LG 27EP950-B Zwart Review

31 januari 2022, laatste update op 2 februari 2022, 1.491 views Rapporteer

Hier even een korte gebruikerservaring van deze bijzondere monitor voor wie geïnteresseerd is :) Heb je vragen, stel ze!

Pluspunten

• superieur contrast
  • superieure kijkhoeken
  • superieure responsetijden
  • zeer goede fabriekskalibratie
  • HDR-weergave uitmunted

Minpunten

• Niet flikkervrij
  • Vrij 'grainy' coating
  • Rainbow-effect onder een vrij scherpe kijkhoek
  • Piekhelderheid wat beperkt voor HDR

De 27EP950 is op dit moment de enige OLED-monitor samen met zijn 32" broer. De beeldkwaliteit is zoals je verwacht van OLED, dat betekent dat het contrast, de kijkhoeken en responsetijden (voor 60Hz dan) superieur zijn!
De afstelling is door LG erg goed geregeld. Ik heb het scherm doorgemeten met mijn SpyderX en de kleurafwijking ligt rond delta 1 en de gammacurve is netjes. De kleurtemperatuur (van mijn exemplaar) was wat aan de warme kant met 6100K, maar door deze handmatig aan te passen naar de instelling '7000K', werd de kleurtemperatuur netjes naar 6500K gebracht.
Ook erg handig en bijzonder is dat je in HDR-modus niet alleen de helderheid kunt aanpassen (zoals bij alle LG-monitoren het geval is), maar ook de kleurtemperatuur. Ook leuk is dat je met de PQ clipping-punt kunt spelen; je kunt deze naast 'Auto' instellen op 'Panel peak', '1000', '2000', '4000' of '10000'. Hoe hoger de waarde des te meer details in de highlights zichtbaar zijn, maar des te lager de maximale helderheid voor de details die net onder de originele waarde van 10.000 zitten (het dynamisch bereik wordt namelijk naar beneden geschaald). Vergeet daarbij niet de white point in je HDR-applicatie aan te pasen, anders worden er amper meer details zichtbaar. Dus als voorbeeld: je stelt in het osd de PQ Clipping punt in op 10.000 voor maximale details, dan stel je dezelfde waarde (of de maximale waarde) ook in als white point in je applicatie (indien beschikbaar).
De piekhelderheid die ik in HDR heb gemeten is 575 nits. Een volledig wit scherm wordt met zo'n 250 nits weergegeven, maar dat is voor de praktijk niet relevant. De HDR-weergave is uitmunted. Hoewel de piekhelderheid vrij beperkt is, komen highlights er goed uit. En natuurlijk: zwart is echt zwart. Ook onder een hoek, een enorme verademing als je van een IPS-scherm komt :)
Pixelresponse is ook uitstekend, snelle bewegingen blijven scherp voor zover dat mogelijk is bij 60Hz uiteraard.

Nadelen zijn er ook: het is een OLED-paneel van JOLED en deze is helaas niet flikkervrij. Ik zie het scherm in lichtgrijze vlakken lichtjes flikkeren. Ook tekst lezen vind ik op deze monitor niet heel prettig.
Hoewel het scherm behoorlijk glossy is (semi-glossy officieel) is het tegelijkertijd helaas redelijk 'grainy' - een dirty screen-effect is aanwezig in lichtere delen.
Onder een vrij scherpe kijkhoek is dit nog duidelijker te zien en treedt er ook een rainbow-effect op (groene en paarse verticale strepen, wat je ook wel op smartphones met een OLED-scherm ziet).
Image retention ben ik in de korte tijd van testen (uiteraard) nog niet tegen gekomen, maar je doet er verstandig aan de taakbalk automatisch te laten verbergen en osd-instellingen voor de screensaver en pixel shift op hun standaardwaarden te laten staan.

Heb jij ook een LG 27EP950-B Zwart?

Bedankt voor je review. Ben zeer sterk geïnteresseerd in dit scherm, voornamelijk in de reactietijd.

Hoe zien games er uit op dit scherm?
Forza 5 Horizon in HDR simpelweg subliem! De kleuren en contrast kunnen gewoon niet beter. Wel kan het nodig zijn om de kleurtemperatuur op 7000K te zetten, zodat de daadwerkelijke waarde op 6500K uitkomt, zoals ik ook aangeef in de review. Maar dan is het echt fantastisch! En ik heb al aardig wat HDR-schermen getest, ook een HDR1000. De 27EP950 is de beste afgezien van dat standaard de highlights minder gedetailleerd zijn. Dat was bij dat HDR1000-scherm duidelijk beter, maar dat is dan ook het enige.
Ik wil je wel waarschuwen dat je wel last van je ogen kunt krijgen, helemaal bij het lezen van tekst. Dat was voor mij echt een dealbreaker.
Bedankt Degrader voor je feedback. Gezien joled nu in volle productie is hoop ik ten laatste volgend jaar een 32 inch exemplaar te bemachtigen in een lager (niet professioneel) segment maar dan wel met adaptive sync zodat ik films kan bekijken in 24p. Eizo had twee jaar geleden al een "entertainment" scherm maar dan in 24 inch en in zeer beperkte oplage (joled prototype).

