Astro's Play Room is een game die gratis te downloaden is, en zelf bij release op veel Playstation 5 systemen al voor geïnstalleerd stond. Deze game was zeg maar een kennismaking met de nieuwe functies van de Playstation 5 controller, en voor je een beetje kennis laten maken met de geschiedenis. Maar kan dit een leuke game zijn? In deze review vertel ik er van alles over.
Ja laat ik maar meteen met de deur in huis vallen, is Astro's Play Room nu een game of een Techdemo? Eigenlijk is het beiden, en misschien moet ik dat uitleggen. Astro's Play Room is in eerste instantie gemaakt om jou kennis te laten maken met alle nieuwe functies van de Playstation’s 5 Dual Sense controller. Er zitten namelijk wat nieuwe functies in en zo leer je heel makkelijk deze functies kennen. Maar tegelijkertijd neemt de game je ook mee door de geschiedenis van Playstation, want tijdens het spelen kun je puzzel stukjes vinden, die allemaal te maken hebben iets uit de geschiedenis van Playstation. Dit kan van alles zijn, zoals bijvoorbeeld een Memorycard, iets dat voornamelijk in het Playstation 1 en 2 tijdperk gebruik werd. Dit hebben ze allemaal aangekleed met leuke werelden en grappige missies, waardoor het toch aanvoelt als een game. Het spel heeft eigenlijk geen verhaal, en hij is binnen 4 uurtjes uit te spelen, maar toch zit het erg leuk en verslavend in elkaar.
Ik zei het net al, de gameplay is voornamelijk opgebouwd in het leren van nieuwe functies, maar tevens ook handig voor mensen die helemaal nieuw zijn met gamen. Alles wordt netjes met hulp van een soort filmpje uitgelegd, en dat werkt bijna overal erg goed. Ik zeg bijna overal, want er was 1 deel waar ik het filmpje niet helemaal duidelijk vond. Dit kwam voornamelijk doordat de focus op de triggers lag, en niet duidelijk omschreven werd dat ook de motion control nodig was. Verder is het allemaal erg duidelijk en speelt het soepel en goed weg. Ik moet zeggen dat ik de besturing erg goed vond, en zeker als deze game wordt omschreven als een Tech Demo.
Er zijn verschillende werelden, deze worde omschreven als onderdelen van de Playstation 5, denk hierbij aan bijvoorbeeld de snelle SSD of de ventilator van de koeling. Deze werelden bestaan ook uit verschillende gebieden, deze je telkens met nieuwe onderdelen kennis laat maken. Tegenlijktijd zijn er ook collectibles te vinden, deze je weer iets van de geschiedenis doen unlocken. Tijdens het spelen verdien je ook geld, deze je weer in de grabbelautomaat in de main hall kunt inwisselen. In deze automaat zitten ballen, en deze unlocken weer een Playstation hardware of accessoires. Elke functie, maar ook functie van de Playstation 5 controller wordt netjes genoemd en uitgelegd. Mocht je het toch even niet goed onder de knie hebben en doodgaan, geen noot, het laden gaat supersnel en er zijn heel veel checkpoint aanwezig, dus doodgaan is helemaal niet erg en kan eigenlijk zo vaak als je wilt, dus geen druk. Ik mag wel zeggen dat ik gameplay heel erg goed vind, en zelfs beter dan sommige betaalde games. Mocht je meer willen weten van de Playstation 5,
klik dan hier voor mijn review die hier op Tweakers staat.
Grafisch de game heel erg kleurrijk, en alles er omheen is dat natuurlijk ook. De omgeving wordt nog eens extra leuk gemaakt met alle bots in de levels, die allemaal wel iets geks doen. Het is soms gewoon leuk om eens om je heen te kijken om te zien wat die Bots allemaal uitspoken. Alle skills en items die krijgt in de game zien allemaal leuk uit, en het camera werk is voor mijn gevoel op alle punten heel erg goed.
Als je in het spel menu door het museum loopt, dan kun je alle ouwe systemen, controllers en toebehoren nog eens goed bekijken, en soms kun je ze ook activeren door ertegen te slaan. Dit hebben ze best mooi gedaan en geeft een heel mooi beeld van de geschiedenis van Playstation, bijna elke detail zijn gewoon aanwezig dat vind ik erg tof gedaan, maar ook in de levels zelfs kom je soms van die dingen tegen.
Ja de muziek is niet heel bijzonder, tenminste het is geen muziek die ik snel via Spotify ofzo zou luisteren. Echter is dit wel muziek die goed past bij dit type spel, en dat klinkt best goed. Elk level heeft zijn eigen muziek en ze klinken stuk voor stuk erg grappig. Muziek is iets dat je moet horen en daarom deel ik een stukje muziek van een van de levels met jullie.
Ik heb de game al enige tijd geleden uitgespeeld, en het leek me leuk om een stukje uit dit spel aan mensen te laten zien, vooral voor mensen die nog niet zo bekend zijn met de Playstation 5. Ik heb speciaal voor deze review het spel nog eens opgestart, ik heb wat levels gespeeld en wat dingen gedaan, zodat ik deze aan de review kon toevoegen, ik deel deze dan ook graag met jullie via deze review.
Dan de vraag of deze game een replay waarde heeft? Dat antwoord is ja, daar kan ik heel makkelijk over zijn. Het is een hele grappige game die alles heel leuk uitlegt met wat de Playstation 5 allemaal kan, maar tegelijkertijd ook nog eens grappig en leuk is. Ik start de game af en toe nog wel eens op, al is het voor een paar minuten wat rond te rennen.
Ik vond de game zo leuk, dat ik me een keer de moeite genomen heb om van zowel de main game als de eerste gratis DLC-uitdaging alle tropfies te verzamelen. Op moment van schrijven hebben de makers nog een 2de gratis DLC-uitdaging toegevoegd, dit vanwege de aangekondigde Astro Bot game. Van de 2de DLC bezit ik 1 van de 5 tropfies, de andere zijn momenteel nog niet te krijgen, dit vanwege de uitdaging die erachter zit, deze in periodes uitgebracht gaan worden. Ik bezit op moment van schrijven 94% in totaal, of te wel 47 van de 51 tropfies. Zodra het kan zal ik proberen ook die laatste 4 nog te halen, want zo houd ik hem natuurlijk 100%.
Of je Astro's Play Room als een game, of als een Tech Demo wilt omschrijven, ik heb me er in ieder geval goed mee vermaakt. De dag dat ik de Playstation 5 gekocht had, hadden ze helaas niet de game in de winkel die ik graag wou, dus Astro's Play Room was de eerste game die ik erop gespeeld had, en ik moet zeggen ik was aangenaam verrast over de kwaliteit van deze gratis game. Hij speelt lekker weg, leert je op een leuke manier kennen met de nieuwste functies van de Playstation 5 controller, en laat je tevens genieten van de Playstation geschiedenis. Ik zou iedereen die een Playstation 5 heeft of nog eentje gaat kopen aanbevelen deze game eens te spelen, dikke aanrader.