€ 84,99 bij bol

EZVIZ EP3x Pro Review

5 mei 2024, laatste update op 12 mei 2024, 1.926 views Rapporteer
Testpanel +2

Stevig en mooie deurbel met als gimmick 2 camera's.
Het beeld is zonder tegenlicht goed en gedetailleerd. Bij tegenlicht is de persoon voor de camera nauwelijks te zien.
Mist een chime en daardoor ben je afhankelijk van de app en die werkt helaas ook niet vlekkeloos, zo niet ronduit slecht.
Helaas voor mij niet de meest fijne oplossing als ik naar een videodeurbel zou kijken.

Pluspunten

• Zeer solide gebouwd
  • Duidelijke speaker en microfoon
  • Zonnepaneel
  • Twee camera's (al is de onderste een gimmick)
  • Stijlvol design
  • 32Gb interne opslag
  • Nachtstand werkt goed

Minpunten

• App
  • Vertraging bij het aannemen van een belletje
  • Geen chime bijgeleverd (kost 32 euro)
  • Soms helemaal geen verbinding
  • Zeer korte kabel naar zonnepaneel
  • Slecht beeld bij tegenlicht
  • Overdag minder herkenning van personen
  • Onderdeel van HIKvision (veiligheid?)

2 van 5 sterren (Slecht)

Ezviz EP3x Pro cameradeurbel

Dit is een review door mij gemaakt nadat ik deze toegestuurd heb gekregen vanuit het Tweakers Testpanel.
Hoe het toestel verkregen?
Ik zag een actie over deze deurbel en je kon reageren dat je mee wilde doen aan een test voor Ezviz via het Tweakers Testpanel. Normaalgesproken doe ik niet aan dit soort acties mee, omdat ik niet zo goed ben in technische reviews. Deze keer werd ik wel getriggerd, aangezien ik thuis al een Ezviz C8C in bedrijf heb aan onze veranda.
Op een gegeven moment heb ik een bericht en een mail ontvangen van het Testpanel. Na het invullen van een soort van contract, waarin staat dat ik daadwerkelijk een review moet maken en dat ik het product niet binnen 3 maanden verkoop, is mij via GLS het apparaat toegestuurd.

Ik heb de foto's gemaakt met een uiterst slechte camera van de Poco X3 NFC uit het jaar kruik. De kwaliteit zal dus wel wat te wensen overlaten!
Uit de doos halen
Dit stond er voor mijn deur toen ik thuis kwam.

Hoeveel lucht krijg je gratis meegestuurd? Eigenlijk nog best veel.

Voorkant:

Zijkanten:

Achterkant:

Wat zit er allemaal in de mooi compacte verpakking?
- Deurbel
- Zonnepaneel met voorgeïnstalleerde bevestigingplaat welke te verwijderen is
- 2 verschillende bevestigingsplaatjes voor de deurbel (één rechte en één in een hoek)
- 2 sjablonen om gaatjes te boren
- USB-A naar USB-C laadsnoertje
- 4 schroeven en 4 pluggen
- Stroomsnoertjes om de deurbel aan de vaste prik te doen
- Extra setje schroefjes om de stroomsnoeren aan de achterzijde van de deurbel te schroeven
- Pinnetje om de deurbel of zonnepaneel van zijn bevestigingsplaat te halen
- Sticker van Ezviz om eventuele boeven "af te schrikken"
- Minihandleiding die je direct met een QR-code naar een app en online handleiding stuurt

Eerste indruk
Bij het verwijderen van de camera uit de verpakking viel me op dat hij erg solide aanvoelt. Hij ligt zwaar in de hand. Ook de afwerking is, mede door het gebruik van aluminium, erg mooi. Het zou goed passen naast een strakke aluminium deur en wil nu net het geval zijn dat ik die heb!
Het zonnepaneel past qua stijl goed bij de bel en is van kunststof wat wel een beetje jammer is.
De bijgevoegde hulp- en bevestigingsmiddelen zijn niet bijster bijzonder.

