Acer Swift Go 14 OLED SFG14-63-R4V3 Review

ikt
30 januari 2025, laatste update op 30 januari 2025, 394 views Product gekocht

Acer Swift Go 14 OLED SFG14-63-R4V3

Ik ben erg tevreden over dit product!

Voor €700 is dit echt veel meer dan ik heb verwacht. Een laptop met goede bouwkwaliteit, van aluminium, met de nieuwe AMD Ryzen 5 8645HS en de daarbij horende goede prestaties. Het geweldige OLED scherm maakt het helemaal af en het totaalpakketje is niet iets wat je van deze prijs zou verwachten!

De bloatware die op Acers komt is erg jammer, maar die klik je vrij snel weg. Acers' tooltje doet meer kwaad dan het helpt, dus qua software een gemiste kans. Windows 11 is een misdaad, maar daar kan Acer niks aan doen.

Pluspunten

• Snelle hardware in klein jasje
  • Supermooi OLED scherm
  • Goede bouwkwaliteit en materialen

Minpunten

• Bloatware
  • 0 upgrademogelijkheden

The Acer is dead, long live the Acer!

De oude Acer Aspire V3 571G uit 2012 heeft na mijn studententijd dienst gedaan als huis-tuin-en-keuken-laptop in het ouderlijk huis, en begon sinds een tijdje tekenen te geven dattie niet meer al te lang heeft - met willekeurige Blue Screens, een batterij die het maar liefst een kwartier volhoudt en de YouTube video's waar die tegenwoordig bijna het loodje legt voor 1080p. Tijd voor een nieuwe dus!
Selectie
Tijdens mijn zoektocht naar een vervanger heb ik verschillende ranges bekeken. Initieel zocht ik een 1:1 vervanger voor de oude laptop waar ik min of meer de schijven kon overplaatsen. Deze laptops bestaan tegenwoordig niet meer, dus daarna heb ik alleen aandacht besteed aan het verfijnen van mijn zoekfilters in de PW. Naar verzoek van de huidige gebruiker, die mijn heel-veel-oudere ThinkPad T400 een fijn formaat vond, de filters ingesteld op ~14", 16:10 of 3:2 en het budget verkleind tot <€700 - iets onder wat mijn Acer destijds kostte.

Tegenwoordig doen Intel CPUs het niet al te best op mid-end mobile en heeft AMD goed aanbod. AMD's aanbod is wel mega verwarrend, maar na een filmpje van LTT was het duidelijk dat ik een Zen 4 (of nieuwer) moest hebben.

Daar kwam deze shortlist uit:

uitvoering: HP Pavilion Plus 14-ey0010nd
uitvoering: Lenovo Yoga Slim 6 14APU8 (82X3003MMH)
uitvoering: Lenovo IdeaPad 5 2-in-1 14AHP9 (83DR002QMH)
uitvoering: Acer Swift Go 14 OLED SFG14-63-R4V3

De Lenovo Yoga en de HP vielen af omdat de SoC verouderd was: Tussen 7540U en de 8645HS is de laatste optie de nieuwste en snelste. Het scherm van de Acer had een fijnere resolutie van 2880x1800 (voor 2x 1440x900, dus makkelijk schalen naar een groot-genoeg @ 2x) dus ik ben voor de Acer gegaan.
Eerste indruk, ontwerp en bouwkwaliteit
Het eerste wat opvalt is dat de hele behuizing van aluminium is gemaakt en het geheel solide maar lekker licht aanvoelt. Het apparaat is dun, klein en licht.

Het scherm van 14" biedt een goede weerstand tijdens het openen. De scharnieren voelen goed aan en het scherm wiebelt niet na het openen, mogelijk dankzij het lichte gewicht.
De bezels zijn vrij dun waardoor er weinig extra ruimte wordt ingenomen aan de zijkanten. Met 14" is het geheel wel groot genoeg om er een deftig toetsenbord in te behuizen. Het toetsenbord flext niet tijdens het typen wat meehelpt met de solide indruk.

