MSI MPG X870E CARBON WIFI Review
19 december 2024, laatste update op 19 december 2024, 106 views
Rapporteer
Product gekocht
Vandaag de MSI MPG X870E CARBON WIFI ontvangen als onderdeel van mijn nieuwe high-end setup. De levering door Megekko was snel en uitstekend, met een premium verpakking die het moederbord goed beschermde.
Dit bord is perfect voor mijn systeem (AMD 9800X3D, Lexar NM790 4TB SSD, Corsair DDR5 6000MHz) en straalt kwaliteit uit met een stevig design en uitgebreide aansluitmogelijkheden zoals PCIe 5.0 en vier M.2-sleuven met uitstekende koeling. De installatie verliep soepel dankzij de doordachte indeling en tool-loze M.2-installatie.
Een verrassend pluspunt was dat het BIOS al volledig geüpdatet was voor mijn nieuwe processor. Mocht dat niet zo zijn, dan is het Flash BIOS-proces eenvoudig. De bouwkwaliteit en warmteafvoer zijn indrukwekkend, en hoewel het bord prijzig is, is het een solide en toekomstbestendige keuze voor high-end builds. Zeker een aanrader!
Pluspunten
- Straalt kwaliteit uit
- Snelle USB-poorten
- M2 poorten eenvoudig te bereiken en hele stevige heatsinks
- Zeer uitgebreide connectiviteit
- Stabiele prestaties, zelfs onder zware belasting
Minpunten
- De prijs is aan de hoge kant
Vandaag mijn MSI MPG X870E CARBON WIFI ontvangen, samen met andere componenten voor mijn nieuwe high-end setup. De levering door Megekko was uitstekend: gisteren besteld, vandaag netjes in huis. Alles was zorgvuldig verpakt en beschermd tegen mogelijke transportschade. De verpakking van het moederbord zelf voelt premium aan, wat een goede eerste indruk geeft.
Mijn setup bestaat uit:
AMD 9800X3D
Lexar NM790 4TB M.2 SSD
Corsair DDR5 Vengeance 4x16GB 6000MHz
Fractal Design North XL Charcoal Black TG
Seasonic Vertex PX-1200 PSU
En voor nu nog: Nvidia RTX 3080 (met een geplande upgrade naar een 5090.
De MSI MPG X870E CARBON WIFI is een perfecte keuze voor dit systeem. Het moederbord straalt kwaliteit uit, met een stevige bouw en een strak design dat mooi past bij mijn Fractal Design-behuizing. Daar heb ik dit ook o.a. op gekozen, namelijk een esthetisch pleasing geheel. De installatie verliep soepel; het was fijn om te zien dat alles logisch en toegankelijk is geplaatst. Het moederbord heeft uitgebreide aansluitmogelijkheden, waaronder PCIe 5.0 en meerdere M.2-sleuven (met stevige heatsinks). Ik ben helaas nog wel van de generatie dat ik nog aardig wat HDD's en SSD's heb liggen met data die ik meteen in wil pluggen, maar daar is natuurlijk niet voldoende ruimte meer voor (intern).
BIOS
Een van de grootste verrassingen was dat het moederbord bij ontvangst al volledig geüpdatet was voor de AMD 9800X3D, een processor die nog maar kort op de markt is. Dit getuigt van de zorgvuldigheid van MSI. Mocht dit niet het geval zijn, dan is de Flash BIOS-knop eenvoudig te gebruiken: met een USB-stick en een druk op de knop update je het moederbord binnen enkele minuten, zelfs zonder geïnstalleerde CPU of RAM. Het Click BIOS biedt een overzichtelijke interface en uitgebreide instellingen
Prestaties en bouwkwaliteit
De bouwkwaliteit van het moederbord is indrukwekkend. Het voelt robuust en solide aan, met een duidelijk premium afwerking. Het bord heeft een uitstekende warmteafvoer, mede dankzij de extended heatpipe en de vergrote heatsinks. Dit zorgt ervoor dat zowel de CPU als de opslag optimaal blijven presteren, zelfs onder zware belasting.
Ik heb nog niet voldoende tijd gehad om uitgebreide tests en vergelijkingen te maken, dus ik hoop deze later ook toe te kunnen voegen aan de review.
Met een prijs van €478 is dit moederbord niet goedkoop, maar ik vind het de investering zeker wel waard. De uitgebreide mogelijkheden, solide bouwkwaliteit en toekomstbestendige aansluitingen maken dit voor mij een verantwoorde keuze. Ik denk dat ik hiermee de basis heb gebouwd om zeker de komende jaren niet meer de drang te hebben om te 'vernieuwen'.