Wat heeft en kan de deurbel volgens Ezviz?
- Twee camera's
- Heeft de beschikking over een 5200mAh oplaadbare batterij
- PIR bewegingsdetectie
- Ultra breed zichtsveld
- Nachtkijkfunctie tot 6 meter
- Tweeweg spreekfunctie
- Anti-sabotagealarm
- Hij kan tegen stof en water (ip65)
- Kan opladen door middel van het bijgeleverde zonnepaneel
- Kan permanent aangesloten worden op laag voltage stroom
- Kan verbinding maken met Wi-Fi 2.4 GHz
- Kan gebruikt worden met een chime (Ezviz CH1)
De bel van dichtbij
De bel is ongeveer 20 centimeter lang en 5 centimeter breed. Aan de voorzijde is een zwart vierkant te zien met in het midden de camera. Deze camera kan in 2K opnemen.
Boven de camera een kleine sensor. Ik heb nog niet kunnen achterhalen waarvoor deze dient. Ik kan me goed voorstellen dat dit een lichtsterktesensor is. Links en rechts van deze sensor zitten twee infraroodlampjes weggewerkt. Die zijn alleen zichtbaar wanneer er in het donker op de bel gedrukt wordt. Boven de sensor zit een brede witte balk. Dat is een verlichtingsbalkje die oplicht bij aanbellen. Deze is alleen beschikbaar in de Nachtvisie kleur modus welke nog in bèta is.
Onderaan de bel aan de voorzijde zit de drukknop. Deze is van metaal en heeft een duidelijk logo en een prettige ringenstructuur. Er is een duidelijk klik voelbaar op het moment van indrukken.
Aan de onderzijde van de bel zit nog een camera die in 1080p kan opnemen. Deze is bedoeld voor de ook nog in bèta zijnde pakketbewakingsmodus.

Welke aansluitingen heeft de bel?
Aan de linkerzijkant zit een aansluiting achter een rubbertje om hem aan te sluiten op USB-C. Dit dient om hem op te laden. Dat heb ik natuurlijk niet gebruikt, want het unieke aan deze set is natuurlijk het zonnepaneel en die sluit je aan de achterzijde van de bel aan door middel van twee kruiskopschroefjes.

Wat zien we nog meer?
Aan de linkerzijde zit ook de ingang van de microfoon. Deze is mooi aangeduid door middel van een icoontje zoals je op de foto hierboven kunt zien.
Aan de achterzijde zit de aan/uit knop en een resetknop. Moge duidelijk zijn waar deze beiden voor dienen.
Nog een opvallend kenmerk is de camera aan de onderzijde.

In gebruik nemen van de bel
Allereerst heb ik de accu van de bel opgeladen door middel van het zonnepaneeltje. Daarna de app geopend, want ik had deze al in gebruik voor de beveiligingscamera.
In de app een apparaat toegevoegd en dat kon makkelijk door de QR code die op de achterzijde van de camera staat.

Er wordt dan eerst verbinding met de camera gemaakt en daarna moet je hem via de app in het Wi-Fi-netwerk verbinden. Zodra de bel toegevoerd is, is hij te zien in het overzicht in het beginscherm van de Ezviz-app.

Hoe werken de bel en de app?
Allereerst even de opstelling in en om het huis. Ik heb in de meterkast, op maximaal 3 meter afstand van de bel, een Deco M5 aan een in bridge geschakelde Ziggo router. De verbinding is rondom de woning goed. In de app heb ik de al aanwezige beveiligingscamera toegevoegd en wanneer daar iemand door het beeld loopt, krijg ik vrijwel direct een melding op de telefoon. In die zin ligt het in de lijn der verwachting dat het met de deurbel net zo is.

