Kopen en installeren
Bestellen en levering
Het was me al opgevallen dat de prijsstelling op de Ubiquiti Europe webshop "optimistischer" was dan bij de retailers; bij
MegaGekko kon ik de spullen die ik wilde hebben vlot bestellen en kwamen ze sneller dan verwacht thuis.
Ik kocht dit AP in combinatie met een
Cloud Gateway Ultra.
Zoals in de gelinkte shopreview al gemeld: op 1e pinksterdag besteld, op 2e pinksterdag verstuurd en de werkdag erna al af te halen bij het pakketpunt een dorp verderop.
Uitpakken
Het is alsof je een Apple product geleverd krijgt; de verpakking is 'af', het apparaat zit schitterend ingepakt zonder overdaad aan vulmateriaal, en er komt een schitterend device uit die verpakking.
Het AP keurig verpakt in een kunststof "schil", een uitneembaar 'nokje' voor een kabeldoorvoer, misschien dat de schroeven het enige was waar ik iets over zou kunnen brommen: ze schroeven niet echt lekker in merantimultiplex, met hun erg kleine kopjes.
Maar die boor template, met dat schattige kleine waterpasje maakte dat in 1x helemaal goed.
Eerste configuratie
Kudo's voor de makers van de Youtube video's van Unified IT. Hun
beginners video heeft me enorm geholpen. Na het kijken daarvan was het echt een klik-klik-klaar om een netjes geconfigureerde omgeving op te zetten.
Eerste dagen in gebruik
Dekking in het verticaal: beter dan verwacht
Het AP hangt met muurbevestiging, dus vertikaal, aan het paneel boven de deur van de meterkast. De woning is voorzien van betonnen vloeren, en ook op de zolder is voldoende dekking om goed te kunnen werken. Iets wat ik eigenlijk niet had verwacht.
Dekking horizontaal: valt tegen voor de investering
Ik wist dat ik een AP kocht met een gespecificeerde dekking van max 140m2. En ik besefte me, dat door hem vertikaal op te hangen dit vast beperkt zou worden.
Echter, voor een totaal investering van 250,- (samen met de UCG Ultra) ben ik niet "beter af" qua -dekking- dan met mijn oude Asus router uit 2015.
Eerlijk is eerlijk: dan hebben we het niet over de performance: deze nieuwe combinatie van producten levert een veel vlottere gebruikerservaring op.
Conclusie: bijbestellen
Voor mijzelf, als tevreden gebruiker van de console, is het duidelijk: ik wil dit uitbouwen.
Er is dus een 2e identiek AP onderweg in de post nu; morgen ga ik die toevoegen aan het systeem, aan de andere kant van de woning, en dan eens kijken of we dan wel dekking hebben in de tuin...