Netgear WN2000RPT Review

sjroorda
3 februari 2011, laatste update op 3 februari 2011, 19.702 views

Netgear WN2000RPT

Vanwege slechte/geen ontvangst op zolder - waar wel de werkkamer staat - op zoek gegaan naar een WiFi extender. Als je een beetje zoekt wordt je niet blij: niets schijnt met elkaar te werken en het is complex. Toen last ik de review van dit product van jwitting, en besloot hem aan te schaffen.
Installatie van 'nul tot werkend' is echt niet meer dan:Stekker in stopcontactLaptop verbinden met het nieuwe WiFi-netwerk dat de extender automatisch opzetWizard die automatisch in browser opent volgen: bestaand netwerk selecteren, wachtwoord invoeren, klaar: er is een nieuw wireless network aangemaakt 'bestaande_netwerk_EXT'Verbind naar dit nieuwe netwerkEn internetten maar......

Pluspunten

• Eenvoudig en snel
  • Doet wat het moet doen; niet meer, niet minder

Minpunten

• Nog niet gevonden

Installatie van 'nul tot werkend' is echt niet meer dan:
  • Stekker in stopcontact
  • Laptop verbinden met het nieuwe WiFi-netwerk dat de extender automatisch opzet
  • Wizard die automatisch in browser opent volgen: bestaand netwerk selecteren, wachtwoord invoeren, klaar: er is een nieuw wireless network aangemaakt 'bestaande_netwerk_EXT'
  • Verbind naar dit nieuwe netwerk
  • En internetten maar...
Prestaties beoordeeld op 1 dag intensief gebruik, maar ik zie niet in waarom het morgen anders zou zijn. Prijs als 'voldoende' beoordeeld - € 50 is een forse prijs voor een klein kastje, maar in zijn soort een scherpe prijs.

De extender is nu in gebruik samen met Internet, Bellen en TV van KPN; het gebruikte modem is de KPN Experia Box, Thomson SpeedTouch TG789vn.

Heb jij ook een Netgear WN2000RPT?

Wat haal je van snelheid? Merk je een verschil tussen de snelheid rechtstreeks op de router en met de extender? Dat zou leuk zijn om te weten :)
Anoniem: 417650 8 januari 2012 20:00
ik zou ook graag willen weten of de snelheid wordt gehalveerd, de 1 zegt van wel de ander niet, hoe ervaar jij dat?
Anoniem: 25087 13 januari 2012 08:49
Ik dacht zo klaar te zijn met de simpele installatie, totdat ik erachter kwam dat zijn eigen DHCP server standaard uit staat.

Al mijn aangesloten wired apparaten kregen geen IP adres, via een hoop zoekwerk erachter gekomen dat je de interne DHCP server alleen kan aanzetten door naar een hidden extra menu te gaan (staat dus niet in de handleiding)

ga hiervoor naar: www.mywifiext.net/cgi-bin/hidden_dhcpd.html
en vink aan “Enable internal DHCP Server”

voor verdere troubleshooting informatie: http://support.netgear.co...id/14239/~/wn2000rpt-faqs

Nadat de DHCP aangezet was, waren al mijn apparaten verbonden naar het internet.
@peter, @slowjams: sorry voor late reactie, ben niet zo vaak op Tweakers te vinden ;).

Allereerst: mijn gebruik is voor thuiswerken in een ICT-omgeving: alles web-based control panels, terminals, e-mail, soms wat normale documenten (doc, xls, ...) uitwisselen. Niet heel spannend dus. Vanuit die situatie heb ik nooit een merkbaar lagere snelheid ervaren.

