Arlo Essential 2K Outdoor Beveiligingscamera - 2-Pack Review

PeacekeeperNL
16 mei 2024, laatste update op 16 mei 2024, 2.225 views Product geleend
De reviewer heeft dit product te leen gekregen voor het schrijven van deze review. PeacekeeperNL schreef afgelopen jaar 22 reviews, waarvan 55% gesponsord.

Arlo Essential 2K Outdoor Beveiligingscamera - 2-Pack

Arlo maakt al langere tijd beveiligingscamera’s. Nu hebben ze de Essential-serie, een ietwat budgetvriendelijkere serie, een update gegeven met de Essential 2K-camera.

De beeldkwaliteit van de camera vind ik bij zowel normaal als weinig licht erg goed. Zoals de naam doet vermoeden zit er een 2K-beeldsensor in de camera. Doordat de camera op accu werkt, is deze flexibel te plaatsen. Bij een juiste plaatsing verwacht ik dat de beelden goed bruikbaar zullen zijn in geval van een incident.

Een nadeel van de camera op batterij vind ik dat je geen continu-opname hebt. Hierdoor komt het ook voor dat je wel eens stukjes mist. Dit is echter inherent aan het feit dat de camera op batterij werkt: er moeten concessies gedaan worden om batterijlevensduur te optimaliseren. Met veel bvewegingen gaat de accu ook niet lang mee (ongeveer een week).

Benieuwd geworden? Lees dan mijn uitgebreide review van deze camera van Arlo!

Pluspunten

• Goede beeldkwaliteit overdag
  • Prima beeldkwaliteit in het donker
  • Eenvoudige installatie
  • Bouwkwaliteit voelt goed
  • Zeer flexibele plaatsingsmogelijkheden
  • Geen logo’s of watermerken in opname

Minpunten

• Abonnement benodigd voor beeldopnames
  • Dus geen opslag in eigen beheer
  • Zonder abonnement beperkte functionaliteit
  • Lichtsterkte LED-verlichting is beperkt
  • Ondanks budgetvriendelijker, nog altijd vrij duur vergeleken met Chinese camera’s

3 van 5 sterren (Voldoende)

Historie:
• 20240516 - Initiële review

Disclaimer: Ik heb deze Arlo Essential 2K Outdoor te leen gekregen waarop ik deze review heb kunnen schrijven! Ik ontvang geen financiële of materiële vergoeding voor het schrijven van deze review.

De review is niet door Arlo of de ter beschikking stellende persoon gemodereerd, beïnvloed of wat dan ook, en betreft dus volledig mijn ongezouten mening en oordeel! Al mijn reviews zijn volledig afkomstig van mijzelf, en mijn mening is niet te koop. Ik help graag mijn medeTweakers met hun productkeuzes en doe daarin mijn best een product zo volledig mogelijk te testen.

Echter kan ik niet alle mogelijke scenario’s bedenken en/of testen. Ik vind het dan ook belangrijk om te adviseren ook naar andere reviews te kijken van dit product, om zo een completer beeld te krijgen voordat je een aankoop doet!

En zoals altijd, heb je vragen, opmerkingen of feedback, laat het me vooral weten onderin in de comments, of via een PB'tje! Voor nu veel leesplezier gewenst!

Inleiding

Vind je het saai om deze inleiding te lezen? Skip dan snel door naar de inhoudsopgave van deze review! Ik neem het je niet kwalijk.
In de categorie beveiligingscamera’s heb ik al diverse soorten en merken camera’s mogen reviewen, zoals wat meer recent de Hue Secure op batterij, en verder in een verder verleden de Ezviz C3W Pro, Husky Air en C6W. Vandaag komt daar deze review van de Arlo Essential 2K Outdoor beveiligingscamera bij, verder simpelweg “camera” genoemd.

Beveiligingscamera’s worden steeds meer gangbaar in de huidige maatschappij en je ziet ze steeds meer in het straatbeeld. Persoonlijk vind ik dat ook niet zo gek, en heb ik er niet zo’n probleem mee. Autobranden komen almaar vaker voor, en mensen willen hun privébezittingen, zowel binnen als buiten, graag goed beveiligen. Het hebben van een beveiligingscamera geeft een stukje gevoel van veiligheid. Of het daadwerkelijk bijdraagt aan de veiligheid, laat ik in het midden.

Daarnaast kunnen camerabeelden vaak goed richtinggevend zijn in een strafrechtelijk onderzoek om misdaden op te lossen. Dat is dan ook één van de redenen van het bestaan van Camera in Beeld waar ondernemers én particulieren hun camera’s kunnen aanmelden bij de politie, zodat indien er iets voorvalt in je omgeving de politie dit register kan raadplegen om sneller bewakingscamera’s te vinden.

