De Sonoff ZBMINI-L2, het apparaatje waar mijn 'smarthome' geknutsel eindelijk kon doen wat ik wilde.
Ik had namelijk al een aantal jaar een aantal dingen 'smart' gemaakt met divers KlikaanKlikuit spul maar dat is 433Mhz en heeft zijn beperkingen, zowel technisch als qua uitbreidbaarheid.
Het is namelijk handig en leuk dat je je verlichting met een app kan schakelen, of dmv sensoren maar als er dan iemand de wandschakelaar omzet en je automation is aan gort is dat natuurlijk niet handig.
Nou heb ik een vrij eigenwijze vrouw en (schoon)ouders die hier regelmatig oppassen en in huis zijn dus iedereen een app geven en verbieden de lichtknoppen te gebruiken gaat niet werken. Daarbij werken knoppen zoveel intuïtiever voor kinderen.....
Insert de ZBMINI-L2.
Dit kleine 'kastje' plaats je achter je bestaande wandschakelaar. Je verbind de schakeldraad (zwart) en de fase (bruin) en 2 aparte draden aan de schakelaar. Schakel je de wandschakelaar dan gaat het licht gewoon aan of uit dmv het relais. Zet je het licht aan met een automation/sensor dan zorgt de ZBMINI-L2 daar gewoon voor onafhankelijk van de stand van de wandschakelaar.
Enig nadeel is dus wel dat de stand van de wandschakelaar daardoor een rommeltje word en daarom heb ik bij de meeste wandschakelaars er voor gekozen deze uit te rusten met een schakelaar met een veertje waardoor het eigenlijk een moment-contact word. De ZBMINI-L2 moet je dan wel even op pulse-mode zetten door 3x het knopje op de behuizing achter elkaar in te drukken.
Ik gebruik zelf Home Assistent en in zowel ZHA als Zigbee2MQTT worden deze Sonoff's direct gevonden en indien nodig de firmware netjes geupdate
De prijs is ook bescheiden zodat het nog een beetje leuk blijft als je meerdere er van in huis wilt hangen.
Iedereen blij, ik kan een beetje rommelen met het 'smart' maken van het huis en de kinderen en/of gasten kunnen gewoon de bestaande knoppen blijven gebruiken.
Zijn er ook nadelen, zeker!
Een relatief kleine maar wij hebben een oud huis zonder beton en de "*klik* van de relais is goed hoorbaar vanuit de gipswandjes. Het went snel maar toch is het een raar iets.
Een andere nadeel is dat deze module zichzelf voed door een kleine stroom tussen de schakeldraad en nul te laten lopen. Gevoelige ledlampen kunnen hierdoor gaan gloeien/flikkeren ondanks dat ze uit staan.
De module word geleverd in een piepklein doosje amper groter dan de Sonoff zelf. Daarnaast zit een piepkleine handleiding met aansluitschema's bij. Alles karton/papier dus prima recyclebaar