Maar omdat ik daarmee niet wegkom hier, heb ik via speedtest.nl een aantal (5+) tests zowel direct op de Experia-box als via de extender gedaan. En ook hieruit blijkt niet veel verlies, en zéker geen halvering.
  • Download via extender schommelt tussen 450 en 550 kbyte/sec
  • Download direct schommelt tussen 550 en 650 kbyte/sec
  • Upload is in beide gevallen ongeveer 62 kbyte/sec
  • Aantal connecties/sec via extender wisselt heel erg: zie er 350 tussen staan, en 600
  • Aantal connecties/sec direct is wat stabieler rond de 700
Overigens moet ik ook zeggen dat de plek waar de extender staat, deze meestal geen vol bereik heeft (groen lampje) - meestal is het lampje oranje, soms rood. Dat kan ik uiteraard oplossen door de extender op een andere plek te zetten (geklooi met stroom en zo), maar zolang het werkt, ach, waarom zou ik?
Technisch vraagje. Je zegt dat er een nieuw netwerk aangemaakt word (wat ik eigenlijk al helemaal niet wil, maar oké), maar krijgt deze dan ook een ander kanaal als mijn hoofdnetwerk?

Tegenwoordig zijn er al zoveel draadloze netwerken dat het soms al lastig is om één vrij kanaal te vinden, laat staan als je er dan nog een extra moet hebben voor de extender. En als ie hetzelfde kanaal krijgt, dan lijkt het mij dat ie, aangezien ie een andere naam heeft, je hoofdnetwerk wegdrukt.
Eerlijk gezegd ben ik technisch niet genoeg op de hoogte om hier een antwoord op te kunnen geven. Wat ik uit de handleiding begreep, is dat het bestaande netwerk letterlijk wordt overgenomen, dus zonder verschil in configuratie. Ik zie dit inderdaad terug in hetzelfde wachtwoord (heb ik nooit hoeven invullen, komt vanuit het modem zelf), hetzelfde IP-adres op de twee netwerken en ook hetzelfde Airport ID (geen idee of dit Mac-only is of ook met de extender te maken heeft).

Maar volgens mij heb je die info helemaal niet nodig :). Kan je hier misschien iets vinden wat je vraag beantwoordt? http://support.netgear.com/app/products/model/a_id/13017

Of als je mij kan aangeven hoe ik het kan nakijken, dan doe ik dat uiteraard graag.
Met Inssider kom je hier heel snel achter.
Goede tip trouwens want ik wil even kijken of dit ook zo het geval is met de 3000 extender van Netgear die ik vorige week heb geinstalleerd.
Thx, zal op een Windows-laptop binnenkort eens kijken en obsedian een echt antwoord geven!
Op http://siemenroorda.nl/ph...er-screenshot-netgear.jpg staat een screenshot van inSSIDer - de kanalen zijn gelijk aan elkaar. Ik weet echter niet of dat toeval is of niet (er stonden meer netwerken met kanaal 6 in het lijstje). _EXT is de extender, uiteraard.

[Reactie gewijzigd door sjroorda op 23 juli 2024 18:22]

Heb je al een antwoord op mijn vraag?
Hi, ik heb dit geüpdatet in de eerdere thread hierboven.
Anoniem: 232252 20 april 2012 15:11
Vooraf:
Ik ben geen nerd dus ga ik jullie niet vervelen met technische details, ik hou ik het op pure praktijk ervaring in de hoop dat je met mijn ervaring je voordeel kan trekken.

Inleiding:
Aan de hand van de reviews deze expander gekocht, er was een nieuwere versie imiddeld op de markt de v2. MediaMarkt had deze op voorraad (59 euro) en is voor mij in Hengelo het dichtste bij.
Ondanks de nieuwere versie, wederom grote min punt, het ontbreken van een Nederlandse gebruiksaanwijzing, dus stoeien met de engelstalig mini boekjes..

Waarom ik de expander kocht?
Ik ben veel bezig in mijn schuur en via een gebruikte verkregen Acer Laptop, is het gewoon handig om werkplaatshandboeken online te bekijken (mijn motor) of houtconstrukties via internet te zoeken, het gemak dient de mens. Verder vind ik het lekker om naar de on-line internet Trance streams te luisteren tijdens mijn werkzaamheden in de schuur. Daarnaast ben ik ook nog DJ (EL-Jay) dus mijn ge-uploade Uplifting Trance radiosets via mijn Soundcloud Pagina stream af te luisteren. Dat was mijn wens, alleen haalde mijn Netgear W3700 Router het net niet, de schuur staat 25 meter diep in de achtertuin en de router staat bij de PC's nabij de voorgevel.

