Inleiding
Ik gebruik al heel erg lang trackballs en ben erg tevreden met mijn MX Ergo. Maar ik wilde voor een andere werkplek toch een keer zijn kleine broer proberen: de Ergo M575. Ik heb al een review van de MX Ergo geschreven, maar ik vind de M575 ook de moeite waard om een review voor te schrijven. Er missen een aantal opties, maar de prijs is daar ook naar (op het moment staat de Ergo M575 in de pricewatch voor een prijs tussen ruwweg 54 en 65 euro, de MX Ergo tussen 80 en 115).
In mijn review wil ik de M575 dus vooral vergelijken met de MX Ergo. Dan kunnen lezers een afweging maken, of de meerwaarde voor de MX Ergo het verschil in prijs rechtvaardigt. Ik gebruik de ‘Ergo M575 for business’ en deze komt met een ‘logi bolt’ dongle.
Voor ik naar de MX Ergo overstapte, gebruikte ik de M570. Heel kort door de bocht: zowel de M575 als de MX Ergo zijn kwalitatief duidelijke betere producten dan de voorgaande modellen. Het is lastig om in cijfers om te zetten, maar mijn gevoel zegt dat de bal in de oudere modellen gewoon veel stroever draait dan in de twee nieuwe modellen (die voor mijn gevoel op dit vlak dicht bij elkaar liggen). Dus wie nog op een ouder model werkt, zou ik adviseren om te upgraden naar ofwel de M575 ofwel de MX Ergo. Ik ga het nu niet meer hebben over oudere trackballs, ik wil vooral deze twee modellen vergelijken: de M575 en de MX Ergo.
Overeenkomsten en verschillen
Duidelijke overeenkomsten:
1. De globale vorm en grootte is bijna identiek
2. Beide kun je verbinden via bluetooth of een dongle
3. Beide hebben een schakelaar om de trackball aan en uit te zetten
4. Beide hebben antislip en blijven goed liggen op mijn houten tafel
In de foto’s (links de goedkopere M575, rechts de duurdere MX Ergo) is duidelijk te zien dat de vorm erg op elkaar lijkt. De M575 voelt kleiner, maar dat komt vooral door de hoogte. Als je de hoogte aanpast (zie verder) dan voelen beide modellen min of meer even groot aan. De behuizingen is zijn voor het grootste deel van plastic. De bovenkant van de M575 is een klein beetje ruw gemaakt, maar de bovenkant van de MX Ergo voelt nog iets ruwer en daardoor prettiger aan. Maar veel belangrijker is de onderkant. Beide modellen hebben aan de onderkant anti-slip. De M575 heeft 5 stukjes anti-slip. De MX Ergo heeft een metalen onderplaat en die is over de gehele oppervlakte voorzien van anti-slip. Omdat het oppervlak groter is, ligt de MX Ergo dus nog wel iets ‘vaster’ op het bureau.
Er zijn visueel gezien vier duidelijke verschillen:
1. De M575 ligt heel vlak, de MX Ergo kun je in twee standen plaatsen
2. De M575 heeft op de bovenkant geen knop om te schakelen tussen 2 devices, de MX Ergo wel
3. De M575 heeft bij de bal geen knop voor meer precisie, die heeft de MX Ergo wel
4. De M575 werkt op een AA batterij, de MX Ergo kun je opladen via USB (wat ik fijner vind)
De stand van de M575 is vergelijkbaar met de laagste stand van de MX Ergo. Bij gebruik leg je de palm van je hand over de trackball en dan is de ‘rug’ van de hand dus naar boven gericht. Ik vind zelf een hogere stand fijner en daarom ben ik ook aan de slag ben gegaan met 3D prints (zie verder). De M575 mist twee knoppen die de MX Ergo wel heeft. Ik heb ze besproken in mijn review van de MX Ergo dus het nut ga ik hier niet beschrijven. Hoe waardevol deze zijn, is heel persoonlijk. Hetzelfde geldt voor het verschil in batterij. Ik vind opladen via een USB kabel makkelijker en duurzamer, dus vandaar dat ik het gebruik van een AA batterij als minpunt heb vermeld.
Software (Logitech options)
Voor zowel de M575 als de MX Ergo geldt dat ze prima werken zonder software van Logitech. Maar met Logitech Options kun je knoppen programmeren. Ik heb in mijn review van de MX Ergo iets meer verteld over de mogelijkheden. Wat ik hier even wil vermelden is dat de M575 ook te programmeren is met Logitech Options, maar je hebt uiteraard wel minder mogelijkheden. Dat is logisch omdat de M575 ook minder knoppen heeft.
