Transcend CFexpress 820 512GB Review
2 juli 2024, laatste update op 2 juli 2024, 178 views
Rapporteer
Product gekocht
Gekocht voor in de Nikon Z6II om RAW + JPG te schieten. Kan de camera met 11fps niet compleet bijbenen maar duurt toch een seconde of 7 voordat de buffer op raakt.
Uitlezen op de pc met een 10Gbit/s reader gaat lekker vlot en haal bij het lezen een constante 800MB/s.
De prijs per GB is één van de betere op de markt met een prijs van €0,268/GB bij aankoop.
Pluspunten
- Hoge schrijfsnelheid
- Hoge leessnelheid
- Prijs per GB
Vanaf het moment dat ik de Z6II in de planning had staan had ik al bedacht, daar gaat een CFexpress kaartje in wil deze de camera überhaupt een beetje kunnen bijbenen qua snelheid.
Even rondgekeken en met geadverteerde snelheden van 1700MB/s lees en 1000MB/s schrijf dacht ik dat het niet verkeerd kon gaan met deze kaart.
En al gelijk kon ik de kaart en camera goed testen, de combinatie ging mee op skivakantie.
Heb op geen enkel moment last gehad van een camera buffer die op raakte omdat de kaart het niet meer kon bijbenen, om vervolgens 's avonds de kaart weer leeg te halen met een leessnelheid van 800MB/s, gegeven dat mijn kaartlezer 10Gbit/s maximaal doet is dit een nette snelheid.
Eenmaal thuis eens eventjes kijken wat de kaart nou doet bij grotere bestanden, SSD's hebben namelijk nog wel eens last van een interne buffer die vol kan raken en dat wilde ik eens testen.
Op de pc dus een map aangemaakt met zo'n 100GB aan foto's á 40MB per stuk en het schrijven kon beginnen.
Het schrijven begon lekker snel met de volle 10Gbit/s die mijn lezer kon hebben, helaas was dit maar van korte duur en zakte de snelheid al snel omlaag. Na zo'n 4GB zakte de schijfsnelheid naar 250MB/s, respectabel maar wel een stuk minder.
Daarna de lees test, eigenlijk zoals verwacht werd de hele 100GB uitgelezen met 800MB/s, lezen is onderaan de streep gewoon veel makkelijker dan schrijven.
Conclusie:
Het uitlezen van deze kaart gaat lekker vlot en zal vermoedelijk nog hoger sneller dan deze test wanneer er een kaartlezer wordt gebruikt waarbij de 10Gbit/s interface geen bottleneck is.
Van de schrijfsnelheid is het jammer dat deze na 4GB al weer zo hard afneemt, in de praktijk wanneer je korte bursts maakt zal je hier niet zo veel van merken, mocht je echter veel bursts achter elkaar moeten maken wees dan voorbereidt dat de snelheid aanzienlijk minder wordt wanneer de camera buffer en kaart buffer op raken.