LG UltraGear 45GS95QE-B Zwart Review
Als seizoensgamer (Alleen in de herfst en winter) en iemand die dagelijks veel met tekstdocumenten werkt, was ik op zoek naar een scherm dat geschikt is voor zowel gamen als werken. Na gebruik van een 4K 55 inch LG C1 OLED-tv en een 1440P 32 inch curved LED-monitor, die beiden niet voldeden, kreeg ik de kans een 45" Ultrawide OLED-scherm van LG te testen via een actie van Tweakers. Dit scherm is een geweldige combinatie van gamen en werken dankzij het prachtige OLED-paneel, de 240Hz verversingssnelheid en de 800R kromming. Hoewel het scherm USB-C en audio uit mogelijkheden mist en de softwarematige instellingen beperkt zijn, is de bouwkwaliteit uitstekend. Het scherm levert schitterende beelden en vloeiende prestaties tijdens het gamen, terwijl het werken met twee vensters naast elkaar zeer prettig is. De prijs is hoog, maar vergelijkbaar met andere in deze nicheklasse. Voor mijn gebruikersdoeleinde is het een prachtige monitor!
Pluspunten
- Prachtig scherm
- Zeer mooie kleurweergave en contrast
- Degelijke standaard met voldoende mogelijkheden
- 240Mhz – zeer snelle reactietijd paneel
Minpunten
- Beperkte softwaremogelijkheden in HDR
- Beperkte aansluitmogelijkheden (geen USB-C)
- Tekstverwerking niet perfect vanwege lagere PPI
Inleiding:
Als seizoensgamer en iemand die dagelijks veel met tekstdocumenten werkt, ben ik al een tijdje op zoek naar een fijn scherm voor beiden. Tot voor kort maakte ik gebruik van een 4K 55 inch LG C1 OLED-tv en daarvoor een 1440P 32 inch curved LED-monitor. Beide schermen hadden hun voordelen, maar hadden vooral te grote nadelen voor één van de twee. Het 32 inch scherm een fijn scherm voor gamen en werken, maar tijdens werken simpelweg te weinig ruimte op het scherm voor genoeg content. De 55 inch TV Geweldig voor gamen, maar vanwege de 16:9 verhouding slecht bruikbaar voor werk. Ik zat dan ook al een tijdje met een schuin oog te kijken naar een Ultrawide OLED-monitor. Maar vond ze simpelweg te duur om “even” te testen. De actie van Tweakers voor het testen van een 45” Ultrawide OLED-monitor kwam daarom dan ook perfect uit voor mij! Ik ben op zoek naar een scherm waar ik goed op kan gamen, maar ook fijn op kan werken.Featureset:
LG heeft een aantal mooie features in het scherm zitten:
Prachtig OLED-paneel
240Hz met 0.03 responstijden
800R kromming
G-Sync(compatible) & Freesync Pro
Verhouding van 21:9
Op het gebied van aansluitingen zit het belangrijkste erop, maar ook niets meer. Naast de twee HDMI-poorten, één DisplayPort , twee USB-poorten en een 3.5mm Jack is er verder niets op te vinden.
Dat is voor mij jammer, gezien ik graag gebruik zou maken van USB-C en een S/PDIF-poort. De S/PDIF-poort was op het voorgaande model wel aanwezig, jammer dat LG deze dus heeft laten vallen. LG heeft ook de afstandsbediening die bij het vorige model aanwezig was laten vallen. Hoewel dit zeker niet nodig is was dit wel een fijne accessoire geweest.Unboxing:
Over het unboxen en de meegeleverde zaken kunnen we net als met bijna alles tegenwoordig aangeven: Dit is gemakkelijk en kort, er zit namelijk bijna niets bij om over te praten. De monitor zit stevig verpakt in schuim met een hoes om het scherm heen. In een doosje zit een USB-kabel, HDMI-kabel en een DisplayPort-kabel. De kabels werken netjes met de maximale verversingssnelheid en resolutie.Uiterlijk & Bouwkwaliteit:
Het scherm ziet er zeer strak afgewerkt uit en voelt aan alles zeer degelijk en robuust. De meegeleverde standaard is ook van goede kwaliteit. De standaard kan in in veel opzichten goed versteld worden. Er zit een soort van kabelmanagement optie in doormiddel van een gleuf in de voet. Deze zit naar mijn mening iets te laag. Het kan namelijk voorkomen dat wanneer je het scherm hoog op de voet zet dat je daardoor de kabels eronderdoor ziet zitten. Zelf heb ik het scherm na een eerste test direct op een monitorarm gehangen.