Installeren:
Het installeren is makkelijk, als je het eenmaal weet, dikke shit als de nederlandse gebruiksaanwijzing niet aanwezig is, ook niet op de Netgear site, veel talen maar geen Nederlands. Vanuit de grafische plaatjes begreep ik dat de tussenliggende afstand tussen de router en de expander, dichter bij de (schuur) PC moet zijn dan naar je router toe. Naast de Schuur-PC zetten was het signaal te zwak, dus een positie kiezen zo dicht mogelijk in de schuur richting het huis.

Maar hoe kom ik in de installatie software van de expander? En hoe kan ik verbinden
Het was mooi weer dus met de laptop in de tuin richting schuur totdat het signaal minder wordt. De haspel erbij om de expander van voeding te voorzien. De expander aangezet en de Laptop geopend op zoeken naar nieuw netwerk en hij ontdekte de expander, het is heel simpel, te vinden op Netgear_EXT! 5 dik groene balkjes, dus dat is hem, andere netwerken zie je zo van de buren die hebben niets tot 1 groen blokje. Je gaat met Netgear_EXT verbinden en jawel automatisch kom je in de software van de expander, je komt dan in het installatie menu.
Deze werk je stapsgewijs door. Je geeft aan met welk netwerk je de expander wilt verbinden (Je wachtwoord van je router bij de hand houden). Vervolgens typ je het wachtwoord in van je router (als je deze beveiligd hebt). De expander gaat nu een nieuw routernaam aanmaken, je zelf ingestelde van je router en voegt: _EXT er achter. Dit sla je op. Vervolgens ga je op je laptop opnieuw naar een netwerk verbinding zoeken, en bij het overzicht zie je, jouw 2e netwerknaam met _EXT lettertype erachter toegevoegd. Daar ga je mee verbinden.... en je hebt internet!

Inloggen doe je éénmalig met je zelfde wachtwoord van je router. De Mb snelheid/capaciteit is bepalend naar de afstand van de expander naar de router toe. Van de maximale 300 Mb bleef nog in mijn situatie (30 meter overbruggen) 150 Mb over, voldoende om alles te doen wat ik wilde doen. Bovenste lampje brand bij mij rood (=slecht ontvangst), maar het is niet anders. Ik kan streamen en internetten. Heel soms hapert de muziek als ik ook nog de webcam van de laptop aan heb, blijkbaar is video streamen een zwaardere eis in doorgifte.
Kortom het werkt! _/-\o_
Ik denk dat ik het signaal kan verbeteren door de router, die nu geklempt zit tussen 2 PC's, een andere plek te geven wat hoger in de kast, waar minder magnetische velden zijn. Dat zoek ik nog een keer uit en laat het weten in deze review.

Smartphone & Tabletjes:
Buren hebben hun Smartphones en de Tabletjes, uitgetest... (mijn smartphone komt volgend jaar, als mijn dochter haar Galaxy S2 verruilt voor een andere) en kunnen prima internetten via mijn expander in hun tuinen, en zo doende hun Mb capaciteit binnen de perken blijft.... lache! :P

Mijn gegevens:
Mijn provider is Ziggo (Z3 pakket), ik heb niet de Ziggo modem met WiFi, maar de voorlaatste zonder WiFi maar wel met de hoogste snelheid. Gekozen voor de Netgear WN2000RPTv2 omdat mijn Router ook een Netgear is (na vele kortstondige relaties met andere merken) en de W3700 Router van Netgear het langste uithoudt dus aangerade product is. Waarom gekocht bij MediaMarkt? Simpel.. zeer goede persoonlijke ervaringen betreft hun service en lekker dichtbij huis.
n.b. snap nog steeds niet waaom MediaMarkt nooit bij de prijsvergelijkingen staan, beetje kortzichtig.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 232252 op 23 juli 2024 18:22]

Niemand zegt iets over met de repeater, net als de Netgear router, "met de knop" verbinding leggen. Is dat niet mogelijk?
Anoniem: 468415 3 augustus 2012 17:43
Heb dezelfde modem en na lezen deze review ook deze range extender gekocht.
Installatie werkte inderdaad zo eenvoudig als gesteld en volledig probleemloos.
Wat een verademing na lange tijd regelmatig getob met een sitecom WL-130.