Voor de M575 kun je de functie van drie knoppen instellen. De kleine knoppen staan standaard op ‘Vooruit’ en ‘Terug’ maar kun je dus aanpassen en daarvoor heb je bij de M575 meer dan 60 mogelijkheden. Naast het feit dat je met het scrollwheel kunt scrollen, kun je ook op het scrollwheel klikken (zie volgende kopje). Omdat ik mijn trackballs ook op de bank gebruik tijdens het televisie kijken (veel handiger dan een muis!), heb ik de functie van het indrukken van het scrollwheel ingesteld op ‘Afspelen/pauzeren’.
Voor de MX Ergo kun je meer instellen. De knop om te wisselen tussen device 1 en 2 kun je geen andere functie geven, maar aan de knop voor meer precisie kun je wel een andere functie geven en ook kun je meer instellen voor het scrollwheel (zie volgende kopje). Daarnaast lijkt ook het aantal opties waar je uit kunt kiezen groter, bij de MX Ergo zie ik richting de 80 mogelijkheden waar ik uit kan kiezen. Ook heeft de MX Ergo nog een Flow tabblad bovenin. Al met al heeft de MX Ergo meer instelmogelijkheden en dat is natuurlijk geen verrassing omdat deze trackball duurder is dan de M575.
Scrollen
Ik ben niet iemand die het scrollwheel heel veel gebruikt. Maar wie nieuwsgierig is naar de mogelijkheden voor het scrollen, zal waarschijnlijk binnen Logitech Options klikken op het tabblad Aanwijzen en scrollen. Zowel bij de M575 als de MX Ergo zie je dan drie opties: een slider voor de ‘Aanwijzersnelheid’ een optie ‘Soepel scrollen’ (Ingeschakeld of Uitgeschakeld) en een optie ‘Richting van scrollwheel’ (Traditioneel of Omgekeerd). Als je niet verder kijkt, dan kan ik mij voorstellen dat de conclusie wordt getrokken dat je weinig kunt met het scrollwheel. Maar dat is - zeker voor de MX Ergo - niet waar.
Als je kijkt het op het eerste tabblad waar je de toetsen programmeert, dan zie je daar dus dat je ook op het scrollwheel kunt klikken. Daar zie je toch mogelijkheden om het scrollwheel in te stellen. Eerst moet ik even het verschil in hardware toelichten. Op het scrollwheel in de M575 kun je op twee manieren klikken: naar beneden en naar rechts. Het wiel veert bij het loslaten respectievelijk terug naar boven en terug naar het midden. Hardware matig bezien zijn er drie manieren waarop je het scrollwheel van de MX Ergo kunt indrukken: naar beneden, naar rechts en naar links. Het wiel veert dan respectievelijk terug naar boven, het midden en het midden.
In Logitech Options zie je witte cirkels om de knoppen waarvoor je een functie in kunt stellen. Bij de M575 zie je in het midden één cirkel. Dus de beide manieren waarop je het scrollwheel in kunt drukken bij de M575, zijn gekoppeld aan één instelbare functie. Daar heb je dus tientallen mogelijkheden voor, o.a. ‘Naar links scrollen’ en ‘Naar rechts scrollen’ (ik zie geen ‘Vliegend scrollen’ in de lijst). Belangrijk is dus om te weten dat je op de M575 dus niet met het scrollwheel zowel naar links als naar rechts kunt scrollen. Omdat het wiel van de MX Ergo twee kanten op kan worden geklikt, kan die dus wel worden gebruikt voor horizontaal scrollen. Op de M575 zou je eventueel de knop ‘Terug’ kunnen instellen gebruiken om naar links te scrollen, maar dat is natuurlijk minder handig. Dus als je naast verticaal ook horizontaal wilt scrollen, dan ben je dus waarschijnlijk beter af met de MX Ergo.
Praktijk
Ik kan mij voorstellen dat mensen die nooit met een trackball hebben gewerkt, wat angstig zijn voor de overstap en pas overstappen als ze RSI verschijnselen krijgen. Ik heb dat in lichte vorm wel eens gehad, maar ben met trackballs begonnen voordat die problemen erger werden. Mijn ervaring is dat je heel erg snel went (kwestie van minuten) en dat het afwisselend werken met muis en trackball ook prima werkt. Je maakt verschillende bewegingen, maar je brein kan dat prima aan als je het afwisselt. Dus ik zou willen zeggen: wees niet bang voor de overstap. Heb je toch twijfel dan zou je ook de Logitech Vertical kunnen uitproberen. Dan staat je hand dus wel meer ‘rechtop’, maar het is nog wel een muis die je over tafel moet bewegen.
