€ 421,- bij bol

TP-Link Archer BE800 Review

3 mei 2024, laatste update op 3 mei 2024, 412 views Rapporteer

Veel opties, niet bruikbaar met (veel) Apple devices en betalen voor een aantal (standaard) opties.

Pluspunten

• 2x 10Gbps
  • 4x 2.5Gbps
  • Wifi 7
  • Geluidloos.
  • Gebruikt relatief weinig stroom

Minpunten

• Niet stabiel met Apple devices
  • Betaalde opties: DDOS, parental control etc. etc.
  • App op te telefoon nodig om LEDS te configureren.
  • Telefoon app kan niet gebruikt worden zonder TP-Link account.
  • Niet draadloos te updaten.

3 van 5 sterren (Voldoende)
Ik heb deze router 28 dagen in gebruik gehad om onder verschillende omstandigheden te testen. De eerste dag had ik hem al gebricked. Ik was zo stom om de router draadloos te willen updaten met mijn laptop. Dom, Dom, Dom! WiFi was compleet stuk na bricken. Er is dan geen verbinding meer mee te maken. Gelukkig had de firmware een un-bricking functie door de knop aan de voorkant in te houden en dan te resetten (met het bijgeleverde tooltje). Daarna kun je bedraad weer bij de user interface komen (handmatig IP-Adres zetten) en via de interface de firmware updaten. Lang wachten! Daarna werkte hij gelukkig weer vlekkeloos. Ik kan me niet voorstellen dat je dit als standaard gebruiker lukt.

Wat mij in het gebruik opvalt is dat het apparaat niet goed werkt met Apple devices. De verbinding valt soms plots terug op 4G (mobiel) omdat hij dan aangeeft geen bereik te hebben. Als je dan gaat zoeken dan vind hij het netwerk wel met vol bereik. Vreemd. iPads gaan in principe goed maar met veel apparaten (12-14) simultaan draadloos aangesloten geeft zeer wisselende resultaten. Daarmee doel ik vooral op time-outs en het niet kunnen vinden van DNS servers. Dit is overigens getest op firmware 1.1.1 EU.

Ik raad je aan je goed in te lezen op diverse forums alvorens je deze router koopt.

Heb jij ook een TP-Link Archer BE800?

Ik heb deze router gekocht, maar herken de problemen met de Apple devices niet. Alles lijkt stabiel, zowel wifi (iPad en iPhone) als bedraad (Apple TV). Wellicht is het inmiddels opgelost met een update? (Ik heb versie 1.1.6 Build 20240808 rel.26673(4555))

De leds vind ik werkelijk een totaal waardeloze / nutteloze 'feature', dus direct uit met die handel. Dat kan gelukkig wel, via de webinterface en het front panel. Dat men dit soort onzin op een 'gaming' router zet is tot daar aan toe (ook al snap ik de bling-bling op die dingen ook niet), maar zo is deze niet op de markt gezet.

Draadloos updaten van routers is in beginsel een slecht idee. Ik kreeg 'm overigens gewoon automatisch aangeboden toen 'ie op Internet zat, en die update duurde minder dan 3 minuten, zonder problemen.

Nog een 'nadeel' zou ik de ENORME doos willen noemen, die nog meer weegt dan het apparaat zélf. Zonde van de gebruikte materialen.
Een voordeel vind ik de fijne, duidelijke, responsieve webinterface. Er staat in ieder geval exact in wat ik wil kunnen instellen en bekijken.