De stofzuiger aangeschaft voor een doe het zelf bouwklus thuis. Daarna nog lange tijd aangehouden voor andere klussen en zelfs het natzuigen kunnen toepassen.
Kenmerkend voor de WD 2 zijn:
- Veel decibels
- Weinig stof opname
- Papieren zakken
- Goedkope uitvoering komt zonder stoffilter
- Hoge kans op ophoping van wat grover puin in de geribbelde slang
Indruk na vijf jaar gebruik
De blijvende indruk van de WD 2 is dat de Engelstalige Engineer in het woordenboek de verkeerde definitie van
"What does it mean when something sucks" opgezocht. Want dat sluit helemaal aan bij mijn ervaring.
Inhoud aangeschafte set
De stofzuiger zoals aangeschaft als basisset kwam met een ketel (onderdeel), motor (bovendeel), papieren zakken, zuigslang met opzetstukken en een filterhoes.
De filterhoes was geen stoffilter maar een filter die je volgens de handleiding moet gebruiken tijdens het natzuigen. En bij gebruik van de stofzakken vervang je die filter voor een papieren stoffilter (die dus niet is bijgeleverd in de basisset). Bij sommige sets zit het stoffilter er trouwens wel bij.
Goede klantenservice
Na lange tijd intensief gebruik begon onze motor te rammelen. De klantenservice was heel makkelijk: "Stuur maar op, dan kijken we wel of het garantie is. Valt het niet onder garantie dan betaal je de reparatiekosten, zie je af van reparatie dan betaal je alleen onderzoekskosten".
Uiteindelijk kregen we een geheel nieuwe stofzuiger toegestuurd. Daarvan was overigens de ketel aan de onderzijde kapot door transport, dus later nog een nieuwe ketel toegestuurd gekregen.
Zuigkracht
De stofzuiger zuigt maar een beperkt deel van het stof en water op. Een deepclean van bijvoorbeeld autostoelen is geen goed idee als je de WD 2 als natzuiger wilt gebruiken.
De stofzuiger aansluiten op een sleuvenvrees als je elektra leidingen gaat infrezen is ook geen idee. De producten van stof gaat sneller dan de stofzuiger aankan, waardoor je alsnog overal stof hebt.
Besluit je na de werkzaamheden om de vloer te ontdoen van stof. Dan kan je het beste groeve puinstukken en schroeven/spijkers beter eerst opruimen. Want met ook maar een beetje stof in de zak, gaan de prestaties exponentieel achteruit waardoor het kleinste kiezelsteentje al niet wordt opgezogen.
Wanneer je na het zuigen een bezem pakt, en gaat vegen. De eindig je alsnog met een goed gevuld veger en blik op een vloeroppervlak van 5 m².
Papieren zakken
De WD 2 werkt nog met papieren zakken. En een voorraadje van vijf zakken is toch echt het minimale wat je nodig hebt.
De zakken zullen zich nooit volledig vullen. Wanneer een zak voor meer dan 1/3 is gevuld loop je een aanzienlijk risico op een scheur in de stofzak. Zodra de zak scheurt zit je (papieren) stoffilter snel vol met stof.
Het verbaasd mij dan ook dat er nog steeds geen compacte bouw stofzuiger die zakloos is.
Zuigslang
De WD 2 heeft een traditionele geribbelde zuigslang. De ribbels zijn ook een de binnenzijde aanwezig, en de inwendige diameter van de aansluiting met mondstuk en motor is kleiner dan de slang. Dit heeft als gevolg dat het vaak gebeurt dat iets wel door het mondstuk gaat, maar niet de ketel in. En een verstopte slang is (mede door de ribbels) een drame om weer vrij te krijgen.
Een extra roostertje in de zuigmond zou dit risico kunnen elimineren. Maar geeft ook weer risico op verstopping juist op die positie. Toch ben ik van mening dat zo'n verstopping makkelijker is op te lossen.
Ik heb vaak ruzie met de stofzuiger en begin steeds meer spijt te krijgen van de aanschaf.
De prestaties zijn ver onder de maat.
Uit gezet tegenover een bezem, ruim je met de WD 2 minder stof.