HP ZBook Power 15.6 inch G10 (866B4EA) Review

18 december 2024, laatste update op 18 december 2024, 179 views Rapporteer

Heb deze laptop 'van de zaak'. Als je een laptop zoekt die incidenteel krachtige berekeningen kan doen en CUDA ondersteunt, dan is dit een goede keuze.
Andere reviews op deze site noemen het een lawaaibak. Als je alle 20 threads tegelijk aan het werk zet dan is dat ook zo. Je moet deze alleen gebruiken om te testen/ontwikkelen, en de echte rekenjobs overlaten aan een serverpark.
De eerste weken deed ik alleen officetaken (in Linux) en heb ik de laptop geen enkele keer gehoord.

Kwam van een oude Thinkpad, jammer dat andere fabrikanten die type-ervaring niet kunnen evenaren. Minder travel, geen kuiltjes in de toetsen, dichter op elkaar. Dat is jammer.

Batterijduur is enorm afhankelijk van processorload, maar je komt er geen dag mee door. Leen je een usb-c lader van een collega? Dat kan alleen als het een 100W variant is, de meeste zijn 65W.

Pluspunten

• Veel rekenkracht
  • Stevige behuizing
  • Stil bij eenvoudig kantoorwerk
  • Genoeg poorten
  • Ruimte voor 2e SSD

Minpunten

• Hoog energieverbruik
  • Kleine functietoetsen
  • Geen sd-kaartlezer

Configuratie: Werk met Linux op een 2e SSD, en extra 16GB geheugen. CUDA wordt ondersteund. Heb nog wel problemen met slaapstand, trekt de batterij leeg.

Scherm: matte afwerking, prima mee te werken maar niet fel genoeg voor buiten in de zon. Rechtsboven wat backlight bleeding alleen te zien bij volledig zwart scherm.

Camera en geluid: functioneel.

Trackpad en toetsenbord: lekker groot trackpad dat in zijn geheel ook als knop fungeert. Toetsenbord had ik liever ruimer en zonder numeriek deel gezien.

Conclusie: koop dit type laptop alleen als je de krachtige CPU en GPU ook nodig hebt, als je ze niet gebruikt zijn het stroomvreters en sleep je voor niets een zware batterij en voeding mee. Belast je ze aan de andere kant continu, dan kun je beter met een desktop of server werken.

Heb jij ook een HP ZBook Power 15.6 inch G10 (866B4EA)?

Heb nog wel problemen met slaapstand, trekt de batterij leeg.
Begrijp ik goed dat dit gaat om stand-by/suspend, waarbij de CPU uit is maar RAM niet naar disk wordt geschreven (dus uit, maar niet hibernated)? Hoelang houdt die het daarop dan?

Ter referentie, ik ben gewend dat laptops ongeveer een procent per uur verliezen wanneer de accu nog nieuw is, dus een weekend ruim overleven, maar na een lang weekend (3 of soms 4 dagen) in de slaapstand moet het wel aan de lader om de open programma's niet te verliezen
Bij de kenmerken en in de foto's zie ik dat het een DC-stekker heeft in plaats van met USB-C opladen. Kun je naast de DC-stekker ook met USB-C opladen dan? En doet het met een 65W-lader helemaal niks, ook niet traag laden wanneer de laptop uitstaat c.q. langzamer ontladen bij gebruik?

Thanks!
Heb het product inmiddels aangeschaft en de vragen worden beantwoord in mijn review: HP ZBook Power 15.6 inch G10 (866B4EA) review door Lucb1e
Bij de slaapstand die niet goed werkt in Linux Mint gaat het om suspend, geen hibernate (krijg ik niet aan de praat icm encryptie). De laptop gebruikt 5W in suspend-to-idle, en 1W in suspend-to-RAM. Probleem is dat ik hem niet wakker krijg uit suspend-to-RAM. In Windows heb ik dit allemaal niet getest, neem aan dat het daar wel werkt.

Je kunt inderdaad opladen met DC-stekker (mits adapter van voldoende vermogen zoals meegeleverd), maar ook met een 100W USB-C lader. Met 65W-lader gebeurt er helemaal niks, zowel via DC als USB-C.