Meerdere recente woninginbraken in mijn wijk zijn extra motivatie voor mij om ervaring op te doen met diverse camerasystemen. Uiteindelijk verwacht ik echter over te stappen op camera’s van Ubiquiti, zodra ik daar de financiële middelen voor heb. Camera’s van Ubiquiti zouden goede beeldkwaliteit moeten opleveren, en daar heb je alles in eigen beheer. De aanschafprijs is echter wel fors hoger dan bijvoorbeeld deze Arlo. Maar terug naar Arlo.

De nieuwe camera van Arlo werkt, zoals veel van hun modellen, op een interne accu en kan zowel binnen als buiten worden gebruikt. De camera primair voor buiten bedoeld. Het voordeel van een camera met interne accu is dat je flexibel bent met de plaatsing. Je hoeft geen rekening te houden met de voedingskabel. Nadelen heeft het echter ook, zo wordt er alleen bij gedetecteerde bewegingen beeld opgenomen, en moet je regelmatig de accu opladen. Daarnaast zal de kwaliteit van de accu mettertijd degraderen, waardoor je de camera op langere termijn zal moeten vervangen.

Maar alle ins en outs die ik heb gevonden de afgelopen weken, zal ik in deze review proberen te delen met jullie! Veel leesplezier gewenst!

Keuze maken in cameraland

Zoveel mensen, zoveel wensen. Er zijn veel soorten camera’s en nóg meer merken. Een keuze maken is dan ook lastig. Heb je al een camerasysteem, dan is het vaak het best om in dat ecosysteem te blijven. De verschillende merken werken meestal niet met elkaar samen. Als je op de Tweakers Pricewatch kijkt, zie je dat er op het moment van schrijven (20240516) 1883 uitvoeringen van beveiligingscamera’s beschikbaar zijn.

Dus, waar moet je aan denken voordat je voor een bepaalde camera kiest? Wat heb je nodig? Welke opties zijn er? Waar worden de beelden opgeslagen? Werkt de camera standalone, of heeft het een basisstation nodig? Kies je voor een camera met een voedingskabel, of met interne accu? Wil je deze draadloos verbinden, of via een ethernetkabel? Komt de camera in je woning te hangen, of buiten? In weer en wind, of beschut? Hoe wil je de camera bevestigen? Wil je dat deze pan en tilt mogelijkheden heeft? En hoe is de beeldkwaliteit?

Zoals je ziet zijn er enorm veel zaken om over na te denken. In deze review wilde ik dit punt alleen kort aanstippen om het balletje te doen rollen. Ik zal deze vragen echter verder niet in deze review toelichten, met uitzondering van eigenschappen van de camera. In de pricewatch kun je echter wel op veel van de genoemde punten filteren.

Het fijne van de Arlo Essential 2K Outdoor camera vind ik dat de camera waterdicht is met een IP65-rating (verder niet uitgebreid getest, maar de hogedrukreiniger heeft de camera wel overleefd).

Opslaglocatie beelden
Een aspect om dus rekening mee te houden, is waar de beelden worden opgeslagen. Bij veel commercieel verkrijgbare camera’s is dat in de cloud, op de server van de fabrikant van de camera. Hier zit vrijwel, zo niet altijd een abonnementsvorm aan vast als je beelden wilt kunnen terugkijken, en daarmee maandelijks of jaarlijks terugkerende kosten. Wat een voordeel hiervan is, is dat je als gebruiker wordt ontzorgd. Wél ben je hierdoor afhankelijk van de diensten van de fabrikant.

Een andere mogelijkheid voor opslag van camerabeelden is een camera met opslag op een SD-kaart. Hierdoor heb je geen maandelijks of jaarlijks terugkerende kosten en heb je de beelden volledig in eigen beheer. De opslag is in dat geval vaak in de camera zelf. Ook is het mogelijk dat de geheugenkaart voor opslag in een basisstation wordt geplaatst.

Een nadeel van beveiligingsbeelden opslaan op een SD-kaartje is enerzijds, zeker met het 24/7 wegschrijven van beelden, dat het geheugenkaartje het op den duur zal begeven. Dit gaat sneller als het een kwalitatief slecht geheugenkaartje betreft. Het zou erg onpraktisch zijn als dit precies gebeurt wanneer je de beelden nodig hebt, omdat er bijvoorbeeld is ingebroken. Anderzijds, mocht de camera gestolen worden, dan heb je ook geen beelden van de diefstal (al heb ik zelf nog niet gehoord dat een beveiligingscamera is gestolen).

