€ 117,85 bij bol

Sharkoon Rebel C70G RGB Zwart Review

25 juli 2024, laatste update op 25 juli 2024, 1.288 views Rapporteer

Het zal op het eerste oog niemand ontgaan dat de Sharkoon Rebel C70G zich heeft laten inspireren op de zeer populaire Fractal Design North - of eigenlijk moet ik de North XL zeggen. Het is dan gemakkelijk een conclusie te trekken dat dit dan "goedkope knockoffs" moeten zijn, maar niks is minder waar.
We zagen hetzelfde met de populaire Corsair 4000D Airflow, die op zijn eigen manier toch de markt vam 'airflow gefocusde' kasten gerevitaliseerd. Anno 2024 is de 4000D airflow zeker niet meer de beste, en bieden vele merken gelijksoortige behuizingen aan die beter geoptimaliseerd en/of geprijsd zijn dan de Corsair.

Ik was blij verrast dat Sharkoon met de Rebel C70G éérst een goede kast heeft gebouwd, en daarna de keuze heeft gemaakt om het houten esthetiek toe te passen.

Pluspunten

• Hoogwaardig alternatief voor de Fractal North XL
  • 360mm top-radiator ondersteuning
  • Geïntegreerde videokaarthouder!
  • Uitstekende airflow met 4 ARGB fans inbegrepen
  • Panelen volledig schroefloos (de)monteerbaar
  • Verrassend modulair
  • Ingenieus systeem voor SSD/HDD/Fan mounts zijpaneel
  • Ruim voldoende ruimte voor kabel-management...

Minpunten

• Inbegrepen hub is alleen 5v ARGB, geen PWM
  • Kabelsplitter niet voorgeïnstalleerd voor front fans
  • Bovenpaneel niet te verwijderen
  • Accessoireschroeven dubbel plastic verpakt
  • Kabel management
  • ...maar in totaliteit is de kabel management minder goed dan de North XL

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/-rDCGxup_TNW-3NTT14xJNtJMw0=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/531258/1SwBbsrB7LTE5OWSV6wSALhFW17ztdqlGq440fFLq1OEMgUCzV.jpeg?f=620xauto

Testsysteem

• Samsung 860 QVO 1TB SSD
• ASRock Steel Legend RX 7800XT 16GB
• Sharkoon P20 1000W ATX 3.1 Cybenetics Platinum

Unboxing

De Sharkoon Rebel C70G komt in een zwart-witte doos met daarom de belangrijkste specificaties. In de doos zit de kast stevig verpakt in flexibel niet-verpulverend piepschuim en een extra zwarte hoes. Dat is een stuk beter dan we zien in zelfs veel €100+ kasten die nog steeds in een kale bruine doos komen met verpulverd bolletjespiepschuim en een dunne doorzichtige plastic zak.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/qVufgz-UPmTZ1mAgVdvx052W5z4=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/531258/1SwBbti06hT7pOSjEa8ZYtxEeYBTh1VQRX8HE5MiyjeN7jH2Mc.jpeg?f=620xautoAfbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/PVMS2rCik6cEoJ0XNP3HEZDEixU=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/531258/1SwBbu4QAZQLh21MNTNHMRWJKCK3oDtSbkk41HOC0It2LpH6nR.jpeg?f=620xauto

Binnenin de kast zit een doosje met alle benodigde accessoires. Je krijgt een stuk of acht klittenband kabelbinders en tie wraps, een 3 naar 1 PWM kabel-splitter, een speakertje (dat is lang geleden!) en natuurlijk alle benodigde schroeven en en rubberen voetjes. Alle zakjes zijn duidelijk gelabeld, al vind ik ik het wel jammer dat schroefjes in de hersluitbare zakjes in nóg een plastic zakje zitten.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/I5ti-C7ekxOx7a0njfBtrOtqLIA=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/531258/1SwBbxQoRlSe2BqphoVhvtNP0AB668cTMwHCq3mVOXYNbOhSg8.jpeg?f=620xautoAfbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/EaWb12DOEdvVsRfqVqcxfFlQHkU=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/531258/1SwBbq0s8GEv5eDAIZ4PFZAUBB21ExZQKtBjSRMf43PcPEZum1.jpeg?f=620xauto

Showcase

Laten we beginnen met een rondje om de kast te lopen!

