€ 242,- bij Amazon.nl

ASUS RT-AX86U Pro (MO3B00) Review

8 mei 2024, laatste update op 14 juni 2024, 1.805 views Rapporteer

Deze router in eerste instantie als accespoint achter EB V10 glasvezel geknoopt. Aanvankelijk had ik ingezet op Ubiquiti Unify Accespoints. De Ubiquity Unify U6+ waren evenwel ongeschikt om tegen de wand te monteren en voegden hierdoor niks toe kwa performance tov mijn Asus RT-AC68U die in de meterkast opgesteld stond.
Deze WiFi 5 router scoorde feitelijk niet eens zo slecht. Het aanbod van KPN glasvezel om gratis naar een 1 gbit glasvezel aansluiting over te stappen was de Trigger om ook het WiFi gedeelte op te pimpen.
Met deze Asus game router is dat heel goed gelukt.Op mijn hele benedenverdieping is de Wifi ontvangst nu super.Het downloaden gaat bijna 2 keer zo snel en het kopiëren van files naar mijn NAS gaat ook veel sneller
Om ook van de uitgebreide mogelijheden te kunnen profiteren, heb ik de RT-AX68U als router achter de EB V10 gehangen

Pluspunten

• Robuust en mooi design
  • razend snel en stabiel
  • Dekking
  • Heel veel mogelijkhden
  • uitgebreide beveiligingsinste;;ingen

Minpunten

• Lastig te installeren

Functionaliteit Router

De Asus RT-AX86U pro zit ruim in zijn mogelijkheden. Een korte onderzoek vooraf leerde mij dat ik dit nog allemaal verder moet uitzoeken. Vooral de bediening op afstand en de Aiprotection enz. zijn volkomen nieuw voor mij. Reden om het router werk voortaan niet meer door de EB V10 te laten afwikkelen.

Coverage router

Opgesteld in de kelder, de meest slechte plek in de woning, haal ik diep in mijn tuin nog een goed signaal.

Sterkte WiFi signaal

De RSSI-waarde ligt op de benedenverdieping in de woonkamer op - 50db terwijl dit voorheen op - 58 lag. Een flinke stap vooruit met deze nieuwe router.

Snelheden downloaden en bestandsoverdracht

Afgezien van mijn smartphone heb ik nog geen WiFi 6 apparaten in gebruik op dit moment. Sterker nog mijn tv, printer en beveiligingscamera kunnen alleen overweg met de 2.4 ghz band.
Inmiddels een Asus Zenbook met WiFi 6 in gebruik genomen. Nu komt de router helemaal goed uit de verf. Ja mijn hardware mankeerde eigenlijk niks, maar was door de tijd ingehaald.

De telefoon laat up en down met Ookla mooie cijfers zien. Nergens op de begane grond onder de 700 mbs en op de 1e etage is dat nog 400 mbps.
Mijn nieuwe Asus Zenbook met WiFi 6 presteert substantieel beter tov mijn oude laptop met Wifi 5.
Nu bereik ik op de benedenverdieping een snelheid van 590 mbps,

De gedateerde Asus N551JB laptop met wIfI 5 tikt op de 5ghz band in de woonkamer max 325 mbps aan. Dit is sowieso 60 tot 70% rapper dan met de oude Asus RT-AC68U router.

In de woonkamer kan ik vanuit nieuwsgroepen met mijn nieuwe Asus Zenboek (WiFi 6E) via Wifi met 50 tot 70 mb per seconde downloaden.
Met mijn oude Asus (WiFi 5) tikte ik gemiddeld 25 tot 30 mb per seconden aan met deze nieuwe router. Al met al in mijn geval veel betere prestatie dan ik met de RT-AC68U behaalde.

Alternatieven

Ik was redelijk argwanend of er wel veel verschil kwa prestaties gemeten zou worden met de te vervangen router. In reviews lees je soms dat het allemaal lood om oud ijzer is als het om de resultaten van een nieuwere router gaat. Immers het zendvermogen is voor wat alle routers betreft gemaximeerd via regelgeving hierover.

Voorafgaand aan de vervanging ben ik bezig geweest Ubiquity Unify U6+ accespoints aan de Experiabox V10 te knopen. Kwa kleur en design fraaier dan de Super WiFi versterkers van de Kpn en bovendien door PoE aansluitmogelijkheid minder draden meuk in huis.
Onervaren met deze materie ben er naderhand op gewezen dat het Unify spul ongeschikt is voor montage aan de wand. Deze kleine "UFO 's presteren het best tegen een plafond.

Ik heb even getwijfeld om van Ubiquiti andere accespoints aan te schaffen.

Aan mijn EB V10 hangt een NAS en netwerkapparatuur van mijn home beveiligingsbedrijf. Niet overwogen om de router in de woonkamer te positioneren.

Heb jij ook een ASUS RT-AX86U Pro (MO3B00)?

Ben zelf ook op dit moment in het bezit van een ASUS RT-AC86U en aan het kijken naar deze. Ik heb dus gezien dat het een behoorlijke snelheidswinst kan opleveren ten aanzien van de vorige. Wat ik in je review niet duidelijk krijg is of er ook gastnetwerken aangemaakt kunnen worden, kun je hier nog iets over zeggen? En dat je mogelijk vanuit je gewone netwerk wel het gastnetwerk kan benaderen, maar andersom niet (dit laatste is niet het belangrijkste, maar ik heb wat IoT spul momenteel in het gastnetwerk hangen om dat gescheiden te houden).
Ik werk zelf niet met een gastnetwerk, maar de router ondersteunt dit wel. Lijkt mij geen enkel probleem om de iot producten te koppelen.
Dank voor je reactie. Is een goede kanshebber als vervaging voor mijn vorige ASUS router.
Bedankt voor de review, als het goed is komt deze vandaag binnen als vervanging voor mijn AC68U.
Heb de Merlin firmware al klaar staan.
Ik ben nog steeds heel erg tevreden over deze router. Ben benieuwd naar je ervaringen. Succes.