Er zit een behoorlijk groot en zwaar adapterblok bij de monitor. Aan de ene kan is het jammer dat gezien de ruimte die erachter op het scherm is deze niet is ingebouwd. Maar aan de andere kant is dit wel fijner voor het monteren op een monitor arm gezien het gewicht van het scherm daar aanzienlijk minder door is geworden. Het paneel hang zeer stabiel op mijn monitorarm en beweegt nauwelijks bij typen of dergelijke.
Op de achterkant is ook wat RGB verlichting te vinden. Persoonlijk heb ik daar niets mee op schermen. Maar de implementatie hiervan is op dit scherm matig. Als je deze al aanzet zie je er weinig van, maar is het licht ook niet van denderende kwaliteit. Zelf heb ik deze dan eigenlijk ook direct uitgezet gezien het mij vooral stoorde. Maar dit is natuurlijk vooral een persoonlijke voorkeur.Ingebruikname en eerste indrukken:
Het scherm is zeer gemakkelijk uit te pakken en in elkaar te zetten. Dit kan je in je eentje doen. De monitor klikt simpelweg in de voet. Het enige wat LG wellicht niet zo handig heeft gedaan is de boutjes voor het monteren van het scherm op een VESA 100 standaard. Die heeft LG al in de monitor gedaan. Als je het scherm dus op de standaard meegeleverde voet wil monteren moet je deze boutjes er eerst uit halen. Ik kwam daar natuurlijk ook pas achter nadat ik het scherm al in mijn handen had om op de voet te plaatsen 😉.
Zodra het scherm hangt en je deze hebt aangesloten werkt alles eigenlijk direct goed. Je stelt eventjes de gewenste beeldmodus in en klaar is kees. Gezien de beperkte instelmogelijkheden van het beeld (hierover later meer) hoef je hier eigenlijk ook weinig tijd aan te besteden.
Het scherm ziet er direct prachtig uit, en het 240Hz paneel is direct merkbaar en het beeld ziet er zeer mooi uit. De helderheid van het scherm is ook goed. Vergeleken met mijn LG C1 is deze ongeveer net zo helder, misschien iets minder helder. Wel merk je dat het scherm minder wisselt van helderheid bij het wisselen van schermen. Op de TV was het duidelijk zichtbaar als je van een wat donkere inhoud afkwam naar een bijvoorbeeld wit browserscherm dat deze de helderheid even terugschroeft.
Ik was er bang voor dat een resolutie van 3440X1440 op een 45 inch scherm echt te onscherp zou worden met de lagere pixel dichtheid vergeleken met een 4K scherm. Vergeleken met mijn LG C1 TV is het verschil zeker zichtbaar, maar na de TV weggezet te hebben valt dit eigenlijk nauwelijks op. Het is voor mij in ieder geval zeker niet storend. Hoewel 4K nog mooie was geweest op dit scherm is er bijna geen videokaart die deze fatsoenlijk zou kunnen aansturen. Zeker gezien de huidige status en de prijzen van de videokaartmarkt is dit voor nu de juiste keuze. Wel zal ik met belangstelling de nieuwe versie van deze monitoren gaan bekijken zodra deze op 4K zitten, en er ook nog betaalbare videokaarten zijn die dit aankunnen.Software:
De software is gemakkelijk te bedienen door het knuppeltje onderaan het scherm. Deze geeft snel toegang tot de verschillende beeldmodussen en instellingen die je kan toepassen. Helaas zijn de mogelijkheden wanneer HDR aanstaat redelijk beperkt en kan je zelf weinig wijzigingen maken aan de modussen.
Er zijn 5 verschillende modussen: Gamer 1, Gamer 2, FPS, RTs en Vivid. Je kan per modus alleen de helderheid en de kleurtemperatuur veranderen. Bij enkele modussen kan je ook nog wat wijzigen aan de scherpte. Wanneer je geen gebruik maakt van HDR kan je meer instellen in een aantal extra modussen.
Ik stel graag alles tot in de puntjes naar wens in, dus dit is voor mij wel wat jammer. Maar uiteindelijk kan er veel goedgemaakt worden in de instellingen van AMD voor het beeld. Zo kan er enigszins toch nog wat gewijzigd worden naar smaak. En zodra je dit eenmaal hebt gedaan raak je het eigenlijk ook nooit meer aan.