De behuizing oogt gewoon strak, en Sharkoon heeft het wel zijn eigen stijl weten te geven; ik ben blij dat Sharkoon niet een directie kopie heeft neergezet. Alle panelen sluiten vrijwel naadloos op elkaar aan, en de behuizing voelt robuust aan. Eén reden om dit voor elkaar te krijgen is dat het bovenpaneel niet verwijderbaar is. Dat heeft natuurlijk als nadeel dat dat het inbouwen wat kan beperken, maar daardoor krijg je wel een erg strakke uitstraling, en zijn de rest van de panelen tevens volledig toolless en zonder enige (duim)schroeven te verwijderen.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/uiQv2TyX88IlLxUcEUnrh5u1PQs=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/531258/1SwBbuXdpYuo4TWl0AiLQ8sSjzQ2YpydoO8AZAjfAMc5DW3hZf.jpeg?f=620xautoAfbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/GjSOQPRtPRXxwTyQKC2zrAh0-QI=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/531258/1SwBbvKgfTJvLZeh3Dgrgdp561TH6Ayw6mj6ynzGJtsSM0iteJ.jpeg?f=620xauto
Bovenpaneel
De I/O op de C70G zit aan de bovenzijde, en bestaat uit een 3,5mm audio jack, twee 5.0Gb USB-A poorten, en een 10Gb USB-C poort. Daarnaast zit de aan-uitknop wat verzonken in het paneel, met direct daaraan vast een knop voor de RGB - daarover later meer.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/Zil5U64joXUA0Ptq9_-w4BWZ_pw=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/531258/1SwBbv93gveByvmiVPnNvZNPYidLHq8CjMWFPbI3UjU6FImFSQ.jpeg?f=620xauto
Zijpanelen
Zoals gezegd zijn alle panelen (behalve het bovenpaneel) helemaal verwijderbaar zonder schroeven. Je trekt ze gemakkelijk los, en gaan ook erg gemakkelijk weer terug op hun plek.
Het zijpaneel bestaat bijna helemaal uit geperforeerd metaal. Dat lijkt wat raar, maar het is in de Rebel C70G mogelijk om ook nog eens fans aan de zijkant van de kast te monteren; óf een radiator, óf natuurlijk door de voorste fans verplaatsen. Ook op de extra verticale drivecage (waar we later op terug komen) is het mogelijk om fans te monteren, al zie ik het voordeel daar niet helemaal van.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/RGmuEHts1OrlA-lKBZ8ALnaT2CE=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/531258/1SwBbu8Y7aXwT2crVXvXjXEQG9M9QyE6h7ynKEb48Rok7DLILs.jpeg?f=620xauto
Achterzijde
De achterzijde van de Rebel C70G is vrij standaard. De voeding installeert met een PSU-mount, wat inhoudt dat je de twee duimschroeven op de kast verwijdert, deze 'brace' op de voeding zelf monteert, en dan de voeding vanaf de achterzijde de kast in "schuift" (als een lade). Hierna schroef je brace weer aan de kast vast. De Rebel C70G heeft een optionele (niet inbegrepen) verticale mount voor de GPU, dus mocht je daar interesse in hebben

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/JgReDpd3XHYvuk00-5sf1i-XQBk=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/531258/1SwBbuiGvQFPdsfkol3UhmlCo577C0Dc0mtjoyXSqzQRnc4CoC.jpeg?f=620xauto
De onderzijde
Kijk, dat is wat ik wil zien op alle kasten, en ook steeds meer tegenkom: een stoffilter die je gemakkelijk als een 'lade' uit kan schuiven, en de hele lengte van de kast bedekt zodat je eventueel ook nog een ventilator aan de onderkant kan monteren. Voornamelijk gaat het natuurlijk om het stof te filteren voor de intake van de voeding. Dikke prima!

