€ 847,62 bij Amazon.nl Marketplace

LG UltraGear OLED 32GS95UV-B Review

3 februari 2025, laatste update op 3 februari 2025, 786 views Rapporteer
Testpanel +2

De monitor heb ik voor het testen meegekregen vanuit het tweakers event. Op dat event zelf was bij binnenkomst meteen de helderheid icm de kleuren goed zichtbaar.
Nu na bijna 2 weken de monitor te hebben gehad ben ik onwijs tevreden met de helderheid, contrast, kleur, scherpte en de 240hz. Het verschil met mijn vorige IPS scherp is dag en nacht, maar vooral ook die veel hogere verversingsnelheid is geweldig, helemaal in games (zolang je die fps ook haalt...;).

De dual modus is voor mij persoon een gimmick, maar het werkt én voor de competitieve shooter is het misschien wel een must. Ik kies toch liever voor een veel hogere kwaliteit van de graphics en de 240hz.

De prijs (€1.050,-) is op het moment van schrijven wel stevig voor een beeldscherm, ook in dit segment.

Pluspunten

• 4k mét 240hz!
  • Helderheid
  • Kleuren en zwartheid (OLED)
  • Design
  • 480hz voor de competitieve shooter
  • Geluid, voor een monitor best okee

Minpunten

• Prijs
  • 480hz enkel top voor de competitieve shooter
  • Geluid, voor een monitor nog best okee, maar geen vervanging van speakers of koptelefoon

Inleiding
Een tijd geleden kwam de videogame van Indiana Jones uit. Als fan van de originele films en de goede kritieken die de game kreeg moest ik die spelen, maar helaas...mijn videokaart (AMD 5700XT) was niet uitgerust met de juiste pathtracing technologie. Dus een nieuwe videokaart kopen. Maar ja, een nieuwe videokaart kopen is eigenlijk doodzonde als de kwaliteit daarvan niet terugkomt op je scherm. Dus ook een nieuw scherm dan maar. En toen viel mijn oog op een actie irt deze monitor en een Tweakers testpanel. Dat zou leuk zijn, dacht ik nog. Ik had toch nog wel even de tijd, aangezien ik de release van de nieuwe Nvidea kaarten wilde afwachten.
En nu paar maandjes later schrijf ik deze review!

Unboxing
De monitor was goed verpakt in de gebruikelijke manier; Kartonnen doos met in foam/piepschuim genesteld de monitor (in een hoes), de voet en de accessoires (kabels/voeding). Al met al had ik de monitor binnen 5 minuten aangesloten. Het meeste werk zat nog in het routen van de kabels.

Uiterlijk
Voor een game monitor is het uiterlijk redelijk subtiel. Geen overdreven flashy design. Sterker nog, de voorkant en standaard misstaan zeker niet in een kantooromgeving. De achterzijde is iets opvallender door de toegevoegde ledstrips, het logo en het Ultragear merk. Maar de ledverlichting is fraai vormgegeven en geven een moderne look. De logo's zijn zwart en vallen redelijk weg. Wederom zou dit ook niet misstaan in een kantooromgeving.

Iets kleins; De kabels worden weggewerkt via een klepje en worden door de monitorstandaard geleid. De kabels komen logischerwijs in het zicht. In mijn setup met een dual monitorarm wil ik de kabels achter de monitor arm wegwerken. Echter het klepje heeft de opening aan de onderzijde, waardoor de kabels toch zichtbaar worden. Zonder klepje niet.

Gebruiksgemak
De instructies zijn beperkt (in hoeverre je die leest...), maar wat mij opviel is dat er geen tips in stonden. Bijvoorbeeld over de kabels. Met de meegeleverde hdmi kabel en/of hdmi poort op mijn videokaart (5700xt) kreeg ik geen 4k op 240hz. Met de displaykabel wel.
Voor de rest spreekt het meeste voor zich. Het menu is overzichtelijk. Het knopje om te switchen naar de 480hz setting werkt, al moet je even weten waar het zit.

Prestaties & Featureset
Nu heb ik geen Tweakers test setup, dus voor de kleurechtheid, inputlag etc. moet je maar online zoeken of een review van Tweakers afwachten. Ik geloof iig wel in de specs. Voor mij is het verschil veel groter dan ik van te voren had verwacht. De kleuren springen van het scherm en de (piek) helderheid is in de praktijk zoveel beter dan mijn vorige scherm (philips 275E1). De 4k resolutie maakt alles extra scherp en tekst is super goed leesbaar...al is het nu wel zo klein geworden dat ik de tekst iets vergroot heb in Windows.
Van tekst/letters die niet goed leesbaar zijn door de pixelindeling heb ik nul last. Ik moest het nakijken op een youtube video en vervolgens een foto maken van letters en toen inzoomen om het te zien...en dan nog stoort het me niet.

Belangrijke feature is natuurlijk de verversingsnelheid. De ervaring is dag en nacht met mijn vorige scherm van 75hz. Het is zo soepel, vooral in games is het veel plezieriger om een hoge refreshrate te hebben.

In mijn zoektocht naar een nieuw beeldscherm was ik eerst op een QD-Oled uitgekomen vanwege de nog iets hogere helderheid. Mijn setup heeft relatief veel lichtinval en met mijn oude scherm moest ik echt de gordijnen dicht doen om te kunnen werken/gamen. Met het nieuwe scherm niet! Het is moeilijk op foto te krijgen (gezien overbelichting etc op de telefoon), maar het verschil is echt heel groot. Voor mij echt een groot verschil. Ook is de matte afwerking icm het diepe zwart dermate goed, dan overdag een game spelen, waarin een donkere setting is, nog steeds die gordijnen open blijven. Enkel wanneer de zon direct op het scherm valt is het storend, maar dat geldt natuurlijk voor alle schermen.

De monitor komt ook met speakers. Nu staan monitorspeakers niet bekend om hun geweldige geluid en heb ik vrijwel altijd een koptelefoon op, maar ik moet zeggen dat het erg meevalt. Voor een film of serie kijk ik toch liever op de tv/soundbar of met de koptelefoon, maar om even (samen) wat te kijken/luisteren voldoet het ruimschoots. Ook het volume is meer dan voldoende.

Tot slot nog die game settings met als belangrijkste de dual modus. Het switchen naar 480hz met één druk op de knop. Het werkt heel goed en is simpel te bedienen. ook zijn er mogelijkheden om het scherm iets te verkleinen naar 24 of 27 inch, voor nog meer focus. Hier moet ik wel bekennen dat ik vooral geen competitieve shooter ben. Desalniettemin is ook hier weer het verschil heel groot. Bij snel bewegende tegenstanders zie je veel minder blur en daardoor zie je het veel beter. Ik me dan ook goed voorstellen dat het voor shooters echt veel uitmaakt of je op 240hz of 480hz speelt. Voor mijzelf kies ik dan toch liever voor de hoge kwaliteit op 240hz...of wat lager indien de videokaart het niet trekt.
Het scherm kent ook nog een paar andere features, zoals een crosshair, fps counter etc. Voor het testen leuk; Daarna zelden tot nooit gebruikt.

Monitorstandaard & Bouwkwaliteit
De standaard die mee wordt geleverd is erg stevig. Het scherm verticaal bewegen gaat soepel evenals het draaien van het scherm. Geen enkel moment voelen de mechanismes aan alsof er (te) veel speling is. Het scherm zelf voelt ook rigide aan, al durfde ik ook niet echt stevig te torderen.

De standaard heeft ook een handige voet. Het heeft een L-vorm, waardoor de impact op je bureau minimaal is. Mijn voorkeur heeft nog steeds een monitorarm, maar ik kon prima leven met die voet.

Warmte- en geluidsproductie
De monitor gebruik, zeker bij veel helderheid wat meer energie dan mijn oudere monitor. Dat merk je ook wel echt in de warmte productie. Ook zit er een geluidje in de monitor; ik vermoed een kleine ventilator om, wat luchtstroom en koeling te genereren. Nu heb ik een relatief stille (watergekoelde mini itx) pc, onder mijn bureau en toch maakt die veel meer geluid dan het scherm. Sterker nog, ik moet mijn oor zo wat op de monitor leggen wil ik het kunnen horen.

Prijs
De prijs is stevig; Op het moment van schrijven minimaal €1.050,- (Max ICT..). Daarvoor koop je een hoop kwaliteit, maar die is ook bij vergelijkbare QD OLEDS aanwezig, voor al gauw €150,- minder. Speel je vooral (competitieve) shooters, dan biedt dit scherm met de dual mode een echte toevoeging.

Heb jij ook een LG UltraGear OLED 32GS95UV-B?

Wat zou een schappelijke prijs zijn?

Ik zie m op LG’s website voor ~750 staan nu, is dat het waard?