€ 849,- bij ALTERNATE.nl

Gigabyte AORUS FO32U2 Review

8 juni 2024, laatste update op 8 juni 2024, 2.085 views Rapporteer

Na bijna 9 jaar trouwe dienst begint mijn Dell Ultrasharp U2515H kuren te vertonen. Ik zocht dan ook een waardige vervanging, eentje met KVM switch zodat ik hem ook voor werk kan gebruiken zonder kabels te hoeven omzetten.
Ik heb het scherm vier dagen geprobeerd (bijna 40 uur schermtijd), maar helaas krijg ik vermoeide ogen/lichte hoofdpijn als ik naar het scherm kijk. Ik heb dit getoetst bij een vriend van me, ook hij kreeg gelijk last. Ik heb dan ook dit scherm retour gestuurd.
Ik ben er na verschillende tests en googlen nog steeds niet achter wat dit nu veroorzaakt (al heb ik een paar richtingen). In mijn uitgebreide toelichting beschrijf ik mijzelf en mijn werkplek, hopelijk helpt dat anderen. En mocht je een idee hebben wat dit is, ik houd me aanbevolen!

Pluspunten

• KVM-Switch
  • Robuust gebouwd

Minpunten

• Veroorzaakt vermoeide ogen
  • Geen USB-C kabel meegeleverd

1 van 5 sterren (Waardeloos)
Inleiding
Zoals in mijn korte toelichting omschreven, ik kreeg vermoeide ogen/lichte hoofdpijn van de Aorus FO32U2. Ik heb dit scherm om die reden één ster gegeven. Hieronder een omschrijving van mijzelf, mijn werkplek, en de dingen die ik geprobeerd heb om dit probleem te verhelpen. Dit is mij uiteindelijk niet gelukt en heb dan ook ervoor gekozen het scherm retour te sturen. Ik weet niet wat de vermoeide ogen veroorzaakt. Ik hoop dat onderstaande omschrijving anderen kan helpen een inschatting te maken of zij hetzelfde probleem zullen meemaken.

Ikke
Risico lopend dat dit op een datingprofiel gaat lijken...ik ben een man, mid 30, en ik wissel af tussen het dragen van lenzen en een bril (sterkte -2 en -3, geen cilinder, recent nog controle gehad). Ik werk in de IT als consultant, ik ben dan ook gewend aan veel schermtijd, en gezien ik op veel verschillende kantoren kom ben ik ook gewend aan verschillende type en formaten beeldscherm.

De werkplek
Mijn bureau is een Secretlab Magnus XL (ik weet, geld te veel). Met mijn oude scherm, een Dell Ultrasharp U2515H (25 inch, 1440p scherm) zit ik een een afstand van 60 tot 80 centimeter. Ik gebruik de default scaling van windows van 125% voor zowel mijn PC and mijn laptop van werk. Deze afstand en instellingen zijn voor mij comfortabel werken met zowel bril als lenzen. Hiernaast werk ik twee of drie keer per week een ochtend zonder bril en lenzen. Dit kost mij nauwelijks energie extra, ik hoef ook geen instellingen aan te passen.

Laptop: Lenovo Thinkpad T480
PC: AMD 7800 X3D + AMD RX 7800 XT + 64 GB RAM (6000 Mhz, CL 30)

Aorus FO32U2
Met het opstellen van de Aorus FO32U2 heb ik het scherm vanwege het formaat verder van mij afgezet, waardoor de afstand tot het scherm eerder tussen de 75 en 100 cm kwam te liggen. Ook bij dit scherm heb ik in eerste instantie de recommended scaling van Windows aangehouden, wat uitkwam op 150%.

Toen ik het scherm voor de eerste keer aanzette was deze aangesloten op mijn PC. Ik kreeg vrijwel gelijk (binnen een minuut) van het kijken naar dit scherm last van vermoeide ogen/hoofdpijn.

