€ 239,99 bij bol Plaza

Philips 6900-serie 32PFS6908 Antraciet Review

1 maart 2024, laatste update op 25 maart 2024, 1.790 views Rapporteer

In 5 jaar tijd is Philips 32 inch TV op punten verbeterd, maar laat ook steken vallen.

Pluspunten

• 20% energiezuiniger tov Philips PFS6402
  • Groter teletext-beeld tov Philips PFS6402
  • Uitstekende teletekst bediening
  • Goed voor FTA Antenne + Satelliet
  • Full HD
  • Ambilight
  • Recente introductie: medio 2023
  • Zier er mooi uit

Minpunten

• Kijkhoek
  • Geen bluetooth
  • Beperktingen favorieten lijst

Eerdere TV: Sony KDL-32W705B, gekocht juli 2014. Schat van een TV, mooi beeld, brede kijkhoek. Verkocht, had geen DVB-T2 HEVC/H265
Huidige TV: Philips 32PFS6402/12, gekocht maart 2019, mét DVB-T2 2HEVC/H265 en heel veel aansluitmogelijkheden. Nu na 5 jaar begint deze backlight sterkte te verliezen. Dat heb ik wat kunnen compenseren via beeldinstellingen, maar 'twerd tijd voor iets nieuws.

De ontwikkelingen in dit formaat lijken een beetje stil te liggen.
Ik kom veel spul tegen wat niet eens HD is, maar slechts HDready zoals deze Philips 32PHS6808 uitvoering: Philips 32PHS6808 Zwart Die zag er (bij spieken in de Coolblue winkel) wel mooi uit met antraciet onderrand en pootjes; geen Ambilight, maar vind ik niet zó belangrijk.
Heb deze gelijkogende 32PFS6908/12 (full HD mét Amibilight) gevonden, en gekocht bij Bol. Geïntroducteerd medio 2023.

Vergeleken met de oude TV Philips 32PFS6402/12 zijn er naast het uiterlijk de volgende verschillen:
-ca 1kg lichter
-Energieverbruik volgens label 7 watt minder. Heb ik getest en dat klopt! Mijn meting bij zelfde programma en helderheid: 26 Watt tov 35 Watt. Een radiozender zonder bewegend beeld vraagt 20W, met beeld UIT nog 7W.
-Teletekst scherm blijkt groter: ongeveer 7,5% breder en 4% hoger. Diagonaal 6%. Alsof TV 34" wordt :)
-Dit formaat is goedkoper geworden: €249. Ik moest vijf jaar geleden €315 neerleggen.
-Dit had ik als minpunt aangemerkt: zoals geleverd gaat de TV vanuit standby altijd via Home Android, pas daarna kan je TV kiezen. Bij oude 32PFS6402/12 krijg ik direct de zender te zien die ik had bij TV uit zetten.
Gelukkig is er een keuze-oplossing onder
Instellingen/Gedrag bij inschakelen
TV startscherm.
Dat is het Android home screen.
Laatste bron. Dan start hij de zender op waarmee je in standby ging.
-Geen Scart en geen cinch Audio DVI ingangen.
-Geen bluetooth aanwezig voor draadloos geluid naar koptelefoon, soundbar, etcetera.

Bediening. De afstandsbediening vond ik prachtig om te zien. Doet het goed in de winkel.
Pluspunt is dat hij wiebelvrij op tafel ligt en de onderkant (=toetsvrij deel) duidelijk is, zodat je hem niet om de haverklap achterstevoren hebt.
Helaas zijn de zijden zodanig afgeschuind dat hij soms lastig is op te pakken, je krijgt er moeilijker de vingers onder. Ik vind de toetsen matig voelbaar en de opschriften aan de kleine kant, lastig te gebruiken bij minder licht.
Menu's Android besturingssysteem zijn ongeveer hetzelfde als bij oude TV. Het voelt nu wel logischer aan. Heb het gevoel meer grip te hebben op de vele instelmogelijkheden. Het werkt vlotter en directer.
Ik vind wel dat de gebruiker veel te veel variabelen gepresenteerd krijgt waardoor goed instellen van beeld en geluid ergens ligt tussen gokken en een hele lange leerweg.

Installeren. Ik heb voor deze review een antennespriet van coax gebruikt zodat ik FTA digitenne kan ontvangen. Ik ga straks ook satelliet en internet gebruiken.
In eerste instantie meldt de TV zich echter als Ziggo-ontvanger.
Ook wil de TV een netwerkverbinding hebben. Ik kies Wifi en na ingeven key volgen dan updates.
Ik kan nu wel digitenne scannen en zie de Nederlandse FTA zenders in HD kwaliteit.

