Samsung 990 EVO Plus 4TB Review
1 januari 2025, laatste update op 6 januari 2025, 239 views
Rapporteer
Testpanel
De Samsung 990 EVO Plus 4TB SSD biedt uitstekende prestaties met een leessnelheid van 7.450 MB/s en schrijfsnelheid van 6.900 MB/s. In tests werd 1,5 TB data, inclusief zware games tot 40 GB, in minder dan 4 uur gedownload en geïnstalleerd. De SSD is ideaal voor gamers dankzij snelle laadtijden en soepele prestaties. Hij blijft koel, is energie-efficiënt en biedt AES 256-bit encryptie voor veilige opslag. Ondanks de hogere prijs is het een topkeuze voor wie op zoek is naar topprestaties en ruime opslagcapaciteit.
Pluspunten
- Zeer snelle lees- en schrijfsnelheden
- Grote opslagcapaciteit van 4TB
- Betrouwbare prestaties bij zware belasting
- Magician-software voor extra controle
- Goede energie-efficiëntie
Minpunten
- Geen heatsink meegeleverd
- Hoge prijs ten opzichte van sommige concurrenten
Samsung 990 EVO Plus NVMe M.2 SSD 4TB
Inleiding
De Samsung 990 EVO Plus 4TB SSD is een van de nieuwste high-performance NVMe-schijven op de markt, en ik was benieuwd of hij daadwerkelijk zou voldoen aan de verwachtingen die de fabrikant stelt, vooral qua snelheid en betrouwbaarheid. Als gebruiker die regelmatig grote bestanden, zoals games en videobestanden, verplaatst, was ik op zoek naar een SSD die zowel snelle prestaties levert als voldoende opslagruimte biedt. Na enkele weken gebruik kan ik zeggen dat deze SSD alles biedt wat ik verwachtte en meer.Specificaties
Type: NVMe M.2
Capaciteit: 4TB
Interface: PCIe 4.0
Leessnelheid: Tot 7.450 MB/s
Schrijfsnelheid: Tot 6.900 MB/s
TBW: 2.400 TB
Formaat: 2280 M.2
De specificaties geven aan dat dit een zeer snelle SSD is, maar ik was vooral benieuwd naar de praktische prestaties.Uitpakken van het product
De verpakking is typisch voor Samsung: stevig en goed beschermd. De schijf zelf komt in een antistatische hoes en wordt vergezeld van een installatiehandleiding.Bouwkwaliteit en afwerking
De SSD heeft een slanke en robuuste bouw, typisch voor M.2-schijven. De afwerking is prima en de schijf voelt degelijk aan. Het formaat is standaard voor M.2 SSD's, wat betekent dat hij past in de meeste moderne systemen zonder problemen.Gebruiksgemak en snelheden
De Samsung 990 EVO Plus levert uitzonderlijke snelheden. Ik heb de schijf getest door maar liefst 1,5 TB aan games en data te downloaden, waarvan sommige games tot 40 GB groot waren. Binnen slechts 4 uur was alles gedownload en geïnstalleerd. Dit is een enorme verbetering vergeleken met mijn vorige schijf, waarop dezelfde taak vaak meerdere uren in beslag nam. De leessnelheid van 7.450 MB/s en schrijfsnelheid van 6.900 MB/s zorgen voor een soepel verloop van grote bestanden, en ik merkte geen vertraging bij het laden van games of het openen van zware applicaties.Prestaties en snelheid
De prestaties van deze SSD zijn werkelijk indrukwekkend. Van opstarten tot het openen van applicaties en het verplaatsen van grote bestanden, de schijf levert constant topkwaliteit. Tijdens het kopiëren van grote hoeveelheden data merkte ik dat de schijf zelfs bij zware belasting stabiele snelheden behield, iets wat bij goedkopere SSD's vaak niet het geval is.
De 990 EVO Plus presteert uitstekend in benchmarks, met de vermelde snelheden in de buurt van wat Samsung claimt. In de praktijk zie je dit direct bij het installeren van games of het verplaatsen van grote datablokken zoals video-bestanden. Geen vertraging of haperingen, zelfs niet met bestanden van tientallen gigabytes.Warmte- en geluidsproductie
De schijf blijft relatief koel, zelfs bij zware belasting. Bij normaal gebruik merk je vrijwel geen warmteontwikkeling, wat een grote plus is voor de levensduur van de schijf. De geluidsproductie is nauwelijks waarneembaar, wat te verwachten is van een SSD. In vergelijking met traditionele harde schijven is dit een enorme verbetering, vooral voor stille PC-builds.Prijs-kwaliteitverhouding
De prijs van de 4TB Samsung 990 EVO Plus is aan de hogere kant, maar gezien de prestaties en de betrouwbare bouw is de prijs gerechtvaardigd. Als je op zoek bent naar een snelle en duurzame SSD met veel opslagruimte, biedt deze schijf uitstekende waar voor je geld, vooral als je de prestaties vergelijkt met andere NVMe-schijven in deze prijsklasse.Energie-efficiëntie
Deze SSD is zeer energie-efficiënt, wat een belangrijk pluspunt is voor gebruikers die een laptop of systeem bouwen waarbij batterijduur en energieverbruik van belang zijn. De Samsung 990 EVO Plus heeft een laag stroomverbruik, zelfs onder zware belasting, wat de algehele efficiëntie van je systeem ten goede komt.Gebruik van Magician-softwaretools
Samsung biedt zijn Magician-software aan om de schijf te beheren. Deze software is gebruiksvriendelijk en biedt veel nuttige tools, zoals het optimaliseren van de prestaties, het monitoren van de gezondheid van de SSD en het uitvoeren van firmware-updates. Het is een handige toevoeging voor diegenen die wat extra controle willen over hun opslagapparaat.Veiligheid m.b.t. data security
De Samsung 990 EVO Plus biedt solide beveiligingsopties, waaronder hardwarematige AES 256-bit encryptie, wat zorgt voor veilige gegevensopslag. Dit maakt het een uitstekende keuze voor gebruikers die gevoelige data willen opslaan, bijvoorbeeld in professionele omgevingen waar data-integriteit essentieel is.Conclusie
De Samsung 990 EVO Plus 4TB SSD is een goede keuze voor iedereen die op zoek is naar een combinatie van snelheid, betrouwbaarheid en grote opslagcapaciteit. De prestaties zijn indrukwekkend, vooral voor toepassingen zoals gaming. De snelheid van het downloaden en installeren van games, bijvoorbeeld, is aanzienlijk sneller dan bij eerdere schijven die ik heb gebruikt. Het enige minpuntje is de relatief hoge prijs, maar verder is dit een uitstekende SSD die zijn prijs waard is.Slot
Al met al ben ik zeer tevreden met deze SSD en zou ik hem aanraden aan iedereen die op zoek is naar top prestaties en een betrouwbare opslagoplossing.