Settings tweaken
Uiteraard ben je als IT'er en bezoeker van Tweakers aan je stand verplicht om instellingen aan te passen om te kijken of dit het probleem oplost. Dat heb ik dan ook gedaan:

- Het eerste wat ik probeerde was het aanzetten van HDR in Windows en AMD Freesync in Adrenaline, verder liet ik alles default. Dit had geen effect.
- Meer afstand! Dit hielp zeker. Alleen voelde ik me pas enigszins comfortabel op 2 meter afstand. Onpraktisch voor mijn werkplek.
- Vervolgens probeerde ik een firmware update, dit gaf verbetering, maar ik kreeg nog steeds binnen een aantal minuten last.
- Gespeeld met verschillende scaling (van 100% tot 200%). Dit leek niet te helpen.
- Simpelweg het scherm gebruikt, in de hoop dat mijn ogen simpelweg moesten wennen. Ik heb hier verschil gemerkt, ik begon wat te wennen aan het scherm. Echter, na 40 uur het scherm gebruiken kreeg ik nog steeds last, zij het nu eerder na 10 minuten gebruik. Voor mij niet goed genoeg.
- Weer uitzetten van AMD Freesync en HDR. Dit leek wel wat te doen, maar zeker weten doe ik het niet.
- De resolutie aangepast naar 1440p. Hier merkte ik verschil, maar ik twijfel of dit hielp.
- Gewisseld tussen verschillende HDR (en SDR) picture modi. De minder heldere modi leken hierbij minder belastend.
- Onder OLED care heb ik APL Stabilize op High gezet. Hierdoor werd het hele scherm over de hele linie helderder. Dit leek te helpen.

Gezien het veel tijd kostte om te herstellen heb ik geen goede systematische test uit kunnen voeren. Tel hierbij op dat er ook wat gewenning ontstond. Dit maakte het voor mij heel lastig om te bepalen of een aanpassing daadwerkelijk verschil uitmaakte. Neem bovenstaande dan ook met een korrel zout.

Google + "second opinion"
Uiteraard heb ik gegoogled op het probleem. Ook heb ik een vriend van me (zelfde leeftijd, ook lenzen) gevraagd naar zijn mening over het scherm. Interessant genoeg kreeg ook hij gelijk last van vermoeide ogen. Toch een breder probleem? We hebben de volgende hypotheses ontwikkeld:

- We moeten beiden naar de opticien (ik ben laatst geweest, dus zeer onwaarschijnlijk).

- Wij hebben beiden een mate van gevoeligheid voor licht, dat zich vooral uit bij grote verschillen in brightness (Pearle, pearle, pearle) (aannemelijk gezien alle wijzigingen die het overall verschil in brightness op het scherm reduceerde leken te helpen. Aan de andere kant, beiden in nog geen enkele andere situatie hier last van gehad.).

- We hebben een gevoeligheid specifiek voor Pulse Width Modulation in OLED schermen (PWM groep op reddit) (Ik ben zelf altijd ietwat sceptisch over dergelijke zaken, al lijken de symptomen en oorzaak te matchen. Hoewel, de Aorus is het eerste OLED scherm waarvan ik last heb. Ik heb geen last van mijn iPad 10th gen en Macbook. Second opinion Vriend heeft een OLED TV, ook daar geen last van. En dan net die vriend heeft het ook?)

- Het probleem is juist VRR Flicker (OLED Flicker problem?) (Ook weer zoiets lastig. Ik merkte inderdaad wat irritante/vermoeiende flikkeren op in donkere content, maar eigenlijk vooral juist in lage resolutie media. Niet zozeer bij normaal gebruik.)

The end
Ik hoop dat bovenstaande je kan helpen bepalen of de Aorus FO32U2 ook jou last kan geven van vermoeide ogen/lichte hoofdpijn. Mocht je hier ook last van hebben, of heb je misschien een idee waar dit kan veroorzaken? Ik houd me aanbevolen! Bedankt voor het lezen en succes met zoeken naar een nieuw scherm!

Heb jij ook een Gigabyte AORUS FO32U2?