Het beeld. Valt me in eerste instantie tegen, want als ik onder een hoek kijk verdwijnt alle kleur van de gezichten.
Ik twijfel of ik hier wel mee verder wil.
Het is toevallig koopavond en ik ga nog eens kijken bij de Mediamarkt, let speciaal op verloop als je onder een hoek kijkt. Dat geeft bij sommige TV's inderdaad flinke verschillen.
Mijn oude TV was best OK, dus ging ik zoeken naar beeldinstellingen. Het blijkt dat bij de nieuwe de achtergrond verlichting op 80% staat. Als ik die terug breng naar 50%...30% wordt het een stuk beter. Met wat overige beeldaanpassingen heb ik nu snel redelijk aanvaardbaar beeld waarmee ik het wel wil proberen.
Ik besluit de TV te houden. In dit formaat en deze prijsklasse kon ik niets vinden wat duidelijk beter is.

Het geluid. De TV komt op een laag schap, 60cm diep naast de schoorsteen. Bij de oude TV sloot ik de ruimte onderaan af met wat boeken, zodat het geluid niet naar achteren kan en met de boekenrug naar voren wordt gespiegeld.
Bij de nieuwe TV is de achterzijde meer gesloten. Geeft iets minder gerammel.
De lage pootjes belemmeren het geluid naar voren; de kortste weg is naar achter. Geluid wordt stuk beter als ik onder de pootjes 4cm boek leg.
De instelling wand of op-een-standaard lijkt niet effectief verschillend.

Bluetooth?
Heb ik niet gevonden. Ik zou graag een draadloze bluetooth muis en/of keyboard willen aansluiten, maar de TV suggereert dat dat via een USB-kabel moet.
Ik heb van mijn draadloze Logitech M720 muis de adapter in een USBpoort van de TV geprikt. De TV meldt dan dat ik een keyboard heb aangesloten, maar op de TV zie ik geen muis of keyboard reactie. Het is hoopgevend dat de TV wel iets herkent, wellicht bestaat er een geschikt (Logitech-) apparaat voor.

Vervolg.
Ik heb de TV op de plek van de oude gezet. Naast DVB-T ook de satellieten er op. Het blijkt dat je per bron (antenne/satelliet/...) de favorieten moet kiezen. Je kan ze niet mixen in één lijst. Jammer, want bij de oude kan ik met de nummers en up/down overal vlot komen.
Je moet echt recht voor de TV zitten, bij iets afwijkende kijkhoek vervagen de kleuren al. Ook blijken bewegende beelden minder vloeiend. Ik ervoer niet echt kijkplezier. Ik gun de TV nog wel 4 sterren, omdat hij relatief goedkoop is, prima teletekst heeft en voor FTA satelliet+antenne goed bedienbaar is.
Ik heb de oude TV teruggezet. Daarmee heb ik meer beeldhoek, contrast en kleur. De verminderde helderheid zit ik liever uit totdat ik een betere 32 inch TV vind. Ik ben er op voorbereid dat die wel 2x zo duur kan zijn. Dat mag als hij maar net zo goed is als een grote. Momenteel valt er weinig te kiezen, maar ik heb nog wat tijd.
Ik heb bij Bol een retourbon aangemaakt en de TV teruggestuurd... en vlot mijn geld terug gehad.
Bravo Bol !

Heb jij ook een Philips 6900-serie 32PFS6908 Antraciet?

Hoi! ik weet niet of je bij Philips wilt blijven, maar ik heb eerder ook een Samsung T5300 32 inch gehad, en qua beeld beviel mij die wel goed! ziet er wel simpel uit, maar de uitgebreide smart TV menu is wel fijn. misschien een aanrader?
Ik heb uiteindelijk een Samsung 32Q50A gekocht.
Was best wel prijzig, maar qua beeld en geluid is hij echt twee klassen beter.

Maar de bediening van de Samsung (teletekst, wisselen tussen satelliet (DVB-S) en antenne (DVB-T), is omslachtig; favorietenlijsten zijn niet combineerbaar tot één.
Ik heb een best lastige keuze moeten maken tussen de prettige bedienbaarheid van deze Philips [maar niet zo goed als mijn oude TV] en de superieure beeld- en geluidskwaliteit van de Samsung.

[Reactie gewijzigd door Bruin Poeper op 4 oktober 2024 08:34]