€ 1.139,- bij OK Systems International BV

HP OmniBook Ultra 14-fd0610nd Review

14 april 2025, laatste update op 14 april 2025, 239 views Rapporteer
Testpanel +1

Na enkele weken gebruik van de HP OmniBook Ultra 14-fd0610nd, kan ik zeggen dat deze laptop een goede combinatie van prestaties, design en gebruiksgemak biedt. De laptop is snel, kan lang meegaan op een acculading en het toetsenbord tikt lekker weg. De HP AI Companion vind ik verder weinig toegevoegde waarde hebben, en lijkt verder niet echt gebruik te maken van de NPU in de laptop zelf, aangezien zelfs daar een internetverbinding vereist is.

Pluspunten

• Fijn toetsenbord en groot touchpad
  • Goede accuduur

Minpunten

• Scharnier wat zwak voor gebruik touchscreen
  • Beperkt aantal aansluiting en onhandige plaatsing

Inleiding

Ik ben eerder dit jaar geselecteerd om mee te doen aan het Tweakers test panel voor de HP Omnibook. Ik ben verder geen laptop power-user, mijn gebruik is vooral mijn smart home onderhouden, browsen op het internet, soms een filmpje kijken en af en toe wat kantoortaken. Privé gebruik ik zelfs alleen een Chromebook.
Ik was benieuwd hoe de HP Omnibook in de praktijk zou bevallen, en in hoeverre de AI functionaliteit, die als Unique Selling Point voor deze laptop vermeld wordt, iets toe gaat voegen.

Ik ben helaas vergeten foto's te maken voor bij de review, hiervoor verwijs ik naar de quicktest van Tweakers zelf

Ontwerp en Bouwkwaliteit

Op het eerste gezicht is het is een redelijk onopvallende laptop met een grijze metallic afwerking. Op de achterkant zijn de hoeken in 45 graden afgesneden, wat wel een redelijk unieke toevoeging is. Hierin is ook een USB C poort geplaatst, wat ik als een onhandige keuze beschouw. Wanneer daarin een kabel geplugd zit, kun je de laptop dus niet meer tegen een achterwand aan zetten.

De laptop voelt verder goed en stevig aan, het scherm is makkelijk te openen, maar daardoor ook wel een beetje wiebelig wanneer het touchscreen gebruikt wordt. Echter heb ik het touchscreen mede door het grote touchpad eigenlijk niet gebruikt.

Prestaties

Met de AMD Ryzen 9-processor en 16GB RAM is de laptop meer dan snel genoeg voor dagelijkse taken zoals tekstverwerking, internetten en consumeren van media. Tijdens mijn gebruik presterede de laptop lekker vlot. Ik heb de laptop verder niet aan uitgebreide benchmarks onderworpen, dus daar kan ik verder geen resultaten van laten zien.

Beeldscherm

Het beeldscherm van de HP OmniBook Ultra 14-fd0610nd biedt een uitstekende beeldkwaliteit met een resolutie van 2240 x 1400 pixels, wat resulteert in een haarscherp beeld. De kleuren zijn levendig en de helderheid is voldoende, zelfs bij fel licht, waardoor het scherm goed leesbaar blijft in zonnige omstandigheden. Het touchscreen is voorzien van Gorilla Glass.

Toetsenbord en Touchpad

Het toetsenbord is een van de sterkste punten van deze laptop. De toetsen zijn iets groter dan gemiddeld en bieden een goede feedback, wat het typen comfortabel maakt. Blind typen gaat goed op dit toetsenbord. Het grote touchpad is ook een pluspunt; een muis aansluiten is niet nodig en de nauwkeurigheid is goed.

Aansluitingen en Gebruiksgemak

Een van de nadelen van de HP OmniBook Ultra is het beperkte aantal aansluitingen. De laptop heeft alleen maar twee USB-C poorten, een USB-A poort en een 3,5 mm audiojack. Een HDMI-poort mist dus, wat het aansluiten op externe schermen lastig maakt. Je hebt dus een dockingstation of een USB-C naar HDMI converter nodig, wat extra kabels met zich meebrengt. Tegenwoordig zijn steeds meer schermen ook direct aan te sluiten via USB C, dus met een moderne monitor (die zelf ook als docking station kan werken) hoeft dit wellicht geen groot probleem te zijn.

Batterijduur

Een van de meest opvallende kenmerken van de HP OmniBook Ultra 14 is de batterijduur. Volgens de specificaties zou de batterij tot 16 uur meegaan, en dat heb ik inderdaad ook prima gered. Tijdens het testen heb ik de lader nauwelijks hoeven te gebruiken. Dit maakt de laptop ideaal voor gebruikers die veel onderweg zijn en niet constant toegang tot een stopcontact hebben.

AI-functies

De HP OmniBook Ultra 14 is uitgerust met verschillende AI-functies, waaronder de HP AI Companion en Microsoft Copilot. Deze software is ontworpen om de gebruikerservaring te verbeteren door slimme assistentie te bieden bij dagelijkse taken. De Copilot-toets op het toetsenbord maakt het gemakkelijk om deze functies snel te openen. In de praktijk vond ik de HP AI Companion weinig toevoegen, en ik vond het opvallend dat ook hiervoor een actieve internetverbinding nodig is, terwijl de laptop voorzien is van een NPU.

Ik heb via LM Studio ook geprobeerd om een aantal modellen lokaal te draaien. De kleinere modellen (tot 8B) draaiden prima, maar bij grotere modellen kwam LM Studio al met een waarschuwing dat de hardware hiervoor niet toereikend was, en dat was ook te merken in de lange responsetijden bij gebruik van deze modellen. Ik heb geprobeerd om LM Studio te koppelen aan Home Assistant, maar dit kreeg ik helaas tijdens de testperiode niet voor elkaar.

Alles bij elkaar is de HP Omnibook Ultra 14 een goede combinatie van prestaties, batterijduur en een solide, maar wellicht wat onopvallend, ontwerp. De laptop is daarmee een goede keuze voor de meeste gebruikers. Wil je gamen op je laptop zul je toch wat verder moeten kijken.
De prijs is daarmee vrij redelijk voor wat de laptop te bieden heeft.

Heb jij ook een HP OmniBook Ultra 14-fd0610nd?