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/lI_zxmYiqMa4IFxKuiqzEfp3Kp4=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/531258/1SwBbv6L7gmqbOM5LK99UEnlD5yui9ikVPcrJWDgnf9MKmsOJq.jpeg?f=620xauto

De kast binnenstebuiten

Laten we de kast eens openen en kijken hoe de goed de C70G het bouwgemak onder de gordel kan krijgen. We gaan zo meteen een testsysteem inbouwen, dus laten we onderzoeken hoe de kast in elkaar zit.
Houten voorpaneel
Als eerste ga ik kijken hoe makkelijk het voorpaneel te verwijderen is... Vrij gemakkelijk! Ook dit paneel zit met press-fit vast, en klikt ook simpel terug op z'n plaats. Het voorpaneel bestaat dus uit (echt) hout, de rest van het paneel (het zwarte gedeelte) is van plastic. Eenmaal het paneel verwijderd, tref ik gelukkigerwijs nog een fijnmazig stoffilter aan die met twee verende clipjes vastgezet is. Ook deze is gemakkelijk ter verwijderen.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/z3G_KddJy2J-TfU1RaQbgCNBXPs=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/531258/1SwBbwSGc4dt6OfpTYjbiajnAWwITRB6T0J0b2gvhL9zA7dAFG.jpeg?f=620xautoAfbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/7zanA2kMpkoaZikpE0FvyuqAhQg=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/531258/1SwBbvwEZHRnAJs7u7HLEFmXwb38XTKPiwgjRQpMQuSZixI7ak.jpeg?f=620xauto
Binnenzijde
Iets wat mij gelijk opvalt wanneer ik de zijpanelen verwijder is een raar soort uitstekend, scharnierend uitsteeksel (zie foto hieronder, links van de voorste fans). Ik kon alleen maar afvragen "wat is dat voor een ding" want ik zoiets specifieks heb ik nog nooit gezien. Wat blijkt? Het is een geïntegreerde, verstelbare videokaarthouder! Waarom heeft, in het tijdperk van loodzware & enorme videokaarten, niet elke kast dit?! De voorzijde van de houder heeft ook een laagje rubber om je hardware te beschermen, en is aan de achterzijde vast en los te zetten met twee duimschroeven (extra aan te draaien met een kruiskopschroevendraaier).

De rest van de open zijde van de kast is niet zo heel erg spannend: Flink wat gaten om kabels door te trekken met aan de rechter zijde en een cover om de kabels te verbergen. Het liefste had ik nog rubberen doorvoertules ('cable grommets') gezien zoals je die wel krijgt in de Fractal Design North (XL), maar in de praktijk merk je hier niet gek veel van als je een beetje zorgvuldig met de kabel-routes omgaat.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/x5vzKwVspEz55jnuZL7mC6v_nPU=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/531258/1SwBbwDwXRxK5h1gmcgdKE6QCA3TfNnGtaJCALfmqXXo3OONUX.jpeg?f=620xauto

Aan de achterzijde wordt het interessanter, zowel in erg positieve als negatieve zin. De kabels van de voorste fans hangen namelijk allemaal los: deze moet je dus zelf nog aansluiten op de inbegrepen 3 naar 1 kabelsplitter.
Bovenin de kast zit een achtvoudige hub, maar waar dit bij sommige high end kasten gaat om een PWM + ARGB hub, gaat hier hier alleen om (5 volt / 3 pins) ARGB. Bij de Montech King 95 Pro [REVIEW] krijg je bijvoorbeeld wél een PWM + ARGB hub, en zijn alle kabels van de voorgeïnstalleerde fans vanaf het begin al netjes weggewerkt en aangesloten op de hub. Bij de Sharkoon Rebel C70G zijn de fans wel aangesloten op de ARGB, maar niet echt netje weggewerkt.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/wPYe7Rth2dN8isPiFPHONApbjX8=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/531258/1SwBbwz5LQMzfj359V0EehkwKIGJqSAU1hdvPpCQQh88edcEBI.jpeg?f=620xautoAfbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/Sw1qn9BgaWZaHT84H-147sgjCKE=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/531258/1SwBbws9nrc1zZPdqW6i9UJz1VJNP64YG1dbva2ZCHICrO4fTc.jpeg?f=620xautoAfbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/B8ylw1UtBf7z96uRUw6H08FXJK0=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/531258/1SwBbxYWHCGcErbU74NYYD2Bt5vqKdJ2wCibWgIhRCe4G8pFQe.jpeg?f=620xauto

Een interressante toevoeging vond ik het ingenieus ontworpen drive bay voor de C70G. Inbegrepen is namelijk een langwerpig 'rooster' met heel veel gaten. Bovenin zie je vervolgens een 'legenda' met welke gaten overeen komen voor het monteren van SSDs, HDDs, of een extra fan. Er is in totaal ruimte voor drie drives naar keuze.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/TpT4pTEapEQcD6rZdZBQ-yUdfR0=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/531258/1SwBbrUqeCWf247fzcm09ONiPQ2davwUmewOVC5dO9VGLOZDz0.jpeg?f=620xautoAfbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/LOlEVSFaz7vBLMzvYyzjIn_Q-Uo=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/531258/1SwBbrzkImeuIY08efck0RfEkWgYv1bO15zcjJLYsw6YVnfeq9.jpeg?f=620xauto