Ik wilde de deur of muur niet beschadigen door schroeven of tape, dus heb samen met mijn 11 jarige zoon een stellage in elkaar geflanst om een testopstelling te maken. Voordeel van deze stellage is dat ik hem makkelijk kan verplaatsen.

Wanneer er op de bel gedrukt wordt, licht er een blauw lampje op in de drukring en klinkt er twee keer achter elkaar een aanbeltoon. Deze is niet overdreven hard qua volume en klinkt prettig. Wat onhandig is, dat er geen chime bijzit waardoor bijvoorbeeld mijn kinderen van 11 en 7 niet weten wanneer er iemand voor de deur staat. Een chime is dus eigenlijk verplicht als niet iedereen in de woning een telefoon bij zich heeft.

Er is een zeer wisselend beeld als we het hebben over responstijd van de bel naar de app. Soms krijg ik binnen 2 seconden een melding, soms duurt het 10 seconden.
Wat ook opvalt: er is een verschil in het ontvangen van de meldingen wanneer de app in de achtergrond draait of wanneer hij eerst opgestart moet worden.

Wanneer de app in de achtergrond draait, is een binnenkomend belletje soms niet zichtbaar en moet ik van bovenaf het scherm naar beneden swipen om het gesprek te activeren. Wanneer je de app beveiligd hebt met een vingerafdruk, moet deze ook eerst aangeboden worden. Al met al ben je daar zolang mee bezig, dat het bezoek al weg is. Als de app niet in de achtergrond draait, is het opnemen wat effectiever, al moet er dan nog steeds door middel van de vingerafdruk de app ontgrendeld worden.

Soms blijft bij het aannemen van het videogesprek de beltoon door rinkelen, dus hoor ik niet wat de ander zegt. Dit is alleen te stoppen wanneer ik de app helemaal sluit. Nu moet ik wel zeggen dat mijn telefoon niet de nieuwste meer is en qua Android updates achterloopt, dus wie weet dat dit met een nieuwere telefoon allemaal soepeler verloopt.
Het algemene gevoel wat blijft hangen is de twijfel of de app accuraat genoeg is.

De interne opslag van 32Gb lijkt me ruim voldoende om meerdere opnames op te kunnen slaan. Die zijn overzichtelijk per dag en tijdstip te zien in de app. Bij het instellen van de camera wordt je verplicht om een wachtwoord te bedenken om de beelden te beveiligen. Dit wachtwoord moet je echt goed opslaan, anders zou je niet meer bij de beelden kunnen komen.

Een grappige mogelijkheid die de app je geeft, is het gebruiken van een stemomvormer. Je kunt Clown of Uncle Sam gebruiken en die naar wens instellen. Of het veel gebruikt wordt is natuurlijk de vraag. De kinderen vonden het wel even leuk om mee te spelen.
Beeldkwaliteit
Niet onbelangrijk is natuurlijk de beeldkwaliteit. Alles valt of staat bij de positie van de bel. Zoals ik hem neergezet heb op de foto hierboven kijkt hij tegen het licht in en dan is een persoon nauwelijks te herkennen. Je ziet dan alleen een donker postuur, maar detail is niet te zien.

Aanvulling: via Tweakers kreeg ik van de fabrikant de tip om bij slecht beeld door tegenlicht de "back light mode" aan te zetten in de "advanced image settings" . Ik heb de app in het Nederlands staan, maar kon deze instelling niet vinden, dus als mensen tips hebben...

Ook andere posities laten overdag een beetje vergelijkbare resultaten zien. 's Avonds is het een heel ander verhaal en bij gebruik van de infraroodinstelling is een goed beeld te zien. Weliswaar zwart/wit, maar wel goede details.

De nachtvisiestand, die nog in bèta is, zorgt ervoor dat er een lichtbalk aan gaat en dan zijn de beelden best goed te noemen. De foto hieronder is genomen terwijl het al redelijk donker was (ook al lijkt het schemer).

