij wel héél stabiel voelt. Door zijn gewicht is hij ook niet heel vatbaar voor trillingen (van bijv. een toetsenbord). Gelukkig maar, want door zijn formaat zie je die wel makkelijker terug aan de rand van je scherm. Dat is echter minimaal, dus op dat vlak is deze monitor uitstekend.Features
De monitor is voorzien van een paar handige features, waarmee het zich onderscheidt van de concurrenten.Ingebouwde KVM-switch
Als je meerdere apparaten hebt, denk bijvoorbeeld aan een laptop én een desktop PC, dan komt de ingebouwde KVM-switch goed uit. Hiermee switch je tegelijkertijd met het videosignaal ook de USB-apparaten die je aansluit via de monitor naar het andere apparaat. Dat gaat snel genoeg, maar de eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat het makkelijker had gekund. Ik heb het in de praktijk zelf niet nodig, maar als je echt veel wisselt ben je waarschijnlijk beter af met een dedicated KVM-switch.Picture-in-picture en picture-by-picture
Deze monitor biedt de mogelijkheid om de beelden die binnenkomen naast ofwel "in" elkaar te tonen. Het doet wat dat betreft precies wat het zegt. Ik heb er zelf uiteindelijk in de testperiode geen gebruik van gemaakt. In combinatie met de KVM-switch vind ik deze feature enigszins overbodig, maar als je absoluut te allen tijde zicht moet hebben op de output van twee verschillende apparaten dan kun je hiermee uit de voeten.Ingebouwde speakers
Geen gegeven bij een computermonitor, maar deze monitor is ervan voorzien: Speakers. Het geluid is prima voor kantoorgebruik, het kijken van een Youtube-video of het plegen van een (video-)belletje. Voor het opzetten van een muziekje vind ik hem minder geschikt, dan ben je beter af met de gemiddelde mid- tot high-end smartphone.Beeldkwaliteit
De monitor doet het voor een IPS-paneel prima qua contrast, en ik kon erg goed uit de voeten met de helderheid. Qua contrast heeft een LCD tegenwoordig het nadeel vergeleken te kunnen worden met (O)LED-panelen, maar in zijn eigen categorie was het een prima contrast vergeleken met mijn eigen LCD-panelen. De helderheid kan lekker hoog, dat is fijn als je wat lichtbronnen in de buurt hebt. Het scherm biedt technisch gezien HDR-ondersteuning, maar DisplayHDR 400 is in de praktijk niet te onderscheiden van SDR. Qua kleurweergave lijkt de monitor bij hoge helderheid wat warmer te worden dan de bedoeling is, maar daarbij plaats ik de disclaimer dat ik dat niet kan meten.Resolutie
Het scherm kwam bij mij vrij van enige pixeldefecten binnen, en ik heb het idee dat mij die opgevallen waren als ze er wel waren want 1440p op dit formaat is niet bijzonder scherp. Een pixeldichtheid van 93ppi is wat aan de lage kant. Het is zeker een ruime voldoende, maar het verschil met mijn eigen monitoren (zelfde resolutie, maar 13 inch minder beelddiagonaal) is merkbaar: Het is op 't oog grofweg vergelijkbaar met 1080p op 27".Kijkhoeken
Het formaat van dit scherm maakt dat de kijkhoeken belangrijk zijn. Omdat het geen gekromd scherm betreft, kijk je aan de zijkanten van het scherm schuin op het scherm. In de praktijk was dit voor mij geen probleem, ondanks dat ik misschien net aan iets dichter op het scherm zat dan je eigenlijk zou willen. Het zit wel net op de grens, als de kijkhoeken nog net iets groter worden dan begin je echt vervorming van contrast, kleur en helderheid te zien.Ghosting
Het scherm valt in de kantoorcategorie op met zijn 120 Hz verversnelheid. Dat vind ik zelf een uitstekende pre voor een monitor, omdat het zoveel rustiger oogt. De monitor biedt daarnaast ondersteuning voor Adaptive Sync, maar dat vind ik persoonlijk dan weer minder van belang in het beoogde gebruiksscenario. Ik heb het scherm óók even gebruikt in een paar games. Voor genres zoals bijv. RTS en (MMO)RPG voldoet het ruim en is de extra schermruimte heel erg fijn. In shooters of racegames is het geen bijzondere uitblinker, maar merk je wel het meest van de relatief hoge verversnelheid. Als je geen games speelt die specifiek een heel lage pixel response time vereisen dan is het zeker geen straf om dit scherm te gebruiken.Prijs
Voor mij is dit natuurlijk een kunstmatige overweging: Ik heb de monitor gratis ter beschikking gesteld gekregen. Ik heb daarom gekeken naar monitoren die ik tegenkwam in de pricewatch, met in mijn ogen vergelijkbare specs. Daarbij viel één concurrent op, en dat was MSI die met zijn MAG401QR een scherm neerzet dat met een vergelijkbaar paneel op het moment van schrijven 50 euro goedkoper is. De beslissing om de ene monitor boven de andere te verkiezen is waarschijnlijk afhankelijk van hoeveel waarde je hecht aan de extra features en het design van de Philips monitor.Conclusie
Al met al biedt deze monitor veel schermruimte, een stevige bouwkwaliteit en handige extra’s zoals een KVM-switch. De 120 Hz maakt het een fijne keuze voor wie net wat extra vloeiendheid wil, al is de resolutie op dit formaat niet bijzonder scherp. Of het de beste keuze is, hangt af van hoeveel waarde je hecht aan de extra functionaliteit ten opzichte van de concurrentie.