€ 39,42 bij Amazon.nl

F1 24, Xbox One & Series S|X Review

3 september 2024, laatste update op 3 september 2024, 715 views Rapporteer

F1 24 is de opvolger van F1 23, die weer een aantal vernieuwingen met zich meebrengt. Of deze vernieuwingen goed of slecht zijn, is nog maar de vraag en daar zal je toch echt zelf een oordeel over moet gaan geven. De echte race fan kan in ieder geval weer flink wat uren kwijt in F1 24!

Pluspunten

• Nieuwe besturing
  • Career uitgebreider
  • AI stukken beter
  • Bandslijtage
  • Time Trials op Tweakers

Minpunten

• Grafisch lijkt het stil te staan
  • F1 World niet intressant
  • Geen klassieke auto's

3 van 5 sterren (Voldoende)
Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/fotoalbum/image/jNhjRmAHybbGbjYcMZoS36y0.png

Elk jaar komt er voor de echte Formule 1 liefhebber weer een nieuw spel uit, met daarin verbeteringen en de huidige stand van zaken binnen de teams. Grote sprongen worden er inmiddels niet meer gemaakt waardoor het meer op een grote uitbreiding lijkt dan een volledig nieuw spel, dat is voor mij ook een van de redenen geweest om even geduldig af te wachten tot er een mooie deal voorbij kwam en niet weer €80 uit te geven aan het nieuwste spel.

Index:

Career | Besturing | Online & F1 World | Conclusie

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/fotoalbum/image/PWDpu9reQ6zYREYx3hTvGyiS.png

Begin jouw avontuur als een bestaande rijder, oude legende of als jezelf en maak een totaal eigen personage naar wens! Deze keuzes kan je in Career maar ook in My Team maken, want my team zit ook nog gewoon in F1 24.

In F1 24 hebben ze ervoor gekozen om bij de carrièremodus een aantal vernieuwingen door te voeren, want het werd de afgelopen jaren natuurlijk wel heel eentonig. Dus hoog tijd voor verandering, daarom is er gekozen om meer variatie toe te voegen. Je kan nog steeds beginnen als een Formule 2 rijder als coureur en dan je doorstromen naar de Formule 1 als je het goed genoeg doet, want het kan zelfs zijn dat je meerdere Formule 2 seizoenen nodig hebt voordat je uiteindelijk een Formule 1 coureur mag worden.

Ik vind het zelf altijd het leukste om in de Formule 2 te beginnen en dan ook echt de tijd te nemen om zo langzaam uiteindelijk een Formule 1 rijder te gaan worden.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/-DmJWo9w0oeJHyqQ4rc74smUo2c=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/215060/1SLom8nki4Vw0YxEicOO14julvHfRRR8KgcHxazz9grEYHijkR.jpeg?f=620xauto

Wanneer je nu begint aan jouw carrière in F1 24 dan krijg je een overzicht te zien van je vaardigheden, die je tijdens je carrière kan verbeteren maar ook verslechteren. Het ligt helemaal aan hoe je presteert tijdens de weekenden, want als je slecht rijdt en veel ongevallen veroorzaakt dan gaan bepaalde punten naar beneden en dat wil je niet. Je zet namelijk bepaalde doelen voordat je begint aan een nieuw seizoen in de Formule 1, het is wel van belang dat jij je ingestelde doelen weet te behalen.

Als je deze doelen niet weet te behalen dan kan het zijn dat je een flinke som met geld misloopt of zelfs je contract verliest en opzoek moet naar een ander team.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/aoJepwk_WUp0-uq1McRM3vzXFMk=/620x/filters:sharpen(0.5,0.1,false):strip_exif()/m/215060/1SLom8hs3LuraORrMPbv86a8eNH15RrRVfjK7hSf2rsOadRjRt.webp?f=620xauto

Voordat je aan een weekend begint krijg je te maken met je specialisten waar je moet kiezen uit verschillende uitdagingen die je dan tijdens dat weekend moet zien te voltooien, dit geef je dan weer voordelen op specifieke gebieden binnen de ontwikkeling van jouw auto. Daarom is het wel belangrijk dat je deze uitdagingen voltooit en niet links laat liggen, daarnaast is er ook nog voor gekozen dat er tijdens de vrije training / kwalificatie of race uitdagingen in beeld kan krijgen. Deze opdrachten zijn compleet random en kunnen soms ook heel onlogisch zijn, wat soms nog best wel voor wat frustraties kunnen zorgen.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/9w5bNDdMU9L8PAqig7JRk4ssRPk=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/215060/1SLom8PtYnZedsd87ah0qrpooy1CsRP3vmPAnTKP1L5uxfrCIa.jpeg?f=620xauto

Wil jij je team verraden midden in een seizoen? Dat kan namelijk nu ook in F1 24, want een nieuwe optie genaamd geheime vergaderingen laat je als speler stiekem een vergadering houden met een ander team dat interesse in jouw rijvaardigheid heeft. De keus is wel helemaal aan jezelf, want je kan ook gewoon weglopen. Ik heb er zelf nu al een aantal gehad en ze allemaal afgewezen, want hoe leuk is het om niet voor een top team te rijden maar meer in het middenveld of achterin het veld en jezelf naar voren te vechten.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/fotoalbum/image/wzqL5XySDjeC84x2EhZhkm2b.png

Ze hebben bij F1 24 gekozen voor een vernieuwende besturing, die veel meer realistisch zou moeten aanvoelen en dichterbij de echte Formule 1 auto's zou moeten staan. Helaas werd deze besturing door mij en veel anderen slecht ontvangen, want het was ook echt heel slecht toen het spel uitkwam en inmiddels via updates heeft het een flinke verbetering gekregen. We hebben het gevoel van simulatie nu weer terug en daardoor is het weer een stuk speelbaarder, natuurlijk moet ik zelf ook nog wel wennen aan de vernieuwingen omdat de auto een stuk anders reageert of zoveel verschillende dingen.

