€ 120,- bij Coolblue.nl
  3. Willen (1.945) Hebben (365)

Samsung 990 EVO Plus 2TB Review

2 januari 2025, laatste update op 2 januari 2025, 780 views Rapporteer
Testpanel +2

Een Prima SSD die het ook mits er een Heatsink bij gekocht wordt prima in een PS5 geplaatst kan worden

Pluspunten

• Snel
  • Plug & Play
  • Ook op oudere hardware goed
  • PS5 compatibel

Minpunten

• Geen Heatsink
  • Ietwat duurder dan concurrentie

Inleiding

Via Tweakers en Samsung was ik 1 van de gelukkigen die de Samsung EVO Plus 2TB mocht reviewen en als bedankje direct mocht houden.
Tijd om deze in mijn PC en PS5 eens te testen, de PC is een wat ouder beestje dus dat zal de prestaties beïnvloeden het zal echter wel deze bak flink sneller maken gezien hier nu enkel een Sata SSD in zit.
Specs
Gigabyte Z170-HD3P-CF
Intel i5-7400
24GB DDR4
Windows 10
NVIDIA GeForce GTX 1080

Algemene beoordeling

Tsja wat valt er te zeggen, het is een SSD in M.2 format, die kennen we inmiddels wel in weet ik hoeveel variaties, maar het zit allemaal keurig verpakt in een kartonnen doosje.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/SKaM7t32Ol-7w7XA1ucT_CAuqKs=/620x/filters:sharpen(0.5,0.1,false):strip_exif()/m/52681/1Ttm63Yh7bY8659Fo061AdkaRYy6EMroiB4sfTmGObLcqF8w1x.webp?f=620xauto

Bouwkwaliteit en afwerking

Ook dit is niet spannender te maken dan het is, maar toch vind ik SSD's in een dergelijke format altijd wel iets moois hebben.
De foto is even geleend van de T.net review, maar het model is hetzelfde. Hier is duidelijk te zien dat ze dezelfde board gebruiken voor meerdere versies want nog een keer 2TB erbij op het lege vlak en je hebt de 4TB uitvoering.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/BpTT84RIw1eUOBTyupDD74jvqYw=/620x/filters:strip_exif()/m/52681/1Ttm63JOe7tqhmaz7ZZRmPO74aJaAeq4jpAhVdKf6kwgifz2UI.webp?f=620xauto

Installatie & Gebruiksgemak

Installeren van deze SSD is net als bij anderen een vrij M.2 slot op je moederbord vinden en erin krijgen, bij mij was dit echter achter de koeler dus hiervoor moest er even iets meer uitgebouwd worden eer ik er goed bij kwam.
Eenmaal in Windows werd de schijf niet direct herkend, pas bij schijfbeheer openen kreeg ik de melding dat er een nieuwe schijf was. Na driveletter, MBR of GPID toewijzen en formateren was de 2TB volledig zichtbaar in Windows verkenner

Tevredenheid over snelheden

Wat betreft snelheden kan ik enkel zeggen wow, wat heerlijk snel start alles op.
De beperking hier is duidelijk de rest van mijn systeem want zoals te zien is in de prestaties gemeten met AS-SSD haal ik lang niet de max van deze schijf op de PC.
Prestaties
Met AS-SSD is er een standaard prestatie test gedraaid met hieronder de resultaten waarbij mijn systeem de bottleneck is voor de prestaties.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/1_FnG7C3Jfm8opQ_x06d8UjoCkA=/620x/filters:strip_exif()/m/52681/1TtjsTaXkDNp5Tkm07aUGvbLKUvl3L9hr4DbcxpF6fXp63UwT4.png?f=620xauto

Ook heb ik met Samsung Maxician de status gemonitord tijdens een test met H2testw, om te kijken hoe de schijf zich houdt onder druk.

Warmte- en geluidsproductie

De schijf heeft geen heatsink of fans bijgeleverd dus geluidsproductie is 0, wat uiteraard niet gek is voor een SSD maar zeker met nog best wat HDD's in gebruik toch altijd fijn om een stil exemplaar te hebben.
Of het niet bijvoegen van een heatsink, al zij het een basic versie nadelig effect heeft op de prestaties op lange termijn durf ik niet te zeggen. In eerste instantie werd hij in de PC niet heet, ook onder druk van een benchmark waarbij er vol geschreven werd bleef de schijf relatief koel, hij is niet boven de 50 graden uitgekomen.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/0TAOSRnVcenTX49TsdWJhS_ACA0=/620x/filters:strip_exif()/m/52681/1TtmnjkQMi9WQKTJGfn9wjrxoKmUQQweC10MOW6hgMdcGsrjEW.png?f=620xauto
De PS5 heeft hij tot nu toe zonder heatsink overleefd. Ik ga echter wel op zoek naar een heatsink om deze icm de PS5 te gebruiken voor de zekerheid gezien deze console toch wel goed wat warmte kan produceren en een heatsink aangeraden wordt.

Prijs-kwaliteitverhouding

De prijs van deze SSD is kijkend naar de concurentie iets hoger, maar daar krijg je wel de bewezen betrouwbaarheid van Samsung voor, al doen concurrenten inmiddels zeker niet meer onder.
Wil je echter goedkoper zijn er voldoende alternatieven die voor een gemiddeld systeem vergelijkbare prestaties geven.
Gezien ik deze echter gesponsord heb gekregen mag ik alleszins klagen over de prijs :+

Gebruik van Magician-softwaretools

Samsung geeft de optie, gelukkig optie en niet verplichting want heb een hekel aan bloatware, om de Magician app te downloaden. Hiermee kun je de schijf beheren, monitoren en voorzien van firmware updates.
Dat laatste was ook direct het geval bij eerste opstart van de Magician software.
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/ER3stwUIZtkaw-qPr8SA0w-jEKA=/620x/filters:strip_exif()/m/52681/1Ttm63NpyfCWDRCw5iGCZaqttpREn9ArPh6CTv4MzTDUKeledU.png?f=620xauto

Verder is de Temperatuur van de SSD te meten met historie
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/SGDk53KVB_3cNimdUIJca-ybazQ=/620x/filters:strip_exif()/m/52681/1Ttm630yslzHN6gKwizd2YzPmWD5vQf2zCpsdXa6GVtnjPpHOR.png?f=620xauto
zijn er benchmarks te doen
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/SB55YnzwNCUVSjACucufN3J1bW4=/620x/filters:strip_exif()/m/52681/1TtmehOhlpAmPT3rx3Pe9r6ogvs9UibqOQvY14FNloy6CdGSRx.png?f=620xauto
en wat andere systeem zaken te regelen mits van toepassing met de belangrijkste misschien wel het migreren van de opstartschijf om de nieuwe SSD als nieuwe opstartschijf in te zetten.

Wie deze SSD koopt, zal zeker geen miskoop doen. Het is een zeer snelle SSD die ook onder load prestaties blijft behouden en zonder heatsink koel genoeg blijft.
Persoonlijk had ik het fijn gevonden als er een heatsink was meegeleverd, want een juiste vinden is best een karwei en ik ben nog wachtende op meerdere types om te kijken welke het beste past. (review zal hiermee een update krijgen tzt)

Heb jij ook een Samsung 990 EVO Plus 2TB?