€ 249,- bij BoXXer

TP-Link Tapo RV30 Max Plus Review

5 december 2024, laatste update op 5 december 2024, 2.430 views Rapporteer

De TP-Link Tapo RV30 Max Plus is een goede beginnersrobotstofzuiger. Voor de prijs krijg je er veel functies voor terug. Zo zit er LiDAR op, wordt hij automatisch geleegd via het basisstation, en kan je de ruimtes beheren en zeggen waar er schoon gemaakt moet worden. Hij is wat luider tijdens het stofzuigen, en het in kaart brengen gaat niet perfect. Echter zou ik dit model ten zeerste aanraden voor een ieder die wilt proberen of een robotstofzuiger wat voor hen is. Voor weinig geld krijg je een goed model, waar je via de software veel kunt regelen, en kunt testen hoe goed dit werkt voor je. 100% een aanrader!

Pluspunten

• Goed resultaat met zowel stofzuigen als dweilen
  • Prijs/kwaliteit is erg goed
  • Aanpasbare zuigkracht op basis van verschillende ondergronden
  • Veel functies voor weinig geld
  • Bestuurbaar via Google/Siri en te combineren met een schema

Minpunten

• Geluid tijdens stofzuigen hoger dan verwacht
  • Het in kaart brengen van de woning gaat niet perfect
  • Zelfs met LiDAR botst de Tapo RV30 Max Plus nog veel

Ik ben ooit begonnen met een van de eerste robotztofzuigers die erg dom waren. Nu in de testperiode met de TP-Link Tapo RV30 Max Plus is het echt een wereld van verschil. Zoveel slimmer, zoveel meer in te stellen, en veel meer tijdswinst. De TP-Link Tapo RV30 Max Plus zorgt voor veel tijdwinst en gemak.

Introductie

Een robotstofzuiger met dweilfunctie is wel iets waar ik vroeger van kon dromen. Het niet meer zelf hoeven doen na een drukke dag. In de eerste dagen van robotstofzuigers moest ik die van mijn bijna elk rondje wel ergens vandaan halen omdat deze vast zat. Gelukkig is de TP-Link Tapo RV30 Max Plus vele malen slimmer en gebeurt dit niet meer.

De TP-Link Tapo RV30 Max Plus komt met een SES, wat staat voor Self Emptying Station. Dit was wel een vereiste voor mij. Hierdoor hoef je zelf de stofzuiger niet te legen, maar doet hij dat allemaal automatisch nadat zijn rondje erop zit.

Specificaties

De specificaties zeggen vaak niet alles. Toch nemen we ze even door! Er is niet iets wat er echt tussenuit springt. In dit segment, de beginnersgroep van de robotstofzuiger, is het mooi dat er LiDAR op zit om obstakels te vermijden. Dit zijn de overige specificaties:

Merk: TP-Link / Tapo
Anti-drop functie: Ja
Stofzak capaciteit: 3L
Maximaal zuigvermogen: 5300 Pa
HEPA Filter: H11
Geluidsniveau: 52 dB (stille modus), 55 dB (standaard)
Inhoud verpakking: 1x Tapo RV30 Max Plus, 1x basisstation, oplaadkabel, handleiding, 1x reinigingsdiensten, 1x dweildoek

Unboxing

De doos van de TP-Link Tapo RV30 Max Plus is erg groot. Dat moet natuurlijk ook wel met een basisstation, robotstofzuiger, en accessoires. Zodra we de doos open maken, zien we eerst de handleiding. Halen we het karton verder eraf, dan zien we de TP-Link Tapo RV30 Max Plus en het basisstation. Het is allemaal handig en goed verpakt wat de kans op schade tijdens transport erg klein maakt.

Hardware & Design

Het eerste wat me opvalt in het neerzetten van de TP-Link Tapo RV30 Max Plus is dat hij inderdaad in de “plus” categorie valt. Hij is redelijk dik. Qua omtrek niet eens veel groter dan andere merken, maar hij lijkt wat hoger en bulkier. Verder voelen de wieltjes goed en soepel aan, is de manier van aansluiten van het basisstation erg goed en simpel, en is het gemakkelijk om de dweilmodule erop te klikken.

