AVM 1240 AX Set Review
24 februari 2024, laatste update op 4 maart 2024, 3.402 views
Rapporteer
Product gekregen
Situatie: ruime rijtjes-eengezinswoning volledig voorzien van moderne FRITZ!Box apparatuur in Mesh opstelling. Geen bereik echter einde tuin naar bleek in pas gebouwde kapschuur. Het verplaatsen binnenshuis van de Wi-Fi apparatuur om dekking ook achterin de tuin te bewerkstelligen, bood geen soelaas. Bleek deze FRITZ! Powerline WLAN set voor ons de oplossing? Lees het hieronder in mijn review...
Pluspunten
- Plug en play
- Internet via bestaande elektriciteitskabels
- Degelijke FRITZ! kwaliteit
- Eenvoudige integratie in bestaande Mesh opstelling
- Wordt automatisch opgenomen in het Mesh-overzicht van de Fritz!Box browser user interface, als ook in de app
Minpunten
- De verbindingssnelheid wordt beïnvloed door schakelaars, zekeringen etc.
- de 1240 AX adapter is niet los verkrijgbaar tbv uitbreiding
- Wi-Fi signaal alleen 2.4 Ghz
Algemeen:
Deze tweaker gebruikt de gereviewde apparatuur in normale (t)huis omstandigheden. Ik beschik niet over meetapparatuur, dus deze review is een beoordeling gebaseerd op eigen gebruik en eigen ervaringen passend bij het beoogde gebruik bij plaatsing.
De specs op de doos in de bekende FRITZ! kleuren:
Ik citeer even wat er achterop de doos staat:
- Breidt het thuisnetwerk uit met Mesh Wi-Fi
- Gigabit-Powerline (1.200 Mbit/s) met 2 x 2 MIMO-techiek en Diversity alsmede HomePlug AV2-standaard
- Gigabit-LAN, Wi-FI 6 (tot 600 Mbit/s 2.4 GHz) voor aansluting van smart-tv's, NAS, spelconsole en meer
- Ideaal voor bandbreedte intensieve HD-video, mediastreaming en NAS-verbinding.
- Powerline (AES 128 bit) voor maximale veiligheid, WPSWat was mijn probleem?
Na het bouwen van een kapschuur Q4 2023 in onze achtertuin en het daar willen aansluiten van slimme verlichting bleek de Wi-Fi ontvangst niet stabiel. Het verplaatsen binnenshuis van de Wi-Fi apparatuur om dekking ook achterin de tuin te bewerkstelligen, bood geen soelaas. Ik kreeg de lampen niet online. Ik bedacht mij dat AVM (bekend van de Fritz!Box routers, FRITZ!Fon DECT telefoons en FRITZ! DECT smart home apparatuur) een 1240 AX WLAN set nieuw in het assortiment heeft. Ik was benieuwd of deze - voor mij nieuwe - techniek in onze situatie soelaas zou bieden. Ik realiseerde mij dat de snelheidsclaim van de fabrikant zoals vermeld op de doos, bij ons thuis wel eens niet van toepassing zou kunnen zijn doordat er bij ons 'onderweg' een schakelaar, zekeringkastje en ongetwijfeld verdeeldozen snelheid van het signaal afsnoepen.What's in the box en hoe sluit ik het aan...
In de doos - zie de foto's - wat ik noem 1 'moeder-unit' (de FRITZ! Powerline 1210 adapter) en 1 'dochter-unit' (de FRITZ! Powerline 1240 AX adapter), 1 netwerk aansluitkabel tbv de moeder, een quick start guide, een boekje over het Fritz! assortiment en het garantiebewijs. In de snelstartgids onder meer informatie over de betekenis van de leds en toets (statusweergave en beveiligde verbindingen).
Het aansluiten is plug and play. Dat wil zeggen, dat de moeder netwerk gedraad aan de router wordt aangesloten en daar vlakbij - in mijn geval ook in de meterkast - in een stopcontact wordt gestoken. Door middel van WPS werd deze 1240 AX eenvoudig opgenomen in ons Mesh netwerk. De andere adapter wordt in een stopcontact gestoken op de gewenste locatie. Handig dat door de opname in het Mesh netwerk alle settings van de router automatisch werden overgenomen.Hoe werkt het eigenlijk
De moeder unit communiceert via de elektriciteitskabels met de dochter unit: dit is tweezijdige communicatie. De dochter unit geeft het Wi-Fi signaal, maar apparatuur als een laptop kan op de locatie van plaatsing ook gedraad aan de dochter worden aangesloten. Ik heb binnenshuis verschillende stopcontacten geprobeerd en had verrassende verschillen in snelheid. Omdat ik niet precies weet hoe de bekabeling in huis loopt, heeft het naar mijn inschatting o.a. te maken met de elektriciteitsgroepen en verdeeldozen in onze woning. De elektriciteitsbekabeling naar onze kapschuur gaat ook nog via een schakelaar en in de schuur door een zekeringkastje. In de Quick Start Guide (ook in het Nederlands) wijdt AVM er een hoofdstuk aan genaamd 'gegevenssnelheid optimaliseren'. Naast wat tips, wordt daar ook vermeld dat:
De gegevenssnelheid in een powerline-netwerk daalt bij:
- een verbinding via meerdere fasen
- een verbinding die een verdeeldoos, een aardlekschakelaar, een dimmer of tussenliggende apparaten moet passeren.
- het gebruik van een boormachine of een stofzuiger.
Tot slot wordt nog verwezen naar het programma FRITZ!Powerline en waar dat online te vinden is. Complimenten by the way weer voor de overzichtelijke user interface in de Windows browser omgeving, en de kwaliteit van de FRITZ! Android apps.Conclusie:
Ons probleem is door de plaatsing van de 1240 AX WLAN set opgelost: super geschikt voor onze situatie. Prima oplossing voor plekken waar de Wi-Fi ontvangst ontbreekt of niet stabiel genoeg is, en waar het een 'dingetje' is om even een netwerkkabel naar toe te trekken, zo is volgens mij ook het product door AVM in de markt gezet. Wellicht heb je in huis ook zo'n plek, waar dit een oplossing voor zou kunnen zijn, evt. zelfs naast bestaande Wi-Fi/gedrade aansluitingen.
In onze thuissituatie zoals beschreven met allerlei snelheidsbeperkende invloeden, had ik max 544 Mbit/s en minimaal 177 Mbit/s. In een andere situatie kan er uiteraard sprake zijn van andere snelheden.
Op dit moment is er nog geen zicht op of er uitbreidingsset komen, dat vind ik jammer. Netwerkkabel is dedicated toegewezen aan het twee richting versturen van een signaal, in mijn optiek – zonder technische opleiding gevoed 😉– is elektriciteitskabel dedicated bedoeld om elektrische energie door te geven. De techniek om die bedrading ook voor internet in te zetten, is geweldig en werkt ook, maar wordt dus beperkt door ‘hobbels’ in de verbinding tussen moeder en dochter unit, vandaar dat ik er voorstander van ben/blijf dat er zoveel mogelijk netwerk gedraad wordt aangesloten.
Tot slot ben ik benieuwd hoe onze 1240 AX adapter zich houdt onder niet altijd 'binnenshuis' omstandigheden. De leverancier beveelt nl. gebruik binnenshuis aan, en in hoeverre is gebruik in een kapschuur ‘binnen’? De apparatuur kan daar niet nat worden, maar wellicht wel vochtig als de lucht vochtig is.