[Reactie gewijzigd door QLMJ648y op 25 juli 2024 19:54]

Ah, dus het gaat je niet om de 27EP950. Maar voor films is een dergelijk Joled-paneel zeer geschikt, ja.
En de reactetijden had ik nog niet op gereageerd zag ik, maar die zijn ook zeer goed. Het beeld blijft scherp, ook bij hele snelle bewegingen. Natuurlijk ben je wel gelimiteerd aan de 60 Hz, maar responsetijden zijn daadwerkelijk 1ms (zelfs nog lager), zie ook: https://tftcentral.co.uk/...Response-Times-and-Gaming

[Reactie gewijzigd door Degrader op 25 juli 2024 19:54]

Nee, Eizo had de Foris Nova, welke een 21.6" JOLED scherm is. Ik heb het kunnen uitproberen en het was werkelijk de mooiste JOLED scherm ooit, de kleuren spatten er echt helemaal uit! Het design is wel erg ongemakkelijk maar ik heb het helaas moeten retourneren want het was niet flikkervrij.
geen probleem, 120 Hz interesseert me niet. Gewoon een absoluut gebrek aan latency en eventueel fractionele framerates aangezien ik graag arcade games (shmups) met soms rare framerates (57 Hz).
Dat het niet flikkervrij is, is de grootste dealbreaker voor me want ik ben er erg gevoelig voor en krijg dan last van vermoeide hoofdpijn, dus niet de gewone hoofdpijn en mijn zicht zal verslechterd. Het zicht wordt wel verbeterd als ik er geen gebruik meer van maak. Superjammer! Volwaardige flikkervrije technologie blijft dus erg belangrijk.

Voorlopig wacht ik dus op de Asus OLED PA32DC en de MQ16AH aangezien deze volgens de specificaties wel flikkervrij zijn.
Bedankt SilverRST voor je feedback.

Ondertussen is verleden maand de eerste gaming versie van dit JOLED paneel gelanceerd:

Prijs 2000 euro, voorlopig Japan only.

Reactietijd is ultrasnel alhoewel er nog altijd een lag aanwezig is van 3 frames tussen input en visuele output. Dit is standaard ingebouwd ter bescherming van het inbranden van pixels op het OLED paneel.

Hopelijk binnen een twee- à drietal jaar zijn er verbeterde versies van deze monitor beschikbaar.
Bedankt voor de link. Ik heb er nog nooit van gehoord maar ook niet zo gek omdat het Japan-only is.

Gezien mijn huidige situatie gaat het 'm niet worden om zo lang te wacht dus wordt het de MQ16AH. Het moet echt flikkervrij zijn dus keuzes zijn beperkt op dat gebied.
hoi @Degrader

ik heb eigenlijk 1 vraag is het mogelijk dat je via een foto/video een idee kunt geven hoe glossy dit scherm is?

spreekt mij namelijk nogal aan al zou ik liever een 100% glossy panel hebben
Hoi atthias,

Het is inmiddels alweer een half jaar geleden dat ik het scherm na een week heb geretourneerd. Maar ik denk dat het volgende onderdeel van de review (van PCMonitors) van de 32" Asus equivalent behulpzaam kan zijn: https://pcmonitors.info/reviews/asus-pa32dc/#Calibration

Hij beschrijft het precies zoals ik het toen ook ervaren had: dus behoorlijk glossy en daarmee bijna dezelfde vibrancy qua kleuren als een 100% glossy scherm en tegelijkertijd is het aardig grainy, dat laatste zie je vooral in lichtere delen.
uit interesse waarom had je hem teruggestuurd beviel hij toch net?

bedankt voor de link die bied inderdaad een goed idee van wat ik mag verwachten
Vanwege dat ik pijnlijke ogen kreeg van het scherm, zie ook hierboven in mijn review. Qua kleuren en contrast is het spectaculair. Ook in HDR, alleen zijn de highlights dan niet heel fel en standaard niet zo gedetailleerd, al kun je dit wel verbeteren met de PQ-instelling. Maar optimaal is het dan nog steeds niet.
aaah overheen gelezen dan want ik had het niet gezien excuses

bedankt voor je tijd en de link