Sonoff ZBMINI ZigBee Smart Switch Review

17 april 2024, laatste update op 17 april 2024, 232 views Rapporteer

Prima product voor de lage prijs. Zigbee router dus geschikt voor uitbreiden van de dekking. Twee minpunten: geen fase op SW1/SW2 en de grootte. Werkt goed met Home Assistant en Zigbee2Mqtt.

Pluspunten

• Prijs
  • Zigbee router

Minpunten

• Geen fase op SW1/SW2
  • Vrij groot

Ik heb 4 van deze schakelaars gekocht. Bij het installeren kwam ik erachter dat er geen fase op SW1/SW2 aangesloten kon worden. Dit is echt een groot nadeel, vooral als je geen neutraaldraad bij de schakelaar hebt, en dus wel bij de centraaldoos moet aansluiten. De oplossing is dan om de fasedraad die naar de schakelaar gaat los te koppellen en op deze schakelaar aan te sluiten, samen met de schakeldraad. Voor wisselschakelingen is dit niet te doen, daarvoor kan je beter een andere schakelaar kopen. Bijvoorbeeld die van Aqara die kan wel fase op SW1/SW2.

Voor de rest werkt het goed, maar wel lastig wegwerken vanwege de grootte. Dit zijn de goedkoopste zigbee schakelaars en ze doen wat ze moeten doen. Ik gebruik ze in combinatie met zigbee2mqtt en Home Assistant. Ze worden direct herkend, pairen gaat goed zolang signaal sterk genoeg is.

Heb jij ook een Sonoff ZBMINI ZigBee Smart Switch?