Software

Om optimaal gebruik te maken van de Tapo RV30 Max Plus moet de Tapo app geinstalleerd worden. Via de software kunnen alle home producten van Tapo beheerd worden, zo ook de Tapo RV30 Max Plus.
Hoe maak je verbinding?
Verbinding maken is redelijk simpel. Als eerst moeten de piepschuimen zijkanten verwijderd worden en de beschermende folie aan de voorkant moet er ook vanaf. Is dat allebei eraf, dan kan je de robotstofzuiger aanzetten. Er zitten drie fysieke knoppen op de Tapo RV30 Max Plus, waarvan de aan knop er een is.

Als eerst moet je deze aan knop 3 seconden ingedrukt houden. Hierna gaat de robotstofzuiger aan en zou deze meteen in de connect modus moeten gaan. Gebeurt dat echter niet, dan kan je de home knop en ruimte knop (de twee andere knoppen) ingedrukt houden voor 5 seconden om de robotstofzuiger in de connectie modus te zetten.

Zodra de telefoon verbonden is met de robotstofzuiger, moet er verbinding worden gemaakt met het WiFi netwerk, dat moet een 2.4GHz netwerk zijn. That’s it! De verbinding is gemaakt en de Tapo RV30 Max Plus kan zijn rondjes gaan maken.
Tapo App
In de Tapo app kun je veel meer doen dan het beheren van de Tapo RV30 Max Plus. We focussen nu echter alleen op de functionaliteit die relatie heeft met de robotstofzuiger.

Zodra je de pagina opent van de Tapo RV30 Max Plus zie je de ruimte waar de robotstofzuiger actief is. In dit geval is het mijn appartement. Vanaf hier kun je al meteen een aantal dingen instellen.

Je kunt via de Map knop rechtsboven de map aanpassen. Het eerste rondje liet toch wat vertekeningen zien en dat kan je gemakkelijk aanpassen. Je kunt het aantal rondjes instellen, mocht het nodig zijn om meer rondjes te maken, en je kunt het legen van de robotstofzuiger aanzetten.

Natuurlijk kun je via de Play knop de robotstofzuiger aan het werk zetten en hij pakt dan alle ruimtes mee. Mocht je een specifieke kamer of zone willen laten stofzuigen, dan kan dat via het menu Kamers en Zones. Erg makkelijk in gebruik.

In de instellingen van de robotstofzuiger zelf kun je nog van alles aanpassen wat betrekking heeft op de robot zelf, hoe de staat is van de stofzuigerzak, de borstels, filters, of de sensoren. Speel er even mee en kijk overal zeker even rond. Dat zorgt ervoor dat je het maximale uit de Tapo RV30 Max Plus haalt.

Features

De Tapo RV30 Max Plus zit vol techniek. Hij kan veel meer dan alleen een rondje maken en wat stof opzuigen. Er zit bijvoorbeeld een LiDAR sensor op om obstakels te vermijden, hij kan dweilen, automatisch de zuigkracht aanpassen is ook geen probleem, en je kunt de ruimte waar hij in staat beheren en aanpassen.
LiDAR Technologie
De Tapo RV30 Max Plus beschikt over een LiDAR sensor om obstakels te vermijden. Dit gaat redelijk goed. Toch ramt hij nog tegen stoelpoten aan wat ik minder had verwacht met de sensor. Na het botsen kan de Tapo RV30 Max Plus wel erg goed bepalen waar het obstakel staat en er een rondje om maken. Zo wordt alles om de tafel of stoelpoot toch goed schoon gemaakt.
Stofzuigen
De naam zegt het al, een robotstofzuiger. De basisfunctie van dit apparaat is stofzuigen en dat doet de Tapo RV30 Max Plus gewoon goed. De rondjes die gemaakt worden en de mogelijkheid om te zien waar hij wel of niet geweest is, is gemakkelijk in te zien en te begrijpen.

