Kopen en installeren
Bestellen en levering
Het was me al opgevallen dat de prijsstelling op de Ubiquiti Europe webshop "optimistischer" was dan bij de retailers; bij
MegaGekko kon ik de spullen die ik wilde hebben vlot bestellen en kwamen ze sneller dan verwacht thuis.
Zoals in de gelinkte shopreview al gemeld: op 1e pinksterdag besteld, op 2e pinksterdag verstuurd en de werkdag erna al af te halen bij het pakketpunt een dorp verderop.
Uitpakken
Het is alsof je een Apple product geleverd krijgt; de verpakking is 'af', het apparaat zit schitterend ingepakt zonder overdaad aan vulmateriaal, en er komt een schitterend device uit die verpakking.
Installatie
Even de "rubbertjes" eronder plakken, stroom erop en de netwerkkabel van het al jaren in Bridge modus staande kabelmodem erin. App opgestart.
En... niets.
Uiteindelijk moest dus ook het kabelmodem een keer door het donker; daarna ging de installatie verder als vanzelf.
Eerste configuratie
Kudo's voor de makers van de Youtube video's van Unified IT. Hun
beginners video heeft me enorm geholpen. Na het kijken daarvan was het echt een klik-klik-klaar om een net geconfigureerde omgeving op te zetten.
Inrichting met 1 AP
Ik heb eerst maar eens 1 AP meebesteld, om te zien wat voor dekking ik daarmee zou kunnen krijgen.
Hier zit wel een 1e kritische noot, maar die ga ik in de review van dat AP wel uitwerken.
Ook dit liep vloeiend, de Unifi neemt je aan de hand mee door het proces.
Eerste dagen in gebruik
Optimalisaties "voor mezelf"
Ik vind het prettig als bepaalde devices in mijn omgeving vaste IP nummers hebben; in mijn oude Asus router was ik gewend dat de DHCP fixed-leases configuratie vrij prominent aanwezig was.
Na even zoeken heb ik wel kunnen uitvissen hoe je de vaste IP's instelt, maar voor het maken van een keurig overzichtje heb ik naar tips en truucs gegoogeled. Overal is eigenlijk tot nu toe wel een antwoord op te vinden.
Constatering: ik wil 'meer'!
Ik werd wel hebberig van de Unifi console; een POE+ switch, VLAN ondersteunende switches in de ruimtes in huis waar veel bekabelde devices staan, dat voelt op een of andere manier toch wel bijzonder wenselijk... Dus er is een nieuwe bestelling gedaan...