Nog een optie is dat de beelden op een NAS of pc worden opgeslagen. Wederom een voordeel is dat de beelden in eigen beheer blijven, maar de initiële aanschafprijs voor een NAS ligt fors hoger dan dat van een SD-kaartje. Over het algemeen levert dit wel ruimere mogelijkheden voor opslag, en is het mogelijk dit centraal op één plek te regelen indien je meerdere camera’s hebt.

Met een NAS, pc of SD-kaart is het tevens mogelijk om beelden op te slaan zonder actieve internetverbinding. Nadelig is in dat geval dat je dan niet bijvoorbeeld vanaf je vakantieadres kan (mee)kijken.

Daarnaast is het soms mogelijk om de beelden zowel op een SD-kaart op te slaan, als (tegen betaling) in de cloudomgeving van de fabrikant.

Bij de camera van Arlo worden beelden in de cloudomgeving van Arlo opgeslagen. Hier heb je wel een actief abonnement voor nodig, anders kun je alleen live beelden bekijken en krijg je slechts notificaties bij gedetecteerde beweging.

Omdat ik al eens eerder succes heb gehad met het uitvoeren van een intensieve portscan, voor het vinden van een RTSP-poort, heb ik dat ook bij deze camera gedaan. Ik had al de verwachting dat ik niet zo’n dergelijke poort zou vinden, en tijdens de scan heb ik geen geopende poorten gevonden. De portscan zorgde ervoor dat de camera offline raakte.

Specificaties

Hieronder vind je de belangrijkste specificaties van de camera:
  • Gezichtsveld cameralens: 130 graden
  • Maximale videoresolutie: 2K (2560x1440)
  • Nachtzicht: Ja, zwart-wit met IR-LED’s of kleur met geïntegreerde LED
  • Microfoon en speaker voor tweewegcommunicatie
  • Connectiviteit: 2.4GHz wifi
  • IP-klasse: IP65
  • Batterijtype: LiPo
  • Garantie: 2 jaar via de verkoper, slechts 1 jaar via Arlo*
*Op de website van Arlo kwam ik de volgende passage tegen aangaande de garantie:
De lengte van de beperkte hardwaregarantie van Arlo is meestal één jaar vanaf de datum van aankoop, maar kan variëren afhankelijk van het aangeschafte Arlo-product. Met name sommige onderdelen of accessoires bij Arlo-producten, zoals batterijen, voedingskabels, hoesjes of montagesteunen, kunnen een beperkte garantie hebben die afwijkt van de eenjarige garantie van het Arlo-product waar ze bij horen.

Unboxing

Arlo geeft aan dat je in de verpakking de volgende zaken vindt:
• Gratis Arlo Secure proefperiode
• 2 Arlo Essential 2K Outdoor Camera’s
• 1 USB-laadkabel (USB-A naar USB-C)
• 2 wandbevestigingssets
• Handleiding
• Beveiligingssticker

Valsspelen, deze was al voor me uitgepakt ;)

De gratis proefperiode zit niet fysiek in de verpakking, uiteraard. Dit is gekoppeld aan de beveiligingscamera. De beveiligingssticker stelt verder in mijn opinie niet echt wat voor, met uitzondering van dat het een verkapte poging is om reclame te maken.

Op afstand word ik van de sticker er niet wijs uit dat er camerabewaking plaatsvindt, tenzij ik de opvallend witte camera zelf zie hangen. Qua design zijn de camera’s van Arlo weinig veranderd en in dat opzicht voor mij wél herkenbaar.

Installatie

Omdat ik de camera’s te leen had, heb ik deze verder niet gemonteerd. Ik zou het namelijk zonde vinden om gaten in de muur of in het hout te boren, voor een product wat maar tijdelijk hangt. In plaats daarvan heb ik de camera’s op statief gezet en in verschillende omstandigheden getest.

De schroefaansluiting achterop is dezelfde maat als op digitale camera's

Van de meegeleverde mount voelt de montageplaat mij wel wat fragiel aan. Ik kan mij goed voorstellen, omdat je de camera regelmatig van de muur zal moeten halen om bij te laden, dat van deze montageplaat uiteindelijk een hoekje afbreekt, waardoor de camera niet stevig meer op zijn plek blijft zitten.

De haakjes aan de zijkant ogen en voelen mij wat fragiel aan. De mount klemt hierop vast

Arlo heeft hier wel diverse andere accessoires voor beschikbaar, waarmee je de camera kunt bevestigen, maar ik vind het in dat opzicht wel een tegenvaller dat de meegeleverde montageplaat zo zwak aanvoelt. Mij geeft het in ieder geval niet het gevoel dat de camera langdurig en betrouwbaar bevestigd zit met deze mount.

