Sonos Ray Zwart Review
24 oktober 2024, laatste update op 24 oktober 2024, 441 views
Rapporteer
Product gekocht
Prima soundbar voor bij kleine tv in kleine ruimte.
Pluspunten
- Duidelijkheid stemgeluid
- Sonos eco systeem
Heb zelf al meerdere Sonos producten. Ik wou nog een soundbar voor in de slaapkamer, maar vond de Ray daar met zijn normale prijs (€269 ~ €299 op moment van schrijven) te duur voor. Gelukkig had ik een prijsalert op Tweakers ingesteld staan, dus toen ik hem voor €169 kon kopen (Sonos Europe BV via Bol.com) direct toegeslagen.
Installatie
Geen HDMI dus, maar wel een optische audio poort. Voor mensen die TV kijken via een Apple TV: de Ray heeft Airplay2 dus je kunt hem ook nog op die manier koppelen. Als je dat niet hebt dan is de enige optie dus optisch. De optische (toslink) audio kabel is meegeleverd, lengte circa 1 meter. Het aansluiten was een fluitje van een cent. Het was even zoeken naar de juiste instellingen op de wat oudere Sony TV voordat het geluid er ook echt uit kwam, maar dat kun je de Sonos Ray niet aanrekenen.
Geluid (TV)
Ik moet zeggen dat ik aangenaam verrast ben. Stemmen komen er goed uit, zeker na het inschakelen van de voice enhancer. Qua immersie en bas red hij het niet bij de Sonos Beam 2.0 die ik ook heb, maar voor casual TV kijken echt prima.
Geluid (Muziek)
Een achtergrond muziekje in een kleine kamer is best te doen. Het (stereo) geluidsbeeld is niet fantastisch, maar het klinkt verder oke. Ga je het volume flink omhoog brengen dan loop je snel tegen de limieten aan en gaat de software de boel comprimeren/afvlakken om de boel heel te houden. Maar voor een feestje koop je deze compacte soundbar niet, dus nogmaals prima voor een achtergrond muziekje in een beperkte ruimte.
Voor het verbeteren van het geluid van een (kleine) TV, in een niet al te grote ruimte, is dit een goede koop. Als je spannende series of films kijkt in een normale of grotere kamer dan zou ik zeker de Beam aanraden. Eigenlijk zou ik iedereen die de normale prijs (250/300) voor een Ray moet betalen aanraden om door te sparen voor een Beam (400/450).