De onderste camera is in een bètaontwikkeling bedacht om pakketjes in de gaten te houden. Dus eigenlijk meer een bewakingseigenschap. Het beeld daarvan is in de meeste gevallen goed. De meerwaarde zit hem denk ik meer in: omdat het kan en wel grappig is.

Wat mij opvalt is dat de herkenning van personen in het donker veel beter gaat dan overdag. Ik krijg in het donker vrijwel meteen een bericht als iemand langs de bel loopt. Overdag mis ik regelmatig herkenningen.

De kijkhoeken van de camera zijn met 162 graden best ruim. Daardoor is er veel te zien in de beeldopname. Potentieel nadeel kan optreden als de camera in de dag gemonteerd wordt en daardoor deels achter de muur of in het kozijn valt en de kijkhoek dus belemmerd wordt.
Geluidskwaliteit
Hier kan ik kort over zijn. Ik hoor via de app de aanbeller goed en buiten bij de deurbel ben ik ook goed te verstaan.
Zonnepaneel
Hier even een kort kopje voor gemaakt. De kabel is kort. Te kort, waardoor je deze altijd heel dicht in de buurt van de bel moet hangen. Mij had het mooier geleken als deze verder weg gemonteerd kon worden.
Aanvulling: Nadat ik de review had geplaatst kreeg ik via Tweakers een bericht van de fabrikant dat ik mogelijk het zonnepaneel niet helemaal tactisch opgehangen had op de stellage. Dat klopt: er zitten in de bevestigingsplaat van de bel meerdere gaten om de stroomkabel van het zonnepaneel door te voeren. Alsnog vind ik de kabel aan de korte kant, maar het helpt wel iets.

De kwaliteit en gevoeligheid lijken wel in orde, In de app kun je zien dat hij aan het opladen is en hoeveel spanning nog in de accu zit. Op het moment van schrijven staat de opstelling in de garage en is er een klein raam wat voor lichtinval zorgt. Dit licht valt niet direct op het paneel en toch laadt hij de accu bij. Verbazingwekkend goed dus!
De fabrikant
Wat ik op Tweakers wel eens voorbij heb zien komen en wat ook wel in de media te lezen is, is de argwaan richting de fabrikant van dit merk: HIKVision
Ik heb totaal geen verstand van inbreuk privacy, meekijken door Chinese overheden en dat soort zaken. Het stelt mij wel enigszins gerust dat het beeldmateriaal lokaal op te slaan valt. Of ik met een stevig wachtwoord ook mezelf volledig bescherm tegen meekijken, durf ik niet te zeggen.
Omdat het een bedrijfsnaam is waartegen een bepaalde mate van argwaan bestaat, wil ik het wel even benoemen.

Ik ben van mening dat het een mooi product is. Kwalitatief voelt hij goed aan, ziet er strak uit en met de chime erbij is hij in elk huishouden te gebruiken. De chime kost rond de 40 euro, dus voor de volledige ervaring moet je iets dieper in de buidel tasten. Jammer van de te korte kabel naar het zonnepaneel. Doordat de app niet accuraat genoeg lijkt, is het niet een product wat ik zal gaan gebruiken. Daarvoor is de berichtgeving en werking van de app een onzekere factor. En dat weegt zwaar in het eindoordeel. Overdag met tegenlicht slecht te gebruiken. De goede nachtstand kan dit niet wegpoetsen.

Voor mij helaas een nee.
Ik ben geen goede reviewer en heb deze review eigenlijk uit de losse pols geschreven. Feedback is geen probleem!

Heb jij ook een EZVIZ EP3x Pro?

Bedankt voor de fijne review!
Graag gedaan. De review is inmiddels alweer een tijdje terug gemaakt en omdat ik de deurbel niet meer in mijn bezit heb, weet ik niet of mijn bevindingen nog actueel zijn.
Aangezien er volgens mij veel firmwaregerelateerde aanmerkingen zijn, kan het zomaar zijn dat veel minpunten aangepakt zijn.
Succes met de keuze!