€ 176,90 bij Amazon.nl

Angelbird AV Pro SE CFexpress Type-B 512GB Review

2 juli 2024, laatste update op 17 februari 2025, 657 views Rapporteer

Ik heb de kaart aangeschaft als opslag voor de Nikon Z6III, dankzij de minimale schrijfsnelheid van 800MB/s kan deze gemakkelijk de stroom van 20fps RAW + JPG bijbenen tot zo'n 200 foto's.
Het jammere is wel dat de leessnelheid niet hoger gaat dan 400MB/s.
Verder is dit één van de beste prijs per GB kaarten op de markt en heb je niet eens last van goedkoop is duurkoop.

Pluspunten

• Hoge constante schrijfsnelheid
  • Prijs per GB

Minpunten

• Leessnelheid

Ik heb deze kaart aangeschaft als opslag voor de Nikon Z6III, met een constante stroom van 20 RAW + JPG foto's per seconde was ik op zoek naar iets wat met een hoge minimale schijfsnelheid.

Even rondgekeken en omdat ik geen zin had €250+ kwam ik al vrij snel op deze uit. Op het moment van schrijven is dit alsnog één van twee 512GB kaarten die adverteren met een minimale schrijfsnelheid van 800MB/s.
Dit vertaald zich in dat ik met de camera bijna 10 seconden lang de knop ingedrukt kan houden zonder enige problemen. In de praktijk ga je dit natuurlijk nooit doen, maar het is goed om te weten dat de kaart in vrijwel geen enige omstandigheid jou ervan belet in 20fps foto's te maken.

Eenmaal in handen heb ik dit gelijk getest en jawel, wanneer ik AJA System Test gebruik haal ik gewoon netjes de geadverteerde 800MB/s met een lading van 16GB, daarbij ook nog even een transfer in Windows zelf gedaan om te kijken of AJA wellicht niet de buffer vol maakt. Dus een map van zo'n 100GB overzetten naar de kaart, gaat in zijn geheel met 650MB/s. Oké, is misschien niet de geadverteerde 800MB/s maar alsnog zeer respectabel.

En dan de leessnelheid, ja, dat is wat jammer. Bij de eerste keer foto's van de eerste keer foto's van de kaart halen viel het direct op, hij gaat niet verder dan 400MB/s. Denkend misschien is dit een probleem binnen Windows heb ik de leessnelheid ook maar eventjes getest met behulp van AJA System Test, en jawel, ook die bleef op 400MB/s hangen. Kortom, 400MB/s leessnelheid is gewoon het maximum.

Na het aanschaffen van de Angelbird Card Reader CFexpress B is de leessnelheid omhoog geschoten naar de geadverteerde 800MB/s. Wel bijzonder, maar het 'probleem' is verholpen.

Conclusie:
Een goede kaart qua prijs per GB met een hoge constante schrijfsnelheid van 800MB/s waardoor je in de praktijk vrijwel nooit last zal krijgen van een camera die niet in volle snelheid foto's kan maken. En met een leessnelheid van 800MB/s kan je de foto's ook vliegensvlug van de kaart afhalen.
Een minpunt is wel dat de leessnelheid niet verder gaat dan 400MB/s waar andere kaarten minimaal 800MB/s doen en vaak zelfs meer.

Heb jij ook een Angelbird AV Pro SE CFexpress Type-B 512GB?

Ik vraag me af of de leessnelheid niet ligt aan de limitatie van je SATA schijf, tenzij je op een NVME testte?
Ik heb de kaartjes morgen, ben benieuwd
Heb er een SN850X SSD in zitten. Haalt write speeds tot 8GB/s en denk dat ie wel een 50GB buffer heeft. ;)
Ik heb de kaartjes ontvangen en mn snelheid die ik kon krijgen met mn reader (weet niet of ik de juiste USB kabel heb) haal ik voluit read and write 500MB/s. Denk dat ik ergens wel een bottleneck heb, maar is dan toch nog snellere write naar de kaart. Ik ga nog eens wat meer testen.
Wat voor reader heb jij?

Ik gebruik hier namelijk een Sabrent CR-CFXB, deze heeft een theoretische snelheid tot 10Gbps. De reader plug ik dan in een Asrock X670e PG Lightning moederbord met een USB 3.2 Gen2x2 (20Gbps) poort om te testen. Het AJA programma wat ik gebruik staat op een WD Black SN850X NVME SSD die in een PCIe 4.0 x4 poort zit.
Ik gebruik de Transcend reader, die in theorie ook 10Gb/s is. Op een USB 4.0 poort haal ik iets hogere snelheid, maar niet veel meer, een 50MB/s meer ofzo. Dus zit wel ergens met een bottleneck, of de reader zelf, of kabel. Maar maakt niet zoveel uit, ben blij dat de kaart gevuld kan worden aan +500MB/s, meer dan voldoende voor de R5ii.

Ik ben nu ook begonnen met een experiment, veel research staan doen, onderdelen besteld. Nu wachten tot volgende maandag dat het binnen komt. CFb adapter + NVME 2230 drive. Veel staan lezen en reviews, kaart gevonden die sustained 800MB/s doet vanaf de pSLC cache vol is, heel de kaart werd volgeschreven aan 800MB/s voor 900sec, na de piek van 3.4GB/s voor 20sec, en dan 800MB/s... ben benieuwd in mn camera, maar eerst wat vullen via PC en lekker laten opwarmen en kijken of alles smooth gaat.

Totale prijs is dan +/- 150 euro voor een 1TB CFb!
Geen idee why, maar ik heb net op mn R5ii 8K raw vol geshoot en nu aan het kopieren naar mn schijf en haal nu wel +700MB/s. Misschien is de kabel die ik gebruik 10Gbps, weet niet meer welke bij de reader kwam.
Vandaag heb ik de Angelbird CFexpress Card Reader MK2 | Type B binnengekregen. Nog eens een keertje getest hoe het zit met de snelheden. Nu kan ik een constante 800MB/s write en begint de read op een stevige 1000MB/s om vervolgens af te zakken naar 800MB/s.

Kortom, het probleem zat hem toch ergens in mijn hardware, maar waar? Geen idee, ik vermoed in de vorige reader.