Om de camera’s in gebruik te nemen, heb je de Arlo Secure app nodig. In mijn geval heb ik deze op Android gebruikt. Elders online las ik dat er ervaringsverschillen zitten tussen de iOS-versie en Android-versie van de app.

In de app word je met diverse, uitgebreide stappen begeleid om de camera te configureren en monteren. Onderdeel hiervan is ook een firmware-update, welke in mijn geval circa vier minuten erover deed om te installeren.

Optionele accessoires
Op de website van Arlo zijn enkele accessoires beschikbaar voor de camera. Een tweetal mounts voor de camera (en ieder in zwart en wit beschikbaar), een Arlo Chime 2 en een zonnepaneel. Wat je precies met de Chime kunt, durf ik niet precies te zeggen, omdat ik deze niet heb getest.

Dit is de maximale hoek van de standaard meegeleverde mount

Met behulp van het zonnepaneel kun je de camera bijladen, waardoor de accu langer mee gaat. Coolblue vermeldt hierover dat gemiddeld drie uur zon per dag ervoor zorgt dat de camera nooit meer handmatig opgeladen hoeft te worden. Ik kan mij echter inbeelden dat in de donkere maanden deze drie uur beperkt gehaald worden. Omdat ik de test in de zomer heb gedaan, én niet de beschikking had over de zonnepanelen, kan ik hier echter niks zinnigs over zeggen.

In mijn testperiode moet ik zeggen dat het me lukte om binnen een week de accu van 100% naar 10% te krijgen, hierover in het volgende hoofdstuk meer. Ik weet echter niet of het zonnepaneel de accu voldoende zou kunnen hebben bijladen om dit significant op te rekken tot niet meer handmatig hoeven bijladen.

Gebruik

Zodra je de camera op een goede plek hebt geplaatst, komt het belangrijkste aspect van de camera, het gebruik ervan. Zelf heb ik voor het testen van de camera, de camera op verschillende plaatsen in en om het huis geplaatst met behulp van een camerastatief (de montagemethode achterop is gelijk met die voor een statief voor fotocamera’s). De camera heb ik dus niet op een vaste positie gebruikt, zoals men die normaliter zal hebben.

Hier nog een keer de camera met daarnaast de mount

Instellingen
Qua instellingen heb ik in de camera gekozen voor beste videokwaliteit. Standaard staat deze op geoptimaliseerd. Daarnaast heb ik de low power mode wel ingeschakeld gehouden, maar verlaagd naar 10%. In low power mode wordt de batterijlevensduur verlengd doordat er dan geen clips worden opgenomen, maar slechts snapshots worden gemaakt.

Night vision mode staat standaard op kleurweergave. Deze vond ik echter maar matig, ook doordat de interne LED-verlichting van de camera beperkte kracht heeft. Daarom heb ik deze op zwart-wit gezet. Het is ook mogelijk om nachtzicht volledig uit te schakelen. Dit doe je bijvoorbeeld als je de camera achter een raam hebt staan. Reflecties van de LED’s zou er in dat geval voor zorgen dat je geen of slecht beeld overhoudt.

Verder heeft de camera een microfoon. Op de website/FAQ adverteert Arlo ermee dat deze dusdanig is dat er geen echo in komt. Dit zal deels komen door de vertraging van enkele seconden van de live weergave. Echter moet ik zeggen dat er toch een nare echo/piep in komt als je met je telefoon er vlak naast staat, en de camera een geluid had gedetecteerd welke via de telefoon wordt afgespeeld.

In de Arlo app kun je verder vijf gebieden aangeven waarvan je meldingen wilt ontvangen als er beweging wordt gedetecteerd. Als je geen activity zones instelt, krijg je van alle gedetecteerde bewegingen meldingen.

Tot slot heb je nog de ‘default mode settings’. Hierin kun je de gevoeligheid aanpassen met een schuif, tussen laag en hoog waar dan een waarde van 1 tot 100 aan wordt gekoppeld, en kun je de bewegingsdetectie testen. Ook kun je hier de cliplengte instellen. Zelf heb ik gekozen voor de optie om op te nemen tot de activiteit stopt (maximaal vijf minuten). Je kan ook kiezen voor tussen de 10 en 120 seconden.

De laatste optie binnen default mode settings is de configuratie van de sirene. Deze kun je tussen de 60 seconden en vijf minuten af laten gaan, en voor het volume kun je kiezen tussen low, medium of high. De sirene zelf heb ik verder niet gebruikt, omdat ik het zelf vervelend vind, en daarnaast liever niet de buren tot last ben.