Wat in algemene zin als een algemeen nadeel zou kunnen zien van een trackball, is dat de bal na verloop wat stroever draait. Dat is het signaal dat je de trackball even moet schoonmaken. Een trackball pakt vuil van je vingers en op die manier komt er toch een combinatie van stof en huidvet de trackbal binnen. Gelukkig is schoonmaken eenvoudig. Onder de bal zit een rond gat en als je daar een pen in steekt, kun je de bal er uit wippen (die komt er dan boven uit). Vervolgens kun je het vuil bij de drie contacten weghalen, met je vingers of een tissue. Daarna kan de bal er weer in (gewoon van boven er in duwen). Dit is echt in een paar seconden gebeurd. Afhankelijk van hoeveel uur je per week werkt, zul je dit een of twee keer per maand moeten doen.
3D prints ter verbetering
Net als bij het gebruik van een muis, leg je de palm van je hand over de M575 en dan is de ‘rug’ van de hand dus naar boven gericht. Het verschil is natuurlijk dat je bij een muis je hand en arm beweegt. Bij een trackball beweeg je alleen je duim en vingers. Maar de hoek die de trackbal maakt, heeft een grote invloed op je pols. Als je iets in je hand houd dan staat je hand veel meer ‘rechtop’ en ik geloof dat je pols en arm dan veel meer ontspannen. Daarom geloof ik in het vergroten van de hoek. Gelukkig ben ik daar niet de enige in, want er zijn veel mensen die met 3D prints de hoek groter maken. Je pink (en de buitenkant van je hand) houden contact met de tafel, maar je hand staat dus meer ‘rechtop’.
Ik heb op thingiverse.com een ontwerp gevonden voor de M575 en ook een voor de MX Ergo. Het ontwerp voor de M575 (wederom links op de foto) toont met twee puntjes wat fragiel. Maar de trackball steunt vooral op het iets grotere ronde uitsteeksel, dat past in het ‘gat’ dat onder de bal zit. Of de puntjes het houden en het fijn werkt… dat zal de tijd leren. Het ontwerp voor de MX Ergo is vlak en dus minder fragiel. Voor beide prints geldt dat ik er nog geen anti-slip onder heb, dus ze glijden nu wel iets meer over de tafel. Maar omdat ik mijn pink op de tafel heb liggen, schuiven ze niet uit mijn hand. Toch ga ik nog wat rubber of anti-slip onder de prints lijmen.
Beide ontwerpen kennen varianten, je kunt zelf een hoek kiezen. Vervolgens heb ik iemand op tweakers voor beide trackballs een 3Dprint laten maken. Voor de M575 gekozen voor een hoek van 30 graden. Als ik de M575 op de verhoging zet dan staan deze meer ‘rechtop’ dan de MX Ergo zonder verhoging (zie de extra foto’s onderaan de preview voor de hoeken met en zonder verhoging).
Voor de MX Ergo heb ik ook een verhoging laten maken en daarbij heb ik gekozen voor 15 graden. Het resultaat is dat ze beiden meer rechtop staan en dat voelt fijn. Het kan nog meer rechtop, maar ik ben voor nu tevreden met deze twee prints. Voor wie twijfelt tussen de M575 en de MX Ergo op basis van alleen de prijs, is het goed te weten dat een M575 met een 3D print goedkoper is dan een MX Ergo.
:strip_exif()/m/431881/1TJFLMhiesreWGfiIGP9b4e9Rq41Uv39gW5UC6DMWD5ckvnM8S.jpeg?f=620xauto)
Ik kan prima uit de voeten met de M575 en kan deze ook aanraden. Ik vind de meerprijs van de MX Ergo acceptabel, want dit model voelt luxer en bied ook wat extra functies. De minpunten van de M575 zijn voor mij te klein om er een ster af te halen, dus ik geef de M575 toch 5 sterren.
Ik hoop met deze vergelijking lezers te helpen die twijfelen over het kopen van een M575. Of die voldoet of dat de MX Ergo beter bij jou past, is voor een groot deel afhankelijk van je budget. Beide modellen zijn wat mij betreft een goede koop!