Het resultaat van het rondje stofzuigen is goed genoeg vind ik. Natuurlijk is het resultaat als je het handmatig doet beter, maar dit neemt toch weer tijd in beslag. Je kunt de robotstofzuiger elke dag een rondje laten maken en zelf een keer per week stofzuigen om de hoekjes mee te pakken bijvoorbeeld.
Dweilen
Een complete robot doet tegenwoordig meer dan stofzuigen en gelukkig kan de Tapo RV30 Max Plus ook dweilen! Met een simpele dweil die je kunt aanklikken, en het waterreservoir vullen, kan hij aan de slag. Je kunt via de Tapo app nog instellen hoeveel water er wordt gebruikt waardoor je het maximale uit het rondje dweilen haalt.

Basisstation

Wat erg lekker is aan het hebben van een robotstofzuiger met een basisstation, is dat hij automatisch geleegd wordt. Hierdoor heb je zo goed als geen omkijken naar het stofzuigen ervan. Eens in de +- 2/3 weken moet de stofzuigerzak vervangen worden. Dit is een simpel proces. Verder zorgt het basisstation ervoor dat de robotstofzuiger altijd volgeladen is als je wilt dat er een rondje gemaakt wordt.
Ruimtebeheer
Na het eerste rondje is er een globale kaart gemaakt van de woning/ruimte waar de Tapo RV30 Max Plus actief is. Dit is echter geen optimale map. Sommige kamers waren verkeerd afgescheiden of waren samengevoegd terwijl ze los van elkaar moesten zijn. Gelukkig is het via de Tapo app makkelijk te beheren en kun je aanpassingen maken aan de ruimtes.
Automatisch aanpassen zuigkracht
De Tapo RV30 Max Plus kan ook op tapijt of vloerkleden gebruikt worden. Het resultaat is hier iets minder dan op een ander vloertype, maar het werkt nog steeds. Wat handig is aan deze robotstofzuiger is dat hij automatisch de zuigkracht aanpast. Gaat hij op PVC, hoeft de zuigkracht niet super hoog te zijn terwijl hij automatisch de zuigkracht op tapijt wat verhoogt. Erg handig!

Conclusie/Prestaties in dagelijks gebruik

Hier gaat het natuurlijk om. Hoe goed werkt de TP-Link Tapo RV30 Max Plus in dagelijks gebruik? Ik moet zeggen dat ik verrast ben door de TP-Link Tapo RV30 Max Plus. De verwachtingen waren gemiddeld, maar hier is hij overheen gegaan. Toch is het niet allemaal geweldig en mooi en perfect. Er zijn zeker verbeterpunten.

Het geluid tijdens het stofzuigen vind ik zelf wat aan de hoge kant in vergelijking met andere merken. Dit zou nog wel iets zachter kunnen dus. Het basisstation maakt ook flink wat lawaai als hij geleegd wordt, maar dat vind ik op zich nog wel logisch. Hopelijk is het in nieuwe modellen wat zachter. Ook het in kaart brengen van de ruimte ging niet heel soepel. Er waren flink wat aanpassingen nodig om de ruimtes goed te krijgen. Ook botst de TP-Link Tapo RV30 Max Plus nog erg vaak tegen van alles aan terwijl er toch een sensor bovenop zit.

Tijdens het stofzuigen wordt zo goed als alles meegenomen. Dat geldt voor kattenharen, lange haren, maar ook kattengrit. Hier doet de TP-Link Tapo RV30 Max Plus het beter dan ik had gedacht. Ook met het dweilen ben ik tevreden. In de Tapo app kun je instellen hoeveel water er wordt gebruikt wat ervoor zorgt dat je het beste resultaat kan halen. We moeten niet verwachten dat het net zo schoon is als dat je het met de hand doet, maar voor een robotstofzuiger van deze prijs is het meer dan prima.

Is de TP-Link Tapo RV30 Max Plus het geld waard? Gezien het (redelijk) lage prijskaartje en de prestaties, absoluut. Het is een beginnersmodel robotstofzuiger die doet wat hij moet doen en het erg gemakkelijk maakt via de Tapo app.

Heb jij ook een TP-Link Tapo RV30 Max Plus?