Insta360 Pro 2 Zwart Review

12 april 2024, laatste update op 12 april 2024, 189 views Rapporteer

Heb zowel de eerste als de 2e Insta360 Pro camera gehad. Van de tweede versie heb ik zelfs twee exemplaren voor mijn VR videoproductie bedrijf. Het is werkelijk waar een drama en raad deze camera iedereen af, zeker voor deze prijs. Ik ben (ironisch genoeg) overgestapt naar de Insta360 One RS 1 inch 360. Deze camera zit in de consumenten lijn en is veel stabieler en presteert beter met weinig licht.

Pluspunten

• Hoge resolutie stereoscopisch (3D) opnemen
  • Ziet er wel tof uit

Minpunten

• Kwaliteit, loopt vaak vast
  • Oververhit snel zonder fan aan
  • Software is praktisch onbruikbaar
  • Support van Insta360 is minimaal
  • Meerdere malen corrupte bestanden, 7 SD kaarten
  • Onhandig systeem met losse antenne module
  • Audio onbruikbaar
  • Vooraf niet duidelijk waar stitch lijn komt

1 van 5 sterren (Waardeloos)
Even wat context voor ik opsom wat er mis is. Ik ben ruim 5 jaar geleden begonnen in de VR industrie en heb talloze VR foto en videoproducties mogen verzorgen. Ik heb in totaal 3 verschillende Insta360 Pro camera’s intensief gebruikt, en deze opsomming van nadelen heb ik op alle drie de camera’s ervaren.

Zijn er ook positieven? Zeker! Hoge resolutie (6K) stereoscopisch beeld. 8K foto’s zijn top. In principe is dit helaas de enige camera op de markt die 6K stereoscopisch beeld biedt, afgezien van de grotere broer van deze camera, die meer dan het driedubbele kost.

- De camera overhit zonder fan aan binnen 15min continue schieten (over meerdere camera’s getest). Oververhitting betekend afsluiten (vaak hard reset) en wachten tot de camera aan wilt. Met foto’s heb je dit probleem niet, gezien je de fan aan kunt laten. Ook kan je als je buiten schiet vaak de fan ook wel aanlaten, als je niet met acteurs oid van dichtbij werkt.

- De camera draait op 6 microSD kaarten, en 1 SD kaart. Het verplaatsen van de beelden van de camera naar je computer is altijd weer vervelend. Ze raden zelf een USB hub aan waarbij je alle SD kaarten tegelijk moet aansluiten. Jammer genoeg kopieert de software maar bestanden van 1 SD kaart tegelijk. Een lange productie dag resultaat rustig in 500 tot 1000 GB, wat rustig betekent dat je uren en uren aan het kopieren bent. Alternatief? Natuurlijk bieden ze die, een USB <> Ethernet adapter met 1gbit snelheid. Dat kan je gerust een dag of twee aan laten staan als je 7x 256gb SD kaarten vol hebt.

- De software om 6 losse beelden mee samen te plakken (stitchen) is nooit geupate of verbeterd. Er was zelfs best een lange tijd dat RTX videokaarten niet ondersteund werden. Gek genoeg moet je support contacteren voor de juiste versie van die software, waardoor ondertussen allerlei forums online de download aanbieden. De software doet verder niet aan batch instellingen. Heb je dus 50 losse clips? Dan mag je rustig elke setting die wenst voor elke video los instellen voor een groot deel van de settings. Monniken werk!

Ik kan nog wel even doorgaan, maar hoop dat het duidelijk is. Waar het voor mij op neer komt is dat ze dit als een soort prestige aanbieden, maar er verder te weinig uithalen. Hun consumenten producten zijn namelijk aanzienlijk beter. Ik ben daarom overgestapt op hun beste consument model, de Insta360 RS ONE 1 inch 360 versie. Enige wat ik verlies door die camera’s te gebruiken, is dat ik geen stereoscopische beelden kan schieten, en dat de resolutie iets lager is. In praktijk werkt dit verder perfect en is de kwaliteit met laag ligt zelfs beter. Je kan er zo’n 5 kopen voor de prijs van 1 Insta360 “pro”.

Heb jij ook een Insta360 Pro 2 Zwart?