€ 479,- bij bol Plaza

Roborock Q Revo Wit Review

27 mei 2024, laatste update op 29 mei 2024, 783 views Rapporteer

Een fantastisch apparaat met goede bots en afgronddetectie, met een fantastische app.

Pluspunten

• Maakt goed schoon
  • Zuigt het tapijt
  • Heeft geen camera
  • Briljante app
  • Maakt je vrouw gelukkig

Minpunten

• Installatie was een drama
  • Coud based
  • Lawaai bij legen

Wat een fantastisch apparaat is dit. We hebben hem nu een week in huis; we noemen hem Pietertje.
Mijn vrouw is er dolgelukkig mee (niet meer zuigen en dweilen, en niet meer hoeven mopperen op haar man het ook weer eens te doen). En ik zit nog steeds gefascineerd te aanschouwen hoe het apparaat zich om obstakels heen maneuvreert, onder stoelen weet te dweilen en zuigen, kleden meepakt (we hebben een tapijt met polen van 2 cm, die pakt ie prima). Fantastisch is de 'Dynamic Lift' functie, waarbij hij een klein sprongetje maakt om op een hoogpolig tapijt te komen. Ook erg mooi is de 'panic mode' waarnaar hij schakelt als hij vast komt te zitten. Zo is het nog wel eens dat ik denk 'oh ow', nu moet ik hem gaan helpen, maar dan weet hij zich alsnog los te wurmen.

Dat gaat niet altijd goed; wat ook te verwachten is. Zo hadden we onder de salontafel allerlei magazines liggen. De kaften zijn door dat ding grondig verscheurd. Onnodig, want daar hebben we al een hond voor. Voor de blaadjes hebben we nu een ander plekje voor bedacht. Onder ons bed hadden we stroomkabels liggen, maar daar 'struikelde' Pietertje over, waardoor zijn twee draaiende zwabber-schijven er af vlogen. Hij sprong vervolgend op pauze en meldde vervolgens vocaal en via de app. Daarna ben ik de kabels onder het bed gaan bevestigen, aangezien we geen zin hebben om zelf nog onder het bed te gaan zuigen. Op de bovenverdieping verslikte hij zich een keer in een koortje van een rugzak, waarna hij in pauze gaat en je hiervoor waarschuwt.

Ook fantastisch vind ik de 'afgronddetectie'. Zo was ik in het begin bang dat hij van de trap zou lazeren als ik hem op de bovenverdieping neerzette. De eerste keer heb ik vol spanning op de trap gezeten, om hem op te vangen. Dat was echter niet nodig. Ook herkent hij de convectorput die we in ons huis hebben en slaat deze over.

Hoewel de app volledig app-based is, kun je hem -in principe- gebruiken zonder enige internet-connectivity. Dan moet je met de hand op de startknop drukken van apparaat, en afhankelijk van of je de moppen hebt geïnstalleerd gaat ie dan de volledige bereikbare ruimte alleen zuigen, of zuigen en dweilen. Maar bedenk dan wel dat je dan verder niks kan instellen. Geen schoonmaakschema’s, geen no-go zones, geen ruimtes, geen dweil- of zuiginstellingen (hoeveelheid water, hoe hard hij moet zuigen) en alle andere toeters en bellen. Daarvoor heb je allemaal de app nodig, en dan moet je de robot koppelen aan het internet.

Dit apparaat heeft geen camera. Alles wat hij doet gaat op basis van licht en aanrakingssensoren. Als je op Youtube reviews en vergelijkingen bekijkt, dan kom je er achter dat de duurdere modellen wel beschikken over een camera, waardoor deze beter in staat zijn om objecten in de kamer heen te zuigen. Bij die duurdere Roborock modellen kun je op afstand meekijken met de camera van de robot. Ik gruwel echter van dit idee. Een apparaat dat mij de hele dag kan bespieden via een camera komt er simpelweg niet in bij mij. Dus het ontbreken van de camera is voor mij echt een groot plus punt.

En dan komt het heikele punt van installatie. Dat was een ongelofelijk drama bij mij. Daar heb ik dagen mee lopen klooien. Uiteindelijk bleek bij mij de oplossing te zijn om de DNS server instellingen van de router (tijdelijk) op 8.8.8.8 te zetten. Na deze change was de installatie opeens een fluitje van een cent. Wat mij hielp was de volgende Reddit post: https://www.reddit.com/r/...5cm/cant_connect_to_wifi/. Mocht je kiezen voor dit apparaat, en heb je installatieproblemen, dan is de kans groot dat deze post het antwoord bevat.

Heb jij ook een Roborock Q Revo Wit?