Met het scherm open tilt de laptop zichzelf ietwat op van het oppervlak waar die op rust, waarmee extra ruimte wordt gemaakt voor de aanzuiging van lucht. Een prima oplossing.

Het scherm, een glossy 14" OLED paneel, ziet er erg gelikt uit. De helderheid is prima en de kleuren en contrast spatten van het scherm.

De I/O is gewoon goed, met 2x USB A (Versie 3.2), 2x USB C (Versie 4), een MicroSD slot en een audio jack. Een gat voor een UTP kabel is er helaas niet, dus daar heb je een adapter voor nodig mocht dat ooit nodig zijn. De status LEDs aan de zijkant zijn vrij helder maar zijn geen belemmering tijdens gebruik, want ze schijnen niet in je ogen. Het verlichte toetsenbord is fijn tijdens gebruik als het donker is in de kamer, maar niet indrukwekkend licht.
Prestaties
De combinatie chipset en het 90Hz OLED scherm maken voor een hele goede ervaring. Dankzij de hoge resolutie is de beschikbare ruimte op het scherm met 2x vergrote elementen nog steeds genoeg. Kijkhoeken zijn meer dan uitstekend en de kleuren veranderen ook niet met andere kijkhoeken - wel zo handig als je je niet recht voor het ultra-reflecterende scherm wil positioneren.

Alles werkt erg vlot en UI animaties zijn vloeiend. De laptop heeft 0 moeite met webbrowsing, videostreams (o.a. YouTube 4K) en kan fotobewerking (Paint Shop Pro 2018) goed aan. Dit alles met weinig geluidsproductie.

De specs zijn dusdanig goed dat de Acer sneller is dan bijvoorbeeld de i7-9850H in mijn laptop van werk (al is dat ding ook weer 5 jaar oud, wat gaat de tijd toch snel...)

Jammer is dat de laptop niet uit te breiden is. Alles zit gesoldeerd en alleen de SSD kan vervangen worden.
16GB is zat voor alles wat deze laptop ooit moet kunnen, maar mocht je meer nodig hebben, dan moet je verder zoeken.

Voor gamen e.d. wordt het niet gebruikt, dus die heb ik niet getest.
Bloatware
De hoeveelheid nutteloze meuk die meekomt zou illegaal moeten zijn. Alle Acer applicaties behalve de "AcerSense" applicatie zijn pure bloat met geen enkel nut. Er is een waslijst aan trial-software geïnstalleerd zoals McAfee, Microsoft Office 365 "Copilot", en het startmenu staat vol met hyperlinks naar nutteloze games en andere meuk.

Het deïnstallatieproces viel gelukkig mee, en alle meuk was in een kwartiertje weggemikt. Alleen de AcerSense applicatie was nuttig, met driver-updates en een systeem-overview. Raar genoeg staat de oude obsolete "Acer Care" er ook nog op, maar waarschijnlijk verdrinkt ook Acer zelf in z'n bloat en is dit over het hoofd gezien.

Jammer genoeg is óók de AcerSense applicatie een puinhoop. Bij de update-check waren de WiFi, Bluetooth en Audio-driver beschikbaar. Echte belandde het systeem in een bluescreen-bootloop na het uitvoeren van deze updates... Een reboot in Safe Mode heeft het systeem op miraculauze manier hersteld.

Windows 11 zelf heeft ook veel reclame tegenwoordig, maar daar kan de fabrikant weinig aan doen.

Het systeem zoveel mogelijk terug brengen naar een "kale" Windows-installatie maakt het geheel een fijn apparaat om te gebruiken.
Veel laptop voor je geld. Ik had het niet verwacht om zoveel kwaliteit te krijgen voor zo'n prijs - zeker vergeleken met wat zo'n prijs vroeger opleverde. Voor wat het is en wat het moet doen, vind ik het een geweldige laptop die nog zeker jarenlang mee kan.

Heb jij ook een Acer Swift Go 14 OLED SFG14-63-R4V3?