LG UltraGear OLED 34GS95QE-B Zwart Review
21 februari 2025, laatste update op 21 februari 2025, 167 views
Rapporteer
Testpanel
De LG 34GS95QE is een indrukwekkend helder scherm met een fraaie afwerking aan de voorkant. De randen rondom het scherm zijn nagenoeg uniform en ik ervaar weinig refelecties in een lichte kamer. Voor gamen is dit een goed scherm maar voor werken net wat minder. Er zijn namlijk geen usb-c docking en licht sensor aanwezig.
Pluspunten
- Helderheid
- Anti reflectie
- Uniforme randen
- Praktische standaard
- HDR-content
Minpunten
- Geen usb-c docking
- SDR-content
- Geen lichtsensor
Uiterlijk & Bouwkwaliteit
Op het eerste gezicht zou je niet zeggen dat deze monitor op gamers is gericht. De voorkant oogt strak en minimalistisch, zonder overdreven RGB-verlichting of agressieve designelementen. De achterkant verraadt echter de ware aard van het scherm, met een opvallend gamer LG-logo en enkele RGB accenten die een gaming-uitstraling geven. Dit is niet per se een monitor die je in een strak kantoorinterieur zou plaatsen.
De standaard is goed doordacht: een vlakke voet zorgt ervoor dat je kostbare bureauruimte niet verloren gaat. Bovendien kun je de hoogte en kanteling eenvoudig aanpassen, wat zorgt voor een prima ergonomie. Wat ik wel mis, is een ingebouwde lichtsensor die automatisch de helderheid aanpast. Dit zou vooral handig zijn voor mensen die de monitor niet alleen voor gamen gebruiken, maar ook voor werk.
Een groot pluspunt is de uniforme rand rondom het scherm. Hoewel de onderkant iets dikker is, stoort dat totaal niet – het helpt juist om te bepalen wat de onderkant van het scherm is.
Vooraf was ik huiverig over de kromming van het scherm, maar nu ik het daadwerkelijk op mijn bureau heb staan, valt het enorm mee. De curve zorgt juist voor een prettige game-ervaring zonder dat het extreem opvalt.Eigenschappen
Qua aansluitingen biedt deze monitor geen verrassingen. Je krijgt de standaard HDMI- en DisplayPort-aansluitingen, samen met twee USB-poorten. Wat ik echt jammer vind, is het ontbreken van een USB-C-poort met dockingfunctionaliteit. Dit had de monitor net wat veelzijdiger gemaakt voor gebruikers die ook een laptop willen aansluiten zonder extra kabels en adapters.
De software en het instellingenmenu van LG zijn gelukkig dik in orde. Alles is logisch ingedeeld en eenvoudig aan te passen. Een goed geïmplementeerde feature is de OLED-bescherming: de automatische verfrissing van het paneel gebeurt wanneer de monitor niet wordt gebruikt. Zodra je hem weer inschakelt, krijg je een kort bericht dat het scherm is ververst. Dit is een groot voordeel ten opzichte van andere OLED-schermen die pas bij het inschakelen gaan verversen, wat kan betekenen dat je eerst tien minuten moet wachten voordat je aan de slag kunt.
Wil je het maximale uit het scherm halen, dan is het de moeite waard om even in de instellingen te duiken. Ik heb Peak Brightness op High gezet en afhankelijk van je voorkeuren kun je VRR (Variable Refresh Rate) in- of uitschakelen. Als je VRR uitzet, schakelt de monitor automatisch over naar DAS (Dynamic Action Sync), wat zorgt voor een lagere input-lag.Prestaties
Wat deze monitor écht laat uitblinken, is de helderheid. Vooral bij HDR-games valt op hoe krachtig en levendig de kleuren zijn. De combinatie van OLED en hoge helderheid maakt dat beelden echt van het scherm afspatten. Geen fletse tinten, maar diepe contrasten en levendige kleuren.
Bij SDR-content merk ik echter dat de kleuren en helderheid niet altijd optimaal zijn. Dit kan te maken hebben met Windows 10’s matige HDR-implementatie, maar ook met de instellingen van LG.
Wat me positief verraste, is hoe goed de monitor presteert in een heldere kamer. Ik had verwacht dat reflecties een probleem zouden zijn, maar dat valt reuze mee. Dit komt door een combinatie van factoren: de hoge helderheid, de anti-reflectiecoating én de kromming van het scherm. Die laatste helpt verrassend genoeg om reflecties beter te verspreiden, waardoor je minder snel last hebt van hinderlijke spiegelingen.Prijs
Een topmonitor komt met een stevig prijskaartje. Als je deze LG 34-inch OLED voor onder de €700 kunt vinden, heb je echt een fantastische deal te pakken. Voor die prijs krijg je een scherm met uitmuntende beeldkwaliteit, snelle responstijden en OLED-voordelen die je in deze klasse weinig ziet. En mocht je een USB-C-dock missen, dan kun je altijd een externe dockingstation aanschaffen.