Ik ben erg benieuwd of je ook bij andere monitor last gaat krijgen zoals van alienware/msi en asus zijn technisch zelfde panelen. Wellicht woled van lg proberen.
Daar ben ik ook benieuwd naar, het risico lopen op weer een tegenvaller met de kosten/moeite die daarmee gemoeid zijn gaat me wat ver.
Mijn vereiste is een ingebouwde KVM. Bij OLED heb je dan alleen keuze tussen ultrawide waar mijn persoonlijke voorkeur niet ligt, of een monitor van heb ik jou daar.
Misschien dat ik de MSI MPG 271QRX probeer. Anders wordt het een IPS.
Scherm technisch zal er weinig mis zijn, je hebt het alleen over n 32 inch.
32 inch was vroeger gewoon een TV maat, beetje groot voor een werkplek.
Dat idee kwam zeker ook bij mij op. Of dit het hele verhaal is betwijfel ik, omdat een vermindering in helderheid leidde tot meer comfort (al zou je daar natuurlijk ook kunnen zeggen dat ik er dan te dicht op zit).

Ben het met je eens dat 32 inch een beetje groot is voor een werkplek. Was leuk voor bepaalde spreadsheets, maar dat is het. De volgende poging wordt een 27 inch.
Ik werk zelf nu al sinds 2012 met 1 27inch, sinds 2016 met 2 27inchers.
Dat gaat eigenlijk wel prima af, icm merk bewuste keuze, zou ik dan voor de Gigabyte M28U gaan.
Toen ik voor het eerst overstapte van een 27" naar 31,5" scherm moesten mijn ogen in het begin ook heel erg aan wennen. In dit geval zijn er te veel variabelen om te denken dat Gigabyte AORUS FO32U2 zelf de schuldige is. Dit conclusie zou je pas kunnen trekken als je van een andere 32" scherm zou komen.
Ik kom op internet inderdaad vaker tegen mensen last van ogen hebben. Ik had kort hier last van maar ik kwam achter dat het door reflectie te maken had, toen ik wat ging schuiven met bureau was het opgelost.

[Reactie gewijzigd door Donatello__ op 22 juli 2024 21:22]

We wilden je in ieder geval laten weten dat we deze feedback intern hebben doorgegeven. We gaan in ieder geval een onderzoek starten om te achterhalen waardoor dit komt en hier een oplossing voor bedenken.

Heb je toevallig al getest of je het probleem hebt ook bij een ultra stabiele FPS? Een framecap op je game kan hierbij schelen. Ook even een dubbelcheck of dat je gebruikte HDMI / DP kabel de volledige bandbreedte kan leveren voor een stabiele 120hz / 240hz.

Anyway, mocht je vragen hebben dan kun je ons bereiken via DM. In ieder geval bedankt voor de uitgebreide omschrijving, dit gaat zeker helpen.
mvg
Jeff
Hoewel ik niet voor jou kan spreken heb ik het vermoeden dat je last hebt van de zeer kortdurende maar ook zeer frequente brightness-dipje. Je noemt dit pulse width module, maar dat klopt technisch gezien niet. Bij pwm valt de helderheid helemaal weg, wat resulteert in hoogfrequent geflikker. Hoewel oled 'slechts' een dipje heeft i.p.v. van helemaal uit, vermoed ik dat dit bij mij wel tot klachten leidde die vergelijkbaar zijn met die van jou. Zie hier een review van mij van een ander oled-scherm: https://tweakers.net/prod...8/lg-27ep950-b-zwart.html
Dat komt inderdaad redelijk overeen met mijn ervaring, bedankt voor de link. Heb je toevallig ook een tip waar ik op kan letten bij de aankoop van een volgend scherm?
Dat hangt sterk af van je doeleinden en voorkeuren, maar ik vind zelf de schermen gebaseerd op moderne 4K ips-panelen van LG Display erg prettig kijken. Ze gebruiken DC om de helderheid te dimmen i.p.v. PWM en geven daarmee een constant signaal en flikkeren dus niet. Ook is de coating van die panelen over het algemeen niet korrelig en clean. Dat komt het kijkcomfort ook ten goede.
Goede hdr-weergave bieden ze echter niet met het beperkte contrast en helderheid. Alleen de LG 27GR95UM heeft redelijk goede hdr. Dus daar ga je wel op inleveren ten opzichte van QD-OLED.
Ik heb dit en heb helemaal geen last van. I denk dat je gewoon niet tegen glossy schermen kan.