€ 385,31 bij Proshop.nl

Athom Homey Pro (Early 2023) Review

25 augustus 2024, laatste update op 25 augustus 2024, 165 views Rapporteer

Na bijna 2 jaar in gebruik, waarvan in het laatste jaar verwaarloosd, kan ik concluderen dat dit apparaat leuk is voor de hobbyist die nog niet vaardig genoeg is om zelf een smarthome te bouwen, maar die het leuk vind om ermee te rommelen.

Pluspunten

• Mooie apparaat
  • Mooie en eenvoudige interface
  • Flows bouwen is leuk!

Minpunten

• Veel onderhoud nodig
  • Afhankelijkheid van third-party apps
  • Prijzig

3 van 5 sterren (Voldoende)
Het is een duur maar mooi apparaat en de web-interface en app zijn zonder meer fantastisch. Het installeren van apps en toevoegen van apparaten is eenvoudig en de grafische interface voor het maken van flows is makkelijk en leuk.

Wanneer je flows live zijn en alles gaat automagisch ben je een trotse Tweaker. Helaas is dat vaak van korte duur, want in mijn ervaring gaan dingen aan de lopende band "Stuk".

Opeens gaan lampen niet meer aan, hoor je de Ring deurbel boven niet meer, blijft 's nachts de oplader van de auto uit, of werkt de Ikea afstandsbediening niet meer op je Sonos systeem.

De oorzaak is vaak onduidelijk. Vaak, maar niet altijd, is de oplossing het opnieuw opstarten van de eigenwijze app of de Homey zelf waarna alles opeens weer werkt. Als je pech hebt werkt de app helemaal niet meer. Deze mag je dan wissen, opnieuw installeren, al je apparaten opnieuw toevoegen en al je flows met die apparaten weer opnieuw gaan maken en testen.

Tip : Maak een flow aan die wekelijks in de nacht de Homey opnieuw opstart.

En daar ligt meteen de valkuil van de Homey; Los van het feit dat ik geen behoefte heb aan troubleshooten op momenten dat het me absoluut niet uit komt, moet een apparaat in deze prijsklasse gewoon feilloos werken. Ik begrijp dat Athom niet de mogelijkheden heeft om zelf alle apps te schrijven en bij te houden, maar voor mij is het inmiddels geen oplossing meer.

Voor de meeste smarthome apparatuur zoals Philips Hue, Ikea, Sonos, Ring, HomeWizard en Unifi gebruik ik weer ouderwetsch de companion apps en bridges. Die blijven wél werken, maar zijn veel onoverzichtelijker.

De Homey is inmiddels gedegradeerd tot een apparaat dat wat zaken regelt waarvan niemand afhankelijk is.

Heb jij ook een Athom Homey Pro (Early 2023)?