Inbouwen

Genoeg gekletst, laten we een systeem inbouwen! (zie bovenaan de post voor specs)
De standoffs zijn standaard gemonteerd voor ATX moederborden, dus dat komt mooi uit. Alle standoffs lijnen exact goed uit, dus met de productietoleranties zit het wel goed! Mocht je een grote luchtkoeler gebruiken, dan is nu je kans om de 12 EPS (CPU) stroomkabels aan te sluiten. Aangezien je het bovenste paneel niet kan verwijderen wordt het namelijk heel erg moeilijk deze kabel(s) aan te sluiten met een grote luchtkoeler in de weg.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/K9ojK8HhhgVHvbgOAQQIE0DftKY=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/531258/1SwBbqWioJya3aeF4zmK57ATfNFaDJpbNjwbjMNfqj9ZmGqx5F.jpeg?f=620xauto

Zoals gezegd ziet het bovenpaneel er strak uit, maar brengt het ook nog een andere 'omweg' met zich mee. Om namelijk fans of een radiator op het bovenpaneel te monteren moet je vier schroeven verwijderen van de fan-bracket die onder het bovenpaneel 'hangt'. Het bevestigen op de AiO is daarna simpel, maar om de bracket weer terug in positie te schroeven vergt wat gepriegel en flink wat kracht. Eenmaal geïnstalleerd heb je hier verder geen omkijken meer naar. Het is ook niet per se verkeerd, maar vergt wel wat extra tijd. Gelukkig is de handleiding zeer duidelijk.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/WnQNOwOesETnatWzYeAiDDMJ0SI=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/531258/1SwBbr60kkMYDiFHmfOkL4wtSUW3SmMVfp2L4Y5supNEk14LhJ.jpeg?f=620xautoAfbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/rLI3j0TMNhRHKeC9srshluJ7C9s=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/531258/1SwBbr4oArB7dK1Bo3gy55vEVe6ifPRMMBD1DkHcJ2lYmzoMxW.jpeg?f=620xauto

Ten slotte kunnen we de videokaart aansluiten, en dan zijn we alweer bijna klaar. Eenmaal aangesloten, kon ik eigenlijk niet wachten om gelijk de videokaarthouder aan het werk te zetten. Super gemakkelijk, en doet exact wat het moet doen. Super simpel, super briljant.
Nog even de voeding de kast in schuiven, en we kunnen de kabels gaan aansluiten.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/SgUtuHLsAEv-_f4BxsSYbktHdV4=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/531258/1SwBbsKeV0dXWgOJcfrcbwSFtNZYhONG6eFWF71mrh2AcAYYBg.jpeg?f=620xautoAfbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/Zl0bvgUX5eeOuqPZ2qoTp6UbLfM=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/531258/1SwBbsKD1QFTjAJejwnU57n7Z7BbGXwkwNHua8rJF6MZdMBIEY.jpeg?f=620xauto

Kabel management.

Ik vind het zelf altijd prettig om te beginnen met kastkabels - dus eigenlijk alle kabels die niet naar de voeding gaan. Voor de Sharkoon Rebel C20G gaat het dus om het aansluiten en kabel-managen van de ventilatorkabels (zowel PWM en ARGB), en de voorpaneelkabels (USB 3.2, USB-C, Audio, en Front-Panel connectoren). Daarna kunnen we gemakkelijk alle voedingkabels aansluiten, en straktrekken met de inbegrepen klittenband kabelbinders.

