Keychron Q6 Max QMK/VIA, Gateron G Pro Brown, Qwerty US, Wit Review

theo69
28 september 2024, laatste update op 28 september 2024, 331 views Rapporteer Product gekocht

Keychron Q6 Max QMK/VIA, Gateron G Pro Brown, Qwerty US, Wit

Dit is een heerlijk toetsenbord. Let op, de afbeelding is geen q6. De q6 is een volledig toetsenbord met numeriek deel.

Pluspunten

• goede kwaliteit
  • typt heerlijk

Minpunten

• geen leds voor caps-lock, numlock

Ik heb onlangs dit toetsenbord gekocht. Het is niet goedkoop, maar ik kon het declareren dus voor mij is het gratis. Maar ook al moet je het zelf betalen, het is iedere cent waard. Als je best wel veel typt (ik ben zelf programmeur) dan doe je jezelf tekort als je je blijft behelpen met de borden die normaliter met computers worden meegeleverd.

De kast is volledig aluminium. Dat maakt het bord best wel zwaar. Hij heeft ook rubber voetjes, dus hij schuift absoluut niet. Ik merk nu dat ik eigenlijk gewend ben het toetsenbord terwijl ik het gebruik af en toe te verschuiven. Dat werkt met dit bord dus niet, dus die gewoonte merk ik nu pas echt. Dat is een klein beetje wennen. Verder schuift hij dus ook niet onbedoeld.

Hij heeft geen uitklapbare voetjes. De helling van de kast is echter best hoog, hoger dan een standaard bord met uitgeklapte voetjes. Dus als je een platte stand prefereert, is dat een beetje een ding. De standaard toetskapjes zijn ook best wel hoog. Nu is dit een hotswappable bord, dus het is eenvoudig om andere kapjes te bestellen en ze te vervangen. Er is een gereedschap meegeleverd om de toetsen en de schakelaars te trekken. Hij komt standaard met apple toetsen geassembleerd, maar er zijn kapjes voor de windows toetsen meegeleverd. Die wisselen is een minuut werk. Er is een schakelaar achterop om te schakelen tussen apple en windows.

Hij is programmeerbaar met VIA. Voor mij werkte VIA niet (kwam niet voorbij het pairing scherm) maar met launcher.keychron.com werkte het perfect. Het bord heeft 4 macro toetsen (met playstation symbolen) die standaard niks doen maar vrij geprogrammeerd kunnen worden. Via keychron launcher is dat supersimpel.

Boven het blok navigatietoetsen (insert, delete, home, end, page up, page down) zitten printscreen (nikszeggend symbool), cortana (microfoon icoon) en een toets voor de toetsenbord verlichting (lampje). Hij mist dus scroll lock en pause. Nou zijn dat niet echt cruciale toetsen en je kan ze altijd terugprogrammeren in de macrotoetsen als je die toch gebruikt. Gelukkig is er dus wel een printscreen, die wordt nogal eens gebruikt om een screenshot te maken in spellen.

Het grootste minpunt wat mij betreft is dat hij geen leds heeft voor numlock en capslock toestand. Daarvoor gebruikt hij de toetsenbord verlichting. Dat vind ik toch wel een beetje jammer. De kast houdt eigenlijk direct achter de functietoetsen op en daardoor is er geen plaats voor aparte leds (op de traditionele plaats daarvoor zitten de macrotoetsen).

Er zit een heel klein power ledje tussen escape en F1. Het viel me alleen maar toevallig op, je ziet het normaal bijna niet.

Ik heb de versie met bruine switches. Eerlijk gezegd merk ik het tactiele effect niet heel erg. Maakt niet uit, dit bord typt echt fantastisch. En dat is toch wel het allerbelangrijkst met een toetsenbord. Eigenlijk had ik dit al veel eerder moeten doen.

Er is een witte en een zwarte versie. Ik heb de witte, die vind ik er wel lekker retro-achtig uitzien, maar dat is natuurlijk een kwestie van smaak. Zie de keychron website voor afbeeldingen hoe ze er precies uitzien.

Heb jij ook een Keychron Q6 Max QMK/VIA, Gateron G Pro Brown, Qwerty US, Wit?

Volgens mij wordt de Caps Lock status etc. Aangegeven door de rgb led die daar bij hoort. Die brandt dan fel wit volgens mij…