€ 99,90 bij NBB.com

Ubiquiti UniFi U6+ Review

fietsie
24 mei 2024, laatste update op 24 mei 2024, 3.594 views Product gekocht

Ubiquiti UniFi U6+

Gelijk met mijn aanschaf van een Ubiquiti Cloud Gateway Ultra kocht ik ook een Unifi U6+ mee.
Geselecteerd op basis van reviews, en prijs.

Een eerste teleurstelling was toch wel dat ik voor grofweg 250,- niet de WiFi dekking haal die mijn antieke Asus Router (aangeschaft in 2015) tot en met 2e pinksterdag jongstleden nog wel (dagelijks drie keer rebootend) kon leveren.

Maar dan de andere kant: het beheren, het inzicht in wat er gebeurt in het netwerk, de landingpagina voor een gastennetwerkje: daar werd ik heel blij van.

Pluspunten

• Plug-and-play in de praktijk
  • Rijkdom aan configuratiemogelijkheden
  • Mesh functionaliteit 'standaard'
  • Dat waterpasje in de boor-template...

Minpunten

• Met 1 AP haal ik niet de dekking die een Asus router uit 2015 makkelijk haalt
  • Het muurplaatje had net een tikkie dikker gemogen

Kopen en installeren

Bestellen en levering
Het was me al opgevallen dat de prijsstelling op de Ubiquiti Europe webshop "optimistischer" was dan bij de retailers; bij MegaGekko kon ik de spullen die ik wilde hebben vlot bestellen en kwamen ze sneller dan verwacht thuis.
Ik kocht dit AP in combinatie met een Cloud Gateway Ultra.

Zoals in de gelinkte shopreview al gemeld: op 1e pinksterdag besteld, op 2e pinksterdag verstuurd en de werkdag erna al af te halen bij het pakketpunt een dorp verderop.
Uitpakken
Het is alsof je een Apple product geleverd krijgt; de verpakking is 'af', het apparaat zit schitterend ingepakt zonder overdaad aan vulmateriaal, en er komt een schitterend device uit die verpakking.

Het AP keurig verpakt in een kunststof "schil", een uitneembaar 'nokje' voor een kabeldoorvoer, misschien dat de schroeven het enige was waar ik iets over zou kunnen brommen: ze schroeven niet echt lekker in merantimultiplex, met hun erg kleine kopjes.

Maar die boor template, met dat schattige kleine waterpasje maakte dat in 1x helemaal goed.
Eerste configuratie
Kudo's voor de makers van de Youtube video's van Unified IT. Hun beginners video heeft me enorm geholpen. Na het kijken daarvan was het echt een klik-klik-klaar om een netjes geconfigureerde omgeving op te zetten.

Eerste dagen in gebruik

Dekking in het verticaal: beter dan verwacht
Het AP hangt met muurbevestiging, dus vertikaal, aan het paneel boven de deur van de meterkast. De woning is voorzien van betonnen vloeren, en ook op de zolder is voldoende dekking om goed te kunnen werken. Iets wat ik eigenlijk niet had verwacht.
Dekking horizontaal: valt tegen voor de investering
Ik wist dat ik een AP kocht met een gespecificeerde dekking van max 140m2. En ik besefte me, dat door hem vertikaal op te hangen dit vast beperkt zou worden.
Echter, voor een totaal investering van 250,- (samen met de UCG Ultra) ben ik niet "beter af" qua -dekking- dan met mijn oude Asus router uit 2015.

Eerlijk is eerlijk: dan hebben we het niet over de performance: deze nieuwe combinatie van producten levert een veel vlottere gebruikerservaring op.
Conclusie: bijbestellen
Voor mijzelf, als tevreden gebruiker van de console, is het duidelijk: ik wil dit uitbouwen.
Er is dus een 2e identiek AP onderweg in de post nu; morgen ga ik die toevoegen aan het systeem, aan de andere kant van de woning, en dan eens kijken of we dan wel dekking hebben in de tuin...

Heb jij ook een Ubiquiti UniFi U6+?

Vraag & Aanbod

Ja mooie kunst dat het bereik slecht is, wanneer je hem verkeerd ophangt ;)

Deze units zijn specifiek gemaakt om vlak tegen het platfond te hangen, dan hebben ze rondom een uitstekend bereik. Verticaal dan wat minder, maar dat hoeft ook niet; op de verdiepingen boven en/of beneden hang je er ook een aan het plafond.
Wil je aan een muur hangen dan kun je beter de U6 Mesh hebben (vergeet meteen het Mesh in de naam - die dingen zijn net zo goed of slecht in meshen als de rest van de U6 serie) wat je met een bijleverend muurbeugeltje wel in de juiste orientatie kunt ophangen of neerzetten.
I know, maar aangezien dit huis in de verkoop gaat ga ik nu geen gaten bakken met een boorhamer in het plafond, en kabels trekken langs het plafond. Het is een woning uit de jaren '90 dus geen overdaad aan loze buizen en inbouwdozen enzo...

En die U6 Mesh was mij te duur...
Wat je nog zou kunnen proberen, als je de plaats ervoor hebt (op een plankje wellicht) is om hem plat neer te leggen. (Dus met de bolle kant naar boven)
Dat ligt hij weliswaar eigenlijk op z'n kop, maar kan wel beter rondom stralen. (Hoewel je dan op die verdieping mogelijk beter bereik hebt, heb je wel kans dat je je bereik op zolder dan weer kwijt bent)
Op youtube een filmpje bekeken, dat ik niet zo vlug terug kan vinden, waarin de LR (Long Range) uitvoering voor thuis gebruik geadviseerd werd.
Het was een filmpje van Tom Lawrence

Enige weken terug een paar U6 geplaatst inclusief de Unifi Server (controller) op een Linux VM.
Semi openbare locatie waar het aantal gebruikers kan oplopen tot plus 100. En volgens diverse reviews schijnt dat geen probleem op te leveren.
De inlogmogelijkheden op het gecreëerde gastnetwerk zijn voortreffelijk. Zelfs coupons met een beperkte levensduur zijn mogelijk.

Prive al enige jaren tot tevredenheid een Pro en LR in gebruik .
Jammer dat dit mooie model niet tegen de wand gemonteerd kan worden.Om die reden terug moeten sturen. Jammer vond het wel een mooie oploassing om de dekking te verruimen van de Wifi 5 router die in de meterkast stond. Uiteindelijk de prima functioneren WiFi 5 router door een WiFi 6 router vervangen en het effect is beter dan ik vooraf had verwacht. Snelheid verbinden met mijn Zenbook op schoot in de Woonkamer 1201 mbps up en down. Ik haal met downloaden nu toch vlot 50-60mb per seconde.
Router staat nog steeds in de meterkast.