Wat ik wel mis bij de opties, zoals de Hue Secure Camera die wel heeft, zijn privacyzones. Als je de camera op de openbare weg richt, dat je gebieden automatisch in opnames kan blurren of een donker vlak over kunt plaatsen. Die vlakken hebben wel als nadeel, als iemand in beeld loopt, en bijvoorbeeld het gezicht komt binnen de privacyzone, dat het vlak er dan alsnog overheen staat en je dus niks ziet daar. In dat opzicht is een goede afstelling van de activity zones wellicht beter, maar ik kan me goed inbeelden dat je bepaalde gebieden nooit en te nimmer in beeld wil hebben.

Gebruik van de camera+app
Houd er rekening mee dat onderstaande functies veelal gebaseerd zijn op gebruik van de camera in combinatie met een actief abonnement! Met de gratis variant hiervan zijn veel van deze functies niet beschikbaar!

Eén van de punten die mij tijdens de testperiode is opgevallen, is dat op Android het selecteren van een event in de feed niet altijd even vlekkeloos verloopt. Meestal de eerste keer als ik iets in de feed selecteer, word een beeld geopend welke iets heen en weer schuift alsof je zijwaarts swipet voor het volgende/vorige beeld, maar blijkt vervolgens dat je dus het beeld van ervoor of erna te zien krijgt, en niet het beeld welke je had geselecteerd.

Ik vermoed dat dit een bug in de app is, en dat dit door Arlo in een toekomstige update wordt opgelost, maar aangezien Arlo al een tijdje bestaat, en de app ook al flink ontwikkeld is, vind ik dit een slordig foutje.

Daarnaast krijg je op Android in de notificatie, zodra deze eenmaal is verwerkt is, een still of enkele stills in de vorm van een GIF’je te zien, en waar mogelijk een klein miniatuur van het dier of de persoon die is gedetecteerd. Dit vind ik best een leuke functie die handig kan zijn om snel een beeld te krijgen of je de beelden aandachtiger moet bekijken of niet.

Deze ekster kreeg ik in een miniatuur te zien

Wat ik hierin ook wel grappig vind, is dat dieren (in mijn geval vogels) ook op enige afstand duidelijk worden herkend. In het miniatuurtje zie je dan een uitsnede van de vogel, welke dan inmiddels wel wat onscherp begint te worden, omdat er een meter of 7, 8 tussen de camera en de vogel zat.

Wat me dan wel tegenstaat van de notificaties is, als je de notificatie selecteert, je wél de beelden te zien krijgt, maar niet de optie krijgt om de beelden te downloaden of markeren. Hiervoor moet je éérst terug naar je feed, het betreffende event erbij pakken, en dan krijg je het menu beschikbaar via waar je beelden kunt downloaden. Dit vind ik nogal omslachtig, en lijkt me echt iets voor Arlo om met een toekomstige update te verhelpen.

Daarnaast heb je de optie, als je het beeld hebt geselecteerd, om hem als favoriet te markeren, te delen als link, of ‘te doneren’. Je doneert het beeld dan aan Arlo om het te bekijken en gebruiken voor R&D. Dit doneren vind ik dan wel een bijzondere optie die ik niet eerder ben tegengekomen. Gelukkig krijg je nog wel een extra prompt of je het zeker weet, want met dikke vingers kan je best een tikfout maken als je de beelden wilt downloaden.

Tot slot merkte ik ook regelmatig dat clips ‘incompleet’ waren. Waar ik heb ingesteld dat de clips duren zolang als dat de activiteit gaande is, zag ik onze buurtkat op diverse beelden voorbij komen, maar opnames stopten ook regelmatig nog voordat de donderstraal uit beeld of uit de tuin was.
Batterijlevensduur
Even ter herinnering, ik heb dus, zoals bovenstaand al aangegeven, niet de meest ideale instellingen voor de batterijlevensduur. Ik heb het liefst goede beeldkwaliteit, en liever iets te veel events dan iets te weinig.

Arlo geeft aan dat de batterij vier tot zes maanden mee zou moeten gaan. Dit is gebaseerd op 4000 seconden per maand, 30 seconden per stream, en events verdeeld over 2:1 dag:nacht. Dit zijn dus gemiddeld 133 opnames van 30 seconden per maand, waarvan 89 overdag, 44 in de nacht, en dan dus 533-800 opnames per acculading.

In mijn situatie ging de batterij echter in slechts zeven dagen van 100 procent naar 10 procent. Nu heb ik de betreffende camera ook op plekken gebruikt waar heel veel meldingen werden gegenereerd en dus ook veel opnames werden gemaakt. (Ik werd op een gegeven moment zelfs gek van alle meldingen… maar ik heb er wat voor over om het goed te testen).

In mijn geval kreeg ik bij 15% via een app notificatie én via de email melding dat de batterij bijna leeg was, met het verzoek om op te laden. Bij 10% kreeg ik ook de melding in de app dat de camera was overgeschakeld op low energy mode, waarin dus alleen nog losse frames worden gemaakt bij beweging.

Zoals benoemd onder accessoires is er een zonnepaneel beschikbaar welke geschikt is voor deze camera. Ik verwacht echter niet dat de zonnepaneel ervoor had gezorgd dat de camera niet had hoeven worden bijgeladen, daarvoor was de hoeveelheid opnames gewoonweg veel te groot. Dit is dus wel iets om rekening mee te houden bij plaatsing.
Hub
Bij eerdere generaties camera’s van Arlo was het mogelijk om lokaal beelden op te slaan met een centrale Hub. Op dit moment kan deze Arlo echter (nog) niet verbinden met een Hub. Hierover heeft Arlo support aangegeven dat dit met een toekomstige update wel gaat komen. De vraag is daarin dan meer, wanneer dat gaat zijn.

Ten aanzien van support kreeg ik in geen enkel geval de kans om live chat te starten, ondanks dat het binnen openingstijden was, dus heb ik dit uiteindelijk via de email gedaan.
Beeldkwaliteit
Dan komen we aan op wellicht het belangrijkste aspect van een camera: de beeldkwaliteit. Persoonlijk vind ik de beeldkwaliteit erg goed. Beelden zijn, bij normale weersomstandigheden, helder en duidelijk. Dit geldt voor zowel overdag als in de nacht, al zou ik 'm voor in de nacht meer als 'prima' omschrijven.

Voorbeeld beeldkwaliteit kleurzicht in de nacht, al is dit door de lamp een slecht gekozen locatie

Wel heb ik gemerkt dat er dauw op de lens kan slaan in de ochtend. Hierdoor wordt het beeld zeer wazig en krijg je ook geen bewegingsmeldingen meer binnen. Daarnaast heeft de camera geen ‘overkapping’ boven de lens zitten. Hierdoor zal het tijdens een regenbui dus voorkomen dat de regendruppels over de lens lopen. Dit heb ik echter niet zelf kunnen testen, omdat het gedurende mijn testperiode continu droog was. Wel heb ik de camera met de tuinslang ondergesproeid, om op die manier een intensieve regenbui te simuleren.

Hier een buurtkat op circa vijf meter afstand, zwart-wit nachtzicht

Het resultaat was een natte lens en daardoor een wazig/vervormd beeld. Hierdoor kwamen er ook onbetrouwbare meldingen binnen, en was het beeld dus door de diverse druppels die bleven zitten vervormd. Daarmee is deze camera mijns inziens verre van ideaal om onbeschut te monteren: bij slecht weer is de camera min of meer nutteloos.

Overdag is het beeld goed, ekster hier op circa anderhalve tot twee meter van de camera

Met de door mij gebruikte instellingen neemt de camera in ieder geval daadwerkelijk beelden in 2K-kwaliteit op, al verschilt de bitrate én framerate regelmatig. Steekproefsgewijs (enkele tientallen opnames verspreid over verschillende dagen van de verschillende camera’s) had ik overdag een framerate van gemiddeld 15fps, met een enkele uitzonderlijk hoge 24fps van een beschadigde opname. De bitrate zat overdag gemiddeld nabij de 2000kbps, met de beschadigde beelden weer uitzonderlijk hoog: 9007kbps, maar een ander beeldbestand met bijna 5400kbps.

In de nacht zat de framerate steevast op 13.75-13.77fps en lag de bitrate vaak rond de 1600kbps tot maximaal 2000kbps.

Abonnement
De camera’s van Arlo worden geleverd met een gratis proefperiode van 30 dagen. Hiermee krijg je tot 30 dagen videogeschiedenis tot maximaal 2K resolutie. In onderstaande tabel heb ik een overzicht weergegeven zoals vermeld op de website van Arlo op 16 mei 2024. Omdat prijzen nog wel eens wijzigen, zou het kunnen zijn dat onderstaand overzicht op termijn niet meer juist is. Kijk dan ook op de website van Arlo voor de meest actuele gegevens!