Er zijn ook een paar instellingen om inbranden verder tegen te gaan (LG geeft overigens garantie op inbranders bij dit model), een crosshair te plaatsen, en een FPS-counter. Al met al moet ik zeggen dat voor een dergelijk topscherm de software- en instelmogelijkheden wat tegenvallen.Warmte en geluidsproductie:
In reviews van het model van afgelopen jaar had ik vernomen dat er een actieve ventilator in het scherm zit welke als storend kan worden ervaren. Bij de specificaties kan ik niet teruginden of er actieve koeling in het scherm aanwezig is. Ik zit in een ruimte waar altijd wel omgevingsgeluid is. Dit komt van de afzuiging in de ruimte, en de waterpomp in mijn PC. De monitor zelf heb ik nog niet gehoord, en hoewel er wat warme lucht van de achterkant afkomt is dit zeker niet storend.OLED + 800R kromming:
Het OLED-paneel zorgt voor een fantastisch beeld met zeer mooie weergave met veel contrast. Kleuren spatten echt van het scherm. Zelf maak ik al jaren gebruik van OLED-panelen in TV's en dit paneel is dan ook weer fantastisch! De flinke kromming van 800R zorgt ervoor dat je in je ooghoeken meer ziet, en zorgt daarnaast voor meer immersie in games. De kromming linkt in het begin zeer fors, maar went eigenlijk al na een paar uur, zelf merkte ik na een paar dagen al niet meer dat ik voorheen voor een groot “plat” beeldscherm heb gezeten. De kijkhoeken zijn ook zeer goed, hoewel je natuurlijk het liefst recht voor het scherm zit i.v.m. de kromming.
Het paneel is zeer fijn in games en door de 240Hz verversingssnelheid loopt dit zeer soepel. Het verschil tussen een 120Hz TV is zeer goed merkbaar. Hoewel ik met een AMD RX 6800 XT speel is ook met wat minder hoge frames (60-120) het beeld zeer vloeiend. Waarschijnlijk is dat deels door AMD's Freesync Premium Pro.Werken/Browsen:
Door het OLED-paneel is de weergave van tekst niet zo fijn/goed als dat van andere panelen is, ik ervaar het echter niet per se als storend. Maar als je dit scherm puur voor browsen of coderen gaat gebruiken zou ik het niet direct aanraden. Ik werk zelf een aantal dagen per week vooral met veel tekstdocumenten en webpagina's en vind het zelf niet storend.
Het werken met twee vensters naast elkaar werkt zeer prettig. Op beide vensters heb je voldoende inhoud, en door de kromming hoef je niet te veel met je hoofd te draaien om alles goed te kunnen zien.
Edit: Bijgevoegd een aantal foto's van tekst in 4 verschillende beeldmodussen in HDR stand.
Om tekst in veel gevallen goed te kunnen weergeven moet je mogelijk wel switchen tussen beeld-modussen. Maar in mijn geval is de modus voor gamen die ik prefereer ook prima voor tekst. Voor het werken gebruik ik een andere input en een andere beeldmodus.Prijs:
Zoals altijd met top-of-the-line producten is de prijs wat lastiger te plaatsen. En ook zoals gewoonlijk is de verkoopprijs van de fabrikant zelf echt te hoog: 1600 euro. Wanneer je in de prijsvergelijker gaat vergelijken is de monitor te vinden voor zo'n 1300 euro bij de bekende betrouwbare verkopers. Maar wanneer je gaat kijken naar de wat minder reputabele verkopers kan je het scherm op het moment van reviewen al vinden voor zo'n 1000 euro.
Wanneer je het scherm gaat vergelijken met redelijk vergelijkbare monitors zie je hier wat betreft de prijs gelijke bedragen. AOC, Corsair en LG's schermen net vergelijkebare specificaties en beeldschermverhoudingen zitten zo rond de 1300 euro. Enkel Acer biedt een vergelijkbare monitor aan voor iets minder: 1100 euro.
De prijs is dus hoog, maar vergelijkbaar met andere fabrikanten (waarschijnlijk allemaal met hetzelfde LG-paneel).
Is de monitor deze prijs waard? Dat is natuurlijk een hele persoonlijke afweging. En dat ligt voornamelijk aan je eisen en wensen. Er zijn namelijk weinig andere alternatieven, en die zijn dus ongeveer even duur. Maar als je naar een dergelijk scherm op zoek bent is het zeker geen miskoop wat mij betreft.Conclusie:
De monitor is prachtig, en zeer degelijk gemaakt op het gebied van hardware. Op softwaregebied schiet deze wel echt wat te kort, maar dat is overkomelijk met omwegen. Hoewel ik wat punten van kritiek heb, maakt dat niet dat ik het scherm echt fantastisch vind, en daarom dan nog steeds 5 sterren geef.