Wanneer je in F1 24 achter een tegenstander rijdt in de vuile lucht dan merk je dit direct terug in de downforce, je moet dan echt goed opletten bij het aan remmen bij de bochten en ook bij het weer op je gas gaan. Want de auto zal echt niet reageren zoals je gewend was toen je nog in de vrije lucht reed, dit geeft wel een heel andere dynamiek aan het rijden en dwingt je ook om meer op te letten.

Daarnaast hebben ze ook gekozen voor een meer realistischere bandenslijtage, een die de speler meer straft of juist beloond op je rijgedrag. Dit is echt per speler een compleet andere ervaring en kan soms een race compleet omdraaien, want als jij zo'n speler bent die heel zuinig met zijn banden weet om te gaan dan kan je ook langer door en later een pitsstop maken. Ik ben iemand die daar tussenin zit en soms dus echt wel de verandering merkt in het spel vergeleken met F1 23.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/bQraS1-hMaUvhPNGsXnxb3vqehM=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/215060/1SLrGeHKmYiSJRdBbxXW3OJuQzEpRjUjEXv8Tv5QkmkcYfejqP.jpeg?f=620xauto

Nu we het toch over banden hebben is het ook nog een goed punt om te benoemen dat het rijden in de regen ook een nieuwe wending heeft gekregen in F1 24, want je hebt nu echt een duidelijke droge en natte racelijn. Net zoals in het echt kan jij je regenbanden laten afkoelen door op het natte gedeelte van de baan te gaan rijden, waardoor je banden ook automatisch weer beter presteren en minder snel af zullen gaan.

Het punt in F1 24 is dat er veel meer gekeken naar hoe krijgen we de besturing nog dichterbij de echte auto's, ik weet niet helemaal met 100% zekerheid te zeggen of Codemasters dit is gelukt omdat ik natuurlijk nog nooit zelf in een Formule 1 auto heb gereden. Maar die kleine nieuwe details spreken mij wel aan, je moet gewoon nog meer nadenken over je acties en hoe je rijdt.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/z12on9A2vl0jCZDjA-8bQzsH1g8=/620x/filters:sharpen(0.5,0.1,false):strip_exif()/m/215060/1SLom8uxjr9QIqIz1nbvy7VD8xsMusYt52WzHlTMo1PI2YjqPF.webp?f=620xauto

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/fotoalbum/image/TLsp3MuHng4PtecAFDvJ7dVX.png

In de online modus en F1 world is er vrij weinig veranderd vergeleken met F1 23, daar kan ik heel kort over zijn maar ik vind wel dat ik het mee moet nemen in mijn review. Ze hebben nog steeds hun verdienmodel met die racepass waarbij je cosmetisch vrijspeelt voor de my world auto, waarmee ik echt helemaal niks doe. Hier komen we ook gelijk aan bij een van mijn min punten aan de F1 spellen, want EA heeft F1 World echt niet goed gemaakt. Ze hebben er een verdien model van gemaakt en de racepass kapot gemaakt, aangezien je er vroeger nog leuke liveries of andere leuke dingen kon vrijspelen die je in elke modus kon gebruiken.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/s7I9jbzWAJx_AWy-sZdXp-TmdeE=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/215060/1SLsbrPGdTds8gujQqugismzUbqguVuOtv7Jmwrwe5BwvYRjK0.jpeg?f=620xauto

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/fotoalbum/image/c98A7wJSaHfks9WCeT7ACRwL.png

F1 24 voelt als een grote uitbreiding van F1 23 die gewoon voor de volledige prijs word verkocht, terwijl het spel maar maximaal €30 had mogen kosten als je mij om een mening zou vragen. Natuurlijk zijn er hier en daar verbeteringen doorgevoerd en merk je het verschil aanzienlijk maar het is niet genoeg om er de volledige prijs voor te gaan vragen!

Voor de echt Formule 1 fans zal dit net zoals de vorige spellen weer een vermakelijk spel gaan zijn, waar ze hun eigen carrière of team kunnen gaan starten en vervolgens veel uren in kwijt kunnen. Of wil je online racen tegen vrienden in een lobby? Het kan allemaal, je kan zelfs buiten lobby's om via Time Trials tegen elkaar strijden met wie de snelste tijd rijdt. Dit doen wij op het forum van Tweakers ook en het blijkt een groot succes te zijn!

Het gemist van de klassieke raceauto's blijft een groot gemist en die lijkt EA ook wederom in F1 24 niet terug te willen brengen, dit is naast F1 World mijn ander punt van kritiek waarin er steken zijn laten vallen. Als je nog twijfel over F1 24 en je hebt geen haast dan zou mijn advies zijn, wacht op een goede prijs als je F1 23 al hebt.

Ik heb lang getwijfeld over het cijfer die ik deze review zou gaan geven, want ik vermaak mij echt heel goed met F1 24 maar daarin tegen ontbreken de klassieke auto's en is F1 world gewoon niet goed genoeg door het betaalmodel. Wat het geven van een cijfer wel heel uitdagend heeft gemaakt...

Heb jij ook een F1 24, Xbox One & Series S|X?