Prijsoverzicht abonnementen op 16 mei 2024 van de website van Arlo

Overzicht betaalde vs gratis functionaliteiten van de website van Arlo

Er zijn diverse usecases te bedenken waar het hebben van videohistorie niet noodzakelijk is, en je voldoende hebt aan de bewegingsnotificaties of gewoonweg het live kunnen meekijken. Een abonnement is dan ook niet vereist om de camera te kunnen gebruiken, echter beperkt het gebrek aan een abonnement je wel in de uiteindelijke mogelijkheden met de camera. Hierin dien je voor jezelf af te wegen wat voor jou van belang is.
Abonnementen van concurrenten
Er zijn diverse fabrikanten die beveiligingscamera’s aanbieden met cloudopslag. Hieronder heb ik een selectie opgenomen van vier, voor mij wat bekendere partijen. Onderstaand overzicht is dan ook zeker niet volledig en dient slechts als indicatie. Daarnaast zijn onderstaande prijzen van begin 2024 en kunnen de prijzen in de tussentijd zijn gewijzigd.

Hue Secure Basic, 3,99 per maand of 39,99 euro per jaar per camera, 30 dagen videogeschiedenis van gebeurtenissen.
Hue Secure Plus 9,99 per maand of 99,99 euro per jaar voor drie tot tien camera’s, 60 dagen videogeschiedenis van gebeurtenissen.

Nest Aware, 5 euro per maand of 50 euro per jaar, 30 dagen videogeschiedenis van gebeurtenissen, alle camera’s
Nest Aware Plus, 10 euro per maand of 100 euro per jaar, 60 dagen videogeschiedenis van gebeurtenissen + 10 dagen volledige videogeschiedenis (voor bekabelde camera’s), alle camera’s

Ring Protect Basic, 3,99 per maand of 39,99 per jaar, 30 (max 180) dagen videogeschiedenis van gebeurtenissen, 1 camera
Ring Protect Plus, 10 euro per maand of 100 euro per jaar, 30 (max 180) dagen videogeschiedenis van gebeurtenissen, alle camera’s

Ezviz CloudPlay Standard, vanaf 2,99 per maand of vanaf 29,99 per jaar, 3 dagen videogeschiedenis van gebeurtenissen, 1 camera
Ezviz CloudPlay Premium, vanaf 7,49 per maand of vanaf 74,99 per jaar, 7 dagen videogeschiedenis van gebeurtenissen, tot 4 camera’s

Wat mij hierin opvalt is dat de prijsstelling van Philips Hue voor één camera of het Plus plan op zich niet gek is, vergeleken met de concurrentie. Hierbij zijn Google, Ring en Arlo Amerikaanse partijen, en Ezviz is een Chinese partij. Waar Philips Hue de beelden precies opslaat, weet ik niet. Signify is in ieder geval een Nederlandse partij.

Repareerbaarheid

Inmiddels schrijf ik alweer enige tijd, indien mogelijk, iets over de repareerbaarheid van een product, enerzijds door de fabrikant, anderzijds door de gebruiker zelf. Ik zal zeker niet elk product welke ik review uit elkaar gaan halen (hoewel het ter lering en vermaak zeker leuk kan zijn), maar ik zal wel kijken of er bijvoorbeeld disassembly-guides beschikbaar zijn (zoals via de site van iFixit) en hoe de verkrijgbaarheid van onderdelen is (op het moment van opstellen van de review).

Hiervoor geldt: Mocht je op- of aanmerkingen hierop hebben, dan hoor ik deze zeer graag in de comments of via een PB! Alleen met jullie feedback kan ik mijn reviews verbeteren!

De interne accu van de camera zal mettertijd degraderen, en zal op een gegeven moment vervangen moeten worden. De accu is echter niet user-replaceable, daarnaast zal de waterdichtheid in het gedrang komen als je deze wel zelf gaat proberen te vervangen.

Hier zie je het kruiskopje. In de montageopening zit nog een kleine Torx-schroef

Enerzijds omdat ik het product te leen had, en anderzijds omdat ik de waterdichtheid van de camera wil behouden, heb ik geen poging gedaan om de camera te openen. Wel is er bij de laadpoort een kruiskop schroefje zichtbaar, en in de montageopening een kleine Torx-schroef. Bij andere Arlo camera’s kon je, na het verwijderen van deze schroefjes, de behuizing voorzichtig openen. Ik heb nog geen beelden gevonden dat iemand een poging heeft gedaan om deze Arlo te openen.
Terug naar de inhoudsopgave

De Arlo Essential 2K Outdoor is een prima beveiligingscamera als je rekening houdt met zijn beperkingen. De beeldkwaliteit vind ik overdag erg goed, in de nacht is het prima. Bij de opnames missen de eerste frames van een gebeurtenis, maar de snelheid waarmee overgegaan wordt tot het maken van een opname vind ik goed.

Doordat de camera op batterij werkt, is deze zeer flexibel te plaatsen. Je hoeft geen rekening te houden met een stroompunt in de buurt. Als je bij plaatsing rekening houdt met de hoeveelheid bewegingen die voor de camera langs komt, dan verwacht ik dat de accu best lang zal meegaan. Hang je de camera echter op (bijvoorbeeld) een druk kruispunt, houd er dan rekening mee dat je de camera wekelijks zal moeten opladen.

Boven de lens mist een overkapping, waardoor regenwater over de lens loopt bij neerslag

Wat ik minder vind, is dat de clips nog voor het eind van de activiteit worden afgekapt, waardoor je het laatste deel mogelijk mist. De batterijduur is bij normaal gebruik redelijk. Woon je in een drukke omgeving, waar bewegingen voor veel clips zorgen, dan moet je het doen met een erg korte batterijlevensduur. Of het optionele zonnepaneel hierin het verschil maakt, kan ik niet beoordelen; deze heb ik niet kunnen testen.

Een aandachtspunt van de camera is het feit dat je voor opslag van de beelden en geavanceerde functionaliteiten een abonnement nodig hebt. Zonder dit abonnement is deze camera eigenlijk waardeloos.

Bij eerdere generaties camera’s van Arlo was het mogelijk om beelden lokaal op te slaan met behulp van een centrale Hub. Op dit moment kan deze Arlo echter (nog) niet verbinden met een Hub. Hierover heeft Arlo support aangegeven dat dit met een toekomstige update wel gaat komen. De vraag is daarin dan meer, wanneer dat gaat zijn.

De Arlo Smart Hub, met lokale opslagmogelijkheden. Hopelijk komt er op termijn ondersteuning voor deze Hub of een opvolger

Een ander nadeel vind ik dat er geen ‘overkapping’ zit boven de lens of camera. Hierdoor heb je waardeloze beelden, als je die al hebt, wanneer het regent en je camera niet onbeschut hangt. Daarnaast is het me in de ochtend een keer opgevallen dat de lens was beslagen door de ochtenddauw. Onder welke omstandigheden dit precies gebeurt, durf ik niet te zeggen. Ik gok dat dit onder dezelfde omstandigheden gebeurt als wanneer autoruiten beslaan door ochtenddauw. Het resulteerde er echter wel in dat er geen beelden meer werden opgenomen.

Al met al vind ik deze camera niet echt een aanrader. Onder bepaalde omstandigheden kun je er goed gebruik van maken, maar daar moet je vooraf wel goed over nadenken. Daarnaast vind ik de montageplaat niet stevig aanvoelen, waardoor ik vermoed dat deze op den duur afbreekt als je de camera er een keer wat onzorgvuldig vanaf haalt om deze op te laden.

De bereikbaarheid van de klantenservice vind ik daarnaast ook bedroevend. Door de chatbot kon ik onder geen beding bij de live chat uitkomen en belandde ik telkens in een ‘loop’. Bellen had ik, zoals de meeste mensen sinds tegenwoordig volgens mij, geen zin in. Dus ik stuurde er maar een mailtje achteraan.

Tot slot, waar ik niet zo snel een andere plek voor vond in deze review: Arlo Europe is sinds tegenwoordig onderdeel van de Verisure Group. Ik vind dit persoonlijk wel een nadeel. Ik ben namelijk geen fan van Verisure, mede vanwege hun vrij agressieve marketing. In de app ben ik dit verder niet tegengekomen. Derhalve heb ik dit verder niet meegenomen in mijn uiteindelijke oordeel, maar wilde ik dit wel nog even kwijt.

Afsluiting

Heb je aan de hand van mijn review nog vragen over de Arlo Essential 2K Outdoor, als ik een (tik)foutje heb gemaakt, als je aanvullingen hebt op de review, van mening bent dat ik een plus- of minpunt heb gemist, dat er feitelijke onjuistheden in mijn review staan of je bent het niet eens met de score, laat het me vooral weten in de comments of via een PB'tje. Want zo kan ik betere content voor jullie creëren!

Houd er in dit geval bij productspecifieke vragen rekening mee dat ik dit product niet langer in mijn bezit heb. Ik zal mijn best doen je vraag te beantwoorden, maar het kan zijn dat er sinds publicatie van mijn review wijzigingen in de hard- of software zijn doorgevoerd, waardoor mijn ervaringen niet meer accuraat zijn.

En last but not least, als je het einde van deze review hebt gehaald: hartelijk dank dat je de tijd hebt genomen om dit te lezen (en eventueel een reactie achter te laten)! Ik zou het ook top vinden als je mijn review op waarde zou willen beoordelen. Dit kan rechtsboven, of onder de afbeeldingengalerij!

Tot de volgende review!
Terug naar de inhoudsopgave

Heb jij ook een Arlo Essential 2K Outdoor Beveiligingscamera - 2-Pack?