Ik was blij verrast hoe veel ruimte er is om de kabels weg te werken in de C70G. Zelfs anno 2024 kom ik nog regelmatig kasten tegen waar je ijverig de kabels netjes weg probeert te werken, maar vervolgens het zijpaneel er niet of nauwelijks meer op krijgt. Dat was hier totaal niet aan de orde, en het was erg simpel om alle kabels weg te werken.
Dat gezegd hebbende vind ik het systeem van de Fractal North XL nog wel ietsje gestroomlijnder, waar de kabelbinders meer geïntegreerd in het ontwerp zijn, met een duidelijke routering voor alle kabels. In de C70G ben je toch wat meer op jezelf toegewezen.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/uQgOwGjl665AeOiYATSHc2O6PmQ=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/531258/1SwBbsJ1FgqeSiS33Bb3KtmpGJO0rJhXLJ7ndX477zVywAsgph.jpeg?f=620xautoAfbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/p7J9Lgm9_l6CZx2ygoSR59Sv4xI=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/531258/1SwBbtEQQVbmQ4DKlLAhjljsxn58MGUUqxR0idZYvApJ8j7TT3.jpeg?f=620xauto

Setup & Eerste Impressie

Eindelijk klaar! Het bouwen in de Sharkoon Rebel C70G heeft mij wat langer gekost dan sommige andere kasten, wat voornamelijk neerkomt om de wat omslachtige manier van het monteren van de top-radiator, en de extra tijd die kwijt bent om de kabels netjes op orde te maken.

Laten we de kast opstarten... en wauw, is het wel een plaatje! De Sharkoon S90 RGB past zeer goed bij de rest van de kast, en de RGB komt goed overeen. Het zachte warme licht geeft een rustige uitstraling, wat zelfs ik, een "niet-meer-zo-super-fan-van-RGB-persoon" best warm voor draait.

Afbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/e6XsQwLkT-zNvk4qNKfE6pJzkI8=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/531258/1SwBbta0EzNHyzZeVS5onCbCmRs4KtOD1AQ2u4EjWru1Vzgqp7.jpeg?f=620xautoAfbeeldingslocatie: https://tweakers.net/i/Udk1KjLveExW7ifQghkMFKUMtgg=/620x/filters:strip_icc():strip_exif()/m/531258/1SwBbtuPTpHsLpHirYgqshKriBORgm6AkzoKGHSMujX7KyBUTv.jpeg?f=620xauto

Met de RGB knop op de bovenkant kan je wisselen tussen zo'n 22 verschillende RGB-opties, of uitzetten door deze twee seconden ingedrukt te houden.

Benchmarks

<wordt aangevuld>

De Sharkoon Rebel C70G is niet zomaar een goedkope 'ripoff' van de Fractal North XL. De kast heeft interessante features zoals een geïntegreerde videokaarthouder, vier ARGB fans inbegrepen, en een slim montagesysteem voor opslagapparaten. Daarmee bespaar je minstens €60 ten opzichte van de North XL, en krijg je toch een compleet pakket aan features. Mocht je geen baat hebben bij een grote waterkoeler of RGB-verlichting, dan is voor 15 euro meer de Fractal Design North (niet-XL) wellicht interessanter, maar de Sharkoon Rebel C70 offert echt een unieke set aan features met het nog nieuwe behuizingmarkt met het houten esthetiek. Graag zou ik nog wel van Sharkoon zien dat de kabels wat vanaf het begin wat netter zijn aangesloten, maar dat zijn kleine verbeterpunten. Complimenten aan Sharkoon met het op de markt brengen van een zeer interessante behuizing.

Heb jij ook een Sharkoon Rebel C70G RGB Zwart?

Uitstekende review tnks.
Hey @Photonman ,

Dank voor je review; goed weergegeven. Vandaag heb ik een nieuwe config in deze case geschroefd en kan je bevindingen onderschrijven.
De handleiding schiet naar mijn mening hier en daar tekort. Installatie van het moederbord staat helemaal niet weergegeven en in mijn geval draaien de meegeleverde RGB fans (nog) niet. Ze geven wel licht en ik heb de aRGB hub zo aangesloten dat je de kleuren met de reset-knop van de PC kan wisselen (dat werkt ook).
De beschrijving geeft ook een optie weer om de RGB via het moederbord te controleren. Hier begint voor mij de verwarring.
De ingebouwde case fans hebben allen twee kabels: eentje die voor de aRGB hub is bedoeld en eentje die je in het moederbord kan prikken. Dat laatste heb ik (nog) niet gedaan omdat ik dacht dat dat niet nodig was en doordat ik vrees dat ik daarmee de fans een dubbele dosis stroom geeft met alle gevolgen van dien.

Weet jij of per fan beide kabels kunnen worden aangesloten zonder dat dat schade oplevert?
Vergeet bovenstaande vraag: ik heb per fan nu beide kabels aangesloten en fans draaien en geven licht. Case closed (letterlijk ;-) ).