AOC Agon Pro AG326UD Zwart Review

hottestbrain Testpanel
30 januari 2025, laatste update op 30 januari 2025, 153 views Testpanel

AOC Agon Pro AG326UD Zwart

Qua features en beeldkwaliteit valt het ten opzichte van de OLED concurrentie wat tegen. Je hebt bovendien 32 inch LCD monitors met alle toeters en bellen de je je kan wensen voor een minder hoge prijs, ook van deze fabrikant. Tegelijk zijn de sterke punten van OLED nèt niet optimaal geimplementeerd. De prijs is het mij niet waard.

Pluspunten

• Betaalbaar
  • Degelijke refreshrates
  • OLED paneel, dus goede zwartwaardes
  • Uitermate degelijke constuctie

Minpunten

• Veel spiegeling
  • Moeilijk in te stellen
  • Heftige kleursaturatie
  • Geen USB C en dus ook geen power delivery
  • Zeer zwakke RGB aan de achterzijde, dus geen enkele toegevoegde waarde

2 van 5 sterren (Slecht)
In het kort
Als genodigde voor een tweakers test-panel mocht ik deze monitor testen. Erg praktisch want momenteel ben ik in de markt voor een nieuwe monitor. Elk ander scherm in mijn huis is inmiddels OLED en dus was het tijd om de belangrijkste van het huis te upgraden: Ik ben hobbyfotograaf en dus net een tikkeltje veeleisender op andere specs dan refresh rate. Waar de rest van het testpanel louter positief was over deze monitor, kan ik vast verklappen dat ik deze monitor niet zal aanschaffen.
Eerste indruk
De monitor is zeer degelijk/robuust. Hij is verpakt op dusdanige wijze dat ik haast zou vermoeden dat het pakket een vliegtuigcrash zou overleven. De voet is goed zwaar, de standaard goed rigide en het paneel zelf is netjes afgewerkt. Als ik typ wiebelt de monitor, maar ik denk dat ik daar aan kan wennen, of de meegeleverde vesa adapter kan gebruiken om hem met een beugel aan de muur te bevestigen. De kleuren spatten van het scherm, maar het rood is naar mijn smaak wat heftig.
Beeldkwaliteit
Aangezien de monitor gericht is op gamers: De 165hz modus werkt zoals geadverteerd. Ik zet gemiddeld betere rondetijden neer in Trackmania dan op mijn 100hz scherm, vergelijkbaar met de 240hz die ik op de monitor van mijn partner neerzet (de Samsung Oddysey G8).
De spiegelende afwerking van het scherm een groot issue voor me. Als dit doorgaat voor mat/anti-glans (zoals de pricewatch beweert) lijkt die filteroptie me overbodig. Zelfs in een relatief donkere ruimte zie ik nog veel reflecties in donkere games (Bijvoorbeeld Doom of Hellblade). Het paneel schiet bovendien door in kleurverzadiging en het instellen daarvan is voor mij echt onbegonnen werk: De OSD is zeer beroerd, met veel instellingen verdeeld over verschillende submenu's. Kleurverzadiging is in de meeste beeldprofielen niet eens beschikbaar om in te stellen.
Aangezien ik ook wil kunnen werken op een monitor moet me ook de tekst-fringing nog van het hart. Die is bijna even nadrukkelijk aanwezig als de spiegeling, daar waar mijn laptopscherm, televisie en monitor van partner dan niet, of niet in die mate, hebben.
Features
Er is geen wireless connectiviteit en erger nog: daar waar ik de afgelopen 6 jaar dagelijks gebruik kon maken van USB C met power delivery en een ingebouwde USB hub op een monitor die de helft van het geld kost (geen oled) moest ik ineens op zoek naar een oude docking station om makkelijk te kunnen switchen tussen werk- en thuisdevice.
De RGB op de achterkant is niet sterk genoeg om zelfs op een hagelwitte muur maar een beetje indruk te maken. Het ontbreekt aan snelheidsinstellingen voor de RGB, waardoor bijvoorbeeld het ‘breathing’ effect meer als hyperventileren aan zou voelen, als het licht wat krachtiger was.
Zoals vermeld is de OSD een doolhof en doen sommige functies het soms wel, en soms niet.
Prijs
Dat gezegd hebbende, als je op zoek bent naar de goedkoopste 4K 32 inch QD-OLED monitor, dan is dit op moment van schrijven je enige keuze: Alle andere 4K 32 inch QD-OLED monitoren zijn minstens 25% duurder. In vergelijking met de meeste LCD monitoren is dit best een indrukwekkende monitor, hoewel er in dit prijssegment beter gekalibreerde monitors te vinden zijn die in mijn ogen beter uitgerust zijn qua featureset. Voor professioneel werk en kleurechtheid ik deze monitor dus niet aanraden. Ik spaarpersoonlijk liever door voor bijvoorbeeld de Samsung Oddysey G8, die op moment van schrijven exact voor 999 euro in de pricewatch staat tegenover de 799 euro voor deze monitor.
Voor gaming is deze monitor wellicht geschikt, maar voor kantoorwerk niet. Laat staan voor grafisch werk, of bijvoorbeeld twitch-streaming (waarbij je de kleuren van je camera wat nauwkeuriger moet kunnen instellen).

Voor minder geld heb je een uitstekende monitor met LCD paneel en voor een beetje langer door sparen zit je al weer bij de crème de la crème van OLED. Deze monitor valt voor mij daarom tussen de wal en het schip.

Heb jij ook een AOC Agon Pro AG326UD Zwart?

Edit: De Odysey G8 is nu zelfs nóg gunstiger geprijsd voor slecht 825 euro. Daarmee is het een absolute